Šta je novo?

Kol'ko košta jedan veb sajt?

wiz011 je napisao(la):

Nisam mislio da napisem godinama jer to jednostavno JAKO tesko moze biti tacno cisto tehnicki precizno gledano... Mozda trebaju vremenski godine da prodju dok se covek ne 'izvesti' u necemu, ali ipak on nije 24 sata dnevno 7 dana u nedelji 'prikovan' za izucavanje zanata. Gde je tu vreme provedeno u spavanju, jedenju, odlasku na WC... :d

Poslednja izmena:
.neo je napisao(la):
Gde je tu vreme provedeno u spavanju, jedenju, odlasku na WC... :d
A, pa dobro, ako si računao samo čist rad... Mada, mi koji se bavimo kompjuterima retko spavamo, još ređe jedemo udaljeni od kompa na kome nešto radimo... A WC? Otkriću vam jednu tajnu: ja u WC-u već više od dve decenije - čitam kompjuterske časopise. :d

Ne zezam se uopšte, i sad mi je u WC-u desetak PC časopisa i nekoliko kompjuterskih knjiga.

Poslednja izmena:
.neo je napisao(la):
Cisto da dokomentarisem ovu opasku od 3-4 sata rada... Ako to radi neko stvarno strucan, slazem se, on ce to mozda i da uradi za 3-4 sata rada, ali sta je sa satima (da ne kazem danima ili cak mesecima) koje je proveo da stigne do toga da to moze da uradi za ta 3-4 sata... Naravno da ce da 'zvekne' tarifu, i treba po meni, ako vredi...

vidim da se oko one moje opaske 3-4 sata = 150e digla velika polemika. nisam mislio da taj posao (makar trajao i pola sata) ne vredi toliko vec da u srbiji teshko da ce neko da da pare za tako neshto. naravno da treba vremena da se posao izuchi, treba dosta ulaganja (shto hardware shto sofware) ali niko kod nas ne gleda taj aspekt. vecina poslodavaca je u fazonu "shta ti bi 150 eura za par kliktanja mishem i malo tipkanja po tastaturi ? more ne moze sinko. " ali *** treba znati gde klikati u tih pola sata a malo ko to ceni...

p.s. i ja chitam u klonji :D :d :d :d

Ljudi,istina je da vrlo retko može da se dobije prava lova za nešto kao sajt.A o tome koliko truda uloži i vremena potroši čovek na sticanje znanja znam odlično.Ako ćemo tako,ja bih za svoje usluge projektovanja programa trebalo da naplaćujem hiljade evra posle 7 godina školovanja.Nego recite vi meni,jel može da se dobije pristojan sajt za 100 evra,a da pritom niko ne bude oštećen?

Само да се надовежем. У Србији се неке ствари без адвоката још увек не могу да одраде, без сајта се може. Отуда и логика у тим фирмама. Када сајтови фирми у Србији престану да буду "зидне новине" и када почну да зарађују паре и буду служили за пружање услуга, без чувене реченице: "....је успешна фирма из области....", онда се и може причати о прављењу озбиљних сајтова и наплаћивању истих.
Докле год је циљ прављења сајта: "Дај да га имам и ја, јер га има и ...", дотле нема сврхе причати о цени уложеног рада или знања у израду сајта. Сајт за оне који би хтели да им га урадите нема никакву функцију сем "репрезентативне", кад буде имао и неку другу функцију, онда се може продати своје знање. А борба са дампингом је у свим сферама. :)

Poslednja izmena:
CyberGasty je napisao(la):
А борба са дампингом је у свим сферама. :)
Obrati pažnju da kod advokata nema dampinga! Svi su skupi.

Еее, то је посебна прича. Поента је више на зидним новинама.

CyberGasty je napisao(la):
Само да се надовежем. У Србији се неке ствари без адвоката још увек не могу да одраде, без сајта се може.

