Šta je novo?

Komp do 700e

DeLarge

Poštovan
Učlanjen(a)
04.02.2016
Poena
80
Nekada davno, planirao sam da uzmem novu konfiguraciju, ali poslušao sam dosta saveta, koji su mi govorili, da sačekam na nove grafičke Polaris i Paskal, pa eto one dodjoše i ja odlučio da obnovim gaming računar.
Dakle kućište pre svega za gaming, ostale radnje su neznatne, tako da ih neću ni spominjati. Budžet je 700e kao što piše u naslovu, i to uključuje celo kućište sa svim komponentama. Monitor imam, a periferije će malo da sačekaju.
Malo sam istraživao, pa sam došao do nekih komponenti, ali ne želim sam da donosim odluke, već da se savetujem sa vama. Ovako:

MoBo - ASUS MB - SOCKET 1150 - H81M-R - cena joj je 4870din u Bench shopu.. nemam nameru da overklokujem, i nemam neke preterane zahteve za jednu ploču. Video sam da dosta njih hvali ovu, pa sam i ja razmišljao o njoj. Naravno ako imate da predložite neku drugu, bilo bi takodje super, samo trebam uštedeti na ovome, a najbitnije je da podrži i da ima portove za sve komponente koje planiram da uzmem.

CPU - Intel i5-4460 - e ovde imam više dilema, jer sam vidjao i5-4590 za 180e kod Madjara i i5-4690k za 215e. Za ovaj poslednji mi se ne daje toliko novca, ali ako vredi te pare.. razmislio bih, mada ne bih overklokovao, pa mi K ne znači puno. Što se tiče ova prva dva, u dilemi sam, a nemam pojma koje su razlike i da li vredi uzimati 4590 za 25e više. Može i još neki predlog, ako imate. Da li da uzimam i kuler, ili da koristim Intelov box kuler ?

VGA - GTX 1060 6GB - Ovo sam već odlučio, a verujem i da bi mi većina vas savetovala da uzmem baš ovu grafičku. Ono što me interesuje, kojeg proizvodjača da ciljam ? Ne pada mi na pamet za Strix i Gaming X da dajem po 350e, dok ima jeftinijih za 270-280e. A sad koja od tih jeftinijih je najbolji izbor. Čuo sam dosta pohvala za Gigabyte G1, koji je oko 290-295e, pa o njoj razmišljam. 300e mi je neka gornja granica.

RAM - HyperX 8GB Savage DDR3 1866MHz CL9 - Nemam pojma o memorijama i neću da glumim da znam, ovo sam samo video da se nekom predlaže pa sam sačuvao. Potrebno mi je 8GB u jednom štapu, od što kvalitetnijeg proizvodjača, sa dobrom frekvencijom. Otvoreno za predloge :D

Napajanje - Seasonic S12 II 520W - Za Seasonic sam čuo samo reči hvale.. kažu da su malo skuplji, ali najbolji, pa ajde da poslušam. Ako imate drugo mišljenje, iznesite ga, voleo bih da ga čujem. Još jedno pitanje, da li će ova snaga biti dovoljna za sve ovo ? Ako ne bude, koje biste mi napajanje preporučili ?

SSD - Samsung SSD 250GB 850 EVO SATA3 2,5" - Takodje, čuo samo reči hvale za ovaj SSD, pa ajde da ga ubacim u svoj spisak, pa ako ne valja, neko će mi skrenuti pažnju za to.

HDD - WD Black 1TB HDD 7200 64MB SATA3 - Po mom mišljenju ovo je sasvim ok, ako neko ima sugestije, dobrodošle su.

Kućište - MS Industrial Black Widow - Koliko sam video, najbolje kućište, za malo novca. Svidja mi se i dizajn i sve ostalo. Samo se nadam da će sve ove komponente stati u njega. Dobio sam i sugestiju od jednog člana, da mu ugradim još dva ventilatora Arctic F12, sa gornje strane, jer je kućište u ćošku, pa ću to i uraditi.

Malo je duži post, ali razumete, ne kupuje se svaki dan nov komp. Bar ne u mom slučaju. Hvala unapred :)

Jedno pitanje ne vezano za temu, mislim nije bas,
Skylake non-K cpu sa MB H110/H170/B150 kada se koristi integrisani gpu posto se stalno pominje da kod Skylake-a veliku ulogu ima brzina ram-a, da li u ovom slucaju brzi ram od 2133MHz ima nekog znacaja ili ne?

Da, ako koristis integrisanu garfiku, tada, bzrina memorije i bolje latencije, imaju veliki uticaj, u nekim situacijama i oko 25 - 30%, kada je razlika izmedju brzine memorije 800mhz ( 2.200 vs 3.000 mhz ), i vise.....

Poslednja izmena:
Dobra je Mortar ploča. Malo je slabija od TOMAHAWKa. Dao si baš povoljan link za memoriju 1x16GB DDR4 HyperX

http://www.monitor.rs/ram-memorija/16GB-DDR4-2400MHz-HyperX-HX424C15FB/16

Nije samo brzina bitna. Bitna je i količina.

Zanimam me kako u praksi radi MSI RAMDisk!

