Šta je novo?

Koliko vas je probalo neki Linux distro?

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kada sam svojevremeno probao linux pre 2 godine, malo ko je znao za njega... danas znaju svi. Dobro, srecom bilo je nekoliko ljudi koji su znali baratati sa takvim sistemom, ali u odnosu na Windows usere bilo ih je malo. A josh su mi i banom pretili :D zato sto sam dosadjivao sa Linux sobom :>

Linux se dosta izmenio i postao bolji nego ikada. I na moju radost sve vise ljudi isprobava i eksperimentise sa raznim Linux distroima. Koliko vas je radilo sa nekim Linuxom i kako vam se to prvo, drugo ili n-to iskustvo cini?

kUdtiHaEX je napisao(la):
Kada sam svojevremeno probao linux pre 2 godine, malo ko je znao za njega... danas znaju svi.
...

Kudi, necemo preterivati...

Kada sam svojevremeno probao linux pre 2 godine, malo ko je znao za njega... danas znaju svi.

:D Malo preteruješ. Mislim da se procenat ljudi koji imaju linux nije mnogo povećao...

Ja sam Red Hat instalirao negde '97, smarao se ceo dan da podesim internet. Sećam se da nisam znao DNS za beotel, i da sam morao 5 minuta da im objašnjavam šta će mi (samo stavite sve na auto; nemam tu opciju dajte mi IP adresu DNS servera; kako nemate kliknite na My Computer; ma nemam My Computer imam instaliran Linux; <tišina sa druger strane>; i oćete mi dati adresu DNS servera; pa dobro a šta će vam; ne može da radi internet bez DNS-a - moram da unosim IP brojeve umesto adresa; to nešto nije u redu kod vas trebalo bi sve to Windows automatski da...; ali ja NEMAM WINDOWS; pa kako vam onda radi računar)... Onda sam na kraju instalirao ponovo Win i pogledao koja je adresa, pa ponovo instalirao RH... :mrgreen:

6 meseci bio na Linux-u (znao sve shortcut-ove u emacs-u :mrgreen: )... pa se opet vratio na Win. Pre godinu i po dana sam isto imao RH paralelno sa Windows-om. Šta znam... ima mnogo više programa sada nego pre par godina. Izlaze vidim i neke igre... ali i dalje mi kući više odgovara Windows.

ZoNi je napisao(la):
ja sam jedino probao Knoppix... to mi je za sada dovoljno - ipak je Win i dalje neuporedivo bolji i jednostavniji za veliku vecinu korisnika!

Hmrf... ?? U ovo se ne bih kladio... :|

Kod nas je interesovanju za *nix dosta doprineo sam Microsoft, pljackasko-harackim nacinom licenciranja (nije nego, na svake 3 god. nove licence). Na desktopu je i dalje slabo rasprostranjen, mada postoje firme koje su kompletno na linuxu. Serveri su sasvim druga prica, tu je cini se Linux u totalnoj ofanzivi i zaista dosta admina migrira servere sa NT/2000 na linux.
A ako pricao o tome da li je veci broj ljudi CUO za linux, jeste.

Naravno da je većina ljudi čula za Linux. :) Što se tiče rasprotranjenosti Zoni je u pravu, sve dok je ljudima lakše korišćenje, windows će biti prvi u desktop varijanti. Da ne pominjem igrice sada. :mrgreen:
Ja kod kuće imam i win i linux ma kompu. Linux sam stavio iz znatiželje da vidim šta je to. Doduše nisam ga uklonio iz sentimentalnih razloga. :d

Odavno bash, prvo slack, mandrake, caldera, debian, bestlinux (?!) i sta ti ja znam josh...

Instalirao sam Red Hat 8.3 I bio sam Prijatno iznenadjen sto je uredno Prepoznao Chaintec BTA 2 Intergrisani zvuk, Savage 2000 (jedino sto nije prepoznao je Conexant Modem.

Uz pomoc druga(on ima vise iskustva sa Linux-om) sam skinuo drajvere za conexant sa neta i kompajlirao sam ih tako da je uz malo podesavanja proradio i Internet.

