Šta je novo?

Koliko naplatiti setovanje rutera?

Ja ispod 100e nabi isao. Po meni realna cena min 150e

s' poshtovanjem JA:smoke:

Kolegi su uglavnom tražili 100€ + putne troškove, pošto je između BG i NS, pa odakle god da zove ljude, putni troškovi su 20-30€ (kolima).

100e biti li ne biti

Ma trazi 100e + putni troskov. to ti je minimum. Mada josh jedna stvar je bitna. Shta oni smatraju pod setovanjem rutera? jedno je neka mreza koja se rutira preko mikrotika pa da pravis neke podele, zastitu, rutiranje, dignesh dhcp ... a druga stvar je ako su oni neki lokalni provajder shto mi deluje verovatnija prica pa te onda najase da povezes sa bazom pa da dizes hot spot ili neku pppoe varijantu pa 100 drugish stvari koje idu uz to. U drugom slucaju definitivno bi rekao 150e jer i oni zaradjuju na tome. ako ima kvalitetno odradish (ti sam znash svoje mogucnosti) onda sa jednom postavkom su mirni samo eventualne prepravke po zelji, a to mislim da vredi 150e.

Eto toliko do mene pa ti razmisli. btw ja sam trazio 100e nekim likovima, i to znam ljude iz bivse firme pa je cena niza, trazili su da im podesim mikrotika jer lokalni provajder tvrdi da nemoze da postigne a da oprema postoji. Pa su se skupili oni sami da plate postavku meni samo da im shto pre internet proradi.

s' postovanjem JA:smoke:

Zavisi koliko imaju love i cime se bave,ja bih tako procenio koliko da uzmem.
Ako je neka manja firma sa lokalnom mrezom 100-150 Eur.
ako je provajder sa vise zahteva ja bih trazio dosta vise od 150,zavisi sta treba da se radi,zavisi dosta i od tebe sta si u zivotu radio i koliko naplacivao pa imas neku formiranu cenu,ako prvi put to radis mozda bih trebao da trazis i manje cisto da bude i kasnije posla,znaci 100-150 Eur min. za neke manje intervencije.
Ja treba da radim neku malu mrezu u nekoj budjavoj firmi koja ima 3-4 kompa i instaliranje windowsa i naravno antivirusa (jer im je to obavezno :D) posto je firma mala i znam da ne mogu puno da uzmem a treba ce mi oko 4-5 sati da sve zavrsim uzecu im 150 Eur.

Poslednja izmena:
javi mi se na priv, da ti dam choveka koji to radi mnogo jeftinije.

kad kazesh setovanje - shta rachunash tu od mrezne opreme ?

Verovatno nista,samo ruke,i covek hoce da uradi nekome to,da on zaradi pare,a ne njemu da rade.
Ja sam do sada najvise uzeo 900 eur. za "setovanje mreze" troskovi su bili 3 tp-link Access pointa i 30 metara utp kabla (ukupni troskovi oko 110 Eur) = 5-6 sati posla.

Poslednja izmena:
huh ... ja bih svakako prvo probao sam da uradim, ako se vec placaju "ruke", eto takav sam, a internet pun uputstava :p

1000 din na sat ;) ako potrosis ceo dan (racunajuci i prevoz) eto 100e.

huh ... ja bih svakako prvo probao sam da uradim, ako se vec placaju "ruke", eto takav sam, a internet pun uputstava :p

Ok sto bi se ti sam snasao ali postoje ljudi koji imaju firme a znaju vrlo malo oko kompova i jos manje oko mreza a imaju love.I gde ce sad svako od njih da se mlati sa namestanjem mreze ili jos gore podesavanjem nekih specificnih stavri u okviru mreza a firmi recimo IT nije primarna delatnost vec su im neke usluge potrebne da bi bolje funkcionisali.

Poslednja izmena:
Cene odavde iz Pazove = samo instalacija mikrotika 5000din, a podesavanje parametara +4000din

@srga

Cene odavde iz Pazove = samo instalacija mikrotika 5000din, a podesavanje parametara +4000din

Nebih se bas slozio sa ovom konstatcijom. Tacnije dodje mi da se upucam kad cujem ovako neshto.

btw Bash sam juce prisustvovao debati kako je jednostavno setovati mrezu to sad moze manje vishe bilo ko. Sednesh :type::type::type: i eto mreze.
E sad dali je to tako.

U danasnje vreme svaki klinac moze da ti podesi mozda mrezu sa switchem. Ako je ruter u pitanju tu moze da se desi da malo zapne oko podesavanja dhcp-a, wan porta .. ali i to ce da prodje. Ali kad dodje do specificnih stavki tu pada 99%. Iza ovde konstatacije stojim i odgovorno tvrdim da je tako. 99% ce da stavi adrese 192.168.0.1-254 sa subnetom 255.255.255.0 i to ce da radi. I onda ga pitaj zashto je dole 255.255.255.0 i cemu sluzi subnet i bice :S: ups izvini ali ja nemam pojma. Ovo je samo jedan od primera. Cak mozda dobar deo clanova benchmarka koji se bave drugim oblastima IT-a a ne mrezama ne zna ovo. Kao shto ja recimo znam neke proste osnove kad je OC u pitanju a veze nemam kad je neshto ozbiljnije u pitanju.

