Šta je novo?

Komp sistem u kolima (zvuk)?

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Intresuje me koliko je moguce namestiti neki komp sistem u kola? Drugar mi je konkretno reako za neki Logitech 2.1 za kog kaze da radi na 12v. Ja bih se potrudio da nadjem neki slichan 4.1 na 12v i da sve to namestim u auto a da na kraju vezem iPod i ne mislim da li ce da kidaju cd ili nece. Nije mi potrebno neko besnilo i neke vuferchine vec bi mi neki maleni vufer bash odgovarao pa smatram da mi je neki komp sistem i vishe nego dovoljan a i cena je prihvatljiva...
Shta bi sve trebalo uraditi da bi se to namestilo? napon bi verovatno morao da se pegla i tako to. Ne razumem se u materiju pa zato pitam...

1. Taj mali sub koji u sobi i zvuci nekako u autu nista (bukvalno) nece da svira, samo ce da mumla...
2. Ne znam bas koliko ce mu prijati "prljavih" 12 (odnosno 14V)...

Posto imas iPod, najbolje je da pazaris neko polovno pojacalo (nIce Cream prodaje Sony-ja 4x50W za 55 evra) + da pazaris neke auto zvucnike i neki jeftini woofer.

Ma meni treba sto jednostavnija varijanta. Pre bih uzeo mp3 cd player i 4 zvuchnika nego shto bih se uplitao u posao sa wooferima. Nekako mi najlakshe da uzmem tas sistem i lako ga povezem. iPod nemam ali bih ga uzeo kada bih ovo radio...
Ovo mi delije najlakshe jer bi se lako ugradilo a i imam idealno mesto za woofer.

Genghis Khan je napisao(la):
Intresuje me koliko je moguce namestiti neki komp sistem u kola? Drugar mi je konkretno reako za neki Logitech 2.1 za kog kaze da radi na 12v. Ja bih se potrudio da nadjem neki slichan 4.1 na 12v i da sve to namestim u auto a da na kraju vezem iPod i ne mislim da li ce da kidaju cd ili nece. Nije mi potrebno neko besnilo i neke vuferchine vec bi mi neki maleni vufer bash odgovarao pa smatram da mi je neki komp sistem i vishe nego dovoljan a i cena je prihvatljiva...
Shta bi sve trebalo uraditi da bi se to namestilo? napon bi verovatno morao da se pegla i tako to. Ne razumem se u materiju pa zato pitam...

Pa nista stavis woofer u kola, napajanje zaobidjes, znaci, tamo gde su izlazi sa trafoa grec-a i kondisa, znaci 12V gde pocinje tu vezes sa akumulatora i to je to, sub vec ima ulaz gde vezes neki mp3 player i to je to.

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
1. Taj mali sub koji u sobi i zvuci nekako u autu nista (bukvalno) nece da svira, samo ce da mumla...
2. Ne znam bas koliko ce mu prijati "prljavih" 12 (odnosno 14V)...

Posto imas iPod, najbolje je da pazaris neko polovno pojacalo (nIce Cream prodaje Sony-ja 4x50W za 55 evra) + da pazaris neke auto zvucnike i neki jeftini woofer.

Dok je auto iskljucen 12V je cisto kao suza ;), naravno ako mislis na smetnje alternatora pa nisu tolike tj. nece mu smetati.

E sad mi pade na pamet... :)

Genghis, idi kod nekog drugara koji ima kucu i nabaci neki 4(5).1 sistem sa produznim u auto i vidi kako se cuje. Mozda ti se dopadne, a mozda i ne, u svakom slucaju tako mozes prvo da testiras. ;)

ima jedan moj poznanik neke 5.1 Cambridge zvucnike (nisu nesto veliki i jaki) i mogu ti reci da je zvuk super - bas je odredjen (ne mumla) a sateliti stavljeni 2 pozadi, 2 sa strane i 1 na centralnoj konzoli. koristi hp ipaq za muziku i zadovoljan sam (a i on je) kako to sve zvuci...

I vozi napred nazad koliko ti je dugacak produzni :d i obavezno nabacaj neko kamenje na putu da bude realnije :d

Salu na stranu, vrlo brzo ce ti pocrkati ti zvucnici od potresa, pogotovo woofer.
Jednostavno, mora biti pravljeno za kola.

nIce Cream je napisao(la):
I vozi napred nazad koliko ti je dugacak produzni :d i obavezno nabacaj neko kamenje na putu da bude realnije :d

:d :d :d :d :d

nIce koliko si siguran u ovu konstataciju da ce pocrkati? Nekako konkretna stvar ili pretpostavljash neshto? Jel probao neko neshto ovako?
Suicide_samurai, kakva su iskustva tvof ortaka sa crkavanjem i jel imao on nekih problema? Koliko ih duge vec ima u kolima?

Edit: E Misko, jel si ti siguran da to moze direktno na zice? Ne mora ispred nikakvo peglanje napona?

Poslednja izmena:
nIce Cream je napisao(la):
Salu na stranu, vrlo brzo ce ti pocrkati ti zvucnici od potresa, pogotovo woofer.
Jednostavno, mora biti pravljeno za kola.

prokrckati ili pocrkati :d ?

Genghis Khan je napisao(la):
nIce koliko si siguran u ovu konstataciju da ce pocrkati? Nekako konkretna stvar ili pretpostavljash neshto? Jel probao neko neshto ovako?
Suicide_samurai, kakva su iskustva tvof ortaka sa crkavanjem i jel imao on nekih problema? Koliko ih duge vec ima u kolima?

Edit: E Misko, jel si ti siguran da to moze direktno na zice? Ne mora ispred nikakvo peglanje napona?

Ma samo stavi genghis u kola preko produznog i laptopa i probaj ako ti se svidja kako zvuci onda ih stavi, ne boj se da ce pockati usled truckanja.

Pa zavisi od modela sta koristi za napajanje uzmi unimer i premeri ako je 12V, onda slobodno sa akumulatora, nista mu se nece desiti, ako bude slabo za pikove vezi mu kondis.

Inace, kad je auto upaljen, tj. kad alternator radi napon je oko 14V a ne 12V. Ipak to ne bi trebalo da smeta mnogo posto ce ga elektronika svakako ispeglati na 12V, jedino sto ce malo vise da se grije. Nemam nesto mnogo iskustva sa tim u praksi, ali to mi zvuci logicno.

Ako nekog jos uvek zanima ovako nesto, ja sam to probao i tako nesto jednostavno ne moze. Zasto - zato sto je napon kada su kola ukljucena prepun suma koji pojacalce iz zvucnika za komp ne ispegla dobro. E sad tu se moze dodati ponesto da se malo ispegla napon...
p.s. kod mene napon sa ukljucenim kolima ide i do 18V...

Siroce je napisao(la):
Ako nekog jos uvek zanima ovako nesto, ja sam to probao i tako nesto jednostavno ne moze. Zasto - zato sto je napon kada su kola ukljucena prepun suma koji pojacalce iz zvucnika za komp ne ispegla dobro. E sad tu se moze dodati ponesto da se malo ispegla napon...
p.s. kod mene napon sa ukljucenim kolima ide i do 18V...

Pa onda ti ne valja peglaza posle altenatora, to bese ode neka dioda ili tako nesto.

Nazad
Vrh Dno