Šta je novo?

komp za studenta arhitekture

DjP

Slavan
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
304
Brat studira u Atini i tamo ce uzeti PC (trebalo bi da na konf. dobije 3 god garancije!!!) koji ce prvenstveno sluziti za izradu seminarskih radova i diplomskog
Znaci PC za AutoCAD i ArchiCAD pa onda i za ostalo: Photoshop, Corel, 3DS MAX...

Molim vas za komentare

1. CPU: AMD ATHLON64 3000+ (S939)

2. MB: NForce4 s939 (DualChanel DDR, Audio, S-ATA, PCI-E...)
- Koja je razlika izmedju MSI K8N Neo4-f i Neo4 Platinum osim chipseta: 4x i Ultra?

3. RAM: 2x512MB DDR400MHz Brand-name (Kingston VR, Corsair VR, KingMax,...) Da li VR serije imaju LifeTime Warranty?

4. HDD: 120GB (ili 160GB) S-ATA (SEAGATE, WD, Maxtor...)

5. VGA: PCI-E NVidia GeForce 6600 - 256MB DDR 128-bit, 8 pixel pipeline zasto je ovo bitno, Da li je ovo uopste bitno?
- Moze li neka jeftinija varijanta? recimo 6200 ili RX600 za ugodan rad

6. Kuciste i PSU: najefninije Midi Tower kuciste pa da se zamijeni napajanje sa nekim Brand-name PSU (Chieftec, CoolerMaster, DTK, LC Power,... od 360W-400W) po mogucnosti sa 12cm ventilatora da izbacuje topli vazduh iz kucista !!!
- Koliko je bitno strujanje vazduha kroz kuciste za ADM64 procesor ukoliko nece biti overclockovanja?

7. 19" TFT (tft zbog zdravlja ociju!?)
Vase misljenje o ponudjenim monitorima, cijene su bez PDV-a 19%
LG 1915S 275,00
BENQ 931 284,00
NEC 92VM 289,00
ACER 1931M 299,00

2. razlika je samo u chipsetu :D
3. da, imaju corsair i gail
4. WDC (najbolje resenje) + ventilator mali i tih ako nema klimu u stanu
5. da moze slabija, i to podosta recimo 9600
6. mislim da je glupo uzimati najgoru limariju za kuciste, uzmes kompletno chieftec kuciste, (student arh.) voli da bude lepo, uglavnom imaju i dodatne ventilatore koji obezbecuju optimalan protok vazduha za ostale komponente pa i proc.
7. BENQ ima najbolju izradu, a navedeni sam i video... i odusevio se.... ostale nisam video.. DA BITAN JE DVI, lespe su boje, koliko toliko ostrija slika i "drugacija bela" :guitar:

novakno1 je napisao(la):
2. razlika je samo u chipsetu :D
3. da, imaju corsair i gail
4. WDC (najbolje resenje) + ventilator mali i tih ako nema klimu u stanu
5. da moze slabija, i to podosta recimo 9600
6. mislim da je glupo uzimati najgoru limariju za kuciste, uzmes kompletno chieftec kuciste, (student arh.) voli da bude lepo, uglavnom imaju i dodatne ventilatore koji obezbecuju optimalan protok vazduha za ostale komponente pa i proc.
7. BENQ ima najbolju izradu, a navedeni sam i video... i odusevio se.... ostale nisam video.. DA BITAN JE DVI, lespe su boje, koliko toliko ostrija slika i "drugacija bela" :guitar:
5. Ne postoji 9600 za PCI-E slot!!! Umesto toga postoji x600XT, koji je prakticno 9600xt za PCI-E, mada se postavlja pitanje isplativosti kupovine takve kartice za taj slot. Mozda je nV ipak bolje resenje za CAD/CAM primenu, pa bi mu posavetovao da uzme recimo neki kvalitetan 6200 (Leadtek) ili 6600 obican koji ne kosta vise od 100-110 €.

