Pa računaj ovako. Računar ne troši više od 400W (a verovatno troši oko 350W). Ako ima faktor iskorišćenja ~0.9, napajanje iz mreže vuče 444W.
0.44KW * 24h = 10.56 KWh
Uostalom nekom jednostavnom logikom se dolazi do zaključka da napajanje od 400W troši otprilike kao 4 sijalice od po 100W.
Ovo je naravno potrošnja bez monitora.
Moja konfiguracija po PSU calculatoru trosi 184W na 60% + monitor. Ovo nije realno pošto sam pre par nedelja "testirao" potrošnju, tj došao sam do onog uređaja što meri potrošnju, i ceo računar, štampač, zvučnici, monitor, nije prelazilo 200W, pri normalnom radu, nisam se igrao tako da neznam koliko je pri 100% loadu.
Masina iz potpisa vuce 147W sada dok citam forum i vucem torrente. To je potrosnja sa sve monitorom. Nadam se samo da ovaj APC UPS ne laze.
Moj Duroncic radi 24/7/365/3 (za nekoliko dana ce 3 godine od kako ne gasim komp (osim kad seva)). Ne znam sta da ti kazem za racun za struju, ali nije nista preterano nabudzen zbog kompa...Sto se tice potrosnje mislim da u idle-u ova masina iz prvog posta ne vuce ni 150w iz mreze.
Znaci 0.150kw*24*365=1314kw za godinu dana sto je podosta, ali masina sigurno nece raditi u rezimu 24/7 tokom cele godine.
evo ja imam 4 harda i graficku koja vise trosi (i overclockovana je) plus 4 memorijska modula i overclockovan procesor. zalman controler mi meri potrosnju od 170W, ako krenem da rezem neki dvd skoci na 200W, a ako igram igru skoci na 250-280W
ja imam agregat za moju masinu, jer kad pokrenem neku igru u full rezoluciji, na djerdapu pocne da pada nivo vode...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari