Šta je novo?

Koliko mi je MB neta dovoljno? :)

marko_84

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
350
E pa cao :) Doslo vreme da se sklapa novi ugovor...Klasika, ici cu na android.

Interesuje me koliko bi mi MB mesecno bilo dovoljno za sledece:

1. email account uvek online, vezan preko IMAP - recimo 10-20 mailova dnevno

2. skype uvek online, uglavnom instant messaging, ali recimo 5 minuta razgovora dnevno

3. Neki surf web-om, bez youtube i slicnih gluposti, koji nece prelaziti 50-100 mb mesecno

znaci prve dve stavke, koliko bi to vuklo?

Mail uzima nesto smesno dakle tebi je samo skype ovde bitna stavka. Vidi koji protok on trazi, mada ovako iz glave mislis da ce 400-500mb biti dovoljno. Mada ja kada sam se zadnji put raspitivao bila je fora da ne smes da koristis net od operatera za voip. Tako da proveri ugovor oko toga

ja sa 600 mb jedva prezivim mesec,a koristim whatsapp,citam vesti i naravno nezaobilazni tapatalk.Lagano olupam 20 mb dnevno,a ne gledam klipove,ne skidam aplikacije i slicno.

aham...znaci bez giga da se ne igram?

Ja imam gigabajt interneta, i to mi je baš onako - taman...

Widgeti, 3 mail naloga, FB, itd, plus stalno čitanje nekih vesti sa raznih aplikacija, plus odgledam nedeljno makar 10 klipova sa YT-a (do 2-3 minuta trajanja), i uklopim se. Ostane mi 70-80mb, a samo jedan mesec sam istrošio 2 dana pred kraj meseca celu kvotu.

edit: da, zaboravih i na Skype - mada gledam da sam na Skype-u na nekoj WiFi mreži

Poslednja izmena:
I ja verujem da je 1GB taman. Imam 500MB, a kod kuce se kacim na svoju WIFI mrezu. Ostalo mi je 200MB, a nisam koristio Skype ili voip.

ispod 1GB nista, plus wifi kod kuce.. :)
toliko ja bar trosim... u to spada YT FB vesti, 2 mail acc-a, skype, viber...

Mada ja kada sam se zadnji put raspitivao bila je fora da ne smes da koristis net od operatera za voip. Tako da proveri ugovor oko toga
Како то мислиш "не смеш"? :) тј. на који начин могу да ти забране сем некаквим филтрирањем саобраћаја?

Ja imam 1gb kod telenora i prenosim u svaki mesec po 900Mb. Wifi kući, kući stanu, na poslu, kod drugova. :D Jedini mesec kada sam potrošio 1,1 gb bilo je kada mi nije radio sbb, pa sam tetherovao.
Mislim da će ti 500 biti dovoljno, pogotovo što kod telenora ima ona fora za neograničen net, pa će to biti dovoljno za mail.

A što se tiče zabrane za voip, pa to strani provajderi rade i to je sveprisutna stvar, ali naši operateri još uvek ne osakaćuju telefone tako, pa smo mirni. Na telenor 3g (još pre pametne mreže) skype je radio odlično (audio).

Bo'me, cika mironiko spuca gotovo citavih 1.5 GB mesecno, koliko i ima u paketu... :D

Pomalo koristim i WiFi doma, ali svuda van kuce, kad mi treba jaci protok, bacam se na 3G.

Bez 1GB nista... Ja se mucim sa 600, ali od proslog meseca dokupujem jos 300 mb...

Како то мислиш "не смеш"? :) тј. на који начин могу да ти забране сем некаквим филтрирањем саобраћаја?

Pa ako prilikom neke provere gde si se sve kacio provale da koristis i voip onda mogj teorijski da ti ukinu broj. Tako je meni receno u telenoru e sada boga pitaj da li toga ima u praksi :)

Ja u paketu imam 600mb, na sgNote mi je data always on, sinhronizacija za sve ukljucena, push mail na 2 accounta, skype i msn uvek online preko imo messengera, neki surf i pretekne mi i po 200mb. Za "teze" stvari koristim wifi kod kuce. Mislim da nema potrebe preko 600 da bacas pare. Uvek mozes da povecas paket pa stoga kreni od manjeg

Ja imam 1gb kod telenora i prenosim u svaki mesec po 900Mb. Wifi kući, kući stanu, na poslu, kod drugova. :D Jedini mesec kada sam potrošio 1,1 gb bilo je kada mi nije radio sbb, pa sam tetherovao.
Mislim da će ti 500 biti dovoljno, pogotovo što kod telenora ima ona fora za neograničen net, pa će to biti dovoljno za mail.