Ji 4Tze je napisao(la):
a probao si 9600 u AutoCAD, ArchiCAD, 3DS MAX i cenis da je dobro resenje?

pa ne mogu da probam svasta...
imao sam gf440mx8x a onda sam kupio 9600 za 30E (ne pitaj kako)

bolja je od mx... jeste da nv ima bolji OGL... ali izmedju recimo
9600r i 5700nv koliko sam cuo nije razlika kao u vreme gf4, ali je i dalje znacajna

ovaj nebitno koji proizvodjac za grafiku a moze i slabija da odsluzi svoje
razlika se primecuje samo u viewportu u 3d max-u i to koliko detalja moze da prikaze
inace preporuka za sto veci monitor 19 21
i nemam iskustva sa skupim tft-ovima ali mislim da je crt za arhitektu bolje resenje
cinimi se da ovi tft sa koje sam imao prilike da vidim imaju tendenciju da menjaju nijanse boja ako pomeras glavu sto ume da izazove prilicno neprijatne posledice kad odneses rad na stampu.

da, da...
za sada CRT za cad programe je za preporuku, osim ako ima para da da za neki 19 cola Dell... u jednoj gradjevinskoj firmi u ns sam radio na takvom monitoru u Acadu i toweru.. i to je jedan od retkih koje sam video da pri malom pomeralju "levo desno" ne menja ni malo nijanse... kao dobar CRT...

Koji god monitor da uzme preporucljiva je kalibracija pomocu za to predvidjenog hardvera, naravno ako mu je bitno da boje budu realne i iole upotrebljive.

drfedja je napisao(la):
5. Ne postoji 9600 za PCI-E slot!!! Umesto toga postoji x600XT, koji je prakticno 9600xt za PCI-E, mada se postavlja pitanje isplativosti kupovine takve kartice za taj slot. Mozda je nV ipak bolje resenje za CAD/CAM primenu, pa bi mu posavetovao da uzme recimo neki kvalitetan 6200 (Leadtek) ili 6600 obican koji ne kosta vise od 100-110 €.

9600 za PCI-E slot je ustvari X300 bez LE i SE nastavka znaci (128mb/128bit)

omnik je napisao(la):
Za CAD/MAX bolje MX400 da uzme nego 9600 :d

probao... i nije...
kako sam video

vrtim u cadu spheru od xxx segmenata...
to ti dodje kao da imas kompleksan crtez.. pa sad ti zoom out - in 100xxx puta
i docrtavanja.... pa vidis brzinu

doduse probao sam mx440agp8x... tako da za mx400 ne mogu da pricam :d

Ji 4Tze je napisao(la):
DjP, kazi drugaru da uzme TFT a na CRT zaboravi. [aksiom]Ako je TFT za ishta dobar, to je CAD i DCC.[/aksiom]

Donekle se slazem. U ovoj situaciji kada je izbor CRT monitora spao samo na vestacki ravne ekrane sa velikom tackom izbor TFT jeste bolji. Sto cu reci CRT monitori koji se prave u danasnje vreme u eri TFT monitora nisu ni blizu nivoa kvaliteta nekadasnjih modela.

Modeli tipa Samsung 750P, 950P pa dalje vrhunski modeli monitora drugih firmi, vise ne postoje u prodaji zbog cene proizvodnje i sl. Ne kazem da proizvodjaci ne proizvode CRT za potrebe profesionalaca za rad sa grafikom ali jednostavno to je verovatno papreno skupo.
Rado bih ti preporucio CRT monitor pre nego TFT ali sem polovnih neces naci nista valjano, a opet po meni jedina komponenta koju po meni uvek treba kupiti novu je monitor, oci nemaju cenu.
Tako neka drugar doda malo vise love i kupi dobar-skuplji TFT.

Posto tvoj brat studira arhitekturu, radi u AutoCAD, ArchiCAD, Photoshop, Corel, 3D Studio Max, sto predstavlja multimedijalne operacije, rendering, predlozicu sledece:

CPU: AMD Athlon64 3200+ (S939, Venice core) (zbog multiplier-a 10)

MB: DFI LanParty UT nF4 Ultra-D (nije mu potreban SLI, kao Miki323 :D)

RAM: 2x512MB DDR SDRAM (preporuka je da uzme KingMax HardCore, zbog vise frekvencije)

HDD: 200GB S-ATA (Seagate, Western Digital) (ne Maxtor, kvantitet sam predlozio zbog projekata i arhiviranja, a i zbog multimedije)

PSU: LC Power 6500 Giant series

Kod rendering operacija, krucijalno je da operativna frekvencija CPU bude sto visa. Overclock za 20-30% Venice core, nece rezultovati nestabilnoscu, vec dobitkom u performansama u aplikacijama koje tvoj brat koristi.

Ne vidim razlog zasto bi brinuo, ti li on o lifetime waranty, kada ce kroz par godina navedena ili neka druga konfiguracija biti "antika".

