Šta je novo?

Komp za igru

AlanFord

Čuven
Učlanjen(a)
09.08.2002
Poena
610
Moj racunar star 5 god jednostavno je moze vise da izgura Wow a kamoli neku zahtevniju igricu, pa mi je potreban noviji,e sada Vi bi tu trebali da stupite na scenu sa Vasim cenjenim savetima,jer stvarno od vecine slicnih sajtova koji se bave slicnom tematikom nekako mi se cini da su ovde najvise zastupljeni ljudi od znanja i profesije.
Od igrara bi to bili naslovi Red Alert 3,kada izadje Diablo 3,Wow,Warhamer online i sl.
Racunar se ne bi overclockovao,posto ja stvarno nemam pojma o tome i ne bih sada experimentisao,u blagoj je prednosti kod mene Intel i Ati ali najbitnije od svega je da se izvuce max za ulozena sredstva pa tako da i Amd moze.
U konfiguraciju bi mi trebao i monitor,s obzirom na cene verovatno bi to bio neki 22" e sada sto se tice budzeta to je tesko reci,mislim da bi za sve mogao dati 750 + - eura ali veoma me zanimaju i jeftinije varijante.

Ja sam pokusao nesto da sastavim ali to uveliko probija moj budzet,ili ja nisam gledao na dobrim stranama cene.
(Intel 8400, 4850 512 ,wd640 gb,p5q,...)

Mislim da ti je AMD varijanta dosta isplativija, jer moze da se uklopi 3-jezgarni procesor, a znacice ti za kasnije, jer ce vise igara moci da koriste vise od 2 jezgra. Ja bih uklopio ovako nesto:

Phenom II X3 720 BE ~13000 din (ili cak X4 810 za ~14300)
Biostar TA790GXB A2+ ~7200
2x2GB DDR2 Kingmax na 1066MHz ~4400
WD 640GB ~5200
Samsung SH-S223F ~1750
LC Power LC6600GP2 ~5300
Asus TA-863 ~2300
ViewSonic VA2216w ~12400
i uz ovo da sacekas da stigne Radeon 4770, jos se ne zna koliko ce mu biti cena, ali recimo da ce kostati ~10000 din, to znaci da sve ovo kosta ~61500 din, i uzmes neku jeftinu tastaturu i misa za ~1500 din i sve izadje oko 63000 din, sa X3 720BE, koji se veoma lako overklokuje, zato sto ima otkljucan mnozilac.
Ta graficka je vrlo blizu 4850 po performansama, i bice ti sasvim dovoljna, a kasnije, krajem godine mozes da razmisljas o zameni za neku DX11 kartu, ako ti uopste bude potrebno:).

Poslednja izmena:
Ovako nesto...

Monitor: Samsung TFT T220, 22" (220 evra)
Maticna ploca: Biostar TA770 A2+ SE (60 evra) (update-uj bios obavezno)
Procesor: AMD Phenom II X3 710 (110 evra)
Ram memorija: Geil Ultra Plus 4GB (2x2GB) CL5 (50 evra)
Graficka karta: SAPPHIRE ATI HD4870 512MB DDR5 (165 evra)
DVD: Bilo koji SATA (20 evra)
Hard diisk: Hitachi (55 evra)
Napajanje: LC Power 6600GP2 (60 evra)
Kuciste: Asus air duct (25 evra)
Tastatura i mis: po izboru (15 evra)

Ovo je malo preko 750 evra, ali po meni se isplati.

Monitor bih obavezno uzeo kvalitetniji malo. Ne bi se bas toliko stedeo jer ipak imas solidan budzet. Jer monitor kad kupis koristices ga godinama verovatno, i onda gledaj barem da uzmes kako valja.

Kuciste sam stavio najjeftinije, jer kuciste je samo izgled bukvalno i nista vise. Znaci ako si ti spreman jos vise da das para da ti kuciste bude lepse, onda okej. Mislim, ima tu i drugih prednosti, sama organizacija komponenti u kucistu recimo, ali ti kad namestis jednom i na ovom najjeftinijem, performanse kompjutera ce ti biti iste kao sa bilo kojim drugim skupljim kucistem.

4770 karta je dobra "budzet" karta. Sobzirom da su tebi igre najvaznije, ja bih obavezno uzeo ATI 4870, jer mu je sada poprilicno pala cena, i za 165 evra moze da se uzme vrhunska karta. Ne vidim zasto bi se stedelo na graficku kartu ako je igranje igrica jedini razlog zbog cega uzima kompjuter.

Brzi i skuplji procesor od ovoga nema potrebe da uzima jer bi to znacilo da mora negde drugde da ustedi (graficka karta verovatno), a phenom II X3 710 ce odlicno posao da mu odradi.

