Šta je novo?

Kombinacija podnog i radijatorskog grejanja

acoMCMXCVI

Poštovan
Učlanjen(a)
27.12.2014
Poena
52
Supruga i ja krecemo da renoviramo kucu. Kuca se sastoji od prizemlja i potkrovlja. Grejanje je na radijatore i gas.

E sad, posto prizemlje treba da pretrpi vece izmene, razmisljali smo se da uvedemo podno grejanje u prizemlju a da na spratu ostavimo grejanje na radijatore.
U razgovoru sa par poznanika i majstora dobili smo dosta podeljena misljenja. Kazu da je problem kontrolisati temperaturu u oba kruga zbog razlike u radnoj temperaturi i da sinhronizacija toga moze biti komplikovana.

Interesuju me vasa misljenja ili iskustva ako neko ima iskustvo sa necim slicnim?

E sad, ako se ustanovi da ovo nije optimalno i da bi bilo bolje da zadrzimo samo radijatore (ne bi podno u potkrovlje iz vise razloga) onda imam sledece pitanje. S obzirom da nam je plafon malo nizi a prostorija dosta dugacka a prozore imamo samo na ceonim stranama, zbog svetla smo planirali da postojece prozore zamenimo sa portalima koji bi bili do zemlje. Zbog toga bi radijatore morali da izmestimo da ne budu ispod prozora.

Da li to moze biti problem i koliko moze da utice na grejenje i rasprostanjenost toplote u prostoriji? Planiramo da se dobro izolujemo spolja i da stavimo portale (prozore i vrata) sa troslojnim staklom (neka srednja varijanta sto se tice kvaliteta).

Zahvalan za svaki odgovor ili iskustvo

Supruga i ja krecemo da renoviramo kucu. Kuca se sastoji od prizemlja i potkrovlja. Grejanje je na radijatore i gas.

E sad, posto prizemlje treba da pretrpi vece izmene, razmisljali smo se da uvedemo podno grejanje u prizemlju a da na spratu ostavimo grejanje na radijatore.
U razgovoru sa par poznanika i majstora dobili smo dosta podeljena misljenja. Kazu da je problem kontrolisati temperaturu u oba kruga zbog razlike u radnoj temperaturi i da sinhronizacija toga moze biti komplikovana.

Interesuju me vasa misljenja ili iskustva ako neko ima iskustvo sa necim slicnim?

E sad, ako se ustanovi da ovo nije optimalno i da bi bilo bolje da zadrzimo samo radijatore (ne bi podno u potkrovlje iz vise razloga) onda imam sledece pitanje. S obzirom da nam je plafon malo nizi a prostorija dosta dugacka a prozore imamo samo na ceonim stranama, zbog svetla smo planirali da postojece prozore zamenimo sa portalima koji bi bili do zemlje. Zbog toga bi radijatore morali da izmestimo da ne budu ispod prozora.

Da li to moze biti problem i koliko moze da utice na grejenje i rasprostanjenost toplote u prostoriji? Planiramo da se dobro izolujemo spolja i da stavimo portale (prozore i vrata) sa troslojnim staklom (neka srednja varijanta sto se tice kvaliteta).

Zahvalan za svaki odgovor ili iskustvo

Podno grejanje je ozbiljno loše za krvne sudove nogu, i u dužem vremenu može izazvati otromboljenost vena, jer se stalno greju odozdno.
To je smišljeno za kupatila i hodnike, i za javne prostore, a i za dvorišne staze, gde je mama mara.
naravno, niko ovo više i ne pominje jer je majstorima podno grejanje vrh za zaradu, i svako ko ovo pomene odmah biva napadnut kako nema pojma
a grejanje vena odozdo je propast za njih, pri tome ne mislim na grejanje vunenim čarapama već iz poda kada bije toplota.
A lekari mudro ćute ili se prave mutavi, a naravno vremenom je podni lobi izdejstvovao da to postane teorija zavere ili zabluda!
kaćžu ne postoji ni jedna studija! pa naravno kad niko neće da je plati, studije se radi po narudžbi, inače, ko ne zna,
moje je samo da kažem...kako hoćeš...
i drugo kada se zida novo, podno grejanje nije toliko skupo, a kod tebe vidim da se treba ceo pod skidati, pa je to malko veći posao, do ploče...
kolko ti je stara kuća i kakva je gradnja, ako možeš opisati?
a šta misliš da ćeš dobiti podnim grejanjem? za kupatila i hodnike to je vrh, jer se tu ne zadržavaš dugo al ovo ja ne bih, eto moje mišljenje...