Generalno kada bi Linux resio smaranje oko mountovanja Drajvova , uz malo bolju manipulaciju fajlovima, te sa Open office-om , Mogao bi da se priblizi "obicnim" poslovnim korisnicima koji koriste Racunare za standardne office potrebe.

Naravno potrebno je prosiriti i bazu podrzanog hardvera narocito stampaca i skenera. Ali vec je doslo vreme kada mozes tipski kupiti komponente koje provereno Linux podrzava.

Ovo vazi samo kod Office upotrebe, za multimediju (Igre, zabavan softver, Muzicki programi, 3D) makar na amaterskom i polu- profesionalnom nivou, Windows je i dalje neprikosnoven.

Za Ulozeno Vreme i Rezultat -
Win > Linux

Za Rezultat I stabilnost Server aplikacija - Mail - Domen - Internet server

Linux > Win

Za obicne korisnike Lakoca koriscenja i Raznovrsnost softvera

Win > Linux

Naravno ovo je moje skromno misljenje.

zeleni_zub je napisao(la):
...ali ja NEMAM WINDOWS; pa kako vam onda radi računar)...
:with:
bang.gif

Ovo je sustinska sustina, nemojte bre da se zanosite, bilo u svom entuzijazmu, bilo u zelji da budete drugaciji, bilo u svesnom ( savesnom ?) odbacivanju MS proizvoda - ovo je pokazatelj pravog stanja !

Kakav bre Linux, kakvi bakraci !
assshaking.gif

Ljudi, ja ne znam sta drugo da izgovorim sem SuSE 9.0... Na onih 5 cd-ova ima bas sve sto mi je ikada zatrebalo. Plug&Play... nije bas kao MS, ali sam sasvim zadovoljan. Stampaci - gomila, skeneri - nazalost nisam probao tako da ne komentarisem, Nvidia - napokon su resili problem sa automatskim update-om preko net-a.

E a sada razlog zasto kuci ne koristim Linux - igrice... Jednostavno ne mogu bez Need4Speed-a i C&C - zerohour... A i celo drustvo u nasoj mrezi na Banjici ima MSN Messenger za voice chat...

Ali tu je jedna fina alternativa a zove se VMWARE... Pod Win imam Linux i cackam do mile volje...

E, tolko od mene... Samo da krenu da pisu igrice za Lin i eto meni formatiranja diska i dizanja SuSE-a i kuci... Hvala ti Linuxe sto postojis :D

drapin je napisao(la):
...

Ovo je sustinska sustina, nemojte bre da se zanosite, bilo u svom entuzijazmu, bilo u zelji da budete drugaciji, bilo u svesnom ( savesnom ?) odbacivanju MS proizvoda - ovo je pokazatelj pravog stanja !

Kakav bre Linux, kakvi bakraci !

Pa? Nisi odgovorio na temu thread-a...jesi li probao linux ili nisi?

Koja je minimalna HW zahtevnost da dignem jedan Linux server "za po kuci"? Hostovala bi uglavnom jednu masinu, a maximalno 3 komada. Sve preko WLANa

malo o linuxu... :happy:

sad cu da napravim poredjenje koje ce pogoditi korisnike window$-a, ali verujte, nije mi namera da pljujem po window$-u vec samo da kazem kakvo je realno stanje:

window$ ~ audi A4 - sjajan auto; jak proizvodjac; sednes i vozis, ne treba ti neko posebno znanje - samo da si polozio voznju; 99% vozaca nikada nece pozeleti niti ce im zatrebati nesto sto A4 ne moze da pruzi

linux ~ lamborghini diablo - sjajan auto; neverovatno jak; neverovatno brz; neverovatno mocan; da bi ga vozio moras da znas mnooooogo vise nego prosecan vozac sa B kategorijom

