Šta je novo?

Kol'ko košta jedan veb sajt?

frenky

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2005
Poena
619
Znam da zavisi od načina prikazivanja sadržaja i broja stranica.Recimo sa nekom prosečnom količinom dinamičkog i flash sadržaja i 5 do 10 stranica?
U situaciji sam da mogu da uzvratim uslugu ,tako što ću napraviti sajt za jednu firmu. Zanima me koliko bi me izašlo da platim nekome da to uradi umesto mene.

Hvala unapred

zavisi i ko pravi site.... postoje web dizajneri i "web dizajneri".

E, podseti me na jednu musteriju (bez uvrede). Pita me svasta o racunarima, a pojma nema, objasnjava mi da se njegov komp podise za 4-5 sekundi obrtaja ?! itd., i onda pita, a posto je tih programaaaa...recimooo ... pet komada! ?

Ehehe uvek se nasmejem kad se setim.

inace da ne bude totalni offtopic najevtinije sto je recimo moj drugar radio je 150 evra za stranicu koja daje samo osnovne podatke o firmi + jedna sa proizvodima i slikama...

[offtopic]
J Lo je napisao(la):
objasnjava mi da se njegov komp podise za 4-5 sekundi obrtaja
xaxa i ja sam chuo tu mernu jedinicu :D Predstavlja onu plavu crtu kada se podize winXP, pa koliko puta se "obrne" :)
[/offtopic]

Izgleda da se bas isplati da covek pravi sajtove,kad je najjeftiniji 150 eura...Kao sto sam i mislio,platices onoliko koliko dobro se pogodis.

:zgran: :zgran: zar toliko kesha moze da se uzme za pravljenje sajtova ?? ne mogu da verujem da ce neko platiti 150 eura za 3-4 sata rada. :trust: mora da greshim u nechemu...

Ako se pozabavis malo vise oko stranice, moze da potraje i vise od 3-4 sata, jer ti u kreiranje stranice ulazi i obrada slika, fotografija, teksta, pisanje po koje skripte. Ali je 150e, ipak malo mnogo po stranici. Mozda je realno ako nekome napravis 3 strane pa da naplatis po 150, u suprotnom ne bi trebalo stranica da prelazi 50-75e, ako se radi u HTML-u + po neka skripta u javi. Za php je vec totalno druga tarifa.

mix: skripta u javi |_)))) definitivno si zasluzio 200eu po strani...

e zbog ovakvih eksperata neko ko je IT obrazovan ne moze da naplati svoj posao kako valja...

danijel00 je napisao(la):

e zbog ovakvih eksperata neko ko je IT obrazovan ne moze da naplati svoj posao kako valja...
Ne može da naplati svoj rad kako treba zbog FrontPage-a i sličnih programa, pomoću kojih svaki klinac iz komšiluka za pet minuta postane "web dizajner".

Kako ja nekome da objasnim da i za najbezvezniji sajt ceo kod pregledam i editujem ručno, u NoteTab-u, da je najveći deo koda generisan isto tako, da su sve slike deo po deo optimizovane tako da se dobije najbolji kvalitet uz male fajlove koji se brzo prenose, da je sajt pažljivo testiran u svim glavnim browserima, da je najveći mogući deo koda W3C compliant, a ako nešto i nije to nije zbog aljkavosti nego zbog dodatnih mogućnosti koje podržavaju svi browseri...

Pojavi se klinac iz komšiluka koji za ceo sajt traži manje nego ja za jednu stranu, i... Što mi reče jedan: "Ma jesi ti lud, pa ja sam ceo program za knjigovodstvo platio 200 evra a ti mi tražiš 300?! Moji službenici rade mesec dana za 150 evra!" Uzgred, taj već godinama traži nekoga da mu napravi sajt za firmu za male pare i još nije našao nekog dovoljno jeftinog, registrovani domen mu stoji prazan i dan-danas.

Svojevremeno sam, čisto za svoje potrebe, napravio sajt čije se strane najvećim delom generišu lokalno, iz keširanih css i js fajlova, a grafički interfejs je "simuliran" CSS-om. Strane su se na 33.6 dial-up konekciji otvarale jedva nešto sporije nego da su na lokalnom disku (nije da se hvalim, ali sajt koji se brže otvara ja zaista nikad u životu nisam video). Idealno za firme u Srbiji, gde većina ljudi još koristi dial-up i često dignu ruke od čitanja sajta kad vide da im se po pola minuta ništa ne otvara. Ali kome ja to da objasnim i kome ovde to da prodam? Ljudi vide sajt na lokalnom disku i svidi im se, a ne misle da će se na dial-upu (oćemo flash, oćemo flash, što više flasha!) svaka strana otvarati bar 5 minuta.

