Šta je novo?

Koliko je pametno uzeti polovan hard??

Informišite se ljudi, čitajte malo. Hard disk ima otvor i filtar! Na dosta diskova imaju nalepnice: ''Do not cover breathing hole!'', ako je hermetički zatvoren zašto bi to upozoenje bilo tu?
Uzmite i otvorite neki stari disk, neće vas ništa ugristi iz njega :d

Informišite se ljudi, čitajte malo. Hard disk ima otvor i filtar! Na dosta diskova imaju nalepnice: ''Do not cover breathing hole!'', ako je hermetički zatvoren zašto bi to upozoenje bilo tu?
Uzmite i otvorite neki stari disk, neće vas ništa ugristi iz njega :d

Da ima ali ptanje kakav je to filter i sta uopste pusta, ja koliko znam taj otvor je za izjednacavanje pritiska sa spoljnim..., ali i dalje stojim iza konstatacije da je hermeticki zatvoren bar 99.99% ;)

Da ima ali ptanje kakav je to filter i sta uopste pusta, ja koliko znam taj otvor je za izjednacavanje pritiska sa spoljnim..., ali i dalje stojim iza konstatacije da je hermeticki zatvoren bar 99.99% ;)
A šta znači 99.99% hermetički zatvoren?
Wiki kaže:
The HDD's spindle system relies on air pressure inside the enclosure to support the heads at their proper flying height while the disk rotates. An HDD requires a certain range of air pressures in order to operate properly. The connection to the external environment and pressure occurs through a small hole in the enclosure (about 0.5 mm in diameter), usually with a carbon filter on the inside (the breather filter, see below). If the air pressure is too low, then there is not enough lift for the flying head, so the head gets too close to the disk, and there is a risk of head crashes and data loss. Specially manufactured sealed and pressurized disks are needed for reliable high-altitude operation, above about 3,000 m (10,000 feet).
Obrati pažnju na boldovanu rečenicu, a posebno na podvučenu reč.

Dao bih se zakleti da već negde imam post identičan ovome, možda čak sa istim bold i underline delom :D

pa ako nije zatvoren vi slobodno umesto tog "filtera" probusite rupu pa javite rezultate kako se disk ponasa......... ;)
99.99% sam mislio pod tim da je zatvoren hermetici za prasinu i sve ostalo sto bo moglo da utice negativno na motor, glave i sve pokretne delove

Ma niko nije ni tvrdio da kroz hard disk duva promaja, ali poenta je da ipak nije hermetički zatvoren.

A zašto bih bušio novu rupu kada jedna na disku već postoji? :D

Ljudi koliko su pouzdani seagate baracuda hardovi?? radi se o modelu 320gb 7200rpm i chini mi se 16mb kesha...HITNO~!

nama su crkle 2 barakude na poslu od 3 koiko smo uzeli u zadnje dve nedelje... 500gb modeli su u pitanju i ne smem da se zakunem da mi jedan bar nije uvaljen kao sumnjiv umesto novog...

desava se ako uleti skart serija....., bas zato i kazem da su u takvim uslovima polovni hard-ovi provereniji, jer su crkavanja u prvih par nedelja koriscenja...

Poslednja izmena:
Hvala na brzom odgovoru...
Nekako mi se chini da je seagate bolji od wd-a...ili greshim?
Shta znam seagate je uvek bio skuplji... ili opet greshim?
Treba mi hitno hard, pa mi se nudi taj SB 320gb 7200rpm godinu dana star 35e
Dal' da ga uzmem?

Low on money...

Kupljen SAMSUNG HD320KJ Sata II NOV! :) (320GB) mada pishe u oznaci al' ajde,
plachen 3600 i neki dinar + 3god garancije...Prezadovoljan sam, ne greje se preko 40C
Hvala ljudi na pomochi da reshim dilemu...
Ova tema mozhe da se brishe\baci pod kljuch i sl.

Vrh Dno