[/Get an unlimited RAMDisk for free (worth $35) with MSI GAMING motherboards. RAMDisk allows you to create a virtual drive from your system memory, enabling speeds up to 25x faster than a modern SSD. You can load complete games, speed up your browser or your page file significantly increasing system performance! You even increase your SSD's lifespan by using RAMDisk as it reduces unnecessary read and write operations to your SSD.

Poslednja izmena:
@nemanja123
Na putu sam, ne mogu nikako da slikam.. nebitno resio sam da uzmem ovu Mortar plocu, nasao sam na kp za 75-77e, a ploca kazu da je sasvim dobra. Nisam hteo da se zezam sa zvucnim karticama i tim dodatnim kablovima..

Mada cu maticnu i ram poslednje da narucim.. mozda uleti neka kinta i vladin tomahawk postane realnost :D

Kod mene ide drugačije. Ja ću sigurno u januaru - februaru da zamenim matičnu ploču, procesor i ram. Dotle ću da se raspitujem i čitam.

Podigli Mađari cenu marične MSI TOMAHAWK. Gde kod nas ima najjefinije da se kupi. U emmiju je 133€

Sve maticne koje sam pitao, sve su bar 15e vece cene nego sto pisu po oglasima.. ne znam zasto.
Mislio sam da prodjem jeftinije kod njih, ali izgleda mora nesto kod nas da se nadje.

Naisao sam na jednu mozda jeftiniju varijantu, pa da pitam nekog, ako zna:
MSI Z170-A PRO , jel vredi ova ploca ?

Za informaciju. Oko Nove godine sve kod Mađara poskupi. Cene se nivelišu tek u februaru. Kod nas je drugačije

Vraća se na staru cenu. Kod nas može da se ubode još bolji popust nego kod Mađara, ali naši zbace samo 5-6 ploča i to ode za čas.

Da osvežim malo temu. Kod matične ploče MSI B150M Mortar da li mogu da napravim SLI konekciju. Sada su grafike PowerColor PCS+ R9 270X mnogo jeftine. Ja već imam jednu, pa me zanima da li kupovimom još jedne mogu da napravim SLI. Gde da kupim onaj konektor što ih spaja. Isto me zanima da li je bolje da se napravi SLI, ili da prodam PowerColor PCS+ R9 270X i kupim recimo Gigabyte R9 380 4GB GDDR5 Gaming G1 ili Asus Strix RX 470 4GB GDDR5 Gaming OC?

Poslednja izmena:
Ja bih isao na rx470, bice ti kasnije i lakse da je prodas ili kad joj padne cena za godinu,2 ubacis jos 1 u cf i miran si.

I ne može SLI na toj ploci, samo CF.

Da li MSI B150M Mortar ima problem sa ramom ?

• 4 x DDR4 memory slots, support up to 64GB
- Supports DDR4 2133 MHz
• Dual channel memory architecture
• Supports ECC, un-buffered memory
- ECC UDIMM memory (non-ECC mode)
• Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP)
* Please refer to Compatibility reports for more information of compatible memory.
* Hyper DIMM support is subject to the physical characteristics of individual CPUs
* DDR4 2133 MHz and higher memory modules will only run at maximum of DDR4 2133 MHz on XMP mode due to Intel® chipset limitation

Inače

MSI Z170A TOMAHAWK - 125 eur
MSI B150M MORTAR - 72 eur

Da li je bolje dodati 50€ za TOMAHAWK?

Poslednja izmena:
ako ne uzimaš procesor sa K nije.

Sad citam nesto po netu. Jel moze ovaj i5-6500 da se klokuje ?
Video sam da je bilo mogucnosti, ali je posle Intel to zabranio apdejtovanjem biosa. I tako ako skines stariju verziju biosa na kojem je bio moguc overklok, onda moze.
E sad, moje pitanje je, jel to istina ?
Jel nesto komplikovano to cackanje sa biosom stari-novi ?
I jel vredi da se uzima z170 ploca zbog toga ?
Kao sto rekoh ploca se poslednja narucuje, a cpu stize, pa me sad zanima sta moze :D

i5-6500 bi trebao da može na skoro svakoj ploči na ove fabričke vrednosti

Processor Base Frequency 3.20 GHz
Max Turbo Frequency 3.60 GHz

i5-6400

Processor Base Frequency 2.70 GHz
Max Turbo Frequency 3.30 GHz

i5-6500 bi trebao da može na skoro svakoj ploči na ove fabričke vrednosti

Processor Base Frequency 3.20 GHz
Max Turbo Frequency 3.60 GHz

i5-6400

Processor Base Frequency 2.70 GHz
Max Turbo Frequency 3.30 GHz

Naravno da moze, kao sto su i prethodnici mogli i na najjeftinijim (H61/H81) plocama. Samo sto se taj max turbo inace odnosi za jedno jezgro a ne sva cetiri.

To već nisam znao, a sa ovim verzijama biosa sa linka, da li mogu sva 4 jezgra ?

Max turbo procesora (default) se odnosi na jedno jezgro.

Overclockovan procesor (znaci ne default) se odnosi na sva jezgra. Bez obzira da li se radi overclock preko bclk ili mnozioca (K procesori).

@DeLarge da li si sastavio nešto ?

Nazad
Vrh Dno