Poslednja izmena:
wiz011 je napisao(la):
napravio sajt čije se strane najvećim delom generišu lokalno, iz keširanih css i js fajlova, a grafički interfejs je "simuliran" CSS-om. Strane su se na 33.6 dial-up konekciji otvarale jedva nešto sporije nego da su na lokalnom disku (nije da se hvalim, ali sajt koji se brže otvara ja zaista nikad u životu nisam video). Idealno za firme u Srbiji, gde većina ljudi još koristi dial-up i često dignu ruke od čitanja sajta kad vide da im se po pola minuta ništa ne otvara.

Jel ovo bila reklama!?! :D

wiz011 je napisao(la):
Ali kome ja to da objasnim i kome ovde to da prodam? Ljudi vide sajt na lokalnom disku i svidi im se, a ne misle da će se na dial-upu (oćemo flash, oćemo flash, što više flasha!) svaka strana otvarati bar 5 minuta.

Nemoguce je objasniti...kako do sad nisi shvatio! Kako ti da objasnis jednom privatniku koji maximalno expolatise svoju radnu snagu i uz to im daje minimalac(150-200e) da web prezentacija od 10ak strana kosta 300e!
Prvo sto pomisli je "Da ti dam 300e za 4-5 dana rada (zezanja na kompjukteru) "...ali zato kada ode kod automehanicara i ovaj ga opajdari 100e za 10 minuta posla mu nije cudno, jer covek se namucio!
Kako ne kapirate da intelektualni poslovi ovde nisu niti ce biti u skorije vreme postovani, a samim tim je i potraznja za takvom vrstom rabote umanjena.
Srbija je zemlja seljaka i primitivaca i tu je .
poz

Poslednja izmena:
Milan82bh je napisao(la):
Jel ovo bila reklama!?! :D
Nije, zato što nema šanse da ovde iko od onih koji naručuju sajtove shvati zašto je bitno da se sajt brzo otvara. Bitno je da je šaren a pošto ja što sam stariji sve više po stilu ličim na Jakoba Nilsena - teško da ću pokupiti neku mušteriju u Srbiji. :d

Nemoguce je objasniti...kako do sad nisi shvatio!
Pa shvatio sam, to i kažem... Pa rekoh da mi tip kaže "Ej, bre, pa moji ljudi rmbače mesec dana za 150 evra!" Drugim rečima, ako računa da sajt radim pet dana i ako računa da treba da mi plati koliko i ostalim svojim radnicima - ispade da očekuje da mu se sajt uradi za 30 evra.

Poslednja izmena:
danijel00 je napisao(la):

Dobro experty, objasni detaljno coveku koji hoce da plati site na kilo sta je java, a sta javascript i unesi se dubiozno u objasnjenje. Za njega je dovoljno da mu objasnis da postoji site tipa html, php, flash, a i to je mnogo. A reci mi koliko imas firmi u Srbiji koje ce ti platiti 200e po strani, takva firma ce da ti da platu 600e (tri tvoje strane) mesecno i da pevas i da mu za tih mesec dana napravis ne 3, nego 103 strane.

mixi je napisao(la):
takva firma ce da ti da platu 600e (tri tvoje strane) mesecno i da pevas i da mu za tih mesec dana napravis ne 3, nego 103 strane.
Kojoj se to firmi isplati da primi nekog u radni odnos da bi mu napravio sajt? Ja nikad u životu nisam čuo da je neko to uradio. Plata od 600 evra, to je bruto oko 1200 evra. Za 1200 evra može da se kupi silan sajt, što bi neko nekoga primao u radni odnos zbog toga?

Osim toga, svako zna da cena po strani opada što je strana više. Ako ti radiš kompletan dizajn onda u to ulažeš jednak rad i za jednu, i za 100 i za 1000 strana. Tako da će naravno sajt od 5 strana biti mnogo skuplji po strani nego sajt od 100 strana.

ja ni jedan do sad nisam naplatio ispod 100, i ne preko 700e-750e..

Time sam hteo da ti kazem da niko nece platiti site toliko, jer za te pare ce da zaposli coveka koji ce ceo mesec da radi ne samo na odrzavanju tog site-a vec i sve poslove oko racunara u toj firmi.

