Šta je novo?

Koliko struje trosi racunar?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

priest77

Čuven
Učlanjen(a)
12.10.2004
Poena
750
Koliko struje trosi recimo moja konfa iz potpisa koja radi 24h dnevno, uglavnom sa torrentima?
Mene zanima koliko to uvecava mesecni racun za struju?

Pa računaj ovako. Računar ne troši više od 400W (a verovatno troši oko 350W). Ako ima faktor iskorišćenja ~0.9, napajanje iz mreže vuče 444W.

0.44KW * 24h = 10.56 KWh

Uostalom nekom jednostavnom logikom se dolazi do zaključka da napajanje od 400W troši otprilike kao 4 sijalice od po 100W. :)

Ovo je naravno potrošnja bez monitora.

Teško da će računar koji radi download trositi 350-400W a mislim da je za njegovu konf. u tim uslovima rada potrosnja do nekih 200W (iz mreze), naravno sa iskljucenim monitorom.
U svakom slucaju je bolje obezbediti neki p2-p3 racunar cija potrosnja ne prelazi 100W u takvim uslovima koriscenja, manja buka + manji mesecni racun za struju.

Npr. koristeci psu calculator sa http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp moja konfiguracija trosi oko 206W pri 60% load-a, medjutim kada downloadujem torrente opterecenje sistema nije vece od 2-3% pa samim tim bi i potrosnja bila manja od ove navedene. Svakako da ove vrednosti nisu egzaktne ali mogu da posluze.

Pa računaj ovako. Računar ne troši više od 400W (a verovatno troši oko 350W). Ako ima faktor iskorišćenja ~0.9, napajanje iz mreže vuče 444W.

0.44KW * 24h = 10.56 KWh

Uostalom nekom jednostavnom logikom se dolazi do zaključka da napajanje od 400W troši otprilike kao 4 sijalice od po 100W. :)

Ovo je naravno potrošnja bez monitora.

Pa sta da rade onda ljudi koji imaju zasebnu grafiku, vise diskova
Tolika potrosnja ne bi bila ni da je racunar na 100%sisem load/24h, a kamoli kada radi preko noci i dana sa nekih 10% opterecenja. Elem ne vuce on ni 150W/h ;)

evo ja imam 4 harda i graficku koja vise trosi (i overclockovana je) plus 4 memorijska modula i overclockovan procesor. zalman controler mi meri potrosnju od 170W, ako krenem da rezem neki dvd skoci na 200W, a ako igram igru skoci na 250-280W

Moja konfiguracija po PSU calculatoru trosi 184W na 60% + monitor. Ovo nije realno pošto sam pre par nedelja "testirao" potrošnju, tj došao sam do onog uređaja što meri potrošnju, i ceo računar, štampač, zvučnici, monitor, nije prelazilo 200W, pri normalnom radu, nisam se igrao tako da neznam koliko je pri 100% loadu.

Hm da... kada razmislim - malo sam preterao. ,) Podeli slobodno sve sa dva. :)

Moja konfiguracija po PSU calculatoru trosi 184W na 60% + monitor. Ovo nije realno pošto sam pre par nedelja "testirao" potrošnju, tj došao sam do onog uređaja što meri potrošnju, i ceo računar, štampač, zvučnici, monitor, nije prelazilo 200W, pri normalnom radu, nisam se igrao tako da neznam koliko je pri 100% loadu.

To je otprilike to, PSU calculator ne moze da meri ispod 60% opterecenosti i on bi trebalo da pokazuje potrosnju prema komponentama i prema kojoj bi trebalo da se dimenzionise snaga napajanja, a oni eksterni meraci potrosnje mere koliko se W vuce iz mreze i ta vrednost bi trebala da bude tacniji pokazatelj trenutne potrosnje u zavisnosti od opterecenja sistema.

Računaj okvirno da ti ode oko 5kW dnevno ako ti je računar upaljen 24/7 i još ako noću ugasiš monitor (recimo 8h) pa onda 8h posao.
To onda dođe da monitor radi u EXTREMNIM situacijama oko 7h dneveno, što je opet PUNO (u mom slučaju max je 3-4h), tako da ta cifra nije ni 5kW dnevno i to pod uslovom da imaš neku "aždaju" koja će u idle-u trošiti 200W, a nekako sam mišljenja da i neki quadcore sa 8800GTX SLI varijantom netroši toliko u stanju mirovanja, tj torentovanja :D (možda i grešim, ispravite me ako grešim, pošto je ovo samo predpostavka).

