Šta je novo?

Koliko stvarno znate o fotografiji i aparatima?

kumimoda

Čuven
Učlanjen(a)
16.06.2003
Poena
610
Vidim pise se na forumima sve i svasta. Mnogi pisu kao da su u najmanju ruku probali i testirali brdo aparata. Svaka hvala ili kritika nekog aparata ima tezinu i za one koji ne znaju sta da kupe moze napraviti cesto konfuziju. U ovakvim situacijama bitno je biti objektivan i potkovan znanjem i iskustvom. Koliko toga svi vi imate?

Za sve neupucene koji bi zeleli da saznaju nesto vise o digitalnim fotoaparatima neka posete megapixel.net i dpreview.com. Tamo aparate ocenjuju profesionalci.

Pozdrav.

kumimoda je napisao(la):
Vidim pise se na forumima sve i svasta. Mnogi pisu kao da su u najmanju ruku probali i testirali brdo aparata. Svaka hvala ili kritika nekog aparata ima tezinu i za one koji ne znaju sta da kupe moze napraviti cesto konfuziju. U ovakvim situacijama bitno je biti objektivan i potkovan znanjem i iskustvom. Koliko toga svi vi imate?

Za sve neupucene koji bi zeleli da saznaju nesto vise o digitalnim fotoaparatima neka posete megapixel.net i dpreview.com. Tamo aparate ocenjuju profesionalci.

Pozdrav.

Stvarno nemam pojma sta bi mi bez tebe. Oci si nam otvorio. Moracu da kontaktiram kolegu moderatora ove sobe da ubuduce sve rasprave na temu digitalnih aparata, prvo zatvori, pa onda usmeri na neki od ta dva sajta da cujemo sta kazu profesionalci :d

Poslednja izmena:
Napisano pre simpsonovog posta.
E, batali tu prichu, ovo je prvenstveno hardware-ashki sajt, ovde su digitalni aparati ubacheni kao jedna bochna grana digitalne tehnologije. Ovde ima i profesionalnih fotografa i pochetnika (ja na primer) ali to nikoga ne sprechava da ima sopstveno mishljenje stvoreno na osnovu ko zna chega. Na pojedincu je da proceni koliko ko od usera ima znanja i mogucnosti da pomogne. To shto je tebe majka iznervirao u drugom threadu nema veze sa main streamom foruma. A da je f717 jedan od najboljih digitalnih aparata medju aparatima sa neizmenjivim objektivima to je chinjenica. O tome govore fotografije.
Da odgovorim na osnovno pitanje - moje znanje je skromno. Dajem savete samo kad su u pitanju dva digitalca u pitanju sony s-85 (retko ko ga je trazio) i sony 828 (i to opet retko samo kad je pljuvachina po CA problemima u okviru grupe 8-mpix). Ajd uzdravlje. Inache Nikon 5700 takodje spada medju tih par najboljih zajedno sa 5000 (ako ne i bolji - kvalitet fotke - valjda je to ono shto se trazi).
Ajd uzdravlje.

Poslednja izmena:
He!He!He! Pa nije me niko naljutio, zanima me samo koliko znate. Cemu ironija? OVde smo sagovornici a ne suparnici. Pozdrav.

kumimoda je napisao(la):
He!He!He! Pa nije me niko naljutio, zanima me samo koliko znate. Cemu ironija? OVde smo sagovornici a ne suparnici. Pozdrav.

Lepo je Arahne rekao_Ovo je prevashodno HW forum, a ulazak digitalne fotografije i aparata je neizbezan cak i za nas.Siguran sam da i ovde ima "profesionalaca" , ali nisu ni svi ti profesionalci obavezni da znaju svoj posao :d .
Samo zive od toga :D

"Ovo je prevashodno HW forum..."

Mozda je trebalo da pitam ko zna kako da dovedem malo extra napona sa bandere do compa ne bih li iscedio jos koji MHz iz CPU-a? (sala-la)

Ma, otvorio sam thread iz radoznalosti, a ne iz sujete. Valjda nema niceg loseg da znas s kim razmenjujes misljenja. Nema razloga za maliciozne komentare.

Pozdrav.

Ovde je svojevremeno bio lik sa nickom Mica, covek je stvarno mnogo znao, ali je bio jako istrajan u svojim tvrdnjama (isto profi fotograf), previse se nervirao oko toga, pa nas je napustio svojevoljno :).
Ovako, ima onih koji znaju vise, onih koji znaju manje, ali ne verujem da se vise od troje ljudi ovde aktivno bavilo fotografijom i pre nastanka digitalaca.