AyS^ je napisao(la):
ja ni jedan do sad nisam naplatio ispod 100, i ne preko 700e-750e..
Ja razmišljam da od nove godine počnem da nudim sajtove od 5 strana po ceni od 50 evra. Sajtovi bi bili poluautomatski generisani na osnovu potpuno self-made rešenja baziranog na ručno pisanom kodu. Za sada imam malo templejta za generisanje. Sve u svemu bili bi to tehnički savršeno korektni ali tipski sajtovi (ništa flash, ništa hoću animaciju moje pudlice, ništa poseban dizajn interfejsa sa logom firme...).

@Mixi

Ti bi pao u nesvest kad bi znao koliko desetina hiljada evra su plaćeni neki sajtovi u Srbiji. Ajde, jeste bio po sredi čist hohštapleraj (uzme se donacija iz inostranstva, pola gazdi u džep, pola web dizajneru, svi zadovoljni). Ne, nisam ja dobio ove pare, ali ima ko jeste. :d

Poslednja izmena:
Sve je relativno.Ako doktor medicine sa 15 godina staza moze da prima platu od 250 eura,onda moze i da se provede 7 dana praveci sajt za mnogo manje pare.Slazem se da je kod nas intelektualna svojina i stvaralastvo daleko ispod cene,ali sta je tu je.To se valjda zove tranzicija...Isto tako, pitanje je koliko neka firma treba da donosi dobiti da bi izdvojila 1000 jura za sajt i jos oko 100 za mesecno odrzavanje i izmene.Malo je takvih firmi...A jos manje postenih.

@ wiz011 & AyS^
Verovatno imate sajtove kojima bi ste hteli da se pohvalite.
Postujte ovde par linkova.

Da,voleo bih i ja da vidim neki od par hiljada jura...

@wiz
Vidim da mogu tebi da se obratim za jedan pristojan sajt sa "normalnom" cenom.

mixi je napisao(la):
Dobro experty, objasni detaljno coveku koji hoce da plati site na kilo sta je java, a sta javascript i unesi se dubiozno u objasnjenje. Za njega je dovoljno da mu objasnis da postoji site tipa html, php, flash, a i to je mnogo. A reci mi koliko imas firmi u Srbiji koje ce ti platiti 200e po strani, takva firma ce da ti da platu 600e (tri tvoje strane) mesecno i da pevas i da mu za tih mesec dana napravis ne 3, nego 103 strane.

el ti ovo na mene mislish ?

mixi je napisao(la):
Za njega je dovoljno da mu objasnis da postoji site tipa...

molim ? pokushavash da se izvuchesh iz svojih gluposti pa si nashao mene da zayebavash i omalovazavash. ja se ne osecam pogodjenim pogotovu ne od strane takvog eXperta. :) :wave:

uh kako mrzim kad cujem da se strana u htmlu u USA placa i do 500 i preko dolara, a kod nas covek ni za ceo sajt ne moze da uzme ni 200€...
kad se spomene cena sajta(pricam o htmlu u npr. dreamweaveru) svi uglavnom kazu : "pa to je par sati *******cije na kompu". a niko ne pita odakle taj komp(800€+800€+ko zna koliko), pa odakle knjige (20€ po 20€), pa odakle vremena da se bleji ispred kompa dovoljno dugo(padanje godine na faxu ko zna koliko €) da se savlada i taj dreamweaver, pa odakle ovo pa odakle ono.....a kamoli odakle taj dreamweaver....
tako da mislim da sajt ispod 500€ nikako ne bi trebao da bude. a jos kad se doda javascript, php, flash, i slicno....makar 2k...
pa na kraju svi da pravimo sajtove i da uzivamo...

wiz011 je napisao(la):
Ja razmišljam da od nove godine počnem da nudim sajtove od 5 strana po ceni od 50 evra. Sajtovi bi bili poluautomatski generisani na osnovu potpuno self-made rešenja baziranog na ručno pisanom kodu. Za sada imam malo templejta za generisanje. Sve u svemu bili bi to tehnički savršeno korektni ali tipski sajtovi (ništa flash, ništa hoću animaciju moje pudlice, ništa poseban dizajn interfejsa sa logom firme...).

