Šta je novo?

Kompjuterski sto :p

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Zanima me da li je neko od vas smishljao neki nacrt po svojoj meri za komp sto...Svi ovi "klasichni" u ponudama raznoraznih derikoza su mi skroz bezveze...Pa sam razmishljao da je mozda najpametnije da ja sam osmislim neki...Imate li neke ideje , nacrte ??? Bilo shta ???

Ja sam radio sto po porudzbini i mogu da ti posaljem slike a nemam nacrt :)...Daj mail :)

I mene zanima isto. Trenutno u sobi imam sto sa plocom od 220cm (ili 240?) koji mi je totalno ne funkcionalan, jer sam ga crta/pravio dok sam imao mini tower kuciste, uzani tehnics stub i HP 5L. Sada imam 2 rupe koje mi zvrje prazne , a nemam gde papir da stavim (kuciste, stampac, skener, monitor, mis, tastatura, letva za napajanje, TA, USB rack, USB hub, faks)....
Dakle, i meni trebaju neke ideje, jer sam ovo radio dok sam bio klinac, a sa godinama sam izgubio inspiraciju ;-)

update: Xan, salji i meni na [email protected]

Na ovo se i ja kanim, ali nikako da krenem...

Molio bih slike na mail a ako te ne mrzi napiši u njemu i gde si radio i koliko te otprilike izašlo.

Hvala unapred,
Ivo

Evo prvo mog maila... [email protected]
A sada jedna GREAT IDEA !!!
Ajd da svako da neki perdlog i da sklopimo idealan sto...model : BENCHMARK !!!
Mislim da bi bilo fino znachi da svako postuje neke svoje ideje i zamisli pa da onda sklopimo neshto kako valja a posle svako neka ga pravi gde moze :D...A ako bi nas vishe pravilo odjednom sigurno bi bilo i nekog popusta...
Evo nekih predloga :
1.Monitor treba da bude na visini a ispod njega "rupa" dovoljna da se uvuku i mish i tastatura pa da se sve to nekako zatvori :p i da se ne vidi :D (ne sa onom "fijokom" nego da bude lep i funkcionalan sto)
2.Za skener treba napraviti fijoku tako da kad stoji uvuchen ne zauzima mnogo prostora a da moze da se izvuche i da se koristi pa da se vrati po potrebi :D
3.Poshto sada svi uzimaju (mo) neka fancy kucishta sa "prozorima i vratima" mislim da bi kucishte trebalo da bude na nakom "vidnom" mestu :confused: :confused: :confused:
4.Treba smishljati neki sto za sve uredjaje:
kucishte
mish
tastatura
monitor
skener
shtamrash
???????

Josh jedna bitna stvarr (vec jednom pomenuta) : mislim da ne treba smishljati klasichne stolove...Znachi da isechem ruke kucajuci na tastaturi i drzeci misha...Mnogo je bolje kad je sto koliko toliko prostran da mogu zglobovi shake da leze na njemu (bolje i lakat).
Takodje se mora voditi rachuna i o duzinama kablova !!!
Znam da izgleda suludo ali uz malo truda mozemo stvarno napraviti odlichan sto !!!

mislim da nije bash totalno izvodljivo Genghis-e to shto hocesh... tj. nije nam svima soba ista, i nije nam svima isti raspored u sobi, i nemamo svi isti ukus... i recimo meni bi trebao neki sto koji stoji u G (cirilicom :)) dok nekome ne bi trebao takav...

nije da pokushavam da vas miniram, samo iznosim svoje mishljenje :)

Ja sam se dugo patio sa stolom i konacno ga napravio ali za tadasnjih 430DEM:( .Malo sam grandoman pa mi je takav i sto za racunar:D .
Ali kada sam sklapao drugi racunar za deciju sobu nisam se dao prevariti:D .
Odete lepo u Euro Salon na sajmu i uzmete sto koji vam zavrsava sve poslove a kosta 6000 din.
Na moje nagovaranje uzeo ga je i jedan prijatelj i na njega stavio:17" CRT,HP5P,Epson Stylus Photo810/Canon DDU660 skener,Samsung 5100 zvucnike,tastatura,mis i chieftec Mini server.Sto je nevidjeno funkcionalan ,sa strane ima mesta za 14 CD-a(prva pomoc:D ) ima fioku ispod tastature za razne sitnice

Prilazem i sliku

Misha je napisao(la):
mislim da nije bash totalno izvodljivo Genghis-e to shto hocesh... tj. nije nam svima soba ista, i nije nam svima isti raspored u sobi, i nemamo svi isti ukus... i recimo meni bi trebao neki sto koji stoji u G (cirilicom :)) dok nekome ne bi trebao takav...

nije da pokushavam da vas miniram, samo iznosim svoje mishljenje :)

Ma ne moramo svi da pravimo iste stolove ali makar moze svako da da neku ideju pa onda neka svako vidi shta se kome svidja i shta kome odgovara.

Mislim da bi pravo rešenje bio modularni sto. Na primer, sa prednjim i zadnjim zadnjim redom za razne module. Klasičan prednji modul bi bio obična ravna ploča, a u zadnje bi spadali police, povišen plato za monitor, ravna ploča sa rupom za kablove... Pritom bi bilo nekoliko osnovnih veličina stola, sa različitim brojem mesta za module (kao što matične ploče mogu da imaju različit broj PCI slotova).