Radijatori van prozora ti ne utiču skoro ništa, jer to pravilo da moraju biti ispod prozora je od pre 120 godina, kad prozori baš i nisu zaptivali kao sada.
Ta strana sa velikim budućim prozorima na koju stranu gleda? ako je sever može biti gubitka toplote. jer sunčev zrak dobrano dogreje prostoriju.
dakle tu nemoj brigati nema nikakvog strujanja vazduha iz prozorskih okana u sobu, stavlja slobodno gde hoćeš te radijatore.

Imamo podno grejanje u prizemlju, a u ostatku kuce radijatore. Odlicno radi posao. Nije komplikovano. U podno grejanje se svakako salje voda od oko 37 stepeni (trokraki ventil). Temperatura vode u kotlu nam je (cele ove zime) oko 40ak stepeni.
Preporuka za podno u prizemlju.

Temperarura poda u prostorijama sa stalnim boravkom ljudi ne bi trebala da prelazi 27-29 stepeni. Inace u Ruskim obdanistima je maks 23 stepena podno dozvoljeno

Podno grejanje je ozbiljno loše za krvne sudove nogu, i u dužem vremenu može izazvati otromboljenost vena, jer se stalno greju odozdno.
To je smišljeno za kupatila i hodnike, i za javne prostore, a i za dvorišne staze, gde je mama mara.
naravno, niko ovo više i ne pominje jer je majstorima podno grejanje vrh za zaradu, i svako ko ovo pomene odmah biva napadnut kako nema pojma
a grejanje vena odozdo je propast za njih, pri tome ne mislim na grejanje vunenim čarapama već iz poda kada bije toplota.
A lekari mudro ćute ili se prave mutavi, a naravno vremenom je podni lobi izdejstvovao da to postane teorija zavere ili zabluda!
kaćžu ne postoji ni jedna studija! pa naravno kad niko neće da je plati, studije se radi po narudžbi, inače, ko ne zna,
moje je samo da kažem...kako hoćeš...
i drugo kada se zida novo, podno grejanje nije toliko skupo, a kod tebe vidim da se treba ceo pod skidati, pa je to malko veći posao, do ploče...
kolko ti je stara kuća i kakva je gradnja, ako možeš opisati?
a šta misliš da ćeš dobiti podnim grejanjem? za kupatila i hodnike to je vrh, jer se tu ne zadržavaš dugo al ovo ja ne bih, eto moje mišljenje...

Radijatori van prozora ti ne utiču skoro ništa, jer to pravilo da moraju biti ispod prozora je od pre 120 godina, kad prozori baš i nisu zaptivali kao sada.
Ta strana sa velikim budućim prozorima na koju stranu gleda? ako je sever može biti gubitka toplote. jer sunčev zrak dobrano dogreje prostoriju.
dakle tu nemoj brigati nema nikakvog strujanja vazduha iz prozorskih okana u sobu, stavlja slobodno gde hoćeš te radijatore.
Hvala na odgovoru. Cuo sam ponegde za to da podno grejanje nije bas najbolje za vene, ali ne spominje se na puno mesta pa nisam previse posvecivao paznju.

Kuca je gradjena 80' ali ne najkvalitetnije. Recimo, u prizemlju postoji samo ploca na koju su lepljeni parket i plocice i ne postoji kosuljica. Svakako smo razmisljali da polupamo beton iz dva razloga, prvi da bi se malo ukopali i da bi ubacili termoizolaciju i imali kosuljicu. Drugi da bi mogli ugraditi podno grejanje ili ako ostajemo sa radijatorima da bi cevi mogli sakriti u pod.

Ovo za radijatore ispod prozora mi mnogo znaci. Duza strana prostorije je uz severnu stranu i tu nemamo prozore, vec su prozori na celu prostorije sa istocne i zapadne strane.

Interesuje me isto ako bi ostavili radijatorsko grejanje da li se isplati ugraditi elektricno podno u kupatilo i da li neko ima iskustva sa takvim sistemom? Da li se ispalti ugradnja a i posle koriscenje?
Nemam uskustva, ali mislim da bi dva odvojena kotla resila problem.
Pretpostavljam da je to skuplja varijanta :D

Imamo podno grejanje u prizemlju, a u ostatku kuce radijatore. Odlicno radi posao. Nije komplikovano. U podno grejanje se svakako salje voda od oko 37 stepeni (trokraki ventil). Temperatura vode u kotlu nam je (cele ove zime) oko 40ak stepeni.
Preporuka za podno u prizemlju.
A to znaci da je i u radijatorima temperatura od samo 40 stepeni? Meni su rekli da je optimalna oko 60 stepeni ali moguce da nesto nisam dobro shvatio.
Jos jedno pitanje za postavljanje radijatora. Super sto ne moraju da budu ispod prozora, ali da li moraju da budu skroz otvoreni prema prostoriji? Postorija je oko 35m2 pa bi mi pretpostavljam trebalo barem 2 radijatora od kojih bi jedan morao da bude i iza ugaone a tu bih imao oko 15cm prostora izmedju radiajtora i ugaone. Da li je to okej?

I ako neko moze da mi pomogne kako da izracunam kolika mi snaga (kolicina radijatora) treba u toj sobi od oko 35m2? Visina plafona je 2.5m. Sa istocne i zapadne strane su prozori ka napolju, severni zid nema prozora a sa juzne strane nam je hodnik i ulaz u prostoriju.

Poslednja izmena:
Ma kakva dva odvojena kotla, naravno da moze kombinacija podnog i radijatorskog, uradi se kao dva odvojena kruga. Za podno je preporuka da maksimalna temperatura poda ne prelazi 27 °c, mana je sto je veoma inertno, odnosno potrebno je dosta vremena da se postigne radna temperatura, iz kojih razloga i postoji kombinacija sa radijatorima, ili smanjivanje temperature nocu. Vodi racuna da za podno grejanje treba poseban namestaj, kao i suzeni izbor podova. Sto se tice radijatora ukoliko su isti predimenzionisani, vise je nego dovoljna temperatura od 40 °c za veci deo grejne sezone.

Majstorski (krenuo si u takvu priču) za prostoriju od 35m2 će ti odmah reći 35 rebara treba a da li će to biti 1, 2 ili 3 radijatora zavisi od spoljnih zidova, rasporeda stvari i dr. Taj radijator koji planiraš da pregradiš ugaonom (verovatno na garnituru misliš) neće davati potrebne karakteristike. Izbor rebara ili panelnih radijatora (rade se po porudžbini na meru) se vrši na osnovu zapremine prostorije, karakteristike grejnog tela koje je različito kod svakog proizvodjača, ugradjenog kotla i projektovane temperature.
Naravoučenije nadji nekog prijateljevog prijatelja ili prijatelja prijateljevog prijatelja kome je posao termotehnika da izvrti neki računčić sa izborom opreme i najobičnijom skicom makar i iz ruke odradjenom za 100e ili pak par piva pogotovo što hoćeš i da kombinuješ podno i radijatorsko grejanje.

Ako se dobro secam kada sam pricao sa majstorom za grejanje onako informativno kod mene je sve bilo gotovo, posto sam ja neplanirano stavio plocice u seloj kuci a radijatorsko grejanje, zanimalo me kako bi funkcionisalo da sam u kuhinji, hodniku i kupatilu stavio podno grejanjne a ostatak kuce kako jeste, jer svakako meni je temperatura vode max 50c.
Odgovor je bio trokraki ventil a mislim da je pomenuo da bi cak i plus dodatna pumpa bilo jos bolje resenje.
Radijatore stavljaj gde hoces, ispod prozora se stavljaju jer tu zauzimaju ionako neiskoriscen prostor. Obrati paznju ako je moguce na severnom zidu provuci i cevi duz zida jer je to najhaldiji zid.
1991. kada su moji uvodili grejanje, rodjak koji je radio u toplani a mislim da je bio i iznenjer necega nam je napravio plan mreze gde je u dve sobe ciji jedan zid je severni predvideo da idu cevi iako radijatori su isli u jednoj na istocnomj u drugoj na zapadnom zidu.
Tacno je da je neprijatno iznad 30ak C, bas sam zimus malo eksperimentisao posto meni bele PVC cevi prolaze kroz pod, na ulaz u spavacu sobu 2 plocicce se greju i bas je bilo neprijatno stajati na njima, igrao sam se sa cekricom i stajao na njima a preko nema tepiha, temperatura u sistemu bila 40C.
U kupatilu je druga prica tu em lepo greje kad se tusira/riba kupatilo ili rade druge radnje sa zenom :) i plus se suse plocice.
E sada ko brani ljudima koji imaju podno da idu u kucnim papucama :)
Jos nesto podno dize prasinu, u temi o preciscavacima cini mi se da je skoro zena pisala da ima problem njeno dete koje je alergicno.

Imaš sreće pa imaš mašinu u kupatilu pa ne moraš na ruke da odradiš. To što su postavljene cevi na zidu koji je severno orjentisan ti je samo dodatno grejanje, rodjak je izvukao max dužinu cevi jer i to predaje neku toplotu. Trokraki ventil je prinudno rešenje ali računaj da prilikom promene temperature polazne vode sva štelovanja za podno grejanje su u autu. Takve stvari se rešavaju ili elektromotornim regulacionim ventilom ili izmenjivačem.

Hvala na odgovoru. Cuo sam ponegde za to da podno grejanje nije bas najbolje za vene, ali ne spominje se na puno mesta pa nisam previse posvecivao paznju.
Kuca je gradjena 80' ali ne najkvalitetnije. Recimo, u prizemlju postoji samo ploca na koju su lepljeni parket i plocice i ne postoji kosuljica. Svakako smo razmisljali da polupamo beton iz dva razloga, prvi da bi se malo ukopali i da bi ubacili termoizolaciju i imali kosuljicu. Drugi da bi mogli ugraditi podno grejanje ili ako ostajemo sa radijatorima da bi cevi mogli sakriti u pod.
Ovo za radijatore ispod prozora mi mnogo znaci. Duza strana prostorije je uz severnu stranu i tu nemamo prozore, vec su prozori na celu prostorije sa istocne i zapadne strane.
Interesuje me isto ako bi ostavili radijatorsko grejanje da li se isplati ugraditi elektricno podno u kupatilo i da li neko ima iskustva sa takvim sistemom? Da li se ispalti ugradnja a i posle koriscenje?
Pretpostavljam da je to skuplja varijanta :D

To što su ti prozori na zapadu i istoku je vrh vrhova, slobodno stavljaj otvore kolko može da se otvori, sa dobrom izolacijom.
To podno električno je odlično za kupatilo al računaj da je davno prošlo vreme kad smo se svi kupali u nedelju, pa ti zadnji se kupaš, a sportbili već kreće!
Šta hoću reći, skupo je za račun za struju, ne i za uvodjenje, a kod kupatila ti je najbitnije da nadješ a to se teško nalazi kod nas
NEKLIZAJUĆE KERAMIČKE PLOČICE, one se teže nalaze kod nas za unutra, pa možeš i ove za spolja, šta te briga!

i da razmotriš i ugradnju držača, po zidovima, to niko ne ugradjuje, tj daleko manje nego što bi trebalo, eto to bih ti mogao reći za kupatilo, recimo.
Kupatilo se brzo ugreje, kad pustiš vodu, već je toplo, al možda nije loše da ovo podno uključuješ samo posle kupanja?
i da li ove ne-klizajuće mogu na podno grejanje? e to već ne znam...

vezano za ove radnje, što predkaže oswajač, uzmi ti lepo pare predvidjene za to podno, po meni beskorisno, grejanje
i pretoči lepo u jedni SAUNU!
kućnu, ugradjenu, mož sam da sklepaš, a mož i da naručiš pa ti oni ugrade
imaš IC i one parne, šta ti draže, te IC mislim da nisu nešto posebno štetne nemam pojma al su lakše za ugradnju

U kupatilu je druga prica tu em lepo greje kad se tusira/riba kupatilo ili rade druge radnje sa zenom :) i plus se suse plocice.
E sada ko brani ljudima koji imaju podno da idu u kucnim papucama :)
Jos nesto podno dize prasinu, u temi o preciscavacima cini mi se da je skoro zena pisala da ima problem njeno dete koje je alergicno.

da, podno ne dozvoljava prašini da padne i da se usisa i pokupi!
jer topao ih vazduh drži gore i lebde i teško padaju...
dakle trebao bi i neki hvatač tih mikročestica da ih hvata u filter...

