Šta je novo?

Koliko naplacujete web-dizajn?

zelenika

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2002
Poena
619
Interesuje me sledece:
Radim prezentaciju za jednu ozbiljnu firmu koja bi bila oko 10-ak strana. Rec je o staticnim stranama, dakle nema skritova, flasha itd. Koliko to moze da se naplati. Koliko naplacujete flash i sve ostalo... takodje, koliko naplacujete odrzavanje na godisnjem nivou?

Pozdrav

Izrada takve prezenacije je od 50-100EUR zavisi od toga da li ti oni obezbede materijal (slike i tekstove) ili ga sam spremas. Koriscenje flash-a i JS moze da udvostruci cenu, dok koriscenje baza podataka to cenu dize i na preko 25 EUR po strani.
Odrzavanje je stvar dogovora, tj. najbolje je da se pogodis da ti placaju na sat. Samim tim nece moci da izmisljaju "toplu vodu" sa svojim zahtevima, tj. moci ces lepo da naplatis svaki njihov zahtev.

Premestio sam topic, jer mislim da ovde pripada.
Pozdrav.

Ljudi nemojte omalovažavati i ovako jadnu domaću web scenu... Koja baza za 25€ po strani i po kojoj to računici. Prvo baza se naplaćuje debelo zbog samog planiranja i implementacije i kasnijih yebada pošto su ovde naručioci posla žešći likovi, a drugo ni jedna baza neće da radi sa HTML-om nego samo sa nekim skript jezikom. Znači PHP po času kodiranja, plus planiranje baze nikako ne može da se računa po strani nego po satu i nikako ne bih radio bazu+skript za 25€ po satu.
Zelenika koja god da je prezentacija zbog sebe nemoj ići na jadnu cifru jer mogu da potpišem da ti se neće isplatiti. Ovo ti pričam iz iskustva jer sam jednom tako nayebo sa očajnom cenom samo zato što mi je to bio prvi posao...

Da ti nisi malo pretarao kad si rekao da ne bi prihvatio 25eura po satu webdizajna + mysql ? Pa koliko ti ocekujes?

Wakizashi je potpuno u pravu...slichno je i sa modeling/rendering poslovima [CAD je ok, naplacuje se recimo po m2], ljudi ubijaju cene najvise sebi a i svojim kolegama podjednako...mislim da bi trebalo da se organizuju sindikati :beat:

Najobichniji sajt od 10 statichnih strana ja ne bih radio za manje od 300€ ma koliko bili jednostavni...SQL, skripte, flash sajt ne bi trebao da koshta ispod 1000€ i to na ovom trzishtu...Na Kipru se recimo takva prezentacija naplacuje chak do 5000€...Radio sam za njih da ne bude zabune....Naravno, ma koliko prezentacija bila "prosta" to ne znachi da treba da budu bele strane sa txtom....Podrazumeva se profesionalni dizajn na svetskom nivou...

@JOBAH
Pa vidi... da bi ispravno(da ne moraš u hodu da menjaš tabele, stored procedure i slično, relacije)isplanirao bazu treba ti užasno mnogo vremena. Da ti ne pričam koliko ti vremena treba da napraviš PHP/ASP/C# ili šta već da to vuče iz baze, i da to na kraju upakuješ u neki lep HTML po standardima W3C. E to jedan čovek za neko normalno vreme ne može sam da uradi. Da ne pričam ako još treba i neki Flash/Shock da se radi... Ja ne kažem da je ovde situacija Bog-zna kakva što se plaćanja tiče, ali za to smo sami krivi... Ja odem kod čoveka koji hoće da baci celu bazu nekretnina na net, i kažem da prvo mora baza da se optimizuje za web što će reći konverzija iz Access u MySQL, da se prebace podaci u novu bazu, da se odradi content manager za lokal, pa da se taj skript kači na server i ažurira online bazu da ne mora da visi na netu dok ažurira, da se odradi on-line content manager za sitne izmene i još gomila stvari od kojih ni jedna nije loženje i otimanje para od njega, i on mi dovede svog prijatelja koji će sve to da mu odradi za dž i to tako što će iz Accessa da odradi export baze u HTML... E takvi su naši likovi... da ne kažem žešće seljačine. Idemo dalje, onda se pojavi nadobudni srednješkolac koji je dobio Office i video da tu postoji nešto što se zove FP "i on je genije od deteta, ja njega kad vidim kako pika one igrice ja se oduševim, zvaću ga, on će to tebi da sredi" i odradi budalaštinu u FP-u sa šablonima i ostalim prelepim hover buttonima koje FP nudi i naplati 100DM. Kao što je pravilo "U ovoj zemlji su svi majstori". E zato će ovde IT da počne da zarađuje kao u kulturnim zemljama ali kada na qrcu rodi nokat...
A bazu + PHP kompletnu content manager aplikaciju i kod koji će da bljuje to na stranu bez grafičkog rešenja bih verovatno radio za ne manje od 4 cifre izražene u €...S tim da je content manager urađen tako da korisnik ne mora da zna ni jednu jedinu komandu HTML-a...
Sada me drajver podseti, početne cene na web licitacijama za dizajn/dvelop ne idu ispod par hiljada $...
@Ji 4Tze
Samo da ti kažem da to sa sindikatom uopšte nije loša ideja...

