Šta je novo?

Koliko monitor šteti očima?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
Forumi koji se bave računarima obično daju pozitivno mišljenje kada se govori o računarskim tehnologijama. Primer za to je da monitori ne "zrače", da ne "prže" zenice kada stavite neki monitor na najviše osvetljenje... da možete preko puta kuće da imate baznu stanicu, repetitor... da možete ceo dan da koristite po pet mobilnih da spavate pored bežičnog rutera... i mnogi će na forumu reći kako nemaju i kako nikada nisu imali bilo kakvih problema sa zdravljem.

Da li imate problem sa očnim vidom otkad koristite računar (bilo da je tft monitor, ips, na laptopu...) i šta mislite koliko monitor šteti očnom vidu, koliko ljudi znate iz it sveta da nose naočare upravo zbog monitora...?

Unapred hvala!

Ako mnogo vremena provodis ispred doticnog naravno da steti, bio crt ili tft.

Meni se cini da losije vidim na daljinu nego pre...

Poslednja izmena:
pa steti, kako ne steti...a koliko, pa sve zavisi od vremena provedenog isped pomenutog...mozda samo tripujem ali msm da lepse spavam kad iskljucim produzni da nema struju i samim tim se iskljuci i wifi ruter i komp koji napaja usb i kad je off, i lap...mada kolko nas zrace sa ostalim wifi mrezama i glupostima, stvarno nez sta da kazem...jos mi ispod prozora i telekom centrala i zuji non stop -.- kad ukljucim skype, kamera me vidi kao zelenog od svih tih zracenja xD

Šteti sigurno. Ja na primer naočare nosim samo ispred monitora, ako ih ne stavim posle pola sata me odmah boli glava, muti mi se vid. Do pre godinu dana sam ih nosio samo ispred CRT monitora sada moram ispred svakog. :S Dok ovako vidim odlično, sve radim bez naočara čak i čitam. :)

Da li imate problem sa očnim vidom otkad koristite računar (bilo da je tft monitor, ips, na laptopu...) i šta mislite koliko monitor šteti očnom vidu, koliko ljudi znate iz it sveta da nose naočare upravo zbog monitora...?

Ogromna većina. Kombinacija gledanja u istu tačku i jako pozadinsko osvetljenje poprilično negativno utiče na vid.

Radim nekih petnestak godina na racunaru, krenuo sam sa po par sati a danas evo na zalost, zbog posla i po 10-12h. I dalje imam savrsen vid, a prosao sam nekoliko CRT monitora i nekoliko lcd. Bitno je da prostorija u kojoj se radi, bude uvek odlicno osvetljena, dakle rad nocu u mraku gde je samo monitor upaljen, slobodno zaboravite. Takodje, da sam monitor bude dobro kalibrisan i da uvek bude u native rezoluciji kao i cesto ustajanje i fokusiranje pogleda u neku udaljenu tacku kroz prozor je jako bitno, zbog odmaranja ociju.

Radim nekih petnestak godina na racunaru, krenuo sam sa po par sati a danas evo na zalost, zbog posla i po 10-12h. I dalje imam savrsen vid, a prosao sam nekoliko CRT monitora i nekoliko lcd. Bitno je da prostorija u kojoj se radi, bude uvek odlicno osvetljena, dakle rad nocu u mraku gde je samo monitor upaljen, slobodno zaboravite. Takodje, da sam monitor bude dobro kalibrisan i da uvek bude u native rezoluciji kao i cesto ustajanje i fokusiranje pogleda u neku udaljenu tacku kroz prozor je jako bitno, zbog odmaranja ociju.

sve ovo plus mislim da je vazna ishrana, dovoljno vitamina i minerala koji su vazni za vid

Aj nadjite jednu klinicku studiju gde je pokazano da grupa ljudi koja koristi monitor vise sati dnevno ima losiji vid od kontrolne grupe!!