I krajnje subjektivno:

GPU/VPU: 6600GT, 256 GDDR3/256b, DVI, TV-out (isplatice se kroz rad, a i za zabavu)

Case: Chieftec LBX-2B-B-B ili neka od tih serija (korektan naziv sam naveo zato sto ja ga ja imam, za detaljnije informacije, Google i website Chieftec-a)

Pozdrav

Ji 4Tze je napisao(la):
a ultra-D ploca, nije subjektivno? :)

bacanje para.

Sorry, tastatura me ne voli ovih dana, a i nisam naspavan.
Coveku treba ekstreman kvalitet, koji postuje optimum resursa i potreba. Ispravku znate, DFI nF4-DAGF.

Hoces inace da kazes da je ostalo subjektivno?

Mislim da je u pitanju optimum za arhitektu. ,)

Poslednja izmena:
ma nije arhitekta nego student...
a ok je to tvoje, ali s takvim kompom, vise ce se igrati nego raditi, nebitno.
ja bih isao na sto jeftiniju varijantu, s tim sto nikako ne bih zakidao na periferijama, vise ce za rad da mu znachi (lupam) mx500/510/518 nego taj 6600GT (u odnosu na 6600 recimo). I naravno, TFT, pa makar i neka jeftina 17"

znam sta sam i koliko radio na faxu, ne verujem da je u grckoj nesto specijalno zahtevnije za rad na kompu :)
Brat bratu kad se sabere, nek zakine 200-300 evra na konfiguraciji pa nek kasnije uzme neki ps2 ako vec hoce da se igra i da ne misli ili nek stavi pare u dzep, a sto se rada tiche, veruj mi, pametnije mu da se nauchi na vreme sta je optimizacija posla/modela nego kasnije kad pocne da kuka kao spor mu komp vamo tamo, samo ce da baca pare na gluposti a pogresio je u startu. Ne pricam napamet naravno, slusam takve price skoro svaki dan ;)

Covek ce, nadam se zavrsiti fakultet, i postati arhitekta.

Dobro, i da ne uzme navedeni GPU/VPU, pretpostavka je bila da mu koristi sto duze, ne bih mu savetovao zakidanje na CPU, HDD i RAM-u.

HDD zbog prirode posla, ne zbog zabave.

Prevashodno, ako raspolaze finansijskim resursima, bolje je da uzme nesto sto je kvalitetno i sto ce mu koristiti u radu.

Nego, svi smo zaboravili na optiku. U svakom slucaju neka uzme optiku koja je kompatibilna sa svim formatima, http://www.benchmark.co.yu/show_topics.php?toid=11&lito=0&sortiraj=1

Za optimizaciju imas pravo.

Poslednja izmena:
Evo i ja nesto da dodam u vezi CRT monitora.. Ako u inostranstvu mozes da nabavis neki profesionalniji monitor (e ne ovaj krs od samsunga i sl.) na primer EIZO ili neki drugi to bih toplo preporucio. Profesionalnija klasa ima ravnomernu siku bez izoblicenja koja se ne vide na prvi pogled, ali mogu da te prevare kad radis nesto ozbiljnije gde ti je bitna proporcija.
Ja bih trazio neki CRT sa TRINITRON (Sony) cevima..

Sto se tice graficke, pogledaj na netu koja nudi kakav kvalitet prikaza u OGL, koliko je precizan GPU i kolike su greske pri proracunima. To moze da se proveri SPECviewperfect programom za prof. bench...

Poslednja izmena:
Sorry, mislio sam da mu treba kvalitetna graficka za cad..

Opustite se ljudi, radilo se u 3D studiju i CAD-u i sa mnogo slabijim karticama od 6200... Secam se da sam cepao 3DS max 2.5 na Pentiumu 100 sa Trio64 u Software rendeneringu :d

E sad, shto na danashnji dan moze svako da kupi Quadro je sasvim druga pricha :p

Ja imam Quadro2 i salazi se od geforcova u Lightwave-u mnogo bolje. Sto se tice rada u wireframe-u postize nekoliko puta veci framerate. Na zalost anti-aliasing + wire slabo radi :(

Mogao bi neko da pokrene SPECviewperfect ili nesto slicno da proveri koliko ta kartica postize u wirefame-u i opengl-u..

p.s. ne kazem da je kartica losa, samo bi bilo lepo da coveku odaberemo nesto optimalno za njegove potrebe..

Vrh Dno