E posle toga kad se pojavi neko ko zna i kad proda svoje znanje za 5000din meni dodje da se ubijem. Pa racunaj bre koliko si dana i veceri potrosio dok si naucio da radish sa mikrotikom al stvarno da radish, a taj neki je setao cice po gradu, pio pice u kaficu .... da ne psujem a na ivici sam. A na temu 5000din za instalaciju,. *** pa nije to windows pa da spucas sat-sat ipo vremena da dignesh win i drajvere. Mikrotik instalirash na komp za manje od 5min. ako je u pitanju ruter board trebace ti malo vishe. A kad dodje podesavanje tu puknesh najvise vremena i tu ustvari dodje do onog ja znam ili ne znam. I ti posle to naplatish 4000din...

I posle ovakvog kraja tj zavrsnice sta da ti kazem ...

:smack::smackbum::smack::smackbum:
...i onda ga nabodem, klasican nabod spic brada, momak odma patos i kraj price...

Poslednja izmena:
:) u bre...mnogo si popizdeo....
cak si zaboravio da stavis na kraju "s' postovanjem JA:smoke:" :D

Eno i s postovanjem JA ;) ali kako i da ne popiz*biiip pored nekih od ovih izjava.

s; poshtovanjem JA:smoke:

Ne sporim ja da onaj ko zna zadnju brojku od Pi ;) naplacuje debelo svoje znanje.

Problem nastaje kada u 80% slucajeva posao dobije onaj ko je naucio samo par osnovnih stvari (posle kojih mreza radi) i uzme ti posao ispred nosa. Malo je lakse kad vec imas par referenci iza sebe, koja daje dodatnu tezinu i notu ozbiljnosti - pa vec mozes "realno" da naplatis svoj rad.

I mene nervira kad das ponudu za recimo izradu mrezne infrastrukture u nekoj firmi i to neku, da kazemo kulturniju varijantu (rack ormar, kanalice sa lepim uglovima itd...) a onda mrezu odradi 5 puta jeftinije majstor Pera, sa kablovima po podu i po jednim malim switchem u svakoj kancelariji :(

Kao i u svakom poslu - i za Mikrotik vlada zakon ponude i potraznje, tako da realno bole paja "gazdu" firme da li si isao na MUM u Poljskoj i znas Mikrotik "napamet", kad ima opet neki baja koji ce da napravi da to "sve radi" za mnogo manje love. A posle ako krenu problemi, za svaki dolazak moze da ih "shisha" kako mu se cjefne.

Tako da originalno frogmanovo pitanje na kraju i nece dobiti tacan odgovor, on moze da opipa koliko drugi naplacuju - ali ne i da ima potvrdu da ce takva cena da mu prodje.

Sa robom imas neku donju granicu ispod koje ne mozes da ides, ali kada su usluge u pitanju - mozes odmah da racunas na ciganisanje ;)

Tako da je zaista najpostenije naplatiti uslugu po servis satu, pa koliko bude posla - toliko i naplatis ...

P.S.
Sa onom cenom iz Pazove nemam nikakve veze, u pitanju je cifra kojom barata lokalni WiFi provajder ;)

@Sarah Carigan Informacije su na raspolaganju svakome ko zeli da potrosi minut na google-u. To sto se neko pokidao da nauci nesto od cega vise nema konkretne(materijalne) koristi je nus pojava progresa. Jednostavno ako neko podesi mrezu koja radi, a ne zna sta je subnet to onda znaci da taj neko ne mora da zna sta je subnet da bi odradio taj posao. Ti ostajes strucniji ali na tom prizemnom nivou, nema razlike. Neko hoce da umrezi racunare u firmi, ti trazis 105E a neki noob npr. ja 100E i ja cu da ti uzmem posao. Uostalom na svako tvoje pitanje google daje odgovor za minut. Sta da se radi, tako stoje stvari i nema nazad. E sad, to sto u Srbiji strucnjaci zive od toga, pa im konkurenciju im pretstavlja svako dovoljno drzak sa opstim znanjem engleskog i it-a, je drugi problem.

Poslednja izmena:
slazem se sa Placebom; i to nije samo u oblasti konfigurisanja interneta vec u bilo kojoj oblasti - bitno je samo da li neko ima "talenta" i vremena i sa Google-om moze mnogo toga da uradi za relativno kratko vreme.

isto je i sa obradom fotografije i sa mnogim drugim oblastima -

- "za 40 godina svo ljudsko znanje ce biti dostupno svima" - ovo je rekao neki od rukovodilaca Intela pre ~10 godina. i ja verujem da je ovo jedno od najvecih i najznacajnih "predvidjanja" u ljudskoj istoriji. - korak blize Star Trek-u :d

- "za 40 godina svo ljudsko znanje ce biti dostupno svima" - ovo je rekao neki od rukovodilaca Intela pre ~10 godina. i ja verujem da je ovo jedno od najvecih i najznacajnih "predvidjanja" u ljudskoj istoriji. - korak blize Star Trek-u :d

Da to hoce tako biti, ako nam povecaju glave za jedno 10 puta, ili nas nauce na bezbedan nacin da koristimo ostalih 90% mozga. Do tada ko ziv ko mrtav! :d

ma covek je mislio na internet... :D :D :d

to je rekao pre nego sto se pojavili wikipedija npr.

@Placebo
E sad, to sto u Srbiji strucnjaci zive od toga, pa im konkurenciju pretstavlja svako dovoljno drzak sa opstim znanjem engleskog i it-a, je drugi problem.

E bash na ovo i mislim. Ljudi nemojte da prodajete svoje znanje za male pare. Ja nemam noshta protiv da ti neki priuceni lik podigne mrezu za 10e ma nek ti uradi za dzabe bash me briga. Poenta je kad dodje do stvari koje su ozbiljnije tu nemojte da padate za male pare. Eto samo to.

Vrh Dno