window$ sam koristio od kako sam dobio komp - godinama. za to vreme sam probao nekoliko red hat-ova i video sam da su ql ali oko gomile stvari nisam mogao da se snadjem. prvo mi nije radio zvuk (creative pci128 a ne neka egzotika), pa ni internet nije hteo iz meni potpuno nejasnih razloga (a imao sam externi modem - hardware-ski), a o pctv-u ni da ne pricam. proslo je nekoliko godina, upozao sam neke ljude koji su me ponovo nalozili na linux (suse) ali sam ja pametno instalirao mandrake 9.0 jer je za pocetnike u linux-u mnooogo laksi. za divno cudo, mandrake je prepoznao i sam konfigurisao SVE :happy: moje tadasnje periferije (pci 128, g400, pctv, us robotics, dfe-530tx, pa cak i fasttrak 100 :eye: ). od tada je proslo vise od godinu dana. sve vreme sam na mandrake-u s tim sto je on vremenom postao 9.1 pa 9.2 (i jedva cekam 10.0 sa 2.6 kernelom :boom: ) . imam jednu particiju od 5gb za win ali tu mi je samo counter i jedino za to i sluzi. sve, ali SVE ostalo mi radi na linux-u.

da se vratimo prici o automobilima i o tome zasto vozim diablo O:) :
- racunari me interesuju i zelim da bude vise od obicnog user-a. voljan sam da ucim skoro sve sto ima veze sa racunarima i to sto znam da uradim duoble-click na neki 'folder' me ne cini srecnim. to moze i svaka sekretarica koja misli da se 'master boot record' odnosi na svetski rekord u nekoj cudnoj disciplini. u linux-u svakog dana naucim nesto novo, dok sam u window$-u vec bio poceo da stagniram.
- zelim da imam potpunu kontrolu nad svojim racunarom i da u svakom trenutku znam sve sto se dogadja. pored toga ne volim da mi postoji protok ka i sa net-a kad nista ne radim na kompu :beat: znate vec na sta mislim...
- ima jos mnogo stvari zbog kojih sam na linux-u, ali to su one uobicajne koje ste vec culi 100 puta pa da sad ne obrazlazem (legalnost, stabilnost, nedostatak virusa, besplatan prateci software, bacanje hate-a na bill gates-a :beat: ...).

e, sad da me window$ fun-ovi ne bi odmah napljuvali, da se ogradim i da kazem da nemam nista protiv window$-a kao sto nemam nista protiv nekoga ko vozi A4 - to je njegov izbor i ja to postujem. ni ja ne bih voleo da znam vise o shtrikanju pa kapiram i da ljudi jednostavno ne zele da znaju vise o racunarima i toma kako oni rade. boze moj.

@ PJ:
mozes da dignes mandrake-a 9.2 na nekom PI sa 32mb ram-a ako mu ne dignes graficko okruzenje. za server ti graficko okruzenje ne treba, ali se sve lakse konfigurise (posebno za pocetnike) iz grafickog okruzenja. zato bolje da imas 64 ili 128mb ram-a. kad malo udjes u shtos, moci ces sve da odradjujes bez grafike. kod mene u zgradi imamo lan i jedan linux server. on nema grafiku a sva administracija ide preko ssh-a sa mog kompa. server je dns server, jabber (messenger) server, proxy server, web server, samba file server, firewall... procesor je duron 650 a zauzetost mu je prosecno <1%. ono sto linux-u dobro dodje su ram (jer za razliku od window$-a sjajno cache-ira i buffer-uje) i diskovi (jer mozes da imas veci share :D ). procesor ne mora da bude jak ako ne treba da radi kao desktop.

toliko za sada...

Evo ja da ispričam svoju priču :)

Prvi put sam probao da koristim linux kada je bila aktuelna RedHat 7.0 distribucija [bejaše to odavno]. Ali, na preporuku iskusnih korisnika linuxa, nisam nju instalirao, nego sam kupio RH 6.2 i pokušao sa korišćenjem...

Nastao je problem. Na mom 2.1 GB hardu nije bilo dovoljo mesta za 2 OSa i podatke... Jedan je morao da leti. To je bio RH.

Posle toga sam kupio veći hard i krenuo da ponovo isprobavam linuxe. RH 7.1, pa RH 7.2. Kako se nisam dovoljno dobro snašao u RHu, reših da uzmem Mandrake 8.2.