Naravno...
Jos kada na to dodas da 70% vlasnika racunara u Srbiji koristi isti iskljucivo za igrice, diviks filmove i empe tri muziku dolazis do zakljucka da je posao kojim se bavis cisto gubljenje vremena i mlacenje prazne slame!
Pitajte samo ljude koji rade kao komercijalisti u firmi za prodaju kompjutera kakvi sve pacijenti dolaze da kupuju racunare...

-EDIT-

Evo vam najsveziji primer:
Kviz: "Zelite li da postanete milioner",
(pitanje za 48k dinara)
- "Kako se zove deo web sajta namenjen za reklamu koja poseduje link ka oglasivacu?"
Ovo pitanje bi znalo dete od 8 god. ali naravno negde tamo na zapadu gde je internet mnogo zastupljeniji nego ovde.
Naravno covek odgovara: "Pop up" i gubi 45k dindzi!!!

-EDIT 2- :D

Jos niste provalili ciji je ono (ukradeni) logo?
Da pomognem malo...SK-zadnja strana! ;)

Poslednja izmena:
Otkriću vam jednu tajnu: ja u WC-u već više od dve decenije - čitam kompjuterske časopise.
p.s. i ja chitam u klonji

Eto sad možete da otvorite klub :D

@ wiz011 & AyS^
Verovatno imate sajtove kojima bi ste hteli da se pohvalite.
Postujte ovde par linkova.

Postujte neki link.
Zar se stidite svog rada ?

Darth Zool je napisao(la):
Postujte neki link.
Zar se stidite svog rada ?
Ma kako vam nije jasno da neće ljudi da se reklamiraju :d :d :d , a @wiz011 to radi u celom treadu (ja ovo, ja ono ...). Verovatno je to i tako kao što kaže, ali daj da i mi to vidimo (možda nešto i naučimo).

Ne bi vi voleli da vidite ono što Wiz radi... Verujte mi. ;)

Šta fali da se malo pohvalite primerima svojih sajtova?Ja ću se javiti nekom od njih ako mi bude trebala usluga.Do tada samo browsujem.

Milan82bh je napisao(la):
Evo vam najsveziji primer:
Kviz: "Zelite li da postanete milioner",
(pitanje za 48k dinara)
- "Kako se zove deo web sajta namenjen za reklamu koja poseduje link ka oglasivacu?"
Ovo pitanje bi znalo dete od 8 god. ali naravno negde tamo na zapadu gde je internet mnogo zastupljeniji nego ovde.
Naravno covek odgovara: "Pop up" i gubi 45k dindzi!!!

Da samo napomenem da je pomoc stigla od prijateljice koja koristi internet i koja se "razume" u racunare.

Kod nas je stanje očajno što se tiče pravljenja sajtova. Probijaju se "tetkini sinovi" koji su tek kupili komp, insalirali frontpage i Photoshop i onda krenuli da kače slike na net. Skoro je neki takav pacijent slao spam poruke da pravi sajtove za 2500 dinara. Ja se napravio "mušterija" da vidim šta je to napravio, a ono đubre najgore upravo iz - FrontPage-a. DOH! Upravo zbog takvih ljudi se nama web dizajnerima spušta cena, ali ima fora - njihova sra**a nikada neće izgledati dobro kao naši sajtovi, a te firme koje ih kupuju za 2K dinara i nisu neke firme nego najobičniji S.T.R.-ovi. Renomirane firme nikada neće uzimati takve priučene ljude da rade za njih.

Ja za pravljenje sajta koristim tonu najrazličitijih programa: Photoshop, Dreamweaver, Flash, 3DMAX, PHP/MySQL skripte... znam kako da ih uklopim u grafički lepu i funkcionalnu celinu. Da ne pričam da je iza svega ovoga i diploma grafičkog dizajna. Nikada neću tražiti malo para za svoj rad, a poslodavcima ću uvek objasiti šta dobijaju za te neke veće pare. Ako neće da kupe - ima ko hoće i a u p.m! ;) Treba napraviti kod nas neki guild web dizajnera, pa da se zna šta koliko košta i šta se dobija za te pare i da se sa tim stane više ovim divljacima na put.