A što se tiče zabrane za voip, pa to strani provajderi rade i to je sveprisutna stvar, ali naši operateri još uvek ne osakaćuju telefone tako, pa smo mirni. Na telenor 3g (još pre pametne mreže) skype je radio odlično (audio).

Ne prenosis posto se net kod telenora ne prenosi. ;) A sto se tice telenorovog neograniceno - ogranicenog neta posle kad potrosis mb u paketu net ti jedino moze i sluziti za sync mail-a. Za nista drugo... posto nemoze ni otvoriti google pocetnu stranicu...

Sto se tice potrosnje neta, ja dok nisam imao tablet sa 30gb neta na phonu sam trosio oko 600 mb ( 500 u paketu i josh sam doplacivao ) a sad kad sve radim na tabletu na phonu potrosim ispod 200 mb.

Poslednja izmena:
Ne prenosis posto se net kod telenora ne prenosi. ;)
Ako ima Prenesi Plus paket, prenosi se i neiskoriscen internet saobracaj u naredni mesec ;)

Meni je 500MB mesecno sasvim dovoljno, reeeetko kad predjem 400MB. Koristim 2 emaila, sync za jos par stvari, pomalo gmaps, pomalo random surf i tapatalk.

Gledam gore da momci sa LG p990 troše 1 gb, ja sa P500 sa 5 mejlova 24 sata dnevno, skajp povremeno razgovori, tapatalk aktivan, ponekad youtube, vremenske prognoze, vesti i gtalk ne prelazim 600 mb nikada! Čak prebacujem na sledeći mesec po 400 mb.
Govorim za paket mixnet m na MTS.

***, 'alavi smo... :D

Salu na stranu, vrv cu se vratiti na Mix Net M - idem preko leta u Nemacku i za to vreme cu nakupiti dovoljno prenosenjem da bar neko vreme izdrzim na tom paketu. Inace, na Mix Net L sam i presao pretezno zbog neta i poziva - poruka mi je naravno bilo dosta... :)

E ovako malo da osvezim temu.;) Internet na telefonu bih koristio iskljucivo dok sam na putu za posao u GSP-u (one nalepnice o Free WI-FI mogu da se okace macku o rep) oko 30-45 min ali ne sve vreme i eventalno negde gde nema interneta bilo free varijanta ili uopste nema interneta. Kod kuce i na poslu imam internet pa tamo ne bih koristio mobilni internet. Uglavnom bih prelistavao stampu,gledao slike na Instagramu,ponekad koristio Viber za cet i eventualno mozda slusao FM radio(moj telefon nema FM radio), email ne bih koristio. Znam da bi mi YouTube i gledanje slika sa Instagrama najvise potrosilo interneta. Ne pricam vise od 150 min mesecno pa se dvoumim izmedju Telenor postpejd paketa PiS Basic sa 300 Mb i Play+Solo gde imam 750 Mb interneta. Znam da mi je bolja varijanta ovo drugo. Mozda sam mislio da prvo krenem sa prvom varijantom s'tim da bih redukovao i to malo sto koristim mobilnog interneta. Razlika je 100 rsd a u oba slucaja imam popust od 20% na pretplatu. Rekose mi da posle mesec dana mogu da promenim paket s'tim da ako bih isao sa skupljeg na jeftiniji platio bih razliku za 12 meseci pretplate sto je u ovom slucaju 1200 rsd.
Interesuje me ima li neko iskustva sa slicnim potrebama kao sto su moje kad je mobilni net u pitanju?

Poslednja izmena:
ja imam iste potrebe kao ti.
instagram jede megabajte... kao i online radio (zavisi kog kvaliteta streaming slusas, pa izracunaj)...
youtube zaboravi, jedan spot (pesma) pojede 30-50mb...

e sad,o mojim i tvojim potrebama.... ja sam imao 1gb mesecno. Taman mi je bio kada sam koristio samo za fejs,viber,surf,tapatalk itd.... Znaci za sve osim audio/video streaminga. I umereno koriscenje instagrama. Desavalo se nekad da slusam spotify, ali to kad mi se bas trosi net i kad znam da ga necu mnogo koristiti narednih par dana (bicu na wifi)...
znaci o onom od 300mb ni ne razmisljaj...