Mozes i neki kontakt telefon da ostavis, vec kad se reklamiras.... :D

E da, kad smo vec kod logo-a firmi...
Ciji je ovo logo? ;)

Prilozi

• logo.rar
    117.9 KB · Pregleda: 82
marsi je napisao(la):
uh kako mrzim kad cujem da se strana u htmlu u USA placa i do 500 i preko dolara, a kod nas covek ni za ceo sajt ne moze da uzme ni 200€...
Ma pazi, znaju i oni za jadac... Jednom na rent-a-coderu trebala nekom Ameru neka konverzija sajta, tako nešto... Ajd kažem, ja ću da uradim to za 50$. Kad ono, stiže mi obaveštenje da je posao dobio neki Indus - za 10$! A to za iskusnog čoveka nije bio posao koji je mogao da se završi bez bar 8 sati rada. I nije to izuzetak, to je sad pravilo, jeftina radna snaga iz Kine i Indije i tamo (na Zapadu) sve više spušta cenu. :wall:

frenky je napisao(la):
Vidim da mogu tebi da se obratim za jedan pristojan sajt sa "normalnom" cenom.
Nisam razumeo, misliš na onaj od par desetina jura ili na onaj od 50? :p

Poslednja izmena:
Mozes i neki kontakt telefon da ostavis, vec kad se reklamiras.... :D
Ma ne reklamiram se, bilo bi nekorektno da se reklamiram ovde i da još ostavljam telefone.

Ja pravim sajtove koji su sintaksno korektni, maksimalno optimizovani i pouzdano rade. Ima puno ljudi koji znaju to isto, ima i puno koji su u tom poslu bolji od mene. Poenta cele priče je bila da ljudi sklepavaju sajtove u WYSIWYG editorima i dobijaju loš kod, stavljaju neoptimizovane slike koje se dugo učitavaju itd, i tim nakaradnim radom spuštaju cenu rada ljudi koji sve to rade mnogo profesionalnije, a ne da sam ja neki veliki ekspert i ne znam šta (nisma ja ekspert, nego oni nemaju pojma!).

Ako je nekoga ova priča naterala da razmisli o tome da postoji razlika između sajta i sajta i o tome da nije svejedno da li se neka stranica učitava za 20 sekundi ili za 2 minuta - onda je cilj mog pisanija ispunjen.

Inače, ne znam čiji je logo.

vladabgd je napisao(la):
:zgran: :zgran: zar toliko kesha moze da se uzme za pravljenje sajtova ?? ne mogu da verujem da ce neko platiti 150 eura za 3-4 sata rada. :trust: mora da greshim u nechemu...

Cisto da dokomentarisem ovu opasku od 3-4 sata rada... Ako to radi neko stvarno strucan, slazem se, on ce to mozda i da uradi za 3-4 sata rada, ali sta je sa satima (da ne kazem danima ili cak mesecima) koje je proveo da stigne do toga da to moze da uradi za ta 3-4 sata... Naravno da ce da 'zvekne' tarifu, i treba po meni, ako vredi...

edit

Isto tako i sa automehanicarima. Mogu ja da odnesem kola Djoki iz kraja i da on ceprka po njima dva dana, nesto kao popravi, nesto manje naplati i ja kao budem srecan i zadovoljan... A mogu isto tako da odnesem kola u pravi servis, koji uzgred nije ni u BG ni u NS, vec u dosta manjem mestu, da tamo kad stignem ostavim kola u zgradi servisa gde ce da mi na njima rade ljudi (ustvari pripravnici) u mantilima i rukavicama, sa svom potrebnom (citaj najnovijom) opremom, a ja lepo pola sata-sat pijem caj u "upravnoj" zgradi servisa... I kad srede kola za tih pola sata-sat 'zveknu' me sa (ustvari jedva duplo vecom) tarifom, a kola su STVARNO sredjena...

Poslednja izmena:
.neo je napisao(la):
ali sta je sa satima (da ne kazem danima ili cak mesecima) koje je proveo da stigne do toga da to moze da uradi za ta 3-4 sata...
Ama godinama! Ko je postao dobar u bilo kojem složenijem poslu a da nije uložio godine rada u to, stotine i stotine sati, čitao literaturu...? Potpuno je suludo bilo koji složen posao porediti sa cenom rada proste manuelne radne snage, a to se kod nas stalno radi. To je ono što sam citirao "jesi normalan, moji radnici rade mesec dana za 150 evra?!"

S druge strane, taj isti kad angažuje advokata i kad mu ovaj zavali 200 evra samo zato što se pojavio na odloženom ročištu ne kaže "ej, bre, samo si seo u kola i vozio se 5 minuta, a moji radnici rade mesec dana za 150 evra" - nego plati bez reči. Naviklo se da su advokati skupi i to se podrazumeva. E tako isto i mi iz drugih branši moramo da naučimo ljude da nas odgovarajuće plate i da cene naš rad.

Poslednja izmena:
Vrh Dno