Šta je novo?

Koliko se isplati menjati starog Bartona i plocu?

Bojan84

Slavan
Učlanjen(a)
30.12.2007
Poena
330
Naime, posedujem konfiguraciju datu u profilu, e sad ukazala mi se prilika da prodam graficku karticu za nekih 6-7 hiljada dinara i definitivno sam resio da ako je prodam kupim novu plocu, procesor i naravno novu pci-e graficku. Ono sto me interesuje kolika je razlika u radu (konkretno u igrama) izmedju konfiguracije (koja se sastoji od Bartona na VIA KT-400 chip setu kakav ima moja maticna na kojoj je 7600gt AGP) i recimo konfiguracije koja ima amd AM2 5000+ procesor na odgovarajucoj ploci u koju bih stavio recimo 8600gt ili ati 2600xt. Ovo pitam racunajuci na to da 8600gt nije mnogo jaca od 7600gt ali verujem da razlika postaje znatno veca u korist 8600gt ako imamo u vidu da moju 7600gt dosta gusi procesor.

Ocekuj realno 100% ubrzanje u igrama koje koriste oba procesora.... a menjaj ako imas ocigledan razlog (tipa napravi listu igara koje trenutno ne mozes da igras onako kako bi zeleo).

Svakako cjesh sam sebi biti zahvalan kad odluchish da kupish sledecju grafichku :)
Znachi menjaj, barton se nerealno dobro kotira....greota ne prodati ga...

Hvala na odgovorima, interesuje me jos da li igre koje su predvidjene za single core procesore bolje rade na procesorima sa dva jezgra.
Moja iskustva sa igrama su sledeca:
F.E.A.R., doom, quake4, rade na full podesavanjima, dok recimo bioshock, moh airborane i jericho rade lepo ali u srednjim i nizim podesavanjima i 1024*728 rez.
Novi nfs pro street vidno zastajkuje zbog procesora, jer u bilo kojoj rezoluciji i podesavanjima fraps pokazuje dobar framerate (od 25 do 40) ali se igra zamrzne na momente. COD4 radi lepo na full podesavanjima ali i on secne kad je veca akcija u pitanju.

Definitivno sam resio, kupujem novu plocu, procesor i memoriju. E sad jos jedno pitanje da li bi ovaj moj cooler master od 360w izdrazao na primer amd AM2 5000+ i recimo graficku kao sto je GeForce 8600 gts ili ako Bog da ati 3850.

Ne bas obrnutno recimo pre 6 godina secam se da mi je no name napjanje sa 12.15 skocilo na 12.80 kada sam uzeo athlon... naravno... zamenom napajanja stvari su dosle na svoje... imas ovde dosta postova na tu temu...

Ni 8600GT ni 2600XT ti neće doneti veliki napredak, ja bi ti preporučio da uštediš još malo i uzmeš 3850.

Naime, posedujem konfiguraciju datu u profilu, e sad ukazala mi se prilika da prodam graficku karticu za nekih 6-7 hiljada dinara i definitivno sam resio da ako je prodam kupim novu plocu, procesor i naravno novu pci-e graficku. Ono sto me interesuje kolika je razlika u radu (konkretno u igrama) izmedju konfiguracije (koja se sastoji od Bartona na VIA KT-400 chip setu kakav ima moja maticna na kojoj je 7600gt AGP) i recimo konfiguracije koja ima amd AM2 5000+ procesor na odgovarajucoj ploci u koju bih stavio recimo 8600gt ili ati 2600xt. Ovo pitam racunajuci na to da 8600gt nije mnogo jaca od 7600gt ali verujem da razlika postaje znatno veca u korist 8600gt ako imamo u vidu da moju 7600gt dosta gusi procesor.

Malo poredjenje
Imao sam slicnu konfiguraciju kao i ti Sempron@2GHz,1GB DDR i X800XT (tu negdje u rangu sa 7600GT) i u igri S.T.A.L.K.E.R. u 800X600 uz "static lighting" sam imao 30-35 FPS. Znalo je na trenutak da padne i na 15-ak.

Sada imam [email protected] (~5000+), 2 GB DDR i 1950GT@PRO (jaca od 8600GT) i u istoj igri u 1024X768 uz "Full Dynamic Lighting" imam 35+ FPS. Ponekad nakratko padne ispod 30FPS.

Razlika nebo i zemlja ;)

Javi sta si uzeo...

Jos nisam nista menjao, ali sam resio da menjam sve:
I to
AMD 5000+ x2 black edition
2 GB rama
Asus m3a am2+ amd 770 maticna
Ati 3870
Neko bolje napajanje

Ono sto me interesuje da li ovaj procesor AMD 5000+ x2 nije usko grlo za ati 3870.

A sto ne neki E21xx

Ne znam i dalje se lomim ovih dana sta da radim, mislim da je 5000+ na default-u brzi a nisam pristalica overclockovanja, plus ova ploca podrzava phenom procesore. Da li su core2duo procesori bolji u igrama i kolika je to razlika, odlucio sam da vece pare dam za grafiku jer mislim da procesor pa makar i uzeo amd nece biti usko grlo.

Ako nećeš da klokuješ, bolji je 5000+ od E21xx. Generalno, C2D kada se klokuju, brži su primetno od X2-ki.

Kada vec nece da overklokuje CPU, bezveze je dati +20Eura za X2 5000+ Black Edition u odnosu na obicni X2 5000+!? (tolika je bila razlika, ne znam sada)

s te strane imas argument da i svaka p31/p35 podrzava quad i 45 nm procesore koji trose ko digitron... a i e2xxx su jako mali potrosaci genralno... ali definitivno ih je greota ostaviti na defaultu (onda makar uzmi 2180)...

"overklokovanje" procesora C2D e2160 se svodi na promenu jednog broja u biosu (fsb). Ako te mrzi da udjes u bios i promenis taj broj, onda baci pare na amd.
Nije to vise k'o taj tvoj(imao sam i ja to) via chipset kojeg si morao da palis na gurku i koji ni po defotlu nije hteo da radi kako treba. Napravili ljudi zrelu platformu - pricam o intelu.

Poslednja izmena:
Vrh Dno