U kupatilu ne leti prašina, pustiš malo topliju vodu i sva prašina je na podu, jeste zalepljena pa sledi ribanje. Prašine uvek ima a tamo gde je suv vazduh (sve ostale prostorije) uvek leti pa ni tepih ne pomaže da se gura ispod.

Podno grejanje i prasina po meni nemaju veze s vezom.. Finu prasinu dize gore toplota odnosno topli vazduh koji prirodno ide gore. Vecu toplotu i dizanje prasine prave radijatori koji se greju na 50..60c nego podna plocica koja je ugrejana na 25-30c... Plocice mozes i usisat i dzogerom preci a ona mala nepristupacna radijatorska rebra mozes da ne kazem sta....
Sto se tice prosirenih vena i ta prica mi isto "ne pije vodu" pogotovo sad kad se po novim metodama cevi za podno stavljaju usko na 10cm i pri tom se ne stedi na izolaciji pa se na kraju kao rezultat dobije to da je za grejanje poda vecinu zime bude dosta polaz od 32-33c a pri toj temperaturi pod je bukvalno mlak.

Temperarura poda u prostorijama sa stalnim boravkom ljudi ne bi trebala da prelazi 27-29 stepeni. Inace u Ruskim obdanistima je maks 23 stepena podno dozvoljeno
A kako se zagreje prostorija ako je pod @23°C? Verujem da se ugreje i od takvog poda, al' ne znam može li preko 20°C da bude sobna temperatura?

Sve zavisi od izolacije, tamo zidovi i metarski znaju da budu.
Ali opet to je vise za kombinovano grejanje, da pod ne bude hladan, ali ni topao.
Ma da grejanje je prosta matematika - koliko toplotnih gubitaka, toliko i treba nadoknaditi. Postoje i pasivne kuce.

Mene zanima da li je pametno staviti podno grejanje ako je stan iznad garaže i podruma koji se ne greju. Da li će tih ~27C° u sistemu moći da zagreje stan? Šta staviti kao izolaciju?

Pametno je staviti podno grejanje ako postoji mogućnost (podno grejanje povećava visinu poda za 10-tak cm ili više).
Ukoliko ne želiš da greješ garažu ili podrum, onda moraš staviti neku izolaciju. Čak i ako se ne odlučiš za podno grejanje, to treba uraditi. Podrum ili garažu nije briga da li toplota iz sobe dolazi putem podnog grejanja ili nečeg drugog.
Zaboravi priče sa ~27°C. To može samo ako je jaaaaakoooo dobra izolacija i ako držiš temperaturu sobe nisko.
Evo kako se ponaša naša temperatura vode u podnog grejanju u poslednjih 15 dana (grejemo sobe na 25°C):
1741249586659.png
Izolacija ispod podnog grejanja je obično stirodur (XPS), ali mislim da mogu i neke specijalne kamene vune, predviđene za to. Mi imamo stirodur. Ako možeš, po tavanu garaže ili podruma možeš staviti stiropor (EPS) ili neku mineralnu vunu.

Prilozi

• 1741249673030.png
    1741249673030.png
    47.5 KB · Pregleda: 22
Hvala na odgovoru. Što se tiče visine mislim da nije problem. Mislim da imam prostara za 10-15 cm. Garažu ne mogu da izolujem, nije moja (a i niska je). Za temp. ~27C° sam negde pročitao. Verujem da je viša. Trenutno je kod mene 60C° (radojatori). Mialim da na podu imam parket, preko neki stirodur (amaterski stavljen) i laminat.

Nazad
Vrh Dno