Šta je novo?

Koliko vredi ovako nesto?

Delija

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
905
Apsolutno sam u out-u sto se tice analognih fotoaparata, a treba da prodam neku caletovu "igrackicu" od pre nekih 20-ak godina, koja je uglavnom stojala u ormanu (znaci odlicno ocuvan), ne bi li sebi pazario digitalca (da se ne tucem sa matorim oko A80 :d)...

u uglastoj zagradi [] cu napisati koliko je to nekada kostalo u DEM...

Dakle, u pitanju je RevueFLEX SD1 (1/1,9) [300 DEM] (inace, to je u stvari Chinon CS-4 za nemacko trziste)
http://www.kamera-oldies.de/Revue/Revue-Revueflex-SD-1.html
http://www.butkus.org/chinon/cs-4/cs-4.htm
sa kojim ide:

original objektiv 1:1,9/50mm
wide objektiv 1:2.8/35mm [160 DEM]
tele objektiv 1:3.5/200mm [230 DEM]
3 filtera (za koje pojma nemam cemu sluze :) ) [~60 DEM]
prstenovi za macro slikanje [40 DEM]
Revue tron bc30 blic (0.8-10.7m, 0.5-10sec) [130 DEM]
kozna torba [50 DEM]

...sigurno ima jos nesto, ali sam zaboravio... :)

Zanima me koliko danas moze da se dobije za tako nesto?

Hvala unapred! :wave:

p.s. U principu, jedan drugar je zainteresovan, al' ne znam koliko da mu trazim...

Poslednja izmena:
pa pazi, ja mislim da mozes da ga prodas za znatno manje pare, ove cene nisu realne ni malo danas (znam da su bile takve).
ispada da je sve oko 630 evra, sto je abnormalno skupo za takvu vrsta aparata.
ne znam, lupam ....mozda oko 150 evra, i to mi se cini mnogo...ali realno.
on verovatno ima platnenu zavesu, koja ce garant uskoro da odapne :) svoj zadnji odap

Podrazumeva se da je rec o znatno nizoj cifri, nego sam naveo cene cisto kao neki reper, posto oni koji se razumeju po njoj mogu da daju neku procenu...

BTW, Nije platnena zavesa ;) (i u to sam siguran), a aparat bukvalno nije ispucao vise od 15-ak filmova, posto je za potrebe "normalnog" (slavlja i sl.) slikanja uglavnom koriscen neki Minolta polu-*****.

Kontao sam da ga nedam za ispod 200 evrica...

p.s. BTW, kako si dosao do cifre od 630 evra??? :d Sve zajedno je bilo oko 1000 DEM. :)

Ja sam zimus bas pazario taj model aprata, sa objektivom 50/1.9 (kao taj tvoj), 135/2.8 i blicem braun (vodilja 36, znaci nije bas slab), djuture je bilo 55e. Sa tim da sam aprat dobio u originalnoj kutiji, objektivi su imali nalepnice nj njima (bukvalno nekorisceni). Posto mi je trebao samo objektiv 135/2.8 prodao sam aparat i 50/1.9 za 35e i ostade mi 135/2.8 i blic za 20e :D I to sam na benchu prodao, bas trazim, ali nema mi oglasa...
Inace, taj aparat ima extra dobar seiko zatvarac, radi ko satic, kao sto Delija rece, nije platneni vec metalni. Taj zatvarac su ugradjivale minolta i leica, tako da je i to neka potvrda kvaliteta. Ali osim toga... nista spec... klasicni SLR iz tog doba, diode za merenje svetla su nezgodno nameste, pa bljeste u oko, sinhronizacija blica na 1/60, M42 navoj objektivi...
Sto se cene tice, zavisi koliko ti je dobar drug. Neka realna trzisna cena bi bila <100e za sve to, jer slabo ima ljudi koji to kupuju sada (mislim na prodaju u oglasima)... Ako bi i toliko dobio, sada se bagatelno prodaju film SLR-ovi, digitala ih je pregazila skorz.

edit: Eventualno taj 200mm objektiv vadi stvar....

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
p.s. BTW, kako si dosao do cifre od 630 evra??? :d Sve zajedno je bilo oko 1000 DEM. :)

napregao sam se.... :d
okvirno sam racunao i omanuo.... :bottle:
ali nisam puno u proceni.... :)
oko 100+kusur evra izgleda OK...