Ji 4Tze je napisao(la):
Wakizashi je potpuno u pravu...slichno je i sa modeling/rendering poslovima [CAD je ok, naplacuje se recimo po m2], ljudi ubijaju cene najvise sebi a i svojim kolegama podjednako...mislim da bi trebalo da se organizuju sindikati :beat:
Taj sindikat bi trebao da se organizuje za mnogo stosta jer se uvek nadje neko pametan da sam sebi sece granu na kojoj sedi i da drasticno obara cenu rada kako sebi tako i kolegama.
Sto se konkretno web i grafickog dizajna tice bio je link na forumu koji je posvecen tome i na kom se raspravljalo bas o tom pitanju i pokrenuta je inicijativa da se formira neka vrsta neformalnog sindikata koji bi postavio neke norme i minimalne cene kojih bi dizajneri trebalo da se pridrzavaju (barem profesionalci) cime bi se pokusalo da se stane na kraj pilicarima koji konstantno potcenjuju svoj i tudji rad...

Veliki je i problem sto klijenti nisu spremni da plate velike pare jer potcenjuju Internet a budimo i realni ako postave sajt malo ce ljudi da ga vidi/koristi zbog nerazvijenog Interneta kod nas...

driver je napisao(la):
Najobichniji sajt od 10 statichnih strana ja ne bih radio za manje od 300€ ma koliko bili jednostavni...SQL, skripte, flash sajt ne bi trebao da koshta ispod 1000€ i to na ovom trzishtu...Na Kipru se recimo takva prezentacija naplacuje chak do 5000€...Radio sam za njih da ne bude zabune....Naravno, ma koliko prezentacija bila "prosta" to ne znachi da treba da budu bele strane sa txtom....Podrazumeva se profesionalni dizajn na svetskom nivou...

Prijatelju, svaka tebi cast! Ajde nadji neki posao da ga radimo po tim cenama! Za..bi prazne price i to koliko to treba da vredi, nego koliko moze da se naplati u ovoj smrdljivoj zemlji, posebno ako nemas firmu! nego radis "na crno".

da se samo nadovezem na dekin post a pro po sindikata..
Meni je ta ideja od nekoj vrsti Designer's Guild-a ('sindikat' i 'udruzenje' mi zvuche suvishe izvikano :d) u glavi skoro godinu dana a uopste nisam pratio desavanja na polju web i grafickog dizajna, nego na nivou mog posla (arhitektonske 3D vizuelizacije). Dobro je da se raspravljalo na temu cena pri ostalim poslovima vezanim za racunarsku grafiku a opet, bas me zanima dokle se stiglo sa tom pricom (Crni daj neki link za to, plz)
I tu ima par jako skakljivih problema, npr. cak i da se osnuje tako nesto, prvo se postavlja se pitanje 'legalnosti' takve organizacije, posto malo ko od nas radi sa originalnim softverom a o ostala pitanja ne mogu ni da naslutim, ali problema sigurno ima na svim nivoima.
Crni je napisao(la):
...
da se formira neka vrsta neformalnog sindikata koji bi postavio neke norme i minimalne cene kojih bi dizajneri trebalo da se pridrzavaju (barem profesionalci) cime bi se pokusalo da se stane na kraj pilicarima koji konstantno potcenjuju svoj i tudji rad...
Neformalno sto da ne, ali zvanicno ... mission imposible :S
izvni'te na off-topicu al mislim da smo u istim #@$@#%

@Wakizashi

Ma generalno se mi slazemo (ljudi nece da plate, uvek hoce da im to odradi neko za dz. ili za kikiriki... pa napaljeni klinci u FrontPage... ljudi koji zovu Access bazom i slicno) ... ali mislim da si preterao sto se cene sata tice... rekao si 25eu po satu na ruke ? To je sumanuto, pogotovu sto nemas firmu... Plata webdizajnera je kod nas mizerna cak i u velikim firmama... Kao freelance mogao bi da trazis 5/10/15 eu... ali 25 je nerealno... iako bi ja voleo da neko hoce da tu vrstu posla plati toliko...

Ma ok, ali generalno gledano 25€ po strani za bazu je samoubistvo. Recimo na strani imaš spisak proizvoda i klikom na proizvod na istoj strani ti se otvara opis proizvoda. I šta si uradio... dobio si 25€ za stranu, jer ne možeš da računaš broj unosa u bazu x 25€ koliko se strana dinamički generiše za svaki unos u bazu. Jednostavno bi te neko ubio ;)
Znači definitivno se ne može orijentisati cena po strani kada je bilo kakvo web programiranje u pitanju. Ja uradim content manager od 5 strana i naplatim 125€ i odem i skočim sa savskog mosta...

Aman, mi ne pricamo o ceni po strani, vec po satu... rekao si:
"Znači PHP po času kodiranja, plus planiranje baze nikako ne može da se računa po strani nego po satu i nikako ne bih radio bazu+skript za 25€ po satu"

Ji 4Tze je napisao(la):
Neformalno sto da ne, ali zvanicno ... mission imposible :S
izvni'te na off-topicu al mislim da smo u istim #@$@#%
Apsolutno se slazem - jedino tako bi i moglo da "funkcionise", a problema zaista ima milion. Jedan od najvecih je nas mentalitet (sve se ostalo da uz malo muke srediti) i nezdrava konkurencija koja ne drzi do sebe i ubijajuci druge ubija i sebe.
Link je neko okacio ovde na forumu pre mesec-dva. U pitanju je bio forum koji je cini mi se negde u to vreme i osnaovan, ali je vec imao dooosta clanova, ali je problem sto sam link zagubio :(, a nisam uspeo da ga iskopam na forumu. Ajd probaj ti . mozda budes imao vise srece ili se mozda neko javi ko zna link...

ljudi, sve ce samo doci na svoje kad svako od nas bude poceo da koristi (jer ce da mora!!) legalan software!!

koliko god da ce te da me zbog toga ispljujete sad, ali onaj ko se odluci da ostane u svetu web dizajna(ili bilo cega drugog gde je soft. osnovna alatka) , da od toga zaradjuje i zivi , dobro ce da se razmisli kad bude morao da legalizuje sav soft. koji koristi a to je yxxx ; y>=5 evra kad se sve sabere..

to ce uraditi lkjudi koji stvarno znaju posao a ne priuceni komsija vodoinstalater..

onda ce i posao da se odradjuje profesionalnije,za mnoogo vece pare, i kvalitet nam nece nimalo zaostajati za svetom..

eto onomad sam skinuo jednu kenwood-ovu stranicu kad ono slicice se zovu gore , dole , levo gornja itd.. bas sam se prijatno iznenadio...

pozdrav!

Crni je napisao(la):
...

Evo nasao sam:
http://www.dizajnzona.co.yu/forum
E sad, nece da mi ga ucita - ne znam da li je to samo trenutno ili je isti ugasen :S

ovo je nova adresa...
http://www.dizajnzona.com/forum/index.php

Ama ljudi doce sve to jednog dana na mesto, odnosno onda kada, kako je neko lepo napomenuo posedovanje legalnog softvera bude obavezno da bi se obavljao neki posao....

Sad, nisam ja za legalizaciju, cak naprotiv, postoje neke stvari koje nikada u zivotu ne bih platio (ne bih dao vise od 100-ak din/cd za igricu pa ne znam sta), ali ipak treba biti realan. Kada jednom budemo morali da se opredelimo sta cemo koristiti na racunaru, odnosno koji programi ce nam biti neophodni za "zgrtanje para", nece vise bit situacija da komsijin mali ima instaliran kompletan Macromedia Studio MX, Office, Microsoft SQL Server, Oracle, i sve sto bi moglo da mu zatreba (a nece, pouzdano). Kada se prelomi, i kada svako bude odlucio sta ce, onda ce samo ljudi koji su prelomili na stranu web developmenta raditi ovaj posao (pa ce nelojalna konkurencija biti eliminisana)...

