Šta je novo?

Kome vise da vjerujem?

Zekiyu

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2002
Poena
620
Zanima me sta mislite o sledecem:
U pitanju je napon CPU-a na NF7-s. Dakle, kad u biosu stavim 1.775v
MBM5 ocitava 1.76v,
Cpuz 1.76v,
Speedfan 1.76
a samo Winbond H D 1.79v.
Ja mislim da NF7-s ploce uglavnom undervoltuju napon CPU-a, a posto nemam multimetar ne znam koliki je stvaran napon? Kome vise da vjerujem.

Poslednja izmena:
Obidno Abitove ploce daju nesto visi napon tako da je najverovatnije tacno ovo trece.

The pocetnik je napisao(la):
Obidno Abitove ploce daju nesto visi napon tako da je najverovatnije tacno ovo trece.
Nema veze sta rade ostale ABIT-ove ploce, NF7 serija u 90% slucajeva *undervolt-uje*... pa je najverovatnije napon oko 1.76V.

Ako ne i nizi... meni je dosta, dosta nizi, narocito pri 100% opterecenju.

Jos jedan glas za CAR-a. :d Upravo tako. NF7 uglavnom uvek undervoltuje. I to cca 0.5V

Darko je napisao(la):
Jos jedan glas za CAR-a. :d Upravo tako. NF7 uglavnom uvek undervoltuje. I to cca 0.5V

Tako je, ali jedno deset puta manje dakle undervoltuje do oko 0.05V

Stamparska greska... Na to sam i mislio - 0.05V...
Jelda da bi bilo malo mnogo za 0.5V :D
Ali bi to bio OC... Ili przenica :D

Hvala ljudi na odgovorima, imam jos samo jedno pitanje, koji bios da koristim za FSB>225 i za CPU Interface On!

Ja drzim 1.2 beta BIOS... Istina, imam NCP333@400, koja jedva moze da dogura i do 210... Tako da ne znam za vise od 225, ali ovaj bios provereno bolje radi od 14. ice koju sam takodje probao. Ostale nisam ni isprobavao - ovo radi posao. A jos ima i lepu boot poruku:
"NOT FOR SALE" :D

Zekiyu je napisao(la):
Hvala ljudi na odgovorima, imam jos samo jedno pitanje, koji bios da koristim za FSB>225 i za CPU Interface On!
Probaj 1.0 i 1.8

Rasa je napisao(la):
Probaj 1.0 i 1.8
Nasao sam negdje na forumu da si rekao sledece: "Nema nista bez 1.0 na kome rade svi mnozioci, CPU interface enabled, FSB 240-250 bez problema..."
Da li je kod tebe takav slucaj i sa 1.8?

Zekiyu je napisao(la):
Nasao sam negdje na forumu da si rekao sledece: "Nema nista bez 1.0 na kome rade svi mnozioci, CPU interface enabled, FSB 240-250 bez problema..."
Da li je kod tebe takav slucaj i sa 1.8?
Trenutno nije. Staroj ploci je vise odgovarao 1.8 bios. Dakle prvo probaj 1.0, pa ako ne ide stavi 1.8. Stara ploca sa 1.8 je isla do 240, a nova ide do 250, ali sa 1.0.

Poslednja izmena:
Na sajtu Abit.com.tw nema biosa 1.0 za NF7-S v2 vec samo od 1.1 do 2.2!
Nasao sam na sajtu Abit-usa taj bios al nema sanse da ga flashujem, a sve ostale mogu; u cemu je sad problem?

Zekiyu je napisao(la):
Na sajtu Abit.com.tw nema biosa 1.0 za NF7-S v2 vec samo od 1.1 do 2.2!
Nasao sam na sajtu Abit-usa taj bios al nema sanse da ga flashujem, a sve ostale mogu; u cemu je sad problem?

Vidi sledeće:

http://underclock.rocks.it/

http://www.logan.eclipse.co.uk/abit_nf7_(s)_v2_0.htm

Ovde imaš kolekcije bios-a, pa biraj.

Zekiyu je napisao(la):
Za FSB preko 225 MHz, "CPU Interface" Enabled, a uz to i upotrebljive mnozioce 10 i 10.5... samo 1.0 i neki tictac-ov.

Inace, preporuke su 1.0, eventualno 1.8... tictac-ov 22... mada sam ja najvisi FSB izvukao sa finalnim 1.4 (ali to je bilo samo za slikanje). Inace su mi i ostali biosi bili prilicno slicni, max FSB je isao oko 270 MHz... jedini je 1.9 bio losiji, on nije hteo da butuje plocu preko 266 MHz.

