Šta je novo?

Komp za obradu grafike

zak982

Čuven
Učlanjen(a)
04.01.2005
Poena
620
Dakle naslov sve kaže . Potrebna mi je mašina za 3d rendering (3d max i slično )... Koju ploču , koji procesor (AMD ili Intel ) koliku ulogu u brzini obrade ima grafička kartica ? Da li je bolje uzeti više rama ili bolju garfiku ? Cena nije neki bitan faktor već brzina . Okvirno oko 1000 € bez monitora ali može i više . Molim vas pomozite mi

Mozda je bolje bilo da sam ovaj thread postavio u Konfiguracije, ali kasno sam se setio . Zato se izvinjavam svim prisutnima . Sledeći put ću više obraćati pažnju

Za 3d rendering, mnogo bolje je imati vise rama i sto jaci procesor (idealno bi bilo uzeti dvojezgarni procesor), nego jacu grafiku.
Ako cena nije problem uzmi Athlon X2, i najmanje 2 GB RAM-a, i razume se odgavarajuca (stabilna) ploca bazirana na nforce4 cipu.
To bi ti bio optimum za rendering.

Za 3D ti je najbitnija sirova snaga, znaci - sto brzi procesor, i obavezno dual ako mozes da se ispruzis

Memorija ne ispod 2GB, znam ljude koji imaju 8GB jer su sa manje imali problema...

Grafika - dovoljno 6600GT, da bi ti ostalo sto vise kinte za ovo prvo!

E, da, uz ovo bi ti sasvim lepo pasovao i recimo Samsung 970p, ja bas planiram da ga uzmem za iste potrebe... :cheers:

zak982 je napisao(la):
Dakle naslov sve kaže . Potrebna mi je mašina za 3d rendering (3d max i slično )... Koju ploču , koji procesor (AMD ili Intel ) koliku ulogu u brzini obrade ima grafička kartica ? Da li je bolje uzeti više rama ili bolju garfiku ? Cena nije neki bitan faktor već brzina . Okvirno oko 1000 € bez monitora ali može i više . Molim vas pomozite mi
Mozda nije bas to sto si trazio, ali za sve prepomenute predloge ovaj je za ulozeni novac najbrzi. Uzmes 3 kompjutera. 1 master i 2 render slava. Nema potreba za skupim dual cpu, ili dual core masinama. Komotno mozes da baziras sve masine na sempron s754 2800 64bit i NF3. Mastera obogatis dobrom grafikom i dosta memorije (i moj predlog 2GB). 2 render slave minimalno samo da prorade 256ddr, hd moze i 40, neku bednu grafiku moze 32mb. Naravno mora se napomenuti obavezan overklok semprona 2800 koji u 99% slucajeva radi stabilno na 300fsb (2.4Ghz).
Posto vecina 3D softwera podrzava network rendering mislim da bi ti 3 ovakve masine odradile dosta brzi rendering nego li jedna. Treba napomenuti da bi ti jedna jaka dual core ili dual cpu masina bila brza za sami rad, ali znajuci da u obradi 3d najvise vremena odlazi na render jasno je ko izlazi kao pobednik. Dual core i dual cpu nisu nista revolucionarno brzi od ovakvih masina. Moje prethodno tvrdjenje mozes i sam da potkrepis ako obidjes www.xbitlabs.com i njihove testove CPU-ova.

Toni je napisao(la):
Ako cena nije problem uzmi Athlon X2, i najmanje 2 GB RAM-a, i razume se odgavarajuca (stabilna) ploca bazirana na nforce4 cipu.
To bi ti bio optimum za rendering.

A koja ploca bi mi bila odgovarajuca ? znaci ne treba mi ploca za OC nego da bude ultra stabilna

Poslednja izmena:
Ovo iznad potpuno podrzavam... Ali, kada ipak prvo nabavi ovo sto je naumio, pa odradi koju sljaku i eto njemu render farme!

Samo, covek nije jos odgovorio da li je bas toliki 3D pro, pa da ne jurimo previse...

