Šta je novo?

komp se sam pali?!

MaliSpaja

Slavan
Učlanjen(a)
02.08.2004
Poena
319
prvo sam mislio da me burazer tripuje,ali onda sam i sam video jutros ovu bolestinu.sta mislite sta je? napajanje,virus..?

evo kratko konfiguracije..atlon 1800+,matsonic ms8137,256ddr,gf2 32, 300w napajanje,..

nikakav av..

e to se i meni desavalo, da se upali sam od sebe. Na kraju sam provalio da se pali zbog skenera (kako i zasto me ne pitaj). Znam sam da kada je skener bio ukacen na USB port komp se po gasenju za nepunih 1min sam od sebe upali i uredno podigne sistem. Evo sada kao sve radi normalno, flesovao sam BIOS ploce (NF7-S V2.0). Bas cudno to mi se ranije ni sa jednom plocom nije dogadjalo....

idi u bios i prekontrolisi opcije koje izgledaju u stilu "wake on nesto" i disejbluj sve sto lici na ovo ili na skracenicu WON (wake on LAN)....

Meni se to desavalo bas zbog ukljucene opcije Wake On Lan u BIOS-u. Npr. oba kompa su mi ukljucena i hocu da ugasim jedan, medjutim cim se ugasi, posle delica sekunde se opet upali... :)

Prikaceni externi uredjaji sa sopstvenim napajanjem (posebno USB ,hubovi,switchevi,stampaci i sl.) veoma cesto cesto dovode do ovog efekta ukoliko i njihovo napajanje nije iskljuceno.
Sloba

joja je napisao(la):
Prikaceni externi uredjaji sa sopstvenim napajanjem (posebno USB ,hubovi,switchevi,stampaci i sl.) veoma cesto cesto dovode do ovog efekta ukoliko i njihovo napajanje nije iskljuceno.
Sloba

slazem se sa tobom, ali moj skener nema sopstveno napajanje vec samo USB. Sve opcije u bios-u tipa "wake on..." su iskljucene i komp se i pored toga sam od sebe palio. Suludo mi zvuci, ali tako na kraju ispade.....

Broz je napisao(la):
idi u bios i prekontrolisi opcije koje izgledaju u stilu "wake on nesto" i disejbluj sve sto lici na ovo ili na skracenicu WON (wake on LAN)....

99% je ovo, imao sam takav slučaj (baš sam i pomoć zatražio ovde na forumu). Dešavalo se da kada fixni telefon zazvoni, comp se upali. U BIOS-u je bila uključena opcija "Wake on Modem" ili sličnog naziva. A menjao sam i memoriju, gasio sve periferne uređaje... :d

Ako nije neshto od navedenih stvari. Da li se to deshava kod shtreca struje? Ako je tako proveri podeshavanje za "State after power loss"

To mi se desavalo na jednoj masini. Ispostavilo se da je ceo problem bio u tome kako se masina ugasila!!! A kako se gasila? Problem je bio neki jeftini speez na CPU i bez obzira sto se on ravnomerno vrti temperatura procesa u jednom trenutku skoci za 10stepeni!!! (mereno termalnom sondom zavucenom pod CPU) i masina se ili resetuje, ali mnogo cesce jednostavno se iskljuci i ne mozes da je ukljucis nekoliko minuta.
Desavalo se da racunar sljaka i po 7 dana bez problema, a onda jedan dan sve u intervalima od po 30 minuta.
Ta iznenadna ukljucivanja su se desavala ukoliko posle iznenadnog ukljucivanja ne poksuas da ukljucis racuanr, vec ga ostavis tako. Posle nekoliko sati se ukljuci sam od sebe.

Poludeo sam dok nisam izmenjao sve komponente i sve isprobao i na kraju zamenim samo qler i masina i posle nekoliko meseci radi perfektno full time job (u jednoj firmi)...

Kolika je verovatnoca da se ovo ponovi na jos nekoj masini? :)

u biosu nema ni traga nikakvim "wake on" opcijama, a ovo paljenje se pojavilo u zadnje vreme,nije ga uvek bilo,cini mi se od poslednjeg pada windowsa...
mozda jace napajanje resi problem??

da li si u zadnje vreme radio "load defaults settings" ili tako nesto?

Fleshuj bios.
Ali ipak i posle toga isključuj računar iz "naše" struje! :wall:

MaliSpaja je napisao(la):
u biosu nema ni traga nikakvim "wake on" opcijama, a ovo paljenje se pojavilo u zadnje vreme,nije ga uvek bilo,cini mi se od poslednjeg pada windowsa...
mozda jace napajanje resi problem??

Pretpostavljam da imaš modem. Ako ga imaš - pođi od njega. Pre toga poslušaj Broz-a (load defaults settings).Budeš li i dalje imao problem, nastavi da "čupaš"/menjaš komponente sve dok comp. ne prestane sam da se pali...

Ne bih rekao da je ista od toga!

Konkretno u loklanoj igraonici ima 20 kompjutera i desava se da svako jutro kada doje radnik da nadje upaljeno po 4-5 racunara!

Na svim kompovima ucitane default vrednosti u BIOSU i sve wake on ****** skinuto. Inace nemaju modeme (naravno). Ploce su MSI KT4V, napajanja JNC, memorije NCP, procesori XP1700+. Sve je menjano i na kraju sam uvideo da je napajanje sto sam od pocetka i sumnjao... :wave:

Ja sam imao isti problem juce... Mada se meni i sam palio i gasio... Kada se gasio sve je bilo regularno kao da sam ga restartovao iz win-a... Posle svih mogucih kombinacija ispostavilo se da je problem u prekidacu za startovanje... Probaj da nakon gasenja izvuces kabal od start prekidaca pa ako se ne pali sam problem je u njemu...

MurDock, mislis kabal od prekidaca sa ploce? Pa kako ce onda da se upali kada nema zatvoreno kolo? :)

MaliSpaja je napisao(la):
i sta si uradio sa napajanjem? uzeo jace i koliko jace?

Jos uvek nista :D

Gazda je gadan cifut i bas ga briga za to. Jos uvek je taj problem. Mada kada se zamene napajanja vise se ne desava. Isprobano.

PJ je napisao(la):
MurDock, mislis kabal od prekidaca sa ploce? Pa kako ce onda da se upali kada nema zatvoreno kolo? :)

Pa napajanje je ATX ne AT... Pri startovanju prekidac napravi kontakt i vrati se u prvobitan polozaj (secas se da je kod AT ostajao) tako da posle startovanja moze slobodno da izvadi (ne kabal od napajanja :d ) kabal od prekidaca (u plocu je uboden pored konektora za HDD i PWON led i spiker-a) ... U ostalom probaj ne mozes nista da *****es... :D
Kod mene je to resilo problem (2 dana radi kako treba) mada cu sve jedno da zamenim napajanje (ne zbog ovog problema nego nisam ljubitelj kung-fua :D)...

pa svaki put kad hocu da palim komp da pravim kontakt... :crash:
menjacu napajanje,,, koje je ok da uzmem?

Nazad
Vrh Dno