Šta je novo?

Koliko kaskade switcheva

Udo Brinkman

Slavan
Učlanjen(a)
14.04.2006
Poena
304
Situacija:
-ADSL router
-switch na terasi (zakacen na router)
-switch 2 sprata iznad (zakacen na prethodni switch) na taj switch su zakacena 2 kompa
(i na router i prethodni switch su zakacena po 2 kompa, ali oni nisu predmet naseg interesovanja)
Interesuje me dali u praksi ce biti problema sa ovim kaskadama switcheva, u mrezi se deli net, ali ce se raditi i ozbiljnije stvari poput igranja igara i sl.
Teorijski nebi valjda trebalo da bude problema, ali me interesuju misljenja ljudi sa prakticnim iskustvima kako ce ovo da radi.
Neznam tacno koliko switcheva se moze nakaciti jedan na drugi i da mreza radi ok.

ne bi trebalo da ima problema

Situacija:
-ADSL router
-switch na terasi (zakacen na router)
-switch 2 sprata iznad (zakacen na prethodni switch) na taj switch su zakacena 2 kompa
(i na router i prethodni switch su zakacena po 2 kompa, ali oni nisu predmet naseg interesovanja)
Interesuje me dali u praksi ce biti problema sa ovim kaskadama switcheva, u mrezi se deli net, ali ce se raditi i ozbiljnije stvari poput igranja igara i sl.
Teorijski nebi valjda trebalo da bude problema, ali me interesuju misljenja ljudi sa prakticnim iskustvima kako ce ovo da radi.
Neznam tacno koliko switcheva se moze nakaciti jedan na drugi i da mreza radi ok.

Kod mene na poslu ima 6 switcheva, brzina najudaljenih racunara je oko 40% pune brzine.
Switchevi su medjusobno povezani 1000Mbps.

Radice i sa vise switcheva, nema tu mnogo racunara da bi doslo do problema.
Sto se tice brizne mnog zavisi od switcha koji koristis, posto ne rade svi isto. TAcnije sto skuplji switch uglavnom i veca brzina.

Svi postovi u ovoj temi sadrze vrlo, vrlo netacne informacije.

Pozdrav.

@Udo Brinkman
Da, mreza ce raditi sasvim u redu samo ukoliko se primene propisani standardi prilikom pravljenja UTP kablova, i ukoliko se postuju specifikacije proizvodjaca. Teoretski, ne postoji limit oko kaskadnog vezivanja switcheva, ali u praksi u situaciji sa velikim brojem switcheva koji treba da se povezu, primenjuje se segmentacija, obezbedjuje se redudantnost, itd. Za tvoj broj uredjaja, i switcheva, ukoliko se sve napravi kako treba, neces imati nikakav problem, cak ni za "ozbiljnije" stvari kao sto je igranje igrica u mrezi.

@Suvi
Kako si utvrdio kolika je brzina? Koliko ima racunara i servera u mrezi? Da li u tom nizu uredjaja imas neki HUB? Da li su swithevi upravljivi?

@RasetaM
Mislis da je kod skupljeg switcha 1000Mb/s veca vrednost nego 1000Mb/s kod jeftinog? Sto skuplji (kvalitetniji) switch to bolja logika i vecina packet processinga se obavlja hardverski sto povecava throughput. Ko u mrezi koristi ovakve uredjaje, nece vezati 50 switcheva kaskadno i uzdati se u veci throughput kao jedini parametar za brzinu mreze. U lose dizajniranoj mrezi, ne pomazu ni skupi switchevi.

Pozdrav.

@Suvi
Kako si utvrdio kolika je brzina? Koliko ima racunara i servera u mrezi? Da li u tom nizu uredjaja imas neki HUB? Da li su swithevi upravljivi?

Pozdrav.

Switchevi nisu upravljivi, 6 switcheva koji imaju po dva 1000Mbps i 24 100Mbps porta. Nema nijedan HUB u mrezi. U mrezi je 58 racunara. Jedan domen server, mail server, i na jednom racunaru radi FTP, Proxy, DHCP i Backup. Tacnu brzinu nisam mogao da izmerim. Ono sto sam napisao za brzinu od oko 40% je u toku radnog vremena. Nekada se desava da brzina padne i na 25%. Upravo sam pustio kopiranje sa racunara koji je na trecem switchu, mozete videti na slici koliku brzinu pokazuje WinCmd.
Ocigledno je da je trenutno na mrezi saobracaj slab. Kako doci do prosecne brzine?

Prilozi

• 3 prelaza.jpg
    3 prelaza.jpg
    27.9 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
Primer lose dizajnirane mreze, a u najboljem slucaju max propusna moc moze biti (pri punom opterecenju) oko 30%. Jeftino resenje bi bilo da se kupi 1 switch sa 8 gb portova, i da se postavi kao core switch. Zatim da se svih 6 switcheva direktno povezu na njega, i na ostala 2 gb porta da se povezu dva najopterecenija servera. Skuplja resenja bi topoloski bila slicna, ali bi se dodalo malo "logike" u mrezu jer sledece ozbiljnije resenje bi podrazumevalo router, mls, ili access managed switcheve.

Pozdrav.

@Machiavelli
Istina je to sto si rekao, a nije se mnogo razlikovalo od onoga sto sam ja rekao. Samo ono na sta sam ja mislio je razlika u ceni izmedju nekog ST-Lab switcha i Allied Telesyn switcha, razliku u brzini i stabilnosti ce sigurno da primeti. Naravno da nisam mislio da ce covek da daje 200e za switch.

Machiavelli je u pravu, to ce raditi, samo usporeno ali za te potrebe sasvim fino(mislim igranje, malo kopiranja, net i tako to), za ozbiljne namene naravno neki upravljivi switchevi, pa zato su valjda i napravljeni da mozes da ih konfigurises po svojim zahtevima, a u tom slucaju je i jako bitan kvalitet, ja sa Allied Telesynom sam vrlo zadovoljan i svakako je pouzdaniji od STlab i te ekipe.

Nazad
Vrh Dno