Šta je novo?

Koliko traje jedan TFT?

ne znam za vas ali ja sam sa ovim mojim debeljkom :d zadovoljan!!! Kupio sam ga pre mozhda 3 godine i do danas me SUPER sluzhi, gledao sam ono normalno sliku na TFT i da budem iskren nisam video veliku razliku, ali da sad imam para sigurno bi qpio neki 19" ili 21" Wide TFT... al eto kad se nema :d valjda kad stigne nova konfa doce i neki monitor, do tad sam sa ovim zadovoljan, a i onako je pocheo ponekad da crchi
inache u 1280*1024 ima 85Hz maximalno osvezhenje i to mi nekako prija :d

Da tacno je tft traju krace od crt-a. KAo i uvek mnogo zavisi od kvaliteta ugradjenih komponenti ne samo panela nego i "onoga iza". TFT Monitori koji su kostali 500€ pre nekoliko godina su, verovao ili ne, kvalitetniji od onoga sto se danas prodaje za 150€ doduse manje su dijagonale sporiji odziv ali ovde i ne pricamo o tome. Konkretno kod tft LCD monitora najugrozenija komponenta je ona koja radi non-stop: pozadinsko osvetljenje. Ono radi i kada na ekranu "nema nicega" tj. kada je potpuno "Crn". Ono sto je kod pozadinskog osvetljenja najvise optereceno je invertor koji dize napon na nekih 1500-1600V koliko je potrebno za napajanje "svetlecih elemenata" necu da navodim ime recimo da su nesto izmedju "neonke" i LE diode, i upravo se tako i ponasaju imaju vek trajanja i sa upotrebom svetle sve slabije i slabije, i sve im je vise vremena potrebno da se "zagreju" i daju svoj maksimum. Druga stvar koja ima "rok trajanja" je LCD deo panela tj. "tecni kristali" koji, opet, imaju neke svoje bubice, najgora od svih je da ako ih dugo drzis u odredjenom stanju imaju tendenciju da isto i zapamte - ovo se manifestuje kao "duhovi" (na starijim tft ekranima na crnoj pozadini bukvalno mozes da vidis taskbar odnosno senku koja izgleda kao taskbar), i sa vremenom je sve vise vidljiv tzv. "bleeding" efekat gde, po ivicama probija pozadinsko osvetljenje na crnoj pozadini. Sve ovo sto sam naveo ne moze da se izbegne moze samo da se ublazi i odlozi nacinom upotrebe. Pitao si za screen saver za tft. pa sto se tice invertora i pozadinskog osvetljenja, najbolje je da monitor iskljucis potpuno kad ga ne koristis. Sto se tice LCD dela panela najbolji screen saver je onaj koji konstantno menja boje svih pixela odn. sub-pixela - neki film u full screen modu mozda :)

I za one koji jos nisu zaspali od citanja samo jos da dodam posto se i to pominjalo u ovom thread-u oci mozes da sacuvas tako sto ustanes od racunara i odes u setnju sa devojkom, na primer. Oci se kvare konstantnim gledanjem objekata na istoj udaljenosti bez promene fokusa, nije bitno da li je crt ili tft ili plakat omiljenog politicara, gledanje sve tri pomenute stvari treba svesti na najmanji moguci minimum.

Pozdrav...

Pa ako ti je dobar CRT nemoj da ga menjash, neka te lepo sluzi josh narednih 20 godina. Ja volim TFT pre svega jer ne zrachi (shto mi je popravilo dioptriju i vishe ni ne nosim cvike) tako da CRT vishe nikad za mene :p
Pa i dve godine da mi traje TFT ponovo bih ga qpio. Pozz

Kakve veze ima zracenje sa dioptrijom? U oba slucaja gledas u izvor svetlosti.

Naravno da necu da ga menjam, dok god radi. Te jeftine plastikanere sa malim uglom gledanja, velikim pozadinskim probijanjem - neka hvala. Da imam 400 evra, razmislio bih...

Ovi sto pljuju CRT su obicno bili korisnici djubre monitora. :)

Poslednja izmena:
Kakve veze ima zracenje sa dioptrijom? U oba slucaja gledas u izvor svetlosti.

Chinjenica: dioptrija mi se smanjila od kada sam preshao na TFT. E sad, koji su uzroci ne znam, uglavnom meni je TFT pomogao.
A i moja poruka upucena tebi nije bila sarkastichna, svako ima svoj ukus. Neko voli TFT, neko voli CRT, a monitor svako kupuje u skladu sa svojim mogucnostima i zeljama. Pozdrav

Sto se tice LCD dela panela najbolji screen saver je onaj koji konstantno menja boje svih pixela odn. sub-pixela - neki film u full screen modu mozda :)

da li moze mozda detaljnije objasnjenje?
nisam siguran, ali zar nije bolja staticna slika ili da umesto screen savera monitor prelazi u stand by rezim tj. da ga windows ugasi ?

mmarky-jev post je sve bitno obuhvatio, i po meni sve tacno rekao. Za screen saver nikako nije dobra staticna slika, jer su ti tada upaljeni i optereceni sve vreme isti pixeli, a za prelazak monitora u stand-by rezim, pretpostavljam da nije lose resenje.

nisam siguran u tacan princip rada lcd-a, ali zar u odredjenom stanju kondenzator (ili sta bese tacno iza svakog pixela) nije opterecen i tada se prikazuje odredjena boja (crna ili bela verovatno) ?

Samo kada se setim kako se greje i jonizuje vazduh u prostoriji, pa još ako ima stoke koja puši, ma beži bre, oma se naježim. Imao sam Dell 2026T - 20", 1280x1024@85Hz, i bio mi je ok, nisu me nešto bolele oči, ali sama atmosfera u sobi je bila daleko gora nego sada.

Meni u sobi ne treba grejanje, jer imam 15" Trinitron cevku, koja radi na max 110W :D
Skoro da mi ne treba ni usisivac, jer je najvise prasine kod monitora.
Zid iza monitora je crn, i ne pomaze mu brisanje sa mokrom magicnom krpom.
Jedina dobra stvar je sto nemam problema sa probijanjem svetlosti i mrtvim i zaglavljenim pixelima, ali cu preboleti 2-3 u uglovima zarad vece rezolucije.

Mnogi su ovde pominjali zracenje; ja se secam da sam citao kako CRT ima X-ray zracenje, a TFT UV zracenje :wave:

Nazad
Vrh Dno