@Siki: Pozoves Dusana da obrce pedale, kao radi relaksacije, i tako ti napaja komp :d
Mada mozes i Cara, ali ce on tesko pasti na ovu pricu o relaksaciji :D

Sto se tice potrosnje mislim da u idle-u ova masina iz prvog posta ne vuce ni 150w iz mreze.
Znaci 0.150kw*24*365=1314kw za godinu dana sto je podosta, ali masina sigurno nece raditi u rezimu 24/7 tokom cele godine.

Poslednja izmena:
Kod mene je ovako:

P4 3.0, 2GB, 9600pro, 5xHDD, dvd-rw
+
X2 4200, 2GB, 7600GS, 3xHDD, DVD-RW, Sat. + TV kartic
+
21" CRT, 5.1, telefoni modemi switch itd

Potrosnja u idle rezimu je kao sto se moze videti na slici oko 350W, kad su oba pod opterecenjem ne prelazi 550W.

Od toga oduzmi oko 75W sto otpada na monitor.

Prilozi

• IMG_3518.JPG
    IMG_3518.JPG
    137.8 KB · Pregleda: 378
Masina iz potpisa vuce 147W sada dok citam forum i vucem torrente. To je potrosnja sa sve monitorom. Nadam se samo da ovaj APC UPS ne laze.

Znaci 2 zarulje ili 7 neonki:D

Taj extreme calc.nema veze sa zivotom...Ako su oni u pravu meni onda nije jasno kako se moja mashina uopste i upali?:wc:

113w na 60%...

Sto se tice potrosnje mislim da u idle-u ova masina iz prvog posta ne vuce ni 150w iz mreze.
Znaci 0.150kw*24*365=1314kw za godinu dana sto je podosta, ali masina sigurno nece raditi u rezimu 24/7 tokom cele godine.
Moj Duroncic radi 24/7/365/3 (za nekoliko dana ce 3 godine od kako ne gasim komp (osim kad seva)). Ne znam sta da ti kazem za racun za struju, ali nije nista preterano nabudzen zbog kompa...
Ako vec ne gasis komp zbog torrentovanja, moj ti je savet da uzmes neki polovnjak za 60-70e i da ne "mucis" "velikog" stalno....

evo ja imam 4 harda i graficku koja vise trosi (i overclockovana je) plus 4 memorijska modula i overclockovan procesor. zalman controler mi meri potrosnju od 170W, ako krenem da rezem neki dvd skoci na 200W, a ako igram igru skoci na 250-280W

jel' mozes malo vise da mi kazes o tom Zalmanovom kontroleru? gde ima da se kupi i posto je? ako moze neki link :)

Moja masina kada idle-uje trosi oko 220 W, kada pokrenem neku igru opterecenje napajanja skoci i do 350 W :D

ja ne smeme ni da zamislim kolimo joji racunari trose :)))

ja imam agregat za moju masinu, jer kad pokrenem neku igru u full rezoluciji, na djerdapu pocne da pada nivo vode...

moja konfa iz potpisa (imam digitalni merac na uticnici)
pri max opterecenju oko 215W
dok download-uje torrente oko 90W
cifre su bez monitora

Poslednja izmena:
Masina iz potpisa, grafa je klokovana (1080mem, 780gpu).
Potrosnja bez monitora merena Voltkraftom - u idle trosi 130W, u FurMarku 195W, u LinX-u 175W.
E sad ono sto mene zanima je kako u praksi da opteretim i CPU i GPU istovremeno tako da dobijem neku maksimalnu potrosnju sistema.
Dok igram igrice, (probao sam i Unigine Heaven Benchmark) potrosnja mi je oko 165W maks (ocigledno CPU i GPU, burst-uju u cik-cak, a ne stalno)...

POZ

Nabavite za 2k dinara ovo:

http://www.mikroprinc.com/proizvodi.aspx?sub=pp&pg=A1055&pid=18554

i ko ljudi merite sve sto vam treba.

Moja masina iz potpisa bez monitora na idle vuce 220W i nije me mrzilo da merim mesec dana i ispala je potrosnja od 200kWh pri 24/7 radu SBB dekodera, kompjutera, switcha, DVD rekordera. (proc je kloknut na 3GHz)

Kad poteram Crysis sama masina vuce 340W. A interesantno je da kad je iskljucena masina, watmetar prijavljuje potrosnju od 36W!! Znaci napajanje je bas neefikasno pri pumpanju 5V linije dok je iskljuceno.(CM 1000W).

Druga retro masina iz potpisa vuce na idle 80W, a kad upregnem Voodoo5 vuce u proseku 111W (takodje bez monitora).

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno