Šta je novo?

koliko saobracaja generise Skype, google talk ili bilo koji drugi VOIP

Prospero

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2003
Poena
619
Zanima me koliko saobracaja u toku razgovora i van razgovora generisu pomenuti VOIP programi? Naleteo sam na netu da je SKYPE "najskuplji" po tom pitanju, odnosno da prima i salje neki saobacaj cak i kada je na "idle" E sada, posto hocu na vikendici koristim net (telenor) bitno mi je da ustrojim svaki nepotreban saobracaj. Inace, da li je uopste moguce i isplativo koristiti telenorov 3g net za surf+voip povremeno?

Zanima me koliko saobracaja u toku razgovora i van razgovora generisu pomenuti VOIP programi? Naleteo sam na netu da je SKYPE "najskuplji" po tom pitanju, odnosno da prima i salje neki saobacaj cak i kada je na "idle" E sada, posto hocu na vikendici koristim net (telenor) bitno mi je da ustrojim svaki nepotreban saobracaj. Inace, da li je uopste moguce i isplativo koristiti telenorov 3g net za surf+voip povremeno?
bilo bi

Znam da se za "Fring" koji koristim (za simbyan telefone) uzima oko 8 megabajta za 1 sat VOIP-a

fring

NIsam siguran da li moze da se poredi mobilni uredjaj i racunar, ali ako je tako, to je onda super. Ako je jedan sat VOIP-a = 8 Mb, onda za 1Gb to ispada oko 125 sati? sto ce reci da je to vise nego isplativo za 1300 dinara. Drugim recima, to ispada jeftinije nego fiksna telefonska linija!

Na sajtu Fringa ćeš pronaći da za VoIP (bilo koji) troši 2.xx kb/s i podatak je u +/-10% tačan.
Preko nekih drugih VoIP aplikacija i SIP provajderima, desi se da troši i preko 20KB/s.

Na računaru, SkyPe generiše značajno veći protok, ali ne sećam se brojeva :(

Posto nemam iskustva taman da pitam - koliko je uopste korisna takva (mobilini net za skype) veza? (po pitanju prekida, upada, suma, etc.)

Posto nemam iskustva taman da pitam - koliko je uopste korisna takva (mobilini net za skype) veza? (po pitanju prekida, upada, suma, etc.)
Veoma je korisna. Na primer ja sam jesenas putovao u inostranstvo i koristio sa nimbuzz na noki e63, posto wireless-a ima u skoro svakom restoranu/hotelu/hostelu/kafani...racun za roaming mi je bio manji od 5 eura. svi su me zvali na skype ili pisali na MSN/google talk. Veza je prilicno stabilna i retko se prekida. (mada ovo zavisi od kvaliteta wi-fi-ja) Dalje, Skype/msn/google talk koristim svaki dan umesto obicnog telefona...em ne kosta nista, em mogu da vidim zenu i dete dok sam na poslu...posto mi se toliko isplati resio sam da umrezim i ostatak familije jer je ocigledno fiksna telefonija postala preskupa, a bice jos skuplja, dok za internet ocekujem da bude sve jeftinij.

Za korisno sam pitao zbog kvaliteta veze, znam da je cenovno isplativa.
Znaci, stabilne su veze generalno?

Stabilnost zavis od kvlaiteta wi-fi veze. Ja generalno nisam imao problema. E sad kada se udaljis od rutera...ili ako je link los...onda je sasvim moguce da ce VOIP raditi sporije sa eventualniom prekidima

Znaci ako se pomeram, tj. setam (ne u mestu :D) nista od ovoga?:(

Prospero govori o VoIP preko WiFi i tu nema šta mnogo da šetaš, brzo ispadneš iz dometa tog rutera.

Kada je u pitanju 3G veza, potreban je baš-baš kvalitetan signal da bi to OK radilo. Za slučaj nužde je OK (ili da kažem prihvatljiv), ali za ozbiljniju upotrebu nije tema za raspravu.
Problem sa 3G je ping/odziv mreže, koji je retko ispod 150ms...

Na to sam mislio :(

Prosto je neverovatno, a sa druge strane voice je u GSM 9600 bps, ili tek malo jace od 1 kb/s

Prosto je neverovatno, a sa druge strane voice je u GSM 9600 bps, ili tek malo jace od 1 kb/s

По којој формули конвертујеш ово?

За скајп на компјутеру, минимални аплоуд би требао бити 256 килобајта по секунди (због квалитета везе), али ферцера то и са 128. Е сад, латенција је потпуно нова димензија у квалитету (врло битна).

Odakle ti ti podaci? Skype radi korektno i na dialup-u, koji ima upload 28kbps.

Shang Tsung je mislio na 256 kiloBITA po sekundi. Moje iskustvo kaže da je 64kbps (i to mogućstvu da ne bude ADSL, zbog overhead-a), dovoljno za VoIP. Doduše, uglavnom koristim Betamax provajdere, retko SkyPe (njihov kodek bi tebalo da je baš-baš optimizovan).

По којој формули конвертујеш ово?

За скајп на компјутеру, минимални аплоуд би требао бити 256 килобајта по секунди (због квалитета везе), али ферцера то и са 128. Е сад, латенција је потпуно нова димензија у квалитету (врло битна).
LOL :)

http://en.wikipedia.org/wiki/GSM

Malo sam omasio 6500 kbps je half rate a 13000 full rate, ovih 9600 je valjda max data transfer na GSM (pre efge i svih ostalih, onaj koji smo imali jako krajem 90-ih).

Anyway, kao sto vidis do je manje od 1 kb/s za half rate.

Пардон, килобита хтедох рећи :)
Хвала на исправци ПЈ, нисам ни видео шта сам написао (обично проверавам пре слања поруке).

Радиће на 64 кбит, али мислио сам и на видео :). Користе неки ваљда и то.

Cesto koristim fring preko 3g mreze, najcesce kada zovem inostranstvo (kaci se na skype out).
Kvalitet je ok, postoji mali lag na koji se brzo "navikne" kada se uzme u obzir usteda na racunu. :)

Vrh Dno