Slazem se sa Ahilom :).
Ako su igre glavna namena, uvek graficka ispred procesora ;).
Mada ce, koliko se moze videti, i Ati 4770 biti dobar izbor za gamere, mada nece biti dovoljna za sve igre na 1680x1050 :), uostalom ni Ati 4830 nije, a bice tu negde ove 2 karte.

Sto se kucista tice izgled mi i nije jako bitan,bitno mi je da ima dobro provetravanje i da je tiho (ako kuciste utice na tisinu?)
Sto se monitora tice neki ljudi hvale Asus VW223S ali ja ga nisam nasao na IT svetu pa dali neko zna dali ima kod nas da se kupi i njegove karakteristike?
Hvala na trudu Pejo i Achilles,jos ako bi mogli neki pandam tim konfiguracijama u Intel varijanti i molio bih Vas makar na pp da mi date gde ste gledali cene posto vecina cena na It svetu uopste nije azurirana pa me zanima stvarne cene a ne one sa it sveta ili pc berze.
Takodje vidim velike varijacije u ceni grafickih,za isti graficku ali od nekog drugog proizvodjaca zna da bude velika varijacija u ceni,te mi recite konkretno koji proizvodjac kartice

Intel:

E7400 ~10800 din
Biostar TP35D2-A7 ~6800
2x2GB DDR2 Transcend JetRam, Geil ~4000
ostalo isto.

Za grafu zavisi na sta se odlucis, Ahil ti je vec rekao, znaci Sapphire 4870 ako se odlucis za nju, ako odlucis da sacekas 4770, onda cemo da vidimo koji ce biti najpovoljniji model kada bude stigla kod nas.

Sto se kucista tice izgled mi i nije jako bitan,bitno mi je da ima dobro provetravanje i da je tiho (ako kuciste utice na tisinu?)
Sto se monitora tice neki ljudi hvale Asus VW223S ali ja ga nisam nasao na IT svetu pa dali neko zna dali ima kod nas da se kupi i njegove karakteristike?
Hvala na trudu Pejo i Achilles,jos ako bi mogli neki pandam tim konfiguracijama u Intel varijanti i molio bih Vas makar na pp da mi date gde ste gledali cene posto vecina cena na It svetu uopste nije azurirana pa me zanima stvarne cene a ne one sa it sveta ili pc berze.
Takodje vidim velike varijacije u ceni grafickih,za isti graficku ali od nekog drugog proizvodjaca zna da bude velika varijacija u ceni,te mi recite konkretno koji proizvodjac kartice

Brate ne budi iracionalan. Nemoj forsirati amd ili intel, nvidiu ili ati. Ja ti nikada ne bih preporucio AMD pre recimo 6 meseci za tvoj novac. Trenutno AMD phenom II procesori su zaista odlicni. Mislim da ces pogresiti ako uzmes Intel za taj novac, a moci ces da uzmes ovo sto ti je peja preporucio.

ok,nisam iracionalan samo sam znatizeljan a mislim da sam na dobrom mestu da istu i zadovoljim,hvala na odgovoru,znaci intel otpada,ostaje samo da usporedim taj monitor sto sam ja naveo i graficka,achilles ja nigde nisam nasao 4870 za 165 eura?
Sto se tice memorije dali tu nesto treba obracati paznju,npr proizvodjac,1066mhz ili slabije?

ok,nisam iracionalan samo sam znatizeljan a mislim da sam na dobrom mestu da istu i zadovoljim,hvala na odgovoru,znaci intel otpada,ostaje samo da usporedim taj monitor sto sam ja naveo i graficka,achilles ja nigde nisam nasao 4870 za 165 eura?
Sto se tice memorije dali tu nesto treba obracati paznju,npr proizvodjac,1066mhz ili slabije?

poslao sam ti na pm, u pitanju je sapphire 4870, dao sam ti dva vebsajta gde mozes da uzmes po toj ceni.

Mozda i nije za ovaj deo foruma al evo hteo sam i da javno zahvalim Peji i Achilles82 na sugestijama i pomoci,HVALA momci pomogli ste mi korisnim savetima, a koliko pratim ovaj forum veoma su strucni i ekspeditivni sa savetima ovde.
Na osnovu njih sam uzeo svoju konfiguraciju pre dva dana,koju se moze videti na "moja masina".
Hvala

Hm, ne znam koliko si para dao za graficku, ali mislim da si uz malu doplatu mogao kupiti dosta jacu 4870 512MB ;).

Poslednja izmena:
da,uvek je ta "mala" doplata problem,jer ta "mala" doplata na kraju postane velika a ja para vise nisam imao,btw tu graficku sam platio oko 11.500 din i zadovoljan sa njome.

Nazad
Vrh Dno