Spirit je napisao(la):
Ovo iznad potpuno podrzavam... Ali, kada ipak prvo nabavi ovo sto je naumio, pa odradi koju sljaku i eto njemu render farme!

Samo, covek nije jos odgovorio da li je bas toliki 3D pro, pa da ne jurimo previse...
Upravo tako. Ako nije bas pro 3d artist, moze krene lagano sa single masinom pa posle dodaje ako zafali.

trenutno bi mi vise odgovarala varijanta sa singl masinom koja ce da radi posao a posle može da doje u obzir i jos neka slave mašina

Asus P5LD2
Intel 920
1 ili 2gb ddr2 533
neku obichnu pci-e grafulju tipa 6600 ili x700
hard 2x 120 ili kupish od 250,300
Lc 6550 napajanje ili neki CM
Kucishte :)
DVD-RW i ostale periferije po izboru

Poslednja izmena:
ne znam za celerone, ali sempron renderuje jednako brzo ko venice na istom kloku (ako oces render nod).
1GB rama je dosta za render masinu, za radnu masinu 1.5-2GB bi bilo ok, mada mozda ce ti i 512 biti dovoljno, nisi rekao sta je konkretno u pitanju, tj. sta se radi u 3D-u...
a dual core renderuje ~190% (ili manje, ne vise, nikako) brze od single core procesora.
grafika, sta znam, meni i 6200TC u directX modu (u samom maxu) radi odlicno i sa vecim modelima.
I jos nesto, sto se drajvera za viewport tiche (3dsmax -h je switch da menjas ili u startup folderu programa change graphics mode) i dual core (dual CPU je kapiram isto) u directX-u ce raditi samo jedno jezgro, a u openGL-u oba (dakle, ne render, viewport, ono sto graficka kao crta).
u svakom slucaju, sto brzi CPU ;)
ati isto ok radi u viewport-u sa directX modom...

zak982 je napisao(la):
A koja ploca bi mi bila odgovarajuca ? znaci ne treba mi ploca za OC nego da bude ultra stabilna

MSI K8N Neo4 Platinum ili Diamond (NVIDIA nForce4 Ultra)

posto smo se vec raspricali oko toga evo jedno prakticno pitanje
a u vezi DualCore procesora, ko ih ima, ako moze da mi kaze:
npr:
-jedan render, renda brzinom Dualnih 3.0GHz=3.0 x 1.8-1.9
e sad ako pustim 2 rendera u isto vreme da li ce svaki thread
da uzme po jedan ceo CPU i da imam fakticki 3.0 x 2 realne snage??
-ili drugi primer MAX nesto radi sa celih 3.0Ghz a PS sa celih isto tako 3.0GHz

ako sam uspeo da objasnim...

Ji 4Tze je napisao(la):
a dual core renderuje ~190% (ili manje, ne vise, nikako) brze od single core procesora.
Da li si time hteo da kažeš da 1 dual core procesor radi sporije od 2 single core procesora . Mada na taj ustupak sam spreman ako je dual core ~ 170÷190% brži od single core procesora.

A neka Intelov platforma ? ja sam već duže vreme AMD-ov fan pa i nemam više pojma koji su Intelovi procesori aktuelni a kamoli ploče

Poslednja izmena:
okmijun je napisao(la):
posto smo se vec raspricali oko toga evo jedno prakticno pitanje
a u vezi DualCore procesora, ko ih ima, ako moze da mi kaze:
npr:
-jedan render, renda brzinom Dualnih 3.0GHz=3.0 x 1.8-1.9
e sad ako pustim 2 rendera u isto vreme da li ce svaki thread
da uzme po jedan ceo CPU i da imam fakticki 3.0 x 2 realne snage??
-ili drugi primer MAX nesto radi sa celih 3.0Ghz a PS sa celih isto tako 3.0GHz

ako sam uspeo da objasnim...

