Šta je novo?

kompic do 800 evrica

Shukonja

Poštovan
Učlanjen(a)
24.09.2014
Poena
54
Zdravo svima!

Kupujem badžet gejming desktop, da probam da poteram neki gejming preko 5fps-a, koliko mi daje mrtvi laptop, prvi put posle jedno 7 godina i potpuno sam ispao iz svakog hardverskog fazona. Proveo sam dva dana čitajući Toms Hardware i razne druge sajtove, pravio probne konfiguracije itd. Vrti mi se u glavi i treba mi reality check, jer koliko vidim sve što nađem na netu u USD kod nas je isto ali u EUR. Lepo bogami. Mislim da ću uspeti bar neke komponente da dovučem iz inostranstva, pa ću shodno tome menjati bužet (koji uključuje i monitor, iako ga još nisam birao).

dakle, nešto tipa
HTML:
http://pcpartpicker.com/p/MpngZL
me zanima. Mislim da sam procesor i HDD za sada zaključao. PSU, RAM, cooler, case i te stvari sam definisao samo okvirno, ne gledajući previše situaciju na domaćem tržištu.

Što se tiče GPU-a, prvo sam bio u fazonu R9 270X, ali čitah i ubediše me da je bolji GTX 760. Što se tiče Matične, manje-više sam u zima-zama-zum fazonu, tj sve su mi iste u tom nekom cenovnom opsegu, za koji mislim da mi je ok. Možda bih ipak pogledao nešto sa integrisanim WiFi-jem, jerbo me smara da vučem kabel po kući, a adapteri su po 50 EUR, koliko vidim. Dakle, sveje okvirno manje-više, a pikam uglavnom stvari tipa Civ V, Endless Legend, čekam Torment i slično (dakle, ne interesuju me FPS-ovi).

Šta mi preporučujete, kakva su mišljenja i vaše konfiguracije u ovom cenovnom rangu? Jel mi ovo puno, jel mi malo? Svesno nisam stavio monitor, jer me zanima samo 21'' sa poštenim odzivom da fura 1080p, ništa divlje. Pošto volim da prčkam po tehnici, sigurno bih voleo i da malo OCnem bar grafiku (CPU i ne mogu, koliko sam shvatio), pa me zanima da li mi je izbor ok? Ili da ipak uzmem Radeona? Ili da uzmem neki AMD FX, hvale ga da je dobar za OC pa da se igram? pitanja su beskonačna...

Biću zahvalan na blo kakvom elokventnom odgovoru, makar da prodiskutujem sa nekim, pošeo sam da se vrtim u krug...

Uzeh gpu i ram, a uskoro cu i hdd. step by step sve ide, ipak... nego, iskopao sam kućište. A u njemu Maxtorov ATA HDD od 120GB, dva neka MS napajanja od 400W (jedno novo, neotpakovano(******)), neotpakovana GF 260(******) i neka optika... milina. Video sam da ima za fazon 800 dindži da se kupi ata-sata konverter, pa mogu i to nekad da iskoristim. Pretpostavljam da postoji isto rešenje i za optiku. Kućište sam oglancao i vratio mu kakav-takav izgled.

ALI: nema nijedan ventilator u kućištu. Ne sećam se ni da je bio. Moram li da kupim neki ili će da bude dosta boks kuler sa CPUa i ovaj avion na GPU (windforce3x)? Takođe, budući da je kanta od 2000 i neke godine, imam samo stare USB portove na front panelu. Ima li da se kupe i adapteri da sprovedem 3.0? Radi li se to uopšte? Ili mi savetujete novo kućište? Prilažem slike i ohrabrujem diskusiju :)

btw. zna li neko koji je razlog što imam tek 2 upisane poruke u profilu, a postovao sam barem 20 puta?

IMG_20141014_115802.jpgIMG_20141014_115816.jpgIMG_20141014_115823.jpg

Poslednja izmena:
Ne ubrajaju se poruke postovane u odredjenim podforumima.

ATA-SATA konverter mozes iskoristiti povremeno, ako nesto prebacujes na taj matori hard (kao da je eksterni). Nemoj koristiti konverter za sistemski hard.

Pozeljno je da kuciste ima dva ventilatora, jedan napred i jedan nazad. Ali nije neophodno. Svakako mozes drzati otvorenu stranicu kucista, ako bude povisenih temperatura kod graficke. Intel box cooler u svakom slucaju odlicno radi posao.

USB 3.0 ti treba samo ako imas neki USB 3.0 uredjaj. :D
A imaces ga pozadi jer ih sve nove ploce poseduju.

Poslednja izmena:
faca si, drugar.

Nisam ni mislio da držim sistem na ATA disku, neg samo da mi bude dostupan (kao vremenska kapsula, nemam predstavu šta je na njemu!)

Znači ipak treba da kupim neki vent, bar jedan, da izbacuje... neće mi žena dati da držim otvoreno kućište :)

Za novac koji bi dao za sve te adaptere, dodatne ventilatore, i ostala čuda možeš da uzmeš neko jednostavno kućište.

E, uzeh i HDD. Sve sam do sada uzeo od drugova članova.
Sad postaje malo gusto, pa imam još jedno pitanjce. Svi znamo da se otvara ye olde benčmark šoppe sledeće nedelje, jel da. Kapiram da oni neće nuditi neke bogznakakve popuste i to, ali bih svakako voleo da dam svoj doprinos ovom divnom mestu, tako što ću bar neke komponente naručiti preko njih. A možda i bude neka akcija il šta već.

Mislite li da je, s tim u vidu, bolje da u radnji za vikend pazarim cpu+mobo ili monitor? Ja lično naginjem ka tome da će pre da osvane neki dil za cpu ili tako nešto, nego za viewsonic 23" koji merkam. Ili da se ne zamajavam?

TA NA NA NAAAAA!

Pisem sa nove kante, najzad! Hvala svima, pomogli ste mi brdo - kako vi koji ste dali svoje misljenje u ovoj temi, tako i fini ljudi koji su mi prodavali svoje komponente. Sklopio sam, za moje potrebe, odlicnu masinu (eto je u potpisu), i to znacajno ispod pocetnog budzeta. Vise detalja i slika u sledecem postu. Hvala svima jos jednom!

Kako te poslužilo novo kućište, vidim da si uzeo CoolerMaster N200 koje sam i ja gledao za sebe. Kakve su impresije i hlađenje, ipak se R9 280x zna zagrejati pod opterećenjem?

Nazad
Vrh Dno