Nažalost, ovakvo rešenje zahteva čelične noseće šine na nekoliko mesta, tako da ispada nemoguće za kućnu radinost. Slabo mi ide razmišljanje u lokalnim okvirima :)

simpson H je napisao(la):
Odete lepo u Euro Salon na sajmu i uzmete sto koji vam zavrsava sve poslove a kosta 6000 din.
Prilazem i sliku

E ovaj stol je totalno ok i sve ima shto treba.. Ja sam takodje pravio svoj sto koji je jedno 4 puta veci od onog i stvarno sve ima ali je ovaj totalno OK! i definitivno isplativ! Pa ja mislim da mene sto koshtao preko 500 dm :D

BTW jel zna neko gde mogu da se nadju stalci za zvuchnike? Najbolje zidni..
Mislim konkretno mi treba za inspire 5300.. ima neko predloge?

zilet je napisao(la):
BTW jel zna neko gde mogu da se nadju stalci za zvuchnike? Najbolje zidni..
Mislim konkretno mi treba za inspire 5300.. ima neko predloge?

Probaj u Sarajevskoj u "New Line" i na sajmu, hala XI, "Processor Commerce" (reci da sam te ja poslao :))

Ma bilo kakav sto, samo da monitor bude u ravni sa ocima, nikako da bude gore - to mrzim.

Amon_Ra je napisao(la):
Ma bilo kakav sto, samo da monitor bude u ravni sa ocima, nikako da bude gore - to mrzim.

To jeste skroz bezveze.Najjache je da je malo izdignut (da bude u ravni sa ochima-centar monitora a da taman ispod tog postolja mogu da se uvuku mish i tastatura)

Skupljamo ideje na gomilu, pa neka iskoristi ko sta hoce. Meni isto odgovara sto u "g", definitivno ce biti jedna "fioka" za skener. Kuciste cu gledati da stavim na neki nosac da ne bude ni na zemlji ni na stolu, vec da mi npr, krece od kolena, pa da CD bude tacno na dohvat ruke, a i lepo se vidi :)
Fioka za diskove (jedna pri ruci sigurno, a mozda i jos neka, zavisi od ormara koji stavim u sobu) ce biti 12-12.2cm sirine tako disk moze da stane uspravno, a kada je otvorim vide se bocne strane sa natpisima....
Monitor obavezno u pravcu ociju.....

Nikom nije pala na pamet ideja sa stolom u cosku (trougao)?!?

To sam video u nekom filmu i odusevio sam se. Koliko je funkcionalno, ne znam, ali izgleda do ja*a ;)

Evo komercijalizacije malo - moj ćale radi stolove za računare (i sve ostalo od drveta, iverice...), ima nekoliko tipičnih modela (koji se mogu modifikovati po želji), a može i bilo kakav drugi model. Ja konkretno imam (po mojoj ideji) sto u obliku slova Г, u okviru koga postoji:
- 15½ monitor (mada može i veći, ali...)
- MIDI ATX na kolicima, ispod stola
- HP 840c
- Kyocera FS-600 laser (veličine samsunga ML85)
- Par kompjuterskih zvučnika,
- Telefon, Caller ID, i bezbroj gluposti po stolu, umesto kojih može da stane i skener,
- 4 fioke 16x35X38 cm
- fioka za tastaturu
- 80 CD-ova na dohvat ruke
- +3 police za knjige + 2 za razne sitnice + gornja ivica za razne kutije od hardwera.

Da me ne bi smtrali za budalu, za koji dan ću vam poslati i sliku stola. To je u stvari sto za računar sa fijokama sa strane, na koji se nastavlja vitrina, čiji je prvi deo u visini radne ploče stola...

PJ je napisao(la):
Skupljamo ideje na gomilu, pa neka iskoristi ko sta hoce......Monitor obavezno u pravcu ociju.....

Po meni je najbitnija "dubina" stola, na sta se cesto zaboravlja. Ako nemate LCD minimalna dibina je 95-100cm, kako bi ispruzili ruke i oslonili ih na laktove, a tastaturu urnuli jedno 45-50cm ispred sebe. Mislim da tu grese svi kod komercijalnih resenja, sto bi sto za racunar licio na deciji pisaci sto? Nema nikakvog razloga.

Drugo sto me narocito nervira, su one pokretne ladice sa nosacima tastature koji se uklanjaju ispod glavne ploce stola. Jer uspeo neko nesto pametno da uradi na tastaturi koja se stalno pomera, a na mestu je tacno iznad kur.. . Nije li ?

Ostalo je stvar afiniteta, polozaj kucista.... ispod, iznad, dalje od ociju, blize rukama....

Poenta je da polozaj za dugotrajan rad mora da bude udoban. Znaci:
1. Monitor ispred direktno u visini ociju, na daljini malo manjoj od ispruzene ruke, jedno 60-70cm

2. Visina osnovne ploce 75-80cm,
3. Dubina od jedno 100cm, ili 80-90 za LCD
4. Sirina tolika da se laktovi ne zuljaju na coskovima.
Ostalo je stvar ukusa, afiniteta i love !

Ja sam za igraonicu uzeo dve drvene daske 45x90 cm postavio ih u dva nivoa (razlika 15-tak cm), sve to drze metalne noge i zajedno kosta ispod 20evra.

E to je sto :)

Pozdrav!

mislim da je slika koju je simpson postovao njegov sto koji je platio 430 dem :)

ja sam bio primoran da pravim sto da bude kompromis izmedju funkcionalnosti i velichine (u tom trenutnku nisam mogao nigde da smestim sto od 2 m)... na kraju me koshtao oko 250 dem i to nisam platio 'ruke' ... dakle ako hocete pravu stvar morate kao simpson...

..ili kao sasa :D

btw ta 'fioka' za skener nije bash ok jer prilikom izvlachenja mogu se izvuci kablovi koji povezuju sa napajanjem/kompom...

u principu shto manje pokretnih delova to bolje

Nazad
Vrh Dno