Posto ste u telenoru,tj stari korisnici,uzmete mobilni internet 5gb za 55o din,kazu kazu ako ste stari korisnik i potpiste ugovor dobicete 15gb za 550 din,i umzete (dodaj minute) 200 min ka svima za 500 din i napravite extra paket za 1050 din (15gb i 200 min). :)

Posto ste u telenoru,tj stari korisnici,uzmete mobilni internet 5gb za 55o din,kazu kazu ako ste stari korisnik i potpiste ugovor dobicete 15gb za 550 din,i umzete (dodaj minute) 200 min ka svima za 500 din i napravite extra paket za 1050 din (15gb i 200 min). :)

meni ne treba, kazem sta sam ranije koristio, jer je pitao za iskustva :)

sada imam dual sim telefon sa mtel karticom,pa ne brinem

Navike se brzo menjaju kada se ima više megabajta na raspolaganju. Nekih 1000MB je po meni minimum, ali za malo opuštenije korišćenje treba mnogo više. Do pre oko godinu dana trošio sam 1-1.5GB mesečno, ali sada u proseku ode 6-8GB, i jako teško bi se sada ponovo navikao na 1GB.

Ja imam 5 GB mesečno, a ne potrošim ni pola. (3G mi je stalno uključen, WiFi nikad) Uglavnom čitam vesti preko Inoreadera, igram pretežno igricu Flick Shoot 2 koja dosta troši, umereno D3go i Youtube.

Evo androidovog izveštaja o potrošenim megabajtima za februar. Poklapaju se sa MTS-ovom proverom.

Hotspot shield koristim kao "bajpas" jer ponekad je MTS-ov gprsinternet toliko zagušen, da nema šanse da pusti youtube ili dailymotion snimak.

Zanimljiv predlog razmislicu o njemu. Znam da mi je danas operaterka pominjala bas te GB za 500 rsd ali ne mogu da se setim koliko.

ja imam iste potrebe kao ti.
instagram jede megabajte... kao i online radio (zavisi kog kvaliteta streaming slusas, pa izracunaj)...
youtube zaboravi, jedan spot (pesma) pojede 30-50mb...

e sad,o mojim i tvojim potrebama.... ja sam imao 1gb mesecno. Taman mi je bio kada sam koristio samo za fejs,viber,surf,tapatalk itd.... Znaci za sve osim audio/video streaminga. I umereno koriscenje instagrama. Desavalo se nekad da slusam spotify, ali to kad mi se bas trosi net i kad znam da ga necu mnogo koristiti narednih par dana (bicu na wifi)...
znaci o onom od 300mb ni ne razmisljaj...

U tom slucaju otpada onaj paket od 300 Mb. Instagrama(to je inace jedina drustvena mreza koju imam druge me mnogo ne interesuju) i online radia bih se odrekao nisu mi bitni toliko. Iskljucivo surf (citanje novina,foruma), eventualno koriscenje Vibara za cet. I kao sto napisah iskljucivo u situacijama kao sto je GSP i sl. bi bio koriscen mobilni internet za sve ostalo tipa kuca-posao ne. A napisane pakete sam pomenuo pre svega zbog finansija jer odprilike sam placao oko 900 rsd mesecno. Medjutim svestan sam da koriscenjem i mobilnog interneta to se menja.

A inace sam sve ovo pitao jer nisam bio u tim vodama kad je mobilni internet u pitanju. Kod kuce(a donekle i na poslu) je potpuno druga prica jer je Flat ADSL u pitanju pa nemam pretstavu koliko se trosi mobilni internet.

Poslednja izmena:
Kombiancijom interneta od provajdera i Wi-Fi, uz normalno koriscenje sigurno nije potrebno vise od 500mb, i to je cak previse.
Ako koristis instagram, sacekaj da dodjes u neki domet WiFi-ja pa kaci slike do mile volje. :)
Ja sam ovaj mesec potrosio manje od 100mb, a net koristim u prevozu na relaciji kuca-poso, poso-kuca.
Ali zata samo li pomislim da pustim neki klip sa yt ode 200mb kao da ih nikada nije ni bilo.