Sajt? Evo, ovaj iz potpisa - www.battlefield.co.yu. Radio sam ga mesec dana uključujući i forum. CMS je već postojao, ali celo grafičko okruženje nije i trebalo ga je i osmisliti od početka, iseći, optimizovati i na kraju prebaciti u HTML/FLASH/CSS/PHP/MySQL.

Za 3-4 sata može da se dobije najgluplji HTML sa oskudnim grafičkim rešenjem. Tako nešto i vredi 2K dinara ili što bi ljudi rekli - koliko para, toliko i muzike ;)

Nemam nameru nikoga da napadam, ali vidim da se većina izjašnjava kako koriste Photoshop, 3D MAX, Dreamweaver... itd. Da li imate i legalnu kopiju ovih programa? Nemoralno je uopšte da pričate na ovu temu kako treba debelo naplatiti svoj rad na nekom sajtu, ako nemate legalan softver.
Neko je kao opravdanje naveo trosak za hardver 800E+800E, pa literatura... vreme da se sve to savlada... pa bi trebalo nadovezati na ovaj trošak i licence za sve ove programe.

Evo da se i ja dodam sa mojim radom:

http://portal.sms-oglasi.net

nije nešto komplikovan, ali samo da napomenem da je sve radjeno u Front Page, mada sam i Notepad mogao da koristim.

Vlasterx je napisao(la):
Kod nas je stanje očajno što se tiče pravljenja sajtova.
Ja ceo dan razmišljam da li ovo da pošaljem... Ali ne mogu da odolim... Neću ništa komentarisati:

http://wwwyu.com/

Da me neko ne shvati pogrešno, to nije moj sajt. :d

Vlasterx je napisao(la):
Sajt? Evo, ovaj iz potpisa
Aplauz!!! Nisam skoro video bolje dizajniran sajt.

Poslednja izmena:
Hvala Wiz! :D

@acatheking
Što se tiče debelog naplaćivana sajtova, to se radi iz tri razloga:
1. Da bi se kupili originalni programi
2. Da bi se naplatilo znanje
3. Da bi se održala reputacija kvalitetnog dizajna

Što se mene tiče, isti efekat bih mogao da postignem i u open source programima, ali sa mnogo više rada i truda.

@ http://wwwyu.com/

Bio sam na jednom predavanju pre par godina, držao ga je lik koji je radio sajt B92. Tada sam skapirao da postoje dve struje u web dizajnu, i obe su podjednako u pravu. O čemu se radi? Njegova filozofija je ista kao i kod ovog lika - da sajt ne sme da sadrži grafiku i da je tekstualni sadržaj najvažniji. Ti ljudi su u bili pravu do pre jedno 10 godina kada su se masovno koristili 14400 modemi. To je po meni neko suvoparno i već prevaziđeno programersko gledište. Na tom predavanju sam čuo koliko takvi ljudi preziru dizajnersku struku (jedan od večitih sukoba tipa - za koga navijaš, Partizan ili Zvezdu - tj, šta više voliš - programiranje ili dizajn). Zadrto. Drugo mišljenje je da je radi pridobijanja posetilaca najvažniji super-mega-turbo-dizajn gde se sve vrti i "bljeska" u Flashu od 5MB sa sve muzičkim numerama u 128kbps. Takav stav imaju uglavnom neki preterano umišljeni dizajneri (jeste da sam i ja po struci grafički dizajner, ali ne volim ovakvo preterivanje). Takvi sajtovi su preterani jer se predugo učitavaju čak i za ADSL korisnike. Svakog surfera nešto treba da privuče da ostane na sajtu, a predugo učitavanje, glupi splash ekrani sa introima i gomila nefunkcionalnih animacija to sigurno neće uraditi.