Ovo boldirano je najbitnije, da li je to TV, monitor, mobilni telefon ili bilo koji drugi uredjaj...

Monitor stvara podocnjake, zato ne volim mnogo uredjaje sa pozadinskim osvetljenjem.

Najbolja odbrana, osim ukoliko se bavite ekonomijom te vam nema spasa, je pravilo 20-20-20 koje sam procitao i casopisu VIDI.

Svakih 20min fokusirate pogled 20sec u tacku udaljenu 20stopa (citaj 6m).

Pre nekoliko godina bio sam primoran radi posla da dosta sati provodim ispred CRT monitora koji nije mogao na više od 60Hz i na kraju radnog vremena obično sam bio toliko umoran da sam imao utisak kao da imam masku na licu a oči su mi suzile nonstop. Bio sam ubedjen da sam gadno sje*ao vid. Medjutim, na sistematskom pregledu vid mi je bio izvanredan. Od tada se više brinem za kičmu i kolena ako dugo sedim a ne za vid.

Od tada se više brinem za kičmu i kolena ako dugo sedim a ne za vid.
Kičma je najranjivija ukoliko se sedi dugo. Ja sam imao problema sa kučmom, doduše povredio sam se na sportu. Ali u svakom slučaju istraživao sam dosta i konsultovao mnoge lekare i najbolje stvar koju izvukao iz svega toga jeste da na svakih 45 minuta morate ustati i istegnuti zadnju ložu, to je ujedno i prilika da se odmore oči.. Skraćivanje zadnje lože dovodi do velikih problema sa kičmom a to se godinama prenosi i na glavu. Zdrave oči moraju zaista mnogo da bulje da ekran da bi se primetila neka promena, ali ne treba izazivati.

Isto je da li gledali sat vremena tv,monitor ili u knjigu, dok god se zizna daljina (fokus) ne menjaju sve je to isto.

Mislim da je problem i suvise sitan font, ja na windowsu to obavezno povecam :d Kod knjiga je to malo teze, kada ima puno stranica izdavaci stavljaju ultra minijaturan font, nema veze sto su margine prazne :(

Dosta šteti.
Recimo, u mom slučaju, sa +2.5 urođene dioptrije "dogurao" sam na +5 , i sve to za 11 godina. 7 godina na crt-u, zatim 3 godine na lcd-u(17"), a protekle godine sam koristio dual view-dva monitora, 17" crt+lcd, ne pitajte zašto, radoznalost-ludost, sada sam bacio taj monitor crt u podrum gde mu je i mesto. mislim da je "odsvirao" svoje.
Sad se samo pitam kada bih laserom korigovao dioptriju, da li bi se ona vratila dugim svakodnevnom korišćenjem računara od 3+ sata?

Mislim da je to pitanje za neki doktorski forum :D

Ja radim na racunaru bar 10h dnevno, zadnjih 4-5 godina. Licno nista nisam primetio da mi je vid oslabio, a i na sistematskom mi je doc rekao da mi je vid odlican.
Jedino sto me ledja malo bole od sedenja pa ih lecim stolicnim masazerima u kolima i na stolici i sto sam nabacio podocnjake, koji mogu biti povezani sa mnogo manje spavanja zbog posla...

Poslednja izmena:
Dobar i kvalitetan monitor ne steti ocima (ako se ne koristi cesto jako sitan font).
Mislim da je prikaz texta kljucna stvar kod ocuvanja vida. Video igre, filmovi i ostala multimedia nemaju veliki impakt na oci cak i kad je monitor nesto losiji po kvalitetu prikaza.

Izgleda da svak osvoju priču ima. meni ni u široj familiji niko ne nosi naočare, ali eto ja sam, baš zbog kompjutera, dobio dioptriju... Dok je rođeni brat isto dan i noć visio na računaru i ništa.

hm, pa u pravu ste svi. Šta treba raditi evo vam moj savet kao stručnjaka.