Pa pazi ovako:
- jedan render ce da renda brzinom dual kompa - tj. to shto si ti rekao dual 3.0= 3.0x1.8-1.9
- shto se tiche pushtanja dva rendera tu su stvari malo sloznije - naime vecina render engina ne podrzava nekoliko rendera istovremeno. Obichno se renda nekoliko sekvenci odjednom na raznim kompovima (preko backburnera u maxu zadajesh razne zadatke raznim kompovima i pravish que za jedan komp npr.). U principu sam navikao da koristim que u max-u poshto je zaista udobno: postavio nekoliko render job-ova i legao da spavash :)
- koliko znam ne moze bash da se zada koji core ce da radi jedno, a koji drugo (za sada). Zato moze da se postavi koliko ce koji proces da troshi procesorskog vremena tako da ostaje i za druge procese. Generalno gledano (poshto sam radio na dual proc mashinama) mogu da ti kazem da komp moze fino da renda dok ti kao i obichno radish u photoshopu ili igrash Counter Strike :D

zak982 je napisao(la):
Da li si time hteo da kažeš da 1 dual core procesor radi sporije od 2 single core procesora . Mada na taj ustupak sam spreman ako je dual core ~ 170÷190% brži od single core procesora.

A neka Intelov platforma ? ja sam već duže vreme AMD-ov fan pa i nemam više pojma koji su Intelovi procesori aktuelni a kamoli ploče

Nijedna dual proc/core mashina ne radi 2 puta brze od single proc mashine na istom taktu i 2 puta manje memorije iz mnogih razloga. Chak shtavishe to 190% pri renderu je najjachi primer ubrzanja na dual proc/core mashini zbog toga shto je rendering najteza stvar kojom mozesh da "zaposlish" procesor.

BTW Ji, da li si preshao na Dual Core ili si josh na onom zverskom Opteronu? Jedva chekam da malo cene padnu pa da ubodem jedan dual core da ga namuchim kako treba :D

Ups, znam da si uzeo opterona, ali poshto nisam mnogo upucen u iste nisam skapirao da je dual core. Da li si mozda probao Final Render Stage 1 (verziju D)? Neshto u poslednje vreme mnogo koristim njega poshto jako brzo renda staklo sa svojim fraytrace-om...

Jebte, istripovao sam da sam na Zoni... :D
Niko mi jos nije odgovorio, podrzava li max vise od 2 procesora? Znam da mogu i sam to da pronadjem, nego mi na brzaka palo na pamet - kakva bi zver bila kombinacija neke dual procesor ploce, i dva dual core procesora!
Da li je ovo uopste moguce, to znaci da bi komp rendao brzinom od negde 3,4 - 3,6 puta brze od single core, naravno ako je skroz uposlen a Max to radi sasvim ok.

Itekako max podrzava vishe od 2 procesora - lichno sam video da radi sa chetiri procesora (tj. dva xeona sa josh dva virtualna preko hyperthreadinga), a mislim da valjda podrzava 8 ili 16 procesora odjednom.

izbor je pao na Athlon x2 3800 i 2Gb DDR-a Geforce 6600GT Msi k8neo4 platinum . Da li će mi Chieftec od 410W biti dovoljan?

Ovo sto je zadnje napisano je sasvim OK, ali znam da se za 3D animaciju bolje ponasa neka kartica sa 256 MB, na primer meni se bolje ponasala fx 5700 256 ddr od 6600gt 128 ddr3. Ali za sve ostalo je bolja 6600gt.
To napajanje je sasvim OK.
Obrati paznju na cooler, ako komp radi jako dugo na 100% sigurnije je da uzmes za svaki slucaj malo jaci cooler.

P.S. (i 1 GB RAM je dovoljno, 2 ces jako tesko uspeti da iskoristis)

@Worf

ovo za RAM veruj mi stvarno nisi u pravu, Vray npr sisa ram ko lud a i drugi renderi, jedna MAX scena povuce minimum 200-300MB a nije retkost i 500-600

Nazad
Vrh Dno