Istina je negde između - sve treba umereno koristiti, sajt mora da bude i funkcionalan i grafički sređen da lepo izgleda. Ništa ne treba pretrpavati, ni kod raznim skriptovima, ni dizajn preteranim grafikama.

Poslednja izmena:
E bash bih voleo da vidim neki sajt gde je neko koristio neke mogucnosti dreamwevera koje ga izdvajaju u odnosu na neki open source program (nvu konkretno)

@Vlasterx
Koliko bi otprilike naplatio jedan sajt koji liči ovom iz tvog potpisa?

wiz011 je napisao(la):
Ja ceo dan razmišljam da li ovo da pošaljem... Ali ne mogu da odolim... Neću ništa komentarisati:

http://wwwyu.com/

Da me neko ne shvati pogrešno, to nije moj sajt. :d
Umalo da krenem sa činjenicama, ali pročitah ovu zadnju rečenicu (koju sam QUOTE-vao)

Vlasterx je napisao(la):
Bio sam na jednom predavanju pre par godina, držao ga je lik koji je radio sajt B92. Tada sam skapirao da postoje dve struje u web dizajnu, i obe su podjednako u pravu.
Ja sam bliži toj struji (mada se bojim da onaj sajt i nije baš uzoran primer :d ). To je struja koju godinama zastupa Jakob Nilsen. Da takav dizajn ima smisla dobar primer je Google. Ni uspešnije firme ni spartanskijeg (a ipak dobrog) dizajna. Treba li reći da je Jakob Nilsen glavni konsultant kompanije Google za Web dizajn?

Ti si u pravu da će sa povećanjem brzine veza sajtovi prirodno postajati sve "teži" (po količini grafike itd). Ali uvek treba imati na umu svrhu sajta, za npr. Google bila bi bez svrhe šljašteća flash grafika. Njoj tu ne treba da bude mesta ni na terabajtnim vezama.

U tvom dizajnu meni se, pored ostalog, sviđa upotreba flasha sa svrhom (da bi se postigao efekat koji ima smisla a ne može drukčije da se postigne) a ne stavljanje flash-a zato što je to trend.

Još jedan pristalica čistog dizajna.

Nekada je lakše napraviti sopstveni CMS, a ne prepravljati postojeće, naročito
kada postoje specifični zahtevi.

http://zis.bg.gov.yu/

A onda treba sve to prebaciti u php+mysql

http://phpzis.zlonemisli.net/admin/

Nekada već imaš određen dizajn, pa treba samo uraditi programski deo

http://outside.verano.co.yu/peugeot/konfigurator.aspx

Nekada nisi dovoljno plaćen da bi se trudio oko dizajna ili su to tvoji počeci

http://www.wisilm.com/

Nekada samo odradiš na brzinu jer imaš milion obaveza, a i za tebe je

http://www.zlonemisli.net/
http://nick.zlonemisli.net/

Bitno je da su uglavnom urađeni preko CSS-a, tabele služe samo za tabelarne podatke, html ili xhtml validni (a i CSS naravno) i identični u IE, Mozilla i Opera browserima. I naravno što čistiji dizajn, jer drugačije ne umem ili možda ne želim.

Na kraju ovog pisanija bih mali off.
Gde kod nas postoje kursevi vezani za dizajn, pre svega web, pošto bih želeo da se poboljšam u tom domenu?

Poz.

To se ceni,kad neko pokaze varijante sa razlicitim kombinacijama. :)
Vidim da covek moze da dobije sasvim zadovoljavajuc izgled i funkcionalnost za neko pristojno vreme rada.
Jedino postoji pitanje ko koliko ceni svoj trud.
;)

Nick je napisao(la):
Bitno je da su uglavnom urađeni preko CSS-a, tabele služe samo za tabelarne podatke
Negde ovde je moja poruka gde sam to kritikovao. Mislim, znam ja da moderna teorija kaže da tako treba, ali problem je što to ne radi. Evo, meni se na Pežoovom sajtu kad zađem malo dublje pojavi u Operi neki beli pravougaonik koji pokriva deo "toolbara" koji ne bi trebalo da pokriva.

Onaj moj sajt (s kojim sam se ovde, kao, hvalio), gde je ceo grafički interfejs simuliran pomoću CSS-a je takođe kompromis. Jednostavno, nisam nikako uspeo da u svim glavnim browserima izgleda isto (najviše se razlikovalo u IE) i stavio sam neke međuvrednosti koje su u svakom browseru najpribližnije (pa je u jednom par piksela više, u drugom par piksela niže). naprosto, broeseri iste stvari užasno različito interpretiraju i mi tu malo šta možemo, osim da koristimo sredstva koja sigirno rade, pa makar bila i demode. ;)

wiz011 je napisao(la):
Ja sam bliži toj struji (mada se bojim da onaj sajt i nije baš uzoran primer :d ). To je struja koju godinama zastupa Jakob Nilsen. Da takav dizajn ima smisla dobar primer je Google. Ni uspešnije firme ni spartanskijeg (a ipak dobrog) dizajna. Treba li reći da je Jakob Nilsen glavni konsultant kompanije Google za Web dizajn?

Ti si u pravu da će sa povećanjem brzine veza sajtovi prirodno postajati sve "teži" (po količini grafike itd). Ali uvek treba imati na umu svrhu sajta, za npr. Google bila bi bez svrhe šljašteća flash grafika. Njoj tu ne treba da bude mesta ni na terabajtnim vezama.

U tvom dizajnu meni se, pored ostalog, sviđa upotreba flasha sa svrhom (da bi se postigao efekat koji ima smisla a ne može drukčije da se postigne) a ne stavljanje flash-a zato što je to trend.

Pa naravno, sve stoji što si napisao. Google kao Google ni ne treba da ima nešto drugačije. Genijalnost je nekada u jednostavnosti, a to se veoma teško postiže. Više mi se recimo sviđa ona Firefox google stranica, nego običan google. Nije preterana u dizajnu, nije preterano oskudna, a opet lepo izgleda. Inače priča oko gugla je ta da su osnivači namerno želeli da naprave pretraživač gde neće biti suvišnih stvari kao što se npr. vide na yahoo-u (kao pretraživač, a pretrpan svim i svačim u 98% slučajeva nepotrebnim). Moja primedba je prvenstveno usmerena za neke komercijalne, poslovne sajtove. Treba sve koristiti tako da se lepo uklopi, da ne štrči i da ne bude napadno za oko ALI bez preterivanja i odlaženja u drugu krajnost zbog toga. ;)

Hvala za pozitivno mišljenje što se tiče mog sajta, trudio sam se da ne preterujem sa flashom. Hteo sam samo malo da obogatim slike, da neke izgledaju kao da se kreću, ali ipak da budu statične. Onaj tenk je pravi primer za to jer sve stoji, a eksplozija se menja iza njega. Ostale flashove još uvek nisam stigao da sredim, ali nameravam da ih isto tako "začinim" nekim slabo primetnim detaljima :)

wiz011 je napisao(la):
Negde ovde je moja poruka gde sam to kritikovao. Mislim, znam ja da moderna teorija kaže da tako treba, ali problem je što to ne radi. Evo, meni se na Pežoovom sajtu kad zađem malo dublje pojavi u Operi neki beli pravougaonik koji pokriva deo "toolbara" koji ne bi trebalo da pokriva.

To je sajt koji nisam radio potpuno pomoću CSS-a. Naime, ja nisam bio zadužen za HTML+CSS deo već samo za konfigurator (tj. logiku), mada sam pomalo prečistio html.
Taj beli deo se vidi i u FF na ostatku sajta, ali kada si na konfiguratoru ne ;)

Niko još nije odgovorio da li zna za neke kurseve kod nas prvenstvano za web dizajn, ali i za dizajn logoa i slično. Hvala na odgovorima.

Poz.

Nazad
Vrh Dno