Pa zato na windows is stavis limited user account i radis pod njim i ne sekiras se previse.. naravno to uradis posto sve postavis da radi kako valja... sumnjam da ce ikada u obicnom radu da ti trazi da podizes prioritete...
Hoces da kazes, isto kao na *nixima?
Windows je skroz ok za ljlude koji ne znaju previse o compu a treba im da zavrse neki jednostavniji poso tipa evo ja zivim sa cimerom i doneo sam neki wireless ruter pa hocu da postavim da on i ja budemo u lokalnoj mrezi preko tog rutera a on da se kaci preko nekog modema na kablovski.. u windows-u je to relativno jednostavno... par klika i gotovo... e sad da ne lazem u ubuntu po default-u je lako da napravimo lokalnu mrezu ali za NAT recimo ili treba da se kuca po shelu ili pravi konfiguracioni skript ili treba da se skine neki firewall program koji to radi ( zaboravih kako se zove pomenuti)...
I *nixi su skroz lak za ljude koji ne znaju u compovima previse - dodjes, instaliras i odes.
Drugi deo price veoma zavisi od distribucije do distribucije - ubuntu ocito nema to sto ti treba za setovanje nat-a po defaultu tako da mozes to sa 2-3 klika da odradis, ali zato SuSe ili Fedora imaju. Da ne pricam kako sa bilo kom linux distribucijom dobijas i full statefull firewall, sa windowsom ne.
Uvek cu da stojim iza cinjenice da unix ima mocan shell i da ko zna ne mora iz njega da izlazi da bi zavrsio bilo kakav posao...

Nije da na unixu ne mogu da se pustaju mp3-ovi i gledaju filmovi iz shella, ali cini mi se da vecina ipak preferira X+KDE/Gnome varijantu. Isto tako hc likovi vole da kucaju u vi-ju ali se meni cini da je openoffice mnogo boli
Ali organizacija kernela windows-a kao i brzina jednostavno je bolji..
No ofens, ali stvarno si me lepo nasmejao

Organizacija kernela na windowsu je ocajna, evo slikovitog primera -
http://www.visualcomplexity.com/vc/project_details.cfm?index=392&id=392&domain . Pogledaj kako 'fenomenalni' windows kernel u saradnji sa IIS-om rovari po kernelu i radi sistemske pozive, a kako to izgleda na kombou linux kernel+apache. Inace linux kernel je jedan od, ako ne i 'najneuredniji' *nix kernel.
U principu windows kernel je po performansama i dalje iza modernih *nix kernela, a jedino gde se vidi prednost u brzini je odziv GUIja. Nimalo cudno, obzirom da je grafika standardni deo windows kernela, za razliku od *nixa. E sad - to povlaci za sobom lose stvari, kao sto su smanjena stabilnost i los security. Ono sto je sigurno je da nikakav GUI nikada nece biti deo *nix kernela, dok ce u buducnosti vrlo verovatno MS da (opet) krene putem *nixa. *** desktop ce sigurno da bude sporiji, ali zato ce sistem u celini dobiti na svim ostalim poljima.
Uostalom, pogledaj malo na netu sta o svemu tome misle kreatori NT kernela i koliko su bili razocarani kad je vrh kompanije odlucio da u kernel ubaci GUI.
Problemi nastaju posto neko od proizvodjaca hardware-a frljne drajvere na koje niko nema uvid pa onda oni zezaju - sto u vecini slucajeva znaci da na linuxu verovatno i ne postoje - i razresava se mudrim izborom hardware-a.. tako da ako sam pod ubuntom nikad ne bi uzimao ati nego nv graficke na primer...
Ako cemo da poredimo hardversku podrsku za windows i linux, slobodno mogu da kazem kako linux ima bolju hardversku podrsku. Cik probaj da na Visti ili XPu poteras hardver od pre 10-15 godina.
Ne moze? Nema drajvera? Proizvodjaci su mislili da nema potrebe da razvijaju drajvere za nove verzije windowsa? Bas steta, jer taj matricni stampac odlicno radi posao ljudima iz racunovodsta.....
Sto se tice ultra modernog hardvera, sve sto ima veze sa serverima danas standardno dolazi sa drajverima za windows/linux/solaris. Tu spadaju mrezne kartice, kontrolerska logika na serverskim plocama (SATA/SCSI kontroleri) itd.
Jedini problem je kasnjenje drajvera za video kartice, gde po pravilu dajveri dolaze sa zakasnjenjem od mesec dana ili ne podrzavaju full mogucnosti kao u windowsu. Doduse nvidia i AMD/ATI obecavaju da ce u buducnosti drajveri da izlaze paraleno, sta ce biti videcemo.
vista zbog toga ima sigurnosne provere drajvera kojima se gleda sta drajver radi i sl... posto kad se jednom upadne u kernel mode moze se sve.. linux je ceo u kernel modu ali zbog toga sto imas uvid u kod bilo cega greske i ako se pojave lako se isprave sto nije na primer slucaj za proizvodjace recimo mreznih kartica gde sve zavisi od njihove "volje"...
Vista i dalje ne podrzava gomilu hardvera koji je stariji od 3-4 godine, a velika je verovatnoca da ga nikad nece ni podrzavati. Za proizvodjace mreznih kartica vidi gornji pasus - godinama unazad niko ne pravi mreznu karticu a da ne postoji podrska za *nixe.
Sto se tice ovih ili onih drajvera - sve drajvere u linux kernelu slobodno mozes da smatras sertifikovanim, zato sto su prosli proces testiranja na najrazlicitijim platformama (x86, amd64, PPC i sl.) Ali ti verovatno govoris o drajverima za graficke kartice, na sta sam odgovorio u prethodnom pasusu.
U svakom slucaju, ako nekom treba komp za posao generalno windows xp/vista je najbolji izbor jer pokriva najsiri spektar software- posto se ne radi u operativnom sistemu nego u aplikativnom software-u ( osim ko ne radi drajvere/mreze/serverske stvari i sl..)..
Pa, ova tema je povedena da se uporedi security windowsa u odnosu na OSX, a ne o tome koji sistem ima najsiru softversku podrsku. U svakom slucaju ne smatram da je windows najbolji za svakodnevnu upotrebu, ja svoj glas dajem OSX-u, jeste da nema sve programe koje ima windows, ali oni najvazniji su tu.
Ali uglavnom krivac za bezbednost je korisnik koji na kraju pritisne u neznanju dugme na kome pise "KILL ME" i zapita se sta li to radi
Zato neznalicama treba da se po prirodi stvari ogranici nivo destrukcije koji mogu da naprave, kod windowsa je to lose reseno, kod *nixa mnogo bolje.
to za upgrade software-a...
pa OK , odes kod caleta i upgradujes mu.... ako ti mislis da je odlazak kod oca previse naporan i smaracina ali da je upgrade-ovanje winamoa neverovatno bitna stvar onda mislis naopacke.. ( ne prebacujem samo kazem )...
Ne, nije meni naporan odlazak kod matorog, naprotiv, promasio si poentu - poenta je da je opisana procedura koja jako podseca na ono sto se srece na *nix sistemima (fire&forget princip), sa jako limitiranim userom. Totalno podrzavam to sto se windows sve vise priblizava *nixu. Winampa sam se setio jer je 'relativno skoro' dobio podrsku za neke audio formate pa je bilo pozeljno staviti novu verziju.
U windowsu isto dosta programa mozes da instaliras u document and settings pa user direktorijumu
Ne i one bitne/velike, kod *nixa svaki program moze lokalno da se instalira.