Šta je novo?

Kompatabilnost Abit NF7-S i SATA2 hard diskova

srkischa

Slavan
Učlanjen(a)
17.05.2005
Poena
304
Imam Abitovu NF7-S plocu i hocu da kupim novi hard disk. Skoro je nemoguce naci sata hard diskove, a sata2 hard diskova ima na pretek i koliko mi se cini jeftiniji su. Neki prodavci kazu da sata ploce podrzava sata2 hardove a neki kazu da moj nf2 cipset ne podrzava sata2. Kakva su vasa iskustva sa tim? Sta da radim?

Bez brige, radice ti HDD bez ikakvih problema.

mislim da je bilo reci na forumu o nekompatibilnosti izmedju nf2 i SATA 2 diskova

Maxtori jedino zezaju na nf3/4 dok se ne upgrade-uje firmware. Jedan samsung 250gb sata2 radi kod drugara na nf7-s besprekorno vec 3 meseca [normalno preformanse su ravne sata 1 zbog takvog kontrolera na plochi]

U principu na sata-II hard diskovima (konkretno Maxtor) postoji jumper koji ih
stavlja u sata-I mod pa se tako mogu resiti eventualni problemi sa ne-kompatibilnoscu.
Ne bas u 100% slucajeva ali u velikoj vecini slucajeva da .....
Pozdrav

Tarmi, to bas i nije najtacnije. Evo citam sad sta su drugima odgovarali sa Maxtorovog sajta. Kazu da taj dzamper samo smanjuje brzinu prenosa, ali da je to i dalje SATA II. Ja imam Epox 8rda+ Pro i kupio sam Maxtro DiamondMax 10 (250gb) SATA II, i bios nece da mi prepozna hard i uopste ne znam sta da mu radim, ne znam oce li zamena za neki WD odraditi posao...

Sto se tice tvog problema, moguca su tri resenja :

1.Flesh-uj najnoviji bios za maticnu plocu
2.Setuj dzamper u sata 1.5Gb/s mod
3.Upgrade firmware za hdd...

Sto se tice jumper-a na maxtoru pise "SATA 1.5GB/s mode"
i to bi trebalo da bude SATA I kao i kod ostalih proizvodjaca hard diskova.
Glavna razlika izmedju 1 i 2 standarda je transfer 1.5Gb/s vs 3.0 Gb/s

Znam za pricu iz maxtor-ovog customer support-a gde kazu da je to i dalje
SATA II disk...
Cinjenica je da Maxtor definitivno tu nesto muti jer bi taj dzamper trebao
da odradi posao (zato sam i rekao "u velikoj vecini slucajeva")

Ne znam za vas ali meni na NF7-s radi Maxtor 250GB SATA2 sasvim normalno.

Hvala na pomoci. Kupicu SATA2 hard pa ako ga ploca ne podrzi prodacu ga. Da li svi sata2 diskovi imaju prekidac za sata1 mod? I ako nemaju da li samo da kupim one koji imaju taj prekidac?
@einstein - Da li tvoj Maxtor ima prekidac za sata1 mod?

SATA podrska se na Abit NF7-S obezbedjuje preko externog kontrolera SIL3112 tako da nema nikakve veze za NF2 cipsetom. Inace, kod mene, na juznom mostu u koji je integrisan SATA kontroler, SATA2 HDD radi i bez jumperisanja. Isto tako radi i na externom kontroleru SIL3114 na istoj ploci (Epox 8rda6+pro).

srkischa je napisao(la):
Hvala na pomoci. Kupicu SATA2 hard pa ako ga ploca ne podrzi prodacu ga. Da li svi sata2 diskovi imaju prekidac za sata1 mod? I ako nemaju da li samo da kupim one koji imaju taj prekidac?
@einstein - Da li tvoj Maxtor ima prekidac za sata1 mod?

ajd pa se javi kako si prosao, bas me zanima. Ja se ne bi ni trudio da se raspitam da li postoje neki probelmi sa kompatibilnoscu, jer mi je logicno da takvih problema nema. U svakom slucaju sata2 je buducnost, pa kad vec idu novci nek idu za nesto bolje, makar i malo.

pozdrav :wave:

Evo i mog iskustva :
Ploca Asus a7n8x-de luxe i maxtor 300giga sata 2 i sve je radilo bez problema, temperatura maxtora bila oko 42-45 stepeni.Ploca ga je videla kao skazi hard i bez problema je butovala windows. A kad sam uzeo Asus K8N sa nforce3 nije bilo sanse da se instalira hard,u stvari prilikom instalacije windows ga prepozna i krene instalaciju ( ploca ga vidi odmah ) ali prilikom restarta ploca ga i dalje vidi ali windows ne i nije pomagalo nista ,jedino resenje je bilo da kad god se ugasi racunar izvuce i ponovo vrati sata kablic na hardu ( dok je iskljucen ) i onda bi ga windows ponovo video prilikom paljenja ( tada je taj hard bio pomocni ,sistem je bio na drugom od 80 giga).Usvakom slucaju problem sam resio ( posto je hard bio u garanciji ) zamenom za drugi hard ,,ALI,,western digital isto sata 2 i isto od 300 giga i sad sve radi sjajno ( temperatura harda je max 36 ).Maxtor je ....

Asus A7N8X-E Deluxe i Samsung 250GB SATA2 radi bez problema. Kontroler je Sil 3112.
:wave:

srkischa je napisao(la):
Imam Abitovu NF7-S plocu i hocu da kupim novi hard disk. Skoro je nemoguce naci sata hard diskove, a sata2 hard diskova ima na pretek i koliko mi se cini jeftiniji su. Neki prodavci kazu da sata ploce podrzava sata2 hardove a neki kazu da moj nf2 cipset ne podrzava sata2. Kakva su vasa iskustva sa tim? Sta da radim?

Samsung sp2504c ce ti raditi sigurno.
(sata2/8 mb, setovan kao sata1)
Uzeo sam ga pre par dana, a imam istu plocu kao ti.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno