Šta je novo?

Komp i igraonica

drfedja je napisao(la):
Potpuno bih se složio sa konstatacijom. XP1600+ je trenutno best buy, a GF4 MX440 je sasvim ok karta.

nego bre ... kolko je gfmx460 brzi i bolji od gfmx440? znam da je mizerno skuplji od mx440 - recimo oko 8 evra tj oko 10%, znaci mizerno...

Sasa je napisao(la):
7200 diskovi, strogo.
Pri svakom pokretanju igre, oseca se da li je disk 5400 ili 7200.
Sto se monitora tice, glasam za polovnjake. Jeftiniji su 50-100E, oseca se to u konacnoj racunici.

Nista ispod GF4MX440.
I naravno XP 1600+

Pozdrav!

Ja bi ipak uzeo ove od 5400, koliko se sta ucitava i nije toliko bitno, koliko su IBM-ovi osetljivi na temp, a to mnogo znaci u no name kucistu, koje radi 24h/7dun

Misko je napisao(la):
Ja bi ipak uzeo ove od 5400, koliko se sta ucitava i nije toliko bitno, koliko su IBM-ovi osetljivi na temp, a to mnogo znaci u no name kucistu, koje radi 24h/7dun

Upravo je fora u tome sto se 5400 manje greju, a rade ceo dan. Ali neki ljudi jednostavno ne shvataju.

I 7200 diskovi rade ceo dan i ne greju se previse.
Kod mene tako vec 5 meseci, nikad problemi.
Shvatite to.

Pozdrav!

zagortenej je napisao(la):
ok ok to za 5400 je u redu za igraonicu, mada se kvare i oni - kako se zalomi ... a to za asus prvi put cujem i hvala na obavestenju.
nego nije lepo da mene nazivas slepcem ... prvo treba podosta ti o hardveru da naucis pa onda da pricas. ok. da te uputim malo, ako iole poznajes hardver cuo si da neke ploce (recimo bas ta na kojoj je bio "thunderbird 11x100" bila je ga 7vtxe+, ga to je gigabajt) imaju dzamper('si video dzamper?) ili switch koji selektuje el oces 100+fsb ili 133+fsb (ujedno da bi ploca znala da podeli to i napravi agp/pci klok jer toga u biosu nema, ko sto asus ima automacki) i jel mislis da recimo sad ja treba da ponesm od kuce srafciger i da lepo otvaram kuciste - i buzdim sve a to nije moj poso, pogotovo kad je receno da se radi na tbird 1100mhz! verovatno ti decko i ne znas da kad se stavi u biosu 133mhz a taj "turbo" jumer je setovan na na off, tj. 100+ fsb dogodi se cudna stvarcica i agp radi na 89mhz pci radi na 44mhz i uzgred TEAC cd rom nece da radi tako a o drugim glupostima koje gigabajt stvara kad ga malo chacnes gde ne treba da ne govorim ...
Nego bre sta bi sa mojim predlogom o cheap 19" monitorima?

Ja se izvinjavam, ali si me ipak pogresno razumeo. Dovoljno sam normalan da nikoga na forumu ne vredjam. Sto se tice Asus ploca ta njihova fora kada resetujes racunar na dugme je vise glupost nego sto je prakticna. MSI jednodtavno resetuje zadnje settinge koje si promenio nakon sto je sve radilo ok. Uostalom sta zna krajnji korisnik koji u zivotu nije radio na racunaru sto mu sad nudi 1100 ili 1460. Sto se tice podosta stvari koje ja treba da naucim o hardveru, navrati do servisa gde radim , pa mi objasni sve sto neznam. Ne tvrdim da znam sve, ali znam vise nego sto mislis. Jos jednom se izvinjavam, ali nisam imao nameru da uvredim bilo koga.

Slepci sastavljaju sve vise PC-a

slazem se da slepci sve vise rade tudji poso, nagledao sam se svakakvih masina sa AMD XP1600+, i tek sad stvarno poceo da cenim svoju masinu

Cel 1,2 u Chaintech 6OJA3T, sa 256 SDRAM i Maxtor 40/7200..GF2 200/32

jer na njoj jos ne videh "plavi ekran smrti" na XP prof.:

Niti je nesto precenjeno placena (oko 450e bez monitora, pre 5-6 meseci) niti sam od nje ocekivao mnogo.

Kako ne mogu da procenim prave vednosti, molim za odgovor da li je indeks u SiSoft Sandri od 3789, i 1811 u 3D Marku dobar?

Drugo, podizao sam frekvenciju na 1,56GHz i sve je radilo bez uocenih problema. SIS oko 4900, 3DM = 2500.

