Šta je novo?

Koliko traje SSD m2?

mladen2008

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2009
Poena
320
Imam m2 Kingston KC2000. Health mu pao na nekih 76%. Do koliko % je bezbedno raditi sa ovim SSD-om? Da li ima neki krajni limit kad moze da crkne?
Clipboard02.jpg

slično koliko i "klasični" 2,5" SSD

Ako koristiš sentinel za ssd, gledaj ga više kao pokazatelj trošenosti ssd-a nego alat za zdravlje samog diska.

Zvaničan tbw za kc2000 1tb je 600tb. Ako gledaš tu cifru zdravlja od 76%, to znači da si iskoristio oko 150tb upisa i da imaš još 450tb dok se disk ne istroši. Zvanično. Nezvanično diskovi rade i posle toga neretko i duplo dok ne krenu usporavanja.

Naravno, ovo se podrazumeva ako ssd zaista nema neku drugu boljku.

Pa skoro svakih dan ubacim nekih 20GB gore-dole i obrisem toliko vec 3 godina. Pretpostavljam da je ovih 24% koliko je vec iskorisceno na njemu do sada, a ostatak koliko je jos dostupno.
Clipboard02.jpg

To ti je oko 22TB za 3 godine i nek ima jos toliko to nije nista za taj SSD.

Neka traje u granaciji, 5 godina meni je dosta

Koristi Kingstonov alat za proveru i apdejt.
Jel ovo samo za Kingston ili ima neka aplikacija za druge marke?

Trajace to bez problema, ne bih se brinuo narednih 5-6 godina sigurno. Videces vec kad krene da usporava.

Nece usporit samo ako se pregreva.......
trajanje SSD/NVME je 3-15x od healtha ja imam 20 samsunga koji su sad na -1000% health i corsaira na -200% jos ni jedan nije usporio ni crkao...... TLC generalno mislimd a ce svaki ici do bar 10x duze od predvidjenog

smart iscitavanje ja na svim idelano pise da su "mrvi health" ali spare block ni na jednom jos nije iskoriscen

Vrh Dno