Šta je novo?

Kompjuterski sto - uradi sam

Poslednja izmena:
Hvala za plocu, nisam naleteo na nju...
Ne treba mi gotovo, imam vec kod sebe dve police. Znaci kupio bih samo plocu i nogar.

Samo me sada muci da li mi je dovoljno 60cm dubine.... Samo stalak od monitora mi zauzme 25cm...
Takodje mis i tastaturu koristim tako da su mi podlaktice na stolu.

proveri prvo koliko ti je težak monitor. pišu ograničenja težine na strani modela ploče. mnogo toga moraš uzeti u obzir

Ova ploča je bolji izbor od Lagkaptena:
https://www.ikea.com/rs/sr/p/saeljan-radna-ploca-im-hrastovine-laminat-60439173/#

Koliko sam video po netu, kažu da hoće malo da ulegne vremenom u kombinaciji sa fiokarima, ne znam samo šta stavljaju na nju.

I ja sam razmatrao da uzmem 2 Alex fiokara i pljesnem ploču preko ali problem je što nemam mnogo mesta, nišanim ploču od 140cm dužine. Sa 2 fiokara širine 36cm, ostaje mi samo 68cm prostora ispod ploče...malko tesno. Treba negde da stavim i kućište kompjutera (na pod, je li) a prostor levo i desno od stola će biti skroz popunjen fiokarima i policama.
Stoga razmišljam da nekako izvedem da s jedne strane imam jedan taj Alex fiokar a s druge nogare stole (polovinu bolje reći) i da nekako ojačam ploču odozdo. Problem je što ne volim one klasične individualne noge za sto...

Poslednja izmena:
ta radna ploča u toj manjoj dimenziji je duplo teža od Lagkapten u većoj dimenziji

Monitor je 6kg.
Vidim da se zale na Lagkapten da se uvija po sredini posle nekog vremena.
A ako se uzme ova teza od hrastovine, pitanje da li ce police to moci da izdrze...

Monitor je 6kg.
A ako se uzme ova teza od hrastovine, pitanje da li ce police to moci da izdrze...
Ovo ne kupuj, unutra je karton u obliku saca, ako planiras da drzis racunar na stoli, ako planiras lapto onda moze ako se nalaktis na plocu ima da se savija
Odi do radnje gde seku ivericu po meri i naruci tablu po meri i boju koja ti se svidi

Monitor je 6kg.
Moći će. Ploča nije od pune hrastovine već od iverice pokrivene hrastovim furnirom. Na YouTubeu imaš primere kombinacije te ploče i fiokara...

Po meni je veći problem ulegnuće koje vremenom može da se pojavi kod ploča veće dužine. Mahom to rešavaju tako što dodaju jednu nogu na sredini kao što radi sama Ikea, ali meni je to nepraktično...
Alternativno, možeš da ušrafiš jedan ili dva tanka profila odozdo celom dužinom, mislim da je to efikasnije.

Poslednja izmena:
Profil je svakako najbolje rešenje, jer je manji po dimenzijama, ako govorimo o metalnom profilu. Možda je malo teže napraviti, iseći i ubušiti metalni profil, pa kao alternativa može da posluži i greda od punog drveta, ali je i to ograničeno dužinom ploče.

Takođe može da se od iverice uradi "daska" koja bi se vertikalno montirala na 2/3 širine radne ploče odozdo. Iza mogu zgodno da se sakriju svi kablovi. Voditi računa samo da se montira tako da ne smeta kolenima.

Ako je ploča dosta široka, onda bi najbolje rešenje bilo da se urade nosači ili noge na krajevima. Može i da se montira direktno u zid, ako prostor to dozvoljava. Uradi se adekvatno ojačanje ispod ploče (profil, daska) i ubaci se ispod fijokar sa točkićima.

Najgora opcija je noga na sredini to bih radio jedino, ako je ploča već ulegla.

Profil uzmeš gotov negde, samo isečeš na meru (ili ti iseku na licu mesta). 1x4 cm bi završilo posao, čisto da ima nešto čvrsto ispod ploče.

Još primera Alex + ploča setupa:

Alex fiokar je vrlo zahvalan za ovakvo nešto, jedan od razloga što je tako popularan...

Napravio bih ovakvo nešto (sklepano u Paintu na brzaka):

Potpora.png

Dva tanka profila, zavario bih 2 ploče sa 3-4 rupe i onda bih to ušrafio u stranice fiokara i ploču bih ušrafio odozdo u profile. Naravno, morao bih da nišanim da rupe dođu iznad ivica fioka, da bi mogle da se otvaraju...
Ploča bi i dalje ležala na fiokarima, ali bi imala i ovo kao potporu da se ne savija. Možda bih stavio i taaanko parče gume između ploča i stranica fiokara kao tampon...

Ako hoćeš da ojačaš ploču možda je bolje da ideš na L profil ili na dve obične šipke 2x3 cm

Da li je neko radio sto sa ovom kombinacijom, ili eventualno uzeo ovaj spreman da se sastavi? Šta bi ste preporučili i ako je uzeo neko ovaj drugi da li nosač za monitor može da se montira na kraju (stega), ne bih bušio sto, pošto ne ynam da li je ovo plastika ili meal i kako bi to držalo i izgledalo...
Generalno ne volim ove pregrade za olovke ili šta već je na kraju, i samo bi skratio sto bezveze sa njima sad ne znam...

Dužinu ploče bih skratio na 120/130cm,
e sad ne znam da li je ovo dovljno što je druga strana 63.5 cm. Da je barem 70, sva postolja koja sam gledao su 68cm, a ova ploča se onda ne bi uklopila.
Uzeo bih nešto ovako tamnije ne znam da li image drugde bolje šta
Ploča Postolje1 Postolje2

#2 Gotov primer
E sad ovaj, je i 60cm i pitanje je koliko bi mi bilo iskoristivo ovih 10cm, i da li moze na to da se zakači nosač.

Koristim 2 monitora od 23.8 inča, trenutni mi je sto 130x69cm, što mi je sasvim ok, nešto oko 140,150+ bi mi zauzimalo previše prostora, a monitori stoje na onoj odignutoj polici

Da li je neko radio sto sa ovom kombinacijom, ili eventualno uzeo ovaj spreman da se sastavi? Šta bi ste preporučili i ako je uzeo neko ovaj drugi da li nosač za monitor može da se montira na kraju (stega), ne bih bušio sto, pošto ne ynam da li je ovo plastika ili meal i kako bi to držalo i izgledalo...
Generalno ne volim ove pregrade za olovke ili šta već je na kraju, i samo bi skratio sto bezveze sa njima sad ne znam...

Dužinu ploče bih skratio na 120/130cm,
e sad ne znam da li je ovo dovljno što je druga strana 63.5 cm. Da je barem 70, sva postolja koja sam gledao su 68cm, a ova ploča se onda ne bi uklopila.

#2 Gotov primer
E sad ovaj, je i 60cm i pitanje je koliko bi mi bilo iskoristivo ovih 10cm, i da li moze na to da se zakači nosač.

Koristim 2 monitora od 23.8 inča, trenutni mi je sto 130x69cm, što mi je sasvim ok, nešto oko 140,150+ bi mi zauzimalo previše prostora, a monitori stoje na onoj odignutoj polici
Ja imam to postolje i super je i cvrsto je

Nazad
Vrh Dno