Da bi uflesovao 1.0 bios, skini sa tog istog abit-usa.com program ABIT FlashMenu. Zadnje verzija je 1.33, velicine je 1.55 MB:
http://fae.abit.com.tw/download/utilities/flashmenu/FlashMenu133.exe

To je jedini nacin da flesujes 1.0 bios preko nekog novijeg... drugacije ne moze.

Zekiyu je napisao(la):
Evo flashovo sam bios sa 1.8 na 1.0 pomocu Abitovog Flash Menia i od tada nema sanse da podignem sistem! "Building DMI pool" problem : http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=40986
Sto bi rek'o Velja Ilic, "prvi put u zivotu cujem za tak'o nesto"... :zgran:

Sigurno flash prosao bez po muke? Nikakvih zezalica sa strujom u medjuvremenu, sa Windows-om?

CAR je napisao(la):
Sto bi rek'o Velja Ilic, "prvi put u zivotu cujem za tak'o nesto"... :zgran:

Sigurno flash prosao bez po muke? Nikakvih zezalica sa strujom u medjuvremenu, sa Windows-om?
Sve proslo 100% OK, ali, ali,....
Mozda sam trebao prvo 1.8 da postavim na default! Nemam pojma sta da radim!

Zekiyu je napisao(la):
Sve proslo 100% OK, ali, ali,....
Mozda sam trebao prvo 1.8 da postavim na default! Nemam pojma sta da radim!
Cekaj... flesovao si overklokovan sistem?!!!!
Pa osnovno pravilo pri flesovanju biosa je da se izbrise CMOS, tj. da se sistem vrati na default!!!!

To ti pise u svako readme-u, koji stize uz bios... to predstavljaju i oni svicevi, koje kao treba da upises iza awrdflash... (ako ides rucno, a ne preko runme.bat)
Nije mi jasno kako nisi procitao readme...

Ja sam jednom flashovao overklokovan sistem i sve je radilo :)

Fleshovao sam OC sistem pomocu Flash Menia na 1.0 i vise nikad necu da vidim ni onaj paleolitski bios ni krezubi Flash meni!
Svaki daaan neki novi bios, ma pun mi je k**** tih novih biosa! Ma nek se j**** u kompletu i 1.0 i Flash Meni!
Sve je proradilo na ovaj nacin: ubachio sam flopi sa tictacovim bios recoveriom i Alt+F2 i, i , i, osmijeh na licu, bios je krenuo da se flashuje!
Nikad nisam koristio to Alt+F2 al je dobra fora!
Nista drugo nije pomagalo! Ali hvala Bogu, sad je sve OK!
PS.
A inace prije ovoga sam jedno 10-ak puta mijenjao bios pomocu starog dobrog flopija u dosu i to sve na OC-om sistemu i sve je ferceralo!

Poslednja izmena:
Zekiyu je napisao(la):
Fleshovao sam OC sistem pomocu Flash Menia na 1.0 i vise nikad necu da vidim ni onaj paleolitski bios ni krezubi Flash meni!
Svaki daaan neki novi bios, ma pun mi je k**** tih novih biosa! Ma nek se j**** u kompletu i 1.0 i Flash Meni!
Sve je proradilo na ovaj nacin: ubachio sam flopi sa tictacovim bios recoveriom i Alt+F2 i, i , i, osmijeh na licu, bios je krenuo da se flashuje!
Nikad nisam koristio to Alt+F2 al je dobra fora!
Nista drugo nije pomagalo! Ali hvala Bogu, sad je sve OK!
PS.
A inace prije ovoga sam jedno 10-ak puta mijenjao bios pomocu starog dobrog flopija u dosu i to sve na OC-om sistemu i sve je ferceralo!
Ja i dalje flesujem biose iz dosa... samo, ne preko diskete, vec direktno sa harda, ali to mu je isto.

Sa FlashMenu-jem sam se zezao samo zbog 1.0 biosa, i to tako mora...
Jednostavno, ne volim te utility-je koje omogucavaju flash iz Win-a.

clock + flash

Ja sam flash bios sa clockovanom magistralom. Bio neki jadan integrisani Asus i puna P4 1.8. I danas sve savrseno radi, ali primetio sam da je flash bio PRIMETNO brzi.

Ja sam malopre flashovao 2.3 bios sa clockovanik sistemom i sve je proslo ok.

I ja sam uradio flash sa klokovanim sistemom, doduse ne namerno no sam zaboravio da uradim CCMOS, ali mislim da je bitnije, koliko je bio o/c-ovan. Posto je kod mene bilo skromnih 200 FSB, sve je proslo bez posledica.