Ja se fotografijom iz hobija bavim godinu i po dana. Pre toga mnogo skljocanja, bez mnogo razmisljanja.
Posebno me zanima digitalna tehnologija, analogna prakticno uopste ne. Iz zabave sam citao mnogo toga, postao je pravi hobi. Probao sam veliki broj aparata, sto novih, sto starijih. Dosta sam i koristio, makar na krace vreme.
Po struci sam HW/SW inzenjer, bavim se 3D grafikom i obradom slike, pa su mi pikseli i profesija.
Inace, nije mnogo bitno, ali i moj brat je popravljao dugo vremena masine za razvijanje fotografija, pa sam davno od njega i slusao prvo o kalibraciji boja, kontrasta i sl.

Dakle, u tehnologiju se razumem vrlo dobro. Sto se samog fotografisanja tice.. Recimo "Zna puno, ne ume mnogo" ;).

Fotografijom se bavim od sedmog razreda osnovne skole, e sad bolje da ne kazem kada je to bilo, posto se 85-90% posetilaca ovog foruma nije tada ni rodilo. :d Dakle, dugi niz godina amaterskog bavljenja fotografijom, fotografisanje i samostalna izrada crno belih fotografija i neko relativno solidno znanje. Sa digitalcima se relativno od skora druzim, probao sam 8-9 komada od prijatelja i posto sa njima nemam neko ekstremno iskustvo ne volim mnogo da se mesam u rasprave, mada su principi fotografisanja isti i kod obicnih i kod digitalnih aparata. ;)

Fotografijom se bavim vise od 20 godina, pretezno sam radio potpuno manuelnim aparatima, nemam radnju ali tehniku (osim sto sam po struci dipl. el. ing.) fotografisanja i nacin rada aparata poznajem verovatno bolje od 99 % onih koji je imaju

U fotografiji od 1973..radio sa Michelom..Lupinom...9 nagrada za fotografiju..od njih 3 medjunarodne..jedno vreme zivio od toga..Sad radim kao dizajner u jednoj firmi koja pravi jahte....fotografijom se bavim sada za sebe...firmu i ortake kad im zaskripi za neku reviju ili portfolije...za neku agenciju ako znam vlasnika....ali neznaci da sam svu pamet sveta popio...na Bencu sam nalazio niz korisnih stvari za koje nisam imao vremena sam da probam....treba znati sta trazis i da citas izmedju redova:)
Nekada "klinci" sa svojim "plastikanerima" znaju da me isamaraju..resenjem konpozicije svetla....izborom motiva...svak cast..samo tako...netreba biti sujetan...puno stvari moze da se nauci cak i na Bencu....
PS: Dobronameran savet gdin Venus fotograf kod koga sam ucio zanat rece fotografija je lep hobi ali skup....
U digitalnom svetu od 1998 god...

Poslednja izmena:
Ej, znalci !

Moze li mala pomoc ? Ima li negde kod nas majsto za Rolleiflex klasicne aparate? Imam jedan pokvaren a ne salje mi se u inostranstvo, preskup je za nasu PTT.
Potreban mi je bar zadnjih 20 godina !

Ima u NS servis, nalazi se kod 'slasticarnice Carigrad (leva strana bul. M. Pupina, pre varadinske uge, preko puta izvrsnog veca... ne znam vise kako da objasnim (;)

Ako dolazis na EXIT mozes da ubijes 2 muve 1 udarcom...

Ajde da i ja dam izjavu :) :
Znam o fotografiji onoliko koliko sam mogao da naucim od: mame, koja je imala lajku dok sam bio klinja, pa mi je dosta stvari pokazivala dok smo leti i zimi slikali. Nakon toga, posle prvog digitalca HP318 sam i sam poceo dosta da se zanimam, citam ko manijak testove svega i svacega (casopisi, net) - uglavnom onoga do 500-600e, redje o nekim DSLR-ovima. Kad neko cita toliko, i nesto ga zanima, jasno je da ce upiti to znanje, vremenom. Tako sada imam neko solidno amatersko znanje o svemu, i naravno i dalje ucim, jer me zanima. Jedan od indikatora povecanja interesovanja i znanja je realna potreba za boljim aparatom. Nisam odmah hteo DSLR, ali sam A70 prevazisao, pa sada realno imam potrebu za aparatom iz klase G5...

pozdrav

Da kazem i ja nesto o sebi: Druzim se sa aparatima od malih nogu jer mi je to poridicni posao koji je zapoceo moj cale. Radim na masinama i trgujem, a slikanjem se bavim iz hobija. Probao sam dosta aparata, vecinom SLR. Digatalce koristim zadnjih godinu dana. Ono sto znam je iz knjiga, casopisa, sa neta i iz prakse.

Nazad
Vrh Dno