Ipak sam vratio na Default vrednosti. Da li je to pametno?

Re: Slepci sastavljaju sve vise PC-a

Al ste mu pomogli, svaka cast.Mnogo filozofije ne vodi nicemu.Ipak bi se odlucio za i815e chipset, tualatin 1.2Gz, 256 Mb kingstone, 20GB hard 7200, 19" polovne i cmi sound.A kada ista igraonica pocne da vraca pare, presao polako na p4.Nikako ne bih uzimao cpu i oerclockovao ih.Sigurnosti radi, zamislite igraca kome je ostalo da ubije jos par ljudi i cvrc, ukoka se makina.

Re: Re: Slepci sastavljaju sve vise PC-a

borab je napisao(la):
Al ste mu pomogli, svaka cast.Mnogo filozofije ne vodi nicemu.Ipak bi se odlucio za i815e chipset, tualatin 1.2Gz, 256 Mb kingstone, 20GB hard 7200, 19" polovne i cmi sound.A kada ista igraonica pocne da vraca pare, presao polako na p4.Nikako ne bih uzimao cpu i oerclockovao ih.Sigurnosti radi, zamislite igraca kome je ostalo da ubije jos par ljudi i cvrc, ukoka se makina.

19-ice jednostavno ne mogu u igracnicu, to ce ti reci 95% igraca. Monitor je suvise velik, i ne vidis sta se sve na njemu desava. 17" je neki maximum, mada kad se igra neka brza pucacina ja i dalje preferiram 15"

Re: Re: Re: Slepci sastavljaju sve vise PC-a

zmajns je napisao(la):
19-ice jednostavno ne mogu u igracnicu, to ce ti reci 95% igraca. Monitor je suvise velik, i ne vidis sta se sve na njemu desava. 17" je neki maximum, mada kad se igra neka brza pucacina ja i dalje preferiram 15"
ma ko te pita sto se sve ne vidi :) mada si u pravu da nema potrebe za 19" nego ja sam govorio o primamljivanju musterija, pa i kadilak se tesko vozi po gradu pa ga kupuju :) znaci cisto marketinski potez su te 19" ali ako se uzimaju polovne - da se dobro oribaju i da budu sve iste!
e a za taJ tualatin cuo sam da ljudi kazu kako ima najbolji odnos cena/perf ... aj vozdra

i jos nesto - isto sam cuo da je tualatin mnogo dobar za klokovanje i odobravam to ali rekosmo uz dobre kulere i dobra kucista (sto zbog procesora sto zbog hardova - da se lade)

Posto sklapam racunare, a i drzavam ih u jednoj igraonici evo ti moje misljenje na zadatu temu:

Sto se ploce i procesora i ploce tice - nije bitno da li je AMD ili Intel kombinacija (intel se manje greje, pa je za nijansu bolji izbor - a i laksi za montiranje ako je u box izvedbi), ali uzmi SDRAM plocu. Zasto. Pa zato sto za 60-tak evra mozes da kupis 256MB DDR ili 512MB SDRAM memorije. A 512 je 512, pa makar bila i SDRAM. Hard 20 ili 40GB na 5400rmp zbog zagrevanja - a onih 512MB memorije ce nadoknaditi brzinsku razliku u odnosu na 7200rmp. Za graficku ne bacaj pare - Eagle GF4 MX460 je super izbor za 80evra (MX440 je 70evra). Kod GF4 MX modela ne postoje vise drasticne razlike u kvalitetu slike razlicitih proizvodjaca, kao nekad na GF2 karticama, pre svega zahvaljujuci dobroj slici samog cipa. Ako bas neces Eagle, Innovision je samo malo skuplji, a opet ne zaostaje mnogo za brand name proizvodjacima. Monitor - 17" je najbolji izbor. Velicina taman dovoljna za prijatno igranje i ne preterano glomazan za smestaj. Moja preporuka Samsung 753s (155evra).

Naravno, ovo se odnosi na igraonicu. Za svoj racunar bih iskljucivo uzeo DDR kombinaciju i 7200rmp disk.

Sasa je napisao(la):
Shvatite to.

Pozdrav!

Sada su u gradu samo 7200 IBM-ovi, pa probaj sa njima 24/7 u JNC kucistu.

Sasa je napisao(la):
Shvatite to.

Pozdrav!

a

Bolje otvori PEKARU !

A kada ista igraonica pocne da vraca pare....

evo tebi na vratu legalizatora (kako li ce se nazivati, nemam pojma) Windowsa, sa priznanicama za svaki PC. Njih ne zanima tip procesora, hard, radi li ili ne .... 500 eura po masini pa se ti uklapaj u P4 upgrade.