E, to je već bilo drugačije. Ali, ne mnogo, jer me ni on nije zadržao. Razlog je taj što sam imao Lucent V92P [čini mi se] modem. A taj modem, kao što je poznato, još uvek nema „drajvere“ za linux. A šta će mi komp ako ne mogu na Net? A i šta će mi drugi OS na 8 GB hardu, ako ničemu ne služi? :)

I tako, ja uzeh novu makinu. Sastavljao sam je tako da bude linux friendly. Ali je opet nisam najsrećnije sastavio. Uzeo sam dovoljno dobar modem [Intel 536ep], ali ploča nije htela da se gasi sama na #poweroff komandu. Probao sam sve varijante sa kernelom na koje sam naišao na Netu, ali nisu pomogle :( Morao sam da zamenim ploču.

Sada sve radi savršeno...

Elem. Moje putešestvije trenutno stoji na SuSE 9.0 distribuciji koja na hardu boravi paralelno sa Slackom 9.0 [dok ne dođe 9.1 u moje šake] i Windozom [za igrice (a ne igram se mnogo) i rad ostalih ukućana].

Kada sam svojevremeno probao linux pre 2 godine, malo ko je znao za njega... danas znaju svi. o prvo, drugo ili n-to iskustvo cini?

da,da...
meni su stariji ljudi pricali da su oni jos '43. imali linux na svojim laptopovima a svabe su imale windows 41 pa su zbog toga i izgubili rat!
cheers :beat:

Filo je napisao(la):
...
da,da...
meni su stariji ljudi pricali da su oni jos '43. imali linux na svojim laptopovima a svabe su imale windows 41 pa su zbog toga i izgubili rat!
cheers :beat:

Mora du Švabe zaboravile da instaliraju SP ili neku security zakrpu pa zato i izgubiše rat. :d

Brdja je napisao(la):
... najsrećnije sastavio. Uzeo sam dovoljno dobar modem [Intel 536ep], ali ploča nije htela da se ali ploča nije htela da se gasi sama na #poweroff komandu ..

Kako si u Mandraku rešio problem sa modemom? Ja imam Intel 537 i nema šanse da proradi, probao sam neke drajvere ali ništa. E da, i gašenje računara je malo čudno. U KDE-u nema shut down, već log off? Ranije sam imao neki log off dijalog koji mi je prižao još dve opcije, za gašenje i prelazak na GNOME, ali sam malo čačkao i nestade :mrgreen:

srdjan_r je napisao(la):
...

Kako si u Mandraku rešio problem sa modemom? Ja imam Intel 537 i nema šanse da proradi, probao sam neke drajvere ali ništa. E da, i gašenje računara je malo čudno. U KDE-u nema shut down, već log off? Ranije sam imao neki log off dijalog koji mi je prižao još dve opcije, za gašenje i prelazak na GNOME, ali sam malo čačkao i nestade :mrgreen:

Znam da je offtopic, izvinjavam se.....KDE ce dobiti kompletan shutdown meni ako kao login menadzer koristis KDM.

Čini se super, za nekog kome treba sirova snaga i ko želi da iskoristi mašinu I SVOJE ZNANJE, Linux jeste pravo rešenje. Manje rupa, manje "mračnih situacija", jednostavno se osećaš sigurnijim da tvoj rad neće propasti u neku crnu rupu IE-a i MS čudesa.

Počeo sam da čačkam po njemu od skoro, od RH 7.1 i raznih Knopix-a, ali tek sada sam zadovoljan sa SUSE 8.1. Ne treba mi jače za mašinu koju sada imam. Devetku sam probao i jeste bolja, ali nekako mi žao da ovo pregazim - nemam pojma što.

Za početnika je Mandrake najbolji u svim varijantama.
Kad se toga čovek zasiti treba obavezno da krene na nešto doradjenije a tu su RH, SUSE i Debian ipak jači. Bolja je podrška za hardver, drajveri se česce upgrade-uju,... Vidi se da ga rade ozbiljniji ljudi.

Za (kućnog korisnika - nepasioniranog komšiju) nekog ko oće samo da se igra i povremeno nešto "skine" s neta, a da mu pri tome radi samo 5% mozga - Windows je jedina alternativa.
Ja ga koristim samo za igre - A NE IGRAM SE.

silverglider je napisao(la):
...
Kudi, necemo preterivati...

