Komp ne prepoznaje graficku

cimi

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poruke
1,070
Poena
38
Pre mesec dana sam imao windows xp.I sve su mi komponente radile kako treba.Onda mi je iznenada pao sistem,i kada sam podigao sistem instalirao sam windows 7.Od tada mi komp uopste ne prepoznaje graficku.Kada je ubacim i ulkljucim komp,upali se kuler na grafi,dobija napajanje i sve to ali ne salje nikakvu sliku do monitora.Kada prebacim taj isti kabl na integrisanu graficku-monitor radi.Nosio sam graficku u servis,i rekli su mi da je prosla sve testove i da je ispravna.Probao sam je i na drugom racunaru-i radi odlicno.Donosio sam graficku sa drugog racunara na moj-pojavljuje se isti problem-ne pali se monitor.Da li neko moze da mi pomogne da resim problem,posto sam zvao i servisera i brata koji je mnogo strucniji od mene i niko nije znao u cemu je stvar.Znaci...
1.sve je normalno radilo do pada sistema na istim komponentama
2.graficka proverena u servisu i na drugom racunaru
Moja graficka je msi geforce n9600,gt-md512
Maticna mi je ASUS P5GZ-MX
Hvala unapred na pomoci
 

dooksy

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.08.2009
Poruke
226
Poena
0
Za početak probaj da resetuješ bios pa javi da li je to rešilo problem jer čisto sumnjam da je nešto do operativnog sistema jer neće da ti da sliku ni pre ulaska u win. Da li ti ta grafička zahteva dodatno napajanje? Ako zahteva a nisi ga uključio baš se tako ponaša :D
 

cimi

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poruke
1,070
Poena
38
Ne,ova graficka nema opciju za 6-pinski kabl,prima struju direktno sa ploce...Nego jesi siguran da nije do OS,posto padam u iskusenje da ga vratim na xp da proverim...Da li je moguce da je problem sa drajverima za maticnu,posto sa starim drajverima koje sam koristio na xp-u sve je radilo odlicno,a sa ovim novim koje mi je skinuo win 7-nece...
 

dooksy

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.08.2009
Poruke
226
Poena
0
Ne,ova graficka nema opciju za 6-pinski kabl,prima struju direktno sa ploce...Nego jesi siguran da nije do OS,posto padam u iskusenje da ga vratim na xp da proverim...Da li je moguce da je problem sa drajverima za maticnu,posto sa starim drajverima koje sam koristio na xp-u sve je radilo odlicno,a sa ovim novim koje mi je skinuo win 7-nece...

Čekaj, ti kad upališ komp sa tom 9600 grafikom koju ne vidi, jel možeš da recimo uđeš u bios, jel upali ekran tokom POST-a ili uopšte ne pali monitor?
 

Glenn

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.07.2008
Poruke
3,975
Poena
48
Operativni sistem nema veze jer se prvo pali bios i to je onaj crni ekran sa bijelim slovima (da tako opsem). Zatim HDD/pisac i onda se dize sistem tako da nema veze ni sistem a takodjer ni driveri.

Postoji mogucnost da ti je otisao ulaz za graficku/PCI-E na ploci jer si uzimao drugu graficku i isti problem.

Izgleda da je ploca otisla. Nosi nju u servis neka je pregledaju.

dooksy - On nema slike na monitoru i mislim da mu se monitor uopste ne pali.
 
Poslednja izmena:

Kidence

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.03.2009
Poruke
6,558
Poena
48
Pre mesec dana sam imao windows xp.I sve su mi komponente radile kako treba.Onda mi je iznenada pao sistem,i kada sam podigao sistem instalirao sam windows 7.Od tada mi komp uopste ne prepoznaje graficku.Kada je ubacim i ulkljucim komp,upali se kuler na grafi,dobija napajanje i sve to ali ne salje nikakvu sliku do monitora.Kada prebacim taj isti kabl na integrisanu graficku-monitor radi.Nosio sam graficku u servis,i rekli su mi da je prosla sve testove i da je ispravna.Probao sam je i na drugom racunaru-i radi odlicno.Donosio sam graficku sa drugog racunara na moj-pojavljuje se isti problem-ne pali se monitor.Da li neko moze da mi pomogne da resim problem,posto sam zvao i servisera i brata koji je mnogo strucniji od mene i niko nije znao u cemu je stvar.Znaci...
1.sve je normalno radilo do pada sistema na istim komponentama
2.graficka proverena u servisu i na drugom racunaru
Moja graficka je msi geforce n9600,gt-md512
Maticna mi je ASUS P5GZ-MX
Hvala unapred na pomoci

Glupo pitanje,da li si disable-ovao integrisanu grafiku u biosu?
 

Glenn

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.07.2008
Poruke
3,975
Poena
48
Ili neka resetuje bios sa vadjenjem baterije na 5-10min i ici ce sve na default.
 

Kidence

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.03.2009
Poruke
6,558
Poena
48
Ili neka resetuje bios sa vadjenjem baterije na 5-10min i ici ce sve na default.
Pa pretpostavljam da mu se bios resetovao pa mu se zato vratilo da def.podesavanja,da mu prvo ucitava int.grafiku...Neka nadje u bios-u int.grafu...neka je disable-uje pa ako nece i tako idemo dalje...Mada cenim da ce to resiti problem...pod uslovom da su slot i ploca ispravi....
 

dooksy

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.08.2009
Poruke
226
Poena
0
dooksy - On nema slike na monitoru i mislim da mu se monitor uopste ne pali.

Ok, nije jasno napisao da li uopšte pobudi monitor ili ne, a i nije mi bilo jasno kako instalira win ako mu ne pali monitor osim da koristi integrušu dok traje instalacija.
 

Glenn

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.07.2008
Poruke
3,975
Poena
48
Ma ne vjerujem da ide tako. I da je ukljucena integrisana, islo bi na PCI-E kada vidi da monitor nije priljucen na integrisanoj.
 
Poslednja izmena:

dooksy

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.08.2009
Poruke
226
Poena
0
Ma ne vjerujem da ide tako. I da je ukljucena integrisana, islo bi na PCI-E kada vidi da monitor nije priljucen na integrisanoj.

Slažem se, ni ja ne verujem da je po def. isključen PCI-e, ili mu je pobrljaveo bios ili mu stvarno otišao slot na ploči...
 

Glenn

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.07.2008
Poruke
3,975
Poena
48
Neka prije svega izvadi bateriju na 10min i nakon toga neka provjeri postavke u biosu. Ako sve bude ok, onda poslati plocu na servis i neka vidi da li se moze popraviti.
 

cimi

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poruke
1,070
Poena
38
Prvo,hvala svima na pomoci...monitor mi se ne pali uopste kad ubacim 9600 graficku...a instalirao sam win i uopste koristim komp jer sam je na kraju izvadio i vratio se na integrisanu dok ne provalim u cemu je problem...znaci da izvadim tu bateriju i da ponovi disable integrisanu u biosu pa ako ni tada ne bude htelo onda je pci-e jel da?
 

Glenn

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.07.2008
Poruke
3,975
Poena
48
Da. Prije nego sto stavis integrisanu na disable, probaj upaliti sa grafickom jer bi svejedno trebalo paliti i ako je integrisna ukljucena.
 

cimi

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poruke
1,070
Poena
38
E upravo sam vratio bateriju u komp posle 10 minuta,usao u bios ali tu je mali problem.Posto prvi put ulazim u bios sta od ovoga treba da namestim i kako da bih iskljucio integrisanu i prebacio na moju graficku...Trenutno sam namestio ovako:

1.Configure DRAM timing by SPD-Enabled
2.Boot graphic adapter priority (pci/int VGA)
3.Internal graphic mode selected (enabled,8mb)
4.Graphic memory type-Auto

Jel jos nesto treba da izmenim u ovim podesavanjima?
 

Glenn

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.07.2008
Poruke
3,975
Poena
48
Kao sto sam govorio, trebalo bi po defaultu moci PCI-E karta bez nekih dodatnih stimanja. Ak one bude radila, stavi prioritet PCI-E ovo pod 2 i trebalo bi iskljuciti ovo pod 3, integrisano na disa.ble. Ako ni tada ne bude radilo sa PCI-E, najvjerovatnije neces moci uci ni sa integrisanom, nece biti slike jer ce ova integrisana stajati iskljucena pa ces morati ponovo vaditi bateriju.

Uglavnom, ako ne bude nikakao htjelo sa PCI-E, nosi plocu u servis.
 
Poslednja izmena:

cimi

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poruke
1,070
Poena
38
a imam jos 1 problem sad...kad ukljucim komp i on krene da se dize,dodje do onog crnog ekrana gde pise american megatrends itd i tu stane...ne dize nista dalje,stoji tako taj ekran sve dok ja ne stisnem f1-resume....
 

Glenn

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.07.2008
Poruke
3,975
Poena
48
Da li je to sa PCI-E kartom ili integrisanom ? Pogledaj u biosu da li je sve ok sa HDD-om. Mada bi javio ali eto.. .

