Šta je novo?

kompjuterofon

piperski

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2007
Poena
301
Ja sam Uros iz Beograda. Maticni forum Cannonball :)
Evo copy/paste mog posta sa cannona, da cujem sta strucnjaci imaju da kazu:

Iskopao sam dva stara racunara (P2) sa namerom da napravim kucnu mrezu. Svi su preko rutera povezani medjusobno i sa netom - dva pentiuma 4 (moj u burazerov), kevin laptop i jedan P2. Tu sam shvatio da je drugi P2 visak i nekoliko dana mozgao sta cu sa njim :) . Onda sam na netu slucajno naleteo da slike raznih modifikovanih kucista i resio da svoju davnasnju ideju sprovedem u delo. Samo ideja je bila nepotpuna, samo sam hteo da napravim nesto neobicno. Prvo sam razmisljao o kacenju komponenti na zid, onda sam hteo da na dve staklene platforme rasporedim delove i monitor... Ali!... onda sam iz podruma iskopao stari kasetofon :D

Prvo sam povadio visak delova:

Onda sam iz kucista isekao sve delove koji su smetali. Mislio sam da cu morati potpuno da ispraznim kuciste, ukljucujuci i deo za baterije, ali ploca je ipak stala. Tako sam zadrzao originalni transformator koji daje 12V i kuciste za baterije koje isto daju 12V. Naravno, pre toga sam potrazio mini napajanja ali naleteo na piko napajanje:

mediaaw7.jpg

Celo napajanje je taj ATX konektor. Sve sto mu treba je 12V DC. Snaga je 120W sto je sasvim dovoljno za maticnu plocu i hard (sve ostalo je integrisano na ploci). Cena je oko 50usd.

Dakle, vraca se trafo u kuciste i smesta se hard disk (skromnih 4Gb, ali dovolno za ovo zezanje (za sada)):

Onda sam isekao otvore za VGA i COM konektore:

...I ubacio maticnu plocu. U pitanju je PCCHIPS M748LMRT sa celeronom na 400mhz:

Naravno, posle puno stavljanja, vadjenja, secenja i zavirivanja, stao je i poklopac:

Ostalo je da se zavrsi jos dosta sitnica. Konektor za tastaturu treba odlemiti, staviti ga na kuciste i opet spojiti zicama za plocu. Treba fiksirati hard disk i maticnu plocu. Treba povezati led-ove i power i reset dugmice (koristicu postojece sa prednjeg panela). Kasetofon je pozadi imao dva konektora za line in i dva 3.5mm dzeka za levi i desni zvucnik i mikrofon sa prednje strane. Sve to planiram da povezem na audio I/O sa ploce.

To bi bio neki minimum da komp moze da radi. Posle ostaju kozmeticki detalji. Dugmici za kontrolu kaseta, najverovatnije cu ih samo vratiti i fiksirati da zatvore rupu, ne znam kako bih mogao da ih iskoristim da nesto rade. Volume klizac i klizace ekvilajzera ce da vratim da zatvore rupu na prednjem panelu, a ako neko uskoci da pomogne rado bi ih povezao na zvucnike.

Na kraju, kad nabavim USB adapter za ovu budjavu plocu, ugradicu jos neku sitnicu. Najverovatnije w/lan karticu, a mozda i citac kartica. Postoji i mogucnost da na mesto jednog zvucnika stavim ekran od 8-9" :)

U medjuvremenu USB problem je resen ovako:

Uzeo sam obican USB konektor (zaokruzen levo) i vezao ga direktno na odgovarajuce pinove na konektoru na ploci koji sluze za vezivanje dodatne USB kartice :) . Sada PCI slot ostaje slobodan za w/l LAN

lepo al' mu fali kozmetika.

šampon, balzam, regenerator, parfem... :p

Šta ste napali čoveka, trebaće vam on da vam stavi 1.6 motor u yuga :p... Poz Uroše :).

Pozdrav za cannon-ovca :)

I ajte malo, jeli imash iskustva u staylingu pa daj sredi to malo ;)

:wave:

Ma sve je to ok, dok ne dođe leto i temperatura u kolima od 50+
Inače, ima mnogo ovakvih projekata za auto... treba samo malo proguglati.
Čak postoje i minimalistički mp3 plejeri od samo cd/dvd uređaja, displeja , dugmića i elektronike koja se zasniva na nekom mikrokontroleru (pic, avr)
Mada, kad se uzme pošto je danas solidan mp3 plejer za auto, onda sve ovo spada u čist entuzijazam i hobi.

Apsolutno bi ga ostavio ovakovog sirovog

Odlichan za radionicu

turish neki linux i veci hard za muziku

Old School mod :) nice...

Nabacis kasetofon na rame, pa ko u filmovima :p

a niko ne zna sta imas unutra :D

Nazad
Vrh Dno