danijel00 je napisao(la):
mix: skripta u javi |_)))) definitivno si zasluzio 200eu po strani...
e zbog ovakvih eksperata neko ko je IT obrazovan ne moze da naplati svoj posao kako valja...
Ne može da naplati svoj rad kako treba zbog FrontPage-a i sličnih programa, pomoću kojih svaki klinac iz komšiluka za pet minuta postane "web dizajner".
Kako ja nekome da objasnim da i za najbezvezniji sajt ceo kod pregledam i editujem ručno, u NoteTab-u, da je najveći deo koda generisan isto tako, da su sve slike deo po deo optimizovane tako da se dobije najbolji kvalitet uz male fajlove koji se brzo prenose, da je sajt pažljivo testiran u svim glavnim browserima, da je najveći mogući deo koda W3C compliant, a ako nešto i nije to nije zbog aljkavosti nego zbog dodatnih mogućnosti koje podržavaju svi browseri...
Pojavi se klinac iz komšiluka koji za ceo sajt traži manje nego ja za jednu stranu, i... Što mi reče jedan: "Ma jesi ti lud, pa ja sam ceo program za knjigovodstvo platio 200 evra a ti mi tražiš 300?! Moji službenici rade mesec dana za 150 evra!" Uzgred, taj već godinama traži nekoga da mu napravi sajt za firmu za male pare i još nije našao nekog dovoljno jeftinog, registrovani domen mu stoji prazan i dan-danas.
Svojevremeno sam, čisto za svoje potrebe, napravio sajt čije se strane najvećim delom generišu lokalno, iz keširanih css i js fajlova, a grafički interfejs je "simuliran" CSS-om. Strane su se na 33.6 dial-up konekciji otvarale jedva nešto sporije nego da su na lokalnom disku (nije da se hvalim, ali sajt koji se brže otvara ja zaista nikad u životu nisam video). Idealno za firme u Srbiji, gde većina ljudi još koristi dial-up i često dignu ruke od čitanja sajta kad vide da im se po pola minuta ništa ne otvara. Ali kome ja to da objasnim i kome ovde to da prodam? Ljudi vide sajt na lokalnom disku i svidi im se, a ne misle da će se na dial-upu (oćemo flash, oćemo flash, što više flasha!) svaka strana otvarati bar 5 minuta.