ako se recimo logujem kao root jer hocu da obrisem neki direktorijum i desi mi se da umesto da udjem u njega udjem u root folder i onda kazem rm -f *... hoce li mi unix reci eee jesi lud, jer znas sta radis....
Hm, 'rm -f' i nece da uradi bog zna sta, cak i ako das potvrdu, kapiram da si mislio na 'rm -Rf' tj rekurzivno brisanje.
Vecina *nixa ce te pitati za potvrdu, ne zato sto je tako iskodirana 'rm' naredba, nego zato sto je u bashrc/tschrc/zshrc promenjeno ponasanje shella. Veoma standardno, cak ne mogu da se setim ni jedne linux distribucije niti unix varijante u kojoj ovo po defaultu nije setovano.
Ali kad si dao ovaj primer, mozemo ponovo da poredimo *nixe i windowse - kod windowsa user koji standardno koristi masinu ima administratorske privilegije (recimo na masini na kojoj ja sada radim) sto znaci da, ako ja greskom sada krenem da brisem 'Program Files' folder i dam potvrdu za to, OS ce to i da uradi. Kod *nixa ovo naravno nije slucaj, zato sto user koji radi na masini je jako limitiran, obicno je clan 'users' i 'wheel' grupe. Takav user nema sanse da obrise bilo sta od sistemskih fajlova.
Ne kazem da ovo nije moguce setovati na windowsu, naprotiv, ali eto primera lose security prakse - od ovakvih najbanalnijih stvari, do mnogo ozbiljnijijih.
Ofc necu da zalazim u to sta moze da se desi kad se logujes kao administrator ili kao root; podrazumeva se da kada radis na sistemu i imas maksimalne privilegije imas dovoljno znanja i zdrave pameti da tacno zna sta smes a sta ne smes da uradis.
na win vecina problema je posledica odlaska na xxx sajtove i pokretanja programa, activex kontrola i sl... ko to ne radi 99% je bezbedan.... niti sam imao antivirus niti bilo sta osim windows firewall i nikad nisam imao problema sa virusima
Znaci standardni windows user ne moze po netu da gleda sta pozeli i mora da ima ukljucen firewall? Eto jos jednog ocitog primera koliko je security arhitektura windowsa losa. Reci cu ovo po stoti put - sistem koji u kernelu drzi GUI i gde je web browser srce sistema je los, end of story. I to ne bilo koji browser, nego najporozniji od svih - IE. Jedino gore od ovog moze da bude da user koji koristi ovakav browser ima admin privilegije, a to na windowsu u 95% sucajeva jeste tako.