Šta je novo?

koliko prostora za Linux?

• Začetnik teme Začetnik teme Swiper
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Swiper

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
765
kolika treba da bude particija za mandrake 9 a koliko za redhat 8?? bez preterivanja jer imam amali hdd - 10 gB a mora i ostalo da stane na njemu... 😛

Swiper je napisao(la):
kolika treba da bude particija za mandrake 9 a koliko za redhat 8?? bez preterivanja jer imam amali hdd - 10 gB a mora i ostalo da stane na njemu... 😛
trebaju ti minimum dve particije
Swap = 2x velicina_RAM_a
/ (iliti root) za koji predlazem oko 2GB minimum (ovo je na osnovu iskustva sa Slackom, ali mislim da je distribucija manje bitna).

racunaj da ces sa nekom novijom distribucijom i na 2 giga da se stisnes
po mom iskustvu:jedno 2.5 -3 giga za linux i 300tinjak za swap

Filo je napisao(la):
racunaj da ces sa nekom novijom distribucijom i na 2 giga da se stisnes
po mom iskustvu:jedno 2.5 -3 giga za linux i 300tinjak za swap
Naravno ukoliko instaliras bukvalno sve...
za neku normlnu instalaciju koja ukljucuje samo potrebne stvari dovoljno je i 2GB
naravno, od viska prostora ne boli glava, ali posto je u pitanju navedena velicina harda od 10GB naveo sam minimum...

kustera je napisao(la):
Naravno ukoliko instaliras bukvalno sve...
za neku normlnu instalaciju koja ukljucuje samo potrebne stvari dovoljno je i 2GB
naravno, od viska prostora ne boli glava, ali posto je u pitanju navedena velicina harda od 10GB naveo sam minimum...
pitanje je sta je to normalna instalacija i st asu potrebne stvari
ako pustis linux sam da se instalira pojesce bar 2,5gb a ako budes cackao,a da nemas neko iskustvo sa linuxom, izgubices se u paketima i njihovim zavisnostima(xxx.1-02. nece bez www.0.99 a ovaj nece bez asdf.123.456 a ako deinstaliras www.0.99 onda ne radi ni ooo.44.55)

Filo je napisao(la):
pitanje je sta je to normalna instalacija i st asu potrebne stvari
ako pustis linux sam da se instalira pojesce bar 2,5gb a ako budes cackao,a da nemas neko iskustvo sa linuxom, izgubices se u paketima i njihovim zavisnostima(xxx.1-02. nece bez www.0.99 a ovaj nece bez asdf.123.456 a ako deinstaliras www.0.99 onda ne radi ni ooo.44.55)
ti imas neke unapred izdefinisane instalacije koje su za pocetak sasvim dovoljne. nekom pocetniku sigurno u startu nece trebati mysql, linux development biblioteke i gomila slicnih stvari...

kustera je napisao(la):
ti imas neke unapred izdefinisane instalacije koje su za pocetak sasvim dovoljne. nekom pocetniku sigurno u startu nece trebati mysql, linux development biblioteke i gomila slicnih stvari...
nemam ja nego distribucija! 🙂
neka odabere server opciju 🙂

Filo je napisao(la):
nemam ja nego distribucija! 🙂
neka odabere server opciju 🙂

znaci da ne idem na workstation vec na server preporuchujete ?? ili je ipak bolje da sam izaberem pakete pa nek bude sta bude ?🙂

zapazi smajlija, to je bilo ironichno, ja znam da kad kod Red Hata izaberesh server instalaciju, zauzece automatski ceo disk, brishe postojece particije i kreira nove, znachi na disku nece ostati nishta od Wina!

nickname je napisao(la):
zapazi smajlija, to je bilo ironichno, ja znam da kad kod Red Hata izaberesh server instalaciju, zauzece automatski ceo disk, brishe postojece particije i kreira nove, znachi na disku nece ostati nishta od Wina!
ne ne ne decko
ti si tu nesto grdno pogresio...
nema sanse da se tako nesto desi...

kustera je napisao(la):
ne ne ne decko
ti si tu nesto grdno pogresio...
nema sanse da se tako nesto desi...
on ili ti?
ipak mislim da server opcija brise sve sa diska

Filo je napisao(la):
on ili ti?
ipak mislim da server opcija brise sve sa diska
ma jok, dezinformacija
u ovo sam siguran sve do verzije RH 8.0
dokle sam koristio RH uvek sam stavljao server i _uvek_ sam imao win pored toga.

pa dobro, to je na osnovu mog secanja, a zadnji put sam instalirao Linux pre oko godinu dana, u pitanju je bio RH 7.2, za dalje ne znam. Mislim da su postojale varijante Upgrade, Workstation, Server, Custom i sl. 95% sam siguran da je Server opcija imala upozorenje da ce obrisati sve na svim diskovima, uostalom neka neko kome je to svezije proveri, a ti si mozda ishao sa Custom opcijom koja ti dozvoljava da sve shta hocesh i shta necesh odaberesh sam kao i gde cesh to da stavish, tj. koje ce particije da kreira.
U svakom sluchaju bilo bi dobro da neko ovo definitivno razjasni na osnovu znanja u koje je siguran pa da dechku damo neki odgovor na pitanje koje je postavio...
Pozdrav!

Za komotan rad ja bih preporucio nekih 5 gb. U pravu su ljudi za swap particiju, tu treba oko 250-300 mega. Ovoliko prostora za linux je potrebno ukoliko ces da experimentises (a u pocetku sigurno hoces) sa razlicitim GUI-jima i paketima. KDE i Gnome nisu zanemarljivo mali, zauzimaju po nekoliko stotina mega - a ja drzim i KDE 3 i 3.1. Tu je onda OpenOffice koji takodje pojede 100 i kusur mega; kylix 3 se u kompletnoj instalaciji rasiri na svih 500 mb. Pa ces verovatno drzati i kompetan kernel sors na disku - kompajliranje drajvera to trazi, jos 100 i kusur mb....znaci, nakupi se tu dosta.
Experimentisao sam sa razlicitim velicinama particije za linux, i meni 5 gb znaci komfor.
Ne grese kolege, moze to i na mnogo manjem prostoru, narocito uz malo vratolomije sa instalacijom/deinstalacijom rpm paketa.
Serversku instalaciju ne preporucujem, nesto bolja je desktop genericka, a naravno najbolja je custom instalacija. Sa svim danasnjim grafickim linux installer-ima nije tesko uraditi custom instalaciju. Sam postupak traje dugo, narocito ako ne znas sta ti tacno treba, ali eto prve lekcije ucenja linuxa - upoznavanje sa paketima na cdovima distribucije. Svaka opcija i paket su ukratko i lepo opisani - svrha,vaznost za rad sistema, velicina i sl. (SuSe i Mandrake sigurno, pretpostavljam i RH). Sat-dva korisno utrosenog vremena.

Za komotan rad ti treba celih 5 GBa - 512 za swap, i ostalo za root (ja sam stavio i 50tak za boot).

Ja Red Hat-u dajem 5 GB, ~300 za swap i to je sasvim dovoljno za vecinu potreba....

Nazad
Vrh Dno