Kombiancijom interneta od provajdera i Wi-Fi, uz normalno koriscenje sigurno nije potrebno vise od 500mb, i to je cak previse.
Ako koristis instagram, sacekaj da dodjes u neki domet WiFi-ja pa kaci slike do mile volje. :)
Ja sam ovaj mesec potrosio manje od 100mb, a net koristim u prevozu na relaciji kuca-poso, poso-kuca.
Ali zata samo li pomislim da pustim neki klip sa yt ode 200mb kao da ih nikada nije ni bilo.

To sam i mislio da "potrosace" Mb koristim kod kuce ili na poslu.

A mi sto na poslu nemamo wi-fi ;)

Moglo je i da ga nema.;)

Kombinacijom wi-fi i mobilnog neta, gde se wifi koristi svuda osim u prevozu (dok ga ne bude i tamo), sa konstantnim gašenjem mob.neta čak i kada nema wifi, i korišćenjem istog isključivo za tekstualne poruke na wa i viber, povremeno čitanje vesti na b92, uz surfovanje "samo kad mora" i to samo preko Opera Mini, verujem da ne treba više od 200-300MB mesečno. Ali ovo sigurno nije "normalno" korišćenje neta.
Za one koji se ne sećaju, tako se koristio mobilni telefon pre 10-15 godina. Svi su nosili mobilne telefone, a 80% razgovora se obavljalo preko fiksnog telefona kući, na poslu ili u trafikama (svaki kiosk je imao fiksni telefon za javne pozive). Poruke i minuti su se prebrojavali posle svake poslate poruke ili upućenog poziva :) To takođe nije bilo "normalno" korišćenje telefona.
Hoću da kažem da normalno korišćenje mobilnog neta znači da isti uključiš i nastaviš normalno koristiš telefon, bez nekog opterećenja koliko je interneta preostalo. Zaboraviš ga... Kao što se recimo koriste minuti.
Opet, naravno da se treba kontrolisati, kao i kod potrošnje minuta; ne koristiti mobilni net za torente, gledanje serija na telefonu i sl. To po meni spada u neko "normalno" korišćenje mobilnog neta na telefonu danas, bez obzira na pilićarsku količinu megabajta koje operateri nude u paketima. A to što sam naveo, 3-5GB bi uglavnom zadovoljilo.

Poslednja izmena:
Kombinacijom wi-fi i mobilnog neta, gde se wifi koristi svuda osim u prevozu (dok ga ne bude i tamo), sa konstantnim gašenjem mob.neta čak i kada nema wifi, i korišćenjem istog isključivo za tekstualne poruke na wa i viber, povremeno čitanje vesti na b92, uz surfovanje "samo kad mora" i to samo preko Opera Mini, verujem da ne treba više od 200-300MB mesečno. Ali ovo sigurno nije "normalno" korišćenje neta.
Za one koji se ne sećaju, tako se koristio mobilni telefon pre 10-15 godina. Svi su nosili mobilne telefone, a 80% razgovora se obavljalo preko fiksnog telefona kući, na poslu ili u trafikama (svaki kiosk je imao fiksni telefon za javne pozive). Poruke i minuti su se prebrojavali posle svake poslate poruke ili upućenog poziva :) To takođe nije bilo "normalno" korišćenje telefona.
Hoću da kažem da normalno korišćenje mobilnog neta znači da isti uključiš i nastaviš normalno koristiš telefon, bez nekog opterećenja koliko je interneta preostalo. Zaboraviš ga... Kao što se recimo koriste minuti.
Opet, naravno da se treba kontrolisati, kao i kod potrošnje minuta; ne koristiti mobilni net za torente, gledanje serija na telefonu i sl. To po meni spada u neko "normalno" korišćenje mobilnog neta na telefonu danas, bez obzira na pilićarsku količinu megabajta koje operateri nude u paketima. A to što sam naveo, 3-5GB bi uglavnom zadovoljilo.

+1

Potpisujem sve opisao si sve i sta zapravo znaci koriscenje mobilnog net-a

To je to.

Vrh Dno