Sad sam bio do jednog foto-servisera (najpoznatiji u NSu - preko izvrsnog veca) i on mi isto kaze da je prava vrednost mnogo veca od trzisne koju je procenio na ~200 evrica (izdasniji je od vas :p) uz strpljenje, uz konstataciju da nije ispucao ni 10 filmova... :)

Poslednja izmena:
Ja uvek kazem, neka ti ga on otkupi za te pare onda :)

Ljudi prodaju Canone AE-1 za neke smesne pare sa sve gripom i brdom objektiva, a taj tvoj drug zaista nema pojma ako hoce da uzme neki tamo Chinon (premda i ja imam nesto njihove Super 8 opreme) a ovamo se nudi zaista brdo Nikona i Canona po oglasima, berzama i sl. po neverovatnim cenama!

Ne bih bas rekao "neki tamo Chinon"...

Ne bi ih Kodak otkupio da su levatori...

Kodak se bas i ne proslavlja u zadnje vreme. Postao je (ponovo) sinonim za jeftine aparate.
Cena takve opreme je *izuzetno* pala. A model nije neki zanimljiv kolekcionarima, pa da se drzi. Usput, imam ja jedan CPU DX486, bio svojevremeno 200DM. Evo, procenicu ga na samo 30€.. Moze i Voodoo3 kartica, ona je bila jos skuplja, a jedva koriscena, samo za 30 takodje..
OK, bez sale, zaista - Canoni, Nikoni, Minolte, Pentaxi, mnogo noviji i mnogo bolji, idu za smesnu kintu.

Aparat u celoj cifri nosi ~1/3, valjda i objektivi i ostatak vredi nesto... :)

Pa zar treba da dam sve zajedno za cirka 50 evra??? :S:

Recimo 20€ za aparat, 10€ za blic, 10€ za 200mm objektiv, 10€ za 35mm objektiv, ostalo gratis... :trust: Za te pare ima da ga pojedem sa sve torbom... :wall: :d

Koliko god da su pale cene, ne verujem da jedno sranjce od A400 vredi vise od svega ovoga...

p.s. Poredjenje sa CPU-om, iako znam da si se zezao ;), ne moze da ima nikakve analogije zato sto je u pitanju elektronika, a ne mehanika i optika...

U BG-u, na pijaci na Zelenom vencu imas jednog coveka koji prodaje foto tehniku (polovnu jelte, ipak je na pijaci) i kod njega skoro uvek imas takve aparate kao taj tvoj. Kod njega za to tvoje cene bi bile (znam, jer sam bio kupovao):
Aparat 20~25e
35mm 20e
50mm 15e
200mm ~30e
blic ~15e
ostalo, hm.... eventualno ovi prstenovi 10e
(cene kada bi prodavao pojedinacno)
Takodje sam ispazario kod njega 49mm B+W skylight filter, slim varjanta, saversno ocuvan, za 350 din (odlicno pase na A1, ne vinjetira ni na 28mm).... Tako da imaj u vidu da je to bas dzaba sve, kao sto rekoh, zavisi koliko ti je dobar drug :D
Problem je sto nikome ne treba takav aparat, to su pre kupovali siromasni studenti fotografije (mislim na polovne takve aparate), ali sada je pogodnije (isplativije) da se nabavi npr. A60 za te namene...
A pored toga, imas minolte, pentaxe, canone, nikone za malo vece pare, a daleeeko bolje. Taj tvoj aparat nema ni tajmer za okidac :)
Meni je ostala slicna oprema, Cosina CSM i 28mm, 50mm, 135mm objektivi i necu da ih prodajem, jer se jednostavno ne isplati.

Poredjenje sa CPU-om, iako znam da si se zezao , ne moze da ima nikakve analogije zato sto je u pitanju elektronika, a ne mehanika i optika...
Jesam, zezao sam se, drago mi je da me nisi pogresno shvatio. Jeste, za razliku od 486-ice, ovaj aparat je i dalje funkcionalan i moze da kreira odlicne slike.
Medjutim. Ovde ima Canona 1HS za 350€, nekad i za 250€. A to je zestoka masina.

Izgleda da si ipak bio vrlo blizu. :d

posto imamo konkretne cene, ochekujemo da ces da pojedes aparat, u slast.
:)
snimi se sa nekim a60.....
:wave:

ja imam kuci brdo hazine optike, redakcijske (koje sam odneo na ciscenje), pentaxe, nikone, rolce...bliceva brdo...torbe...
uglavnom mi samo sluzi da izmami poneki uzdah, kada slucajno nabasam na tako nesto trazeci nesto deseto.
da prodajem nikad nisam ni imao nameru, jer su cene poznate.
mislim da analogija sa procesorima ipak nije tako daleko od istine.

P.S. koji je video mod na chinonu :D

U stvari znam,
1-FPS (koliko treba da se premota rucno)
36 frames total.

Samo zezajte... :p

Nazad
Vrh Dno