Drugo, sa tim 19 incnim monitorima igraci ce pocrkavati od vrucine, a verovatno i oprema u prostoriji, 19-ica oslobadj oko 2,5 X vise toplote od 15-ice (bar ta starudija za koju si se opredelio).

RAZMISLI JOS MALO !

OSL ugovor koji MS sada nudi uopste nije ono sto treba igraonicama. To je namenjeno jakim i velikim kompanijama.
500$ je licenca po racunaru, ali ne ukljucuje Windows.
Dakle, prava cena je 500$+cena odgovarajuceg Windowsa.

Igraonicama treba samo obican Windows, bez ikakve specijalne podrske ili 3 godine (ili koliko vec) freeupgarede perioda.

Dakle, 100-njak DM po masini za Win98 i teraj :)

Pozdrav!

ma kaki 98 :) 97 je duplo jetiniji a radi ...

Gde vi zivite, pa zar mislite da mozete legalno da kupite win98 ili cak win97? Koliko ja znam oni sada prodaju samo zadnje verzije. Ispravite me ako gresim.

Ja sam nasao Win98SE i pise da je 102$...

Ima. Moja firma je kupila W98SE OEM. I zamislite, ima jako poznati serijski broj:D

Pa u novom broju PC Pressa predstavnik Microsofta za Jugoslaviju kaze da se kod nas moze preci na orginalni XP samo uz pomoc upgrade kombinacije (ako se ima vec neki Win, ali legalan). Kaze da je najjeftinije da se kupi W98, a zatim na njega instalira Win XP. Ovo naravno vazi za firme i njihove OEM pakete.

I sta tripujete, legalane igraonice sa licenciranim windowsom. Xa - pa prvo gde su orginalne igre. Cak i da ih ima, opet se ne smej koristiti u komercijalne svrhe. Postoji i za to licenca. Pa kad jedna igraonica bude morala da pored Win da plati i igre (po daleko vecim cenama od standardnih) to ce im biti kraj. A to ce se desiti tek za nekih par godina. Do tada ce se vec smisliti neki novi nacin da se zgrne lova.

JOBAH je napisao(la):
Gde vi zivite, pa zar mislite da mozete legalno da kupite win98 ili cak win97? Koliko ja znam oni sada prodaju samo zadnje verzije. Ispravite me ako gresim.

Gresis, moguce je naci i MS-DOS u prodaju.
Neverovatno je da recimo sve to starije kosta skoro kao Win ME ili XP HE.
50-100$.

Verovatno je MS u fazonu, kupices ono sto mozes da poteras, ne ono sto ti se najvise dopada za neku cenu :).

Pozdrav!

ej nesto ste se gadno istripovali o tome da igrice ne smeju da se koriste kako rekoste "u komercijalne svrhe" ... Ljudi bre, mislim da preterujete, pretpostavljam da ste klinci i da tako pricate. Nego ista ta fora vazi i za audio produkciju i video (a ne samo za games) pa ipak svi pustaju to javno (i pustali su - pa niko nije kaznjen, pogledajte stare originalne kasete recimo pa vidite sta pise) znaci moj zakljucak je da ce biti dovoljno kupiti igru a to sto je kao zabranjeno koristiiti u komercijalne svrhe - to okacite macku o rep i iskulirajte malo...
aj cao

zagortenej je napisao(la):
ej nesto ste se gadno istripovali o tome da igrice ne smeju da se koriste kako rekoste "u komercijalne svrhe" ... Ljudi bre, mislim da preterujete, pretpostavljam da ste klinci i da tako pricate. Nego ista ta fora vazi i za audio produkciju i video (a ne samo za games) pa ipak svi pustaju to javno (i pustali su - pa niko nije kaznjen, pogledajte stare originalne kasete recimo pa vidite sta pise) znaci moj zakljucak je da ce biti dovoljno kupiti igru a to sto je kao zabranjeno koristiiti u komercijalne svrhe - to okacite macku o rep i iskulirajte malo...
aj cao

Na zapadu mora da se posebno uzme dozvola za komercijalno koriscenje igara (tu mislim na igraonice, zabavne parkove i ostalo javno koriscenje). Posto se vodi rasprava oko licenci za Windows i o legalizaciji uopste - ja sam to spomenuo. To da se okaci macku o rep vazice sve dok stvarno ne postanemo pravna drzava (sto je na svu srecu jako daleko). Mislim kada nam standard bude kao na zapadu necu imati nista protiv da igre i programe placam po pravoj ceni, ali do tada....

Nazad
Vrh Dno