Ljudi, nije poenta uopste bila u tome *DA LI* se moze flesovati overklovani sistem... naravno da moze, ako radi posle bez greske - super, radi; ako ne radi - ***, ne radi........ pa mene bi prvog mrzelo da radim sve iz pocetka... namestaj ponovo FSB, napone... setovanja memorije, poiskljucuj sva ona integrisana cuda, COM portove, LPT... k'o da je meni uzivancija da to svaki put nakon flesovanja stelujem....... ali nije poenta u tome, poenta je da to *NE BI TREBALO* raditi. To vam svaki prizvodjac ploce ispise u readme-u koji stize u zip fajlu sa biosem, a i u onim uputstvima o proceduri flesovanja biosa na sajtu/u manual-u.

**NE PREPORUCUJE** se flesovati bios na overklokovanom sistemu. To je sve.

A to da je sam proces flash-ovanja brze prosao na masini sa podignutom magistralom je glupost. Flash-ovanje traje koliko traje, 10-15 sekundi... i to je to. Nema brze, nema sporije, ma kolika da je magistrala ili CPU snaga.

Apsolutno si u pravu. Ja i kazem da mi se to desilo onako, neplanirano.

Mihha je napisao(la):
Apsolutno si u pravu. Ja i kazem da mi se to desilo onako, neplanirano.
OK, ovo sto sam rekao i nije bilo namenjeno konkretno tebi... zato sam i postovao reply, ali bez quote-a ;)

Uostalom, i sam si rekao u prvom postu da si nenamerno uradio flash overklokovanog sistema, tj. da si zaboravio da uradis CCMOS...

A to da je sam proces flash-ovanja brze prosao na masini sa podignutom magistralom je glupost. Flash-ovanje traje koliko traje, 10-15 sekundi... i to je to. Nema brze, nema sporije, ma kolika da je magistrala ili CPU snaga.

Slusaj CAR-e, naveo sam koja je ploca i proc. Ako mi ne verujes, donesi stopericu, tvoj floppy i awdflash. I ako jeste brzi dugujes mi 2l tonic-a :)

Ako nije brzi (sto je malo verovatno jer sam ga flash 4 puta :p ja tebi 2l onoga sto pijes. :d

:wave:

Milosdj je napisao(la):
Slusaj CAR-e, naveo sam koja je ploca i proc. Ako mi ne verujes, donesi stopericu, tvoj floppy i awdflash. I ako jeste brzi dugujes mi 2l tonic-a :)

Ako nije brzi (sto je malo verovatno jer sam ga flash 4 puta :p ja tebi 2l onoga sto pijes. :d

:wave:
Ooooo, pa setio si se da se javis posle mesec dana! :D:D

Cekaj... po toj logici, u ono vreme dok sam mogao da sibam FSB od 250+ MHz, meni bi flash trebalo da traje tek koji sekund, mozda ne ni toliko! ;)
A? :D

I na kraju, koliko ti bre traje taj proces flash-ovanja? :d
Da vidimo, ima li tu zaista ubrzanja... ili ti je samo ranije bilo sporo, a sad je doslo u normalu! :D:D

aaaah

CAR je napisao(la):
Ooooo, pa setio si se da se javis posle mesec dana! :D:D

Cekaj... po toj logici, u ono vreme dok sam mogao da sibam FSB od 250+ MHz, meni bi flash trebalo da traje tek koji sekund, mozda ne ni toliko! ;)
A? :D

I na kraju, koliko ti bre traje taj proces flash-ovanja? :d
Da vidimo, ima li tu zaista ubrzanja... ili ti je samo ranije bilo sporo, a sad je doslo u normalu! :D:D

Cuj, jasna je meni teorija i zasto bi to trebalo da traje isto, ali ako VIDIM da je brze DVA puta onda moram da se pomirim sa cinjenicama.
Prvo sam flash plocu zaboravljajuci da je fsb 133. Citanje bios-a sa diskete je trajalo primetno krace (jeste glupo, ali to se moze proveriti :)
Progres bar u awflash-u je isao skoro duplo brze nego sa fsb 100.
Ne znam zasto je bilo brze, ali znam da to mogu da ponovim kad god hoces.
K'o sto sam ranije rekao ako ne verujes, ponesi 2l tonic-a i dodji. Proces je ponovljiv, pa kad vidis, kazace ti se samo.

Ajde da zanemarim awdflash-ov progres bar, ali nikako mi nije jasno brze ucitavanje biosa sa diskete. Ako neko ima objasnjenje nek kaze.

Nazad
Vrh Dno