Salu na stranu (mislim pomalo je ovo sve optimisticno) :(

Necu u opste da komentarisem predlog o naplacivanju dinamickih Web strana "po strani", jer kako je neko lepo napomenuo, jedna dinamicka strana moze da odradi posao X (zavisno promenjljiva, tezi beskonacnosti) statickih strana.....
Ali realnost je da niko ne da pare, i da moras da uzmes onoliko koliko ti nudi, ili da ne uzmes nista....

Znaci savet - odradi ti tih 10-ak strana za nekih 100 jevrica, pa nek ide zivot....

deka je napisao(la):
...

Prijatelju, svaka tebi cast! Ajde nadji neki posao da ga radimo po tim cenama! Za..bi prazne price i to koliko to treba da vredi, nego koliko moze da se naplati u ovoj smrdljivoj zemlji, posebno ako nemas firmu! nego radis "na crno".

Problem je u tome shto je narod u ovoj zemlji totalno neobrazovan shto se tiche kompjutera i interneta...Ono shto klinci znaju da urade je sama osnova, a to je nalogodavcima sve "dobro i lepo"...Zato neko ko uradi sajt koji razbija i ne moze da uzme pare...A zato ja dizajn i ne radim...Radio sam ga za Kiprane kada se placalo, a sada cu radije da spavam za dzabe...

ps Pogledaj koliko kod nas ima firmi koje rade iskljuchivo web dizajn ? Ni jedna...Svima je to usputni posao, jer u tom poslu u ovoj zemlji "nema leba"...

driver je napisao(la):
...

Problem je u tome shto je narod u ovoj zemlji totalno neobrazovan shto se tiche kompjutera i interneta...Ono shto klinci znaju da urade je sama osnova, a to je nalogodavcima sve "dobro i lepo"...Zato neko ko uradi sajt koji razbija i ne moze da uzme pare...A zato ja dizajn i ne radim...Radio sam ga za Kiprane kada se placalo, a sada cu radije da spavam za dzabe...

ps Pogledaj koliko kod nas ima firmi koje rade iskljuchivo web dizajn ? Ni jedna...Svima je to usputni posao, jer u tom poslu u ovoj zemlji "nema leba"...

U pravu si jedno 1000 liada miliona miliardi, pa kako ono ide, a da %....
Ali kakvi su nam ljudi takav nam je i domen (blago receno uzasan).

driver je napisao(la):
...

Samo si dopunio ono sto sam ja probao da kazem :whip

Pa da radimo!

Da probamo da resimo dilemu.

U soft. industriji se uobicajeno posebno naplacuje: analiza, projektovanje, dizajn, implementacija i odrzavanje.

Minimalne cene bi bile:
- Ozbiljna analiza ne sme biti ispod 700 EUR a moze da bude i nula vise.... No, u Srbiji smo,
- Projektovanje strukture i navigacije jos bar 700
- Projektovanje baze - zavisi od kompleksnosti 500, 1500 itd... EUR
- Dizajn/graficko resenje 300, 500... EUR
- implementacija/programiranje 500, 1500 itd
- odrzavanje... Ko pristane da radi na ruke - neka razmisli. Dobra praksa je koriscenje nekog CMS sistema. Prema potrebama to moze biti od nekoliko stotina, do par hiljada, desetina hiljada do onih koji kostaju preko 250.000. Ali mi jos nemamo CNN koji bi platio npr. "Vignette" :))

I tako - svi su u pravu, samo se prica o razlicitim stvarima.

Neki staticki i manji sajt moze da se uklopi kompletno u stavku o dizajnu (300-500). Ozbiljniji projekti se ozbiljnije naplacuju.

Mi imamo praksu da naplatimo samo template strane, a ostale idu po simbolicnim cenama - ako se radi kompletan projekat.

Pozdrav
"web sindikat", hehehehe

P.S. Stvarno, ko hoce neka javne za sta je ekspert, pa da radimo!

------------------------------
// e-nova consulting //
[email protected]

Nazad
Vrh Dno