1. praviti pauze često.
2. odmarati oči tj mišiće očiju vežbama u fokusu npr gledati kroz prozor zelenilo.
3. pauze su dobre i za kičmu tj sve zglobove. Istežite se kad ustanete.
4. nikako ne buljite u monitor u mraku. svetlo treba da bude iznad monitora i da ne stvara refleksiju i nikako da bude iza. Prirodno osvetljenje je prioritet.

Primetio sam da mi mnogo više prija kada je osvetljenje monitora malo jače nego kada je slabije. Ovaj moj Acer po defaultu ima brightness podešen na 77, pokušao sam sa smanjivanjem na 49/50 po nekim preporukama, ali mi se onda oči brže umaraju ... Takođe, uvek mi je na stolu levo od monitora upaljena halogena lampica od 20W.

Izgleda da svak osvoju priču ima. meni ni u široj familiji niko ne nosi naočare, ali eto ja sam, baš zbog kompjutera, dobio dioptriju... Dok je rođeni brat isto dan i noć visio na računaru i ništa.

Kome je vid poceo da slabi, obavezno da proba sirovu cedjenu sargarepu, u centrifugalnom sokovniku dnevno oko 400-500 grama.

Meni je vid na levom oku poceo da slabi, medjutim posle mesec dana sokova sada vidim cak i ona sitna slova na kranu :D

Mozda ovaj program pomogne nekom: http://stereopsis.com/flux/
Ever notice how people texting at night have that eerie blue glow?

Or wake up ready to write down the Next Great Idea, and get blinded by your computer screen?

During the day, computer screens look good—they're designed to look like the sun. But, at 9PM, 10PM, or 3AM, you probably shouldn't be looking at the sun.

F.lux fixes this: it makes the color of your computer's display adapt to the time of day, warm at night and like sunlight during the day.

Naravno, preporuke sa prethodne strane i dalje vaze i pored ovog programa. :)

Oftamolozi tvrde da ne steti.
Ja sam po ceo dan ispred racunara, godinama i bas sam skoro radio merenja kod opticara zbog vozacke dozvole, vidim perfektno, 125% (ozbiljno tako pise u rezultatima), opticar se cudio kako vidim. Tako da rekao bih da rad pred monitorom osim umora nema negativne posledice po vid.

Tebe je ujeo radioaktivni pauk :D

KO sto i promaja steti :D
Meni je vid isti iako sam vecinu dana ispred monitora

Mozda ovaj program pomogne nekom: http://stereopsis.com/flux/

Naravno, preporuke sa prethodne strane i dalje vaze i pored ovog programa. :)

Pocheo sam sasvim sluchajno, ne chitajuci ovaj topic, da koristim flux. Ako ti nije teshko da mi kazhesh koja setovanja koristish jer mi se ovaj njegov default ne svidja, nikako ne mogu da se naviknem. Sad koristim 3900/5500.

Pocheo sam sasvim sluchajno, ne chitajuci ovaj topic, da koristim flux. Ako ti nije teshko da mi kazhesh koja setovanja koristish jer mi se ovaj njegov default ne svidja, nikako ne mogu da se naviknem. Sad koristim 3900/5500.

Preko dana 6500 (stock), preko noci 4500. Imaj u vidu da mi je komp/monitor odmah pored prozora, sunce mi je sa leve strane.

Edit: naravno, zavisi i od podesavanja tvog monitora (brightness, contrast etc.)

Poslednja izmena:
I ja koristim flux vec par meseci. Fantastican program. Nocu mi ide do 3400k a danju do 6500k. Ubacio sam mu moje koordinate tako da tacno kada zalazi sunce i on polako u toku 1 sata smanjuje "temperaturu" boja na monitoru. Program je odlican pogotovo za one koji vole da sede za monitorom u mraku jer smanjuje svetlo monitora i ispada kao da citate knjigu, program skroz odstrani jako svetlo koje emituje monitor.

Nazad
Vrh Dno