Sta se desi kada pritisnes f1 ?
 

cimi

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poruke
1,070
Poena
38
evo ovo mi iskoci kad dodje do tog ekrana american megatrends:Intel CPU uCode loading error i ispod toga pise 00 USB mass storage devices found and configured,sve ostale stvari pise da je done i da su ok......A kada pritisnem F1,najnormalnije nastavi da podize sistem...
 

Glenn

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.07.2008
Poruke
3,975
Poena
48
Nisi mi rekao da li je to sa integrisanom ili PCI-E kartom. Izvadi sve USB prikljucke, mislijm da imas neki USB storage uredjaj poput mp3 playera ili obicnog usb stika.

Znaci iskljuci sve USB uredjaje pa nastavi.. osim tastature.
 

veljadj

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.01.2005
Poruke
3,487
Poena
63
Pa prijavljuje neku gresku cim nudi F1.Bez uvrede i zadnje namere ali tesko ces sam da resis problem.Nadji nekog ko se malo bolje razume u racunare ili ga nosi u servis.Svi tvoji odgovori su mi malo konfuzni i nevezani pa ces tesko dobiti pomoc na ovaj nacin.
 

maddog74

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
19.08.2006
Poruke
431
Poena
18
Pre mesec dana sam imao windows xp.I sve su mi komponente radile kako treba.Onda mi je iznenada pao sistem,i kada sam podigao sistem instalirao sam windows 7.Od tada mi komp uopste ne prepoznaje graficku.Kada je ubacim i ulkljucim komp,upali se kuler na grafi,dobija napajanje i sve to ali ne salje nikakvu sliku do monitora.Kada prebacim taj isti kabl na integrisanu graficku-monitor radi.Nosio sam graficku u servis,i rekli su mi da je prosla sve testove i da je ispravna.Probao sam je i na drugom racunaru-i radi odlicno.Donosio sam graficku sa drugog racunara na moj-pojavljuje se isti problem-ne pali se monitor.Da li neko moze da mi pomogne da resim problem,posto sam zvao i servisera i brata koji je mnogo strucniji od mene i niko nije znao u cemu je stvar.Znaci...
1.sve je normalno radilo do pada sistema na istim komponentama
2.graficka proverena u servisu i na drugom racunaru
Moja graficka je msi geforce n9600,gt-md512
Maticna mi je ASUS P5GZ-MX
Hvala unapred na pomoci

Koliko dugo si cekao da ti se pojavi slika preko 9600?Obicno, kada prebacis kabal sa integrisane na PCI-E grafu prilikom prvog dizanja sistema potrebno je da se saceka i po citav minut dok bios prepozna i posalje sliku na pci-e.Ne budi ne strpljiv:)
 

kasper007

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.03.2011
Poruke
26
Poena
0
Uzmi uputstvo za MB P5GZ.... i tamo ćeš naći kojim džamperima trebaš da promeniš mesto da bi ti se isključila integrisana a uključio PCIe slot. J.b.g malo kasno ali čisto informativno
 

joc

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
11.12.2007
Poruke
798
Poena
0
Imao sam skoro u rukama plocu koja nije videla graficku bez eksternog napajanja,pistala je samo.Nije imala integraciju.Kad se stavi "bolja" graficka,koja se ne napaja sa ploce,sve radi najnormalnije.Decko je plocu odneo u servis i ne znam sta je dalje bilo....
Moguce je zveknulo napajanje pcie x16 slota
 

Arthas84

Flash Drive
Učlanjen(a)
15.06.2021
Poruke
23
Poena
1
Pozdrav narode imam problem koji ne mou da resim,pre par dana sam uzeo polovnu grafiku R9 380 2GB DDR5 medjutim kada je ubacim u komp monitor se ne pali ali se kuleri na grafici okrecu,decko se kune da je grafika ispravna i da je testirao pre nego sto je poslao cak kaze ako ne uspem da je pokrenem da ce mi vratiti novac. e sada znaci ubacim grafiku komp se pali medjutim HDD signalna lampica ne trepce uopste i monitor se naravno ne ukljucuje,sa starom grafikom sve radi ekstra i na HDMI i na VGA prikljucima sada ova grafika zahteva 2x 6pin konektore za napajanje ukljucio sam ih i sve po p.s-u medjutim kod mene ili da nekom drugom kompu grafika samo vrti kulere ali slike nema.
 

veljadj

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.01.2005
Poruke
3,487
Poena
63
Probao da grafiku i monitor povežeš drugim izlazom?Pretpostavljam da si preko hdmi povezao?
 
Vrh Dno