Ne preterujem.... kada sam pitao kako da instaliram linux, na prste sam tada mogao izbrojati ljude koji su znali da mi pomognu.

koristio sam debian 3.0 i mandrake 9.1... planiram da nabavim redhat 9.x chim prodje ispitni rock'n'roll...

...

Ne preterujem.... kada sam pitao kako da instaliram linux, na prste sam tada mogao izbrojati ljude koji su znali da mi pomognu.

Ocigledno se nisi kretao u pravom drustvu :)
Sto ne znaci da je "malo ko za njega znao" ili znao da radi sa njime. Uvek mozes da iskopas takav kruzok ljudi da ti se cini da 80% ljudi oko tebe standardno koristi linux na svakodnevnoj bazi.

srdjan_r je napisao(la):
...

Kako ti salac reče, treba login manager da ti bude KDM...

A za modem, čini mi se da nigde nisam napisao da sam poterao modem na Mandraku :twisted: Kada sam kupio novi komp, terao sam SuSE 8.2. I modem sam najnormalnije instalirao, po uputstvu iz arhive... A šta tebe, tačno, muči u vezi sa modemom?

koristim sWINj i koristicu ga dok god me nista ne kosta...
e sad pored njega imam i RH u kome se nisam snasao tako da cu da probam neki Mandrake samo neznam koji, a usput molim boga da moj conexant HCF proradi.

Ser_Zile je napisao(la):
koristim sWINj i koristicu ga dok god me nista ne kosta...
e sad pored njega imam i RH u kome se nisam snasao tako da cu da probam neki Mandrake samo neznam koji, a usput molim boga da moj conexant HCF proradi.
hcf nikad nece proraditi sam od sebe ;)
ljudi koji su radili drajver ga sad prodaju za vece pare nego sto sam modem kosta
www.linuxant.com

Probao sam Mandrake 9.2, Gentoo 1.4(jedva sam ga instalirao, ali je radio), ali nekako mi je Red Hat favorit, mozda zato sto je RH 7.3 prvi linux sa kojim sam se sreo, pa sam potom nabavio 8.0,9.0, a sada imam instaliranu verziju AS 3.0 i sve ovo zato sto mi je trebalo za skolu pa malo da vezbam kuci pred kolokvijume i ispit.

Poz

Prvi koji sam probao bio je Yuca mini linux (ako se dobro secam bilo je davno) a posle toga sam probao dosta distro-a.

Kada sam svojevremeno probao linux pre 2 godine, malo ko je znao za njega... danas znaju svi. Dobro, srecom bilo je nekoliko ljudi koji su znali baratati sa takvim sistemom, ali u odnosu na Windows usere bilo ih je malo. A josh su mi i banom pretili :D zato sto sam dosadjivao sa Linux sobom :>

Linux se dosta izmenio i postao bolji nego ikada. I na moju radost sve vise ljudi isprobava i eksperimentise sa raznim Linux distroima. Koliko vas je radilo sa nekim Linuxom i kako vam se to prvo, drugo ili n-to iskustvo cini?
Wow distro, nuXli, montni ga sine, kad sam ono ja nije niko, mislim sad kao čica ovo, čica ono, a onda niste znali ni da srolate... :D :DNHF, ali tako mi sve ovo zvuci verujem ja da si ti OK, ali mi stvarno idu na q vise te decije fore najcesce odraslih ljudi ...

Van toga ja sam probao Mandrake i Red Hat i drugima instalirao (bilo pre neku godinu, ne secam se tacno koji kerneli su bili), i najvise bi posle dan dva nesto falilo sto moze na MS-u, a ne moze na Linuxu (ako bi bilo drivera i prosla instalacija) i tako se uvek zavrsavalo, pricam o kucnoj use.

Ja probao RedHat 7.3, 8.0 i valjda 9.0 (ne secam se, znam da imam neki novi RH :) ). Takodje probao sam i Mandrake (i uspeo da formatiram sve particije :d), zatim ove CD distribucije tipa Knopix...E da, probao sam i Lindows.

Vrh Dno