Šta je novo?

Koliko godina se bavite racunarima?

Davne 1982-ge (kao osmogodisnjak) dobih ZX81, pa 1983 spektruma, pa krajem 1985 C-128, pa krajem 1987-me PC/AT kompatibilca itd... Od tada, svakih mesec-dva-tri promenim po koje parce HW da budem u toku... Naravno, u pocetku je sve to islo iz tatinog dzepa, a poslednjih desetak godina naravno iz mog...

Takodje pokoje parce ispravnog HW cuvem kao uspomenu (mozda napravim malu izlozbu jednog dana), npr, Spektruma sa sve INES "profi" tastaturom, ATI EGA Wonder 800, prvi IDE disk na svetu Seagate ST-157A, jednog od prvih miseva za PC na svetu (placen celih 250dem 1987-me godine), debeljuskast za danasnje pojmove i ima svoju PC ISA karticu na koju se kaci, 5.25" 1.2MB Teac floppy, zatim jednu 386/40 plocu sa Cyrix koprocesorom i 8x1MB SIMM 60ns Siemens memorije, itd...

Poslednja izmena:
Од 1984. године. Прва "машина" - ZX Spectrum 48k. Имао сам 13 година.

Poslednja izmena:
@Dark Side: Znao sam da ce me neko sa tamne strane sile razumeti:)
Sala, naravno. Jos su mi neki ljudi tako nesto rekli, nekad iznenadim sebe, lepo je dijagnostkovati kvarove, i resavati ih, i razmisljati o tome.
Plus, zaista nevolim da farbam ljude, 100% sam iskren, bez uvaljivanja.
Socom, POSHTENI:) Tako me zovu, ili ce me zvati.
A da smo matori, hamm, mozda malo...Bas me zanima koliko ima ozenjenih na forumu?
Pozdrav.

Od vremena ZX Spectruma
Pomalo sam umoran od njih polako.

Gospode, punih 17 godina. Vreme leti. Jos kao klinac sam akao burazerov komodor 16 (ajd sad, setih se i toga) sa grafikom i zvukom u tragovima... Ali prva ljubav je bila "prijateljica", Amiga 500:) Jadnica, tu je i dalje, fali joj drajv, crko transformator, pobego mis...
Svasta se posle izmenjalo, menjace se i dalje. Tako treba.

Pa eto... 1985 godina. Od Galksije i Spektruma, Amstrada CPC6128, Atari 1040 STF do prvog PC-ja (Racunari, Tajvanska veza) e, 21 godina...

Ja ove godine slavim mali jubilej... 10 godina druzenja sa racunarima...

Od 9-3,pa oko 13 - 14 god,nije loshe s obzirom da imam tek 19

16 godina ima.....c64 pa herkules.....286......386 win3.11 jeeeeeea to su bila vremena

Treba temi dodati - STOP udar nostalgije :)

pa od 4-5 osnovne,to je nekih 10ak godina

Od 1993, kad sam na poklon dobio C64. Kako je kod nas rat bio, sjecam se dobro da je struja dolazila samo par sati po noci, pa se skupimo kod mene pa po citavu noc cekamo da dode i igramo nekih igrica na C64.
Poslije sam kupio P1 166MHZ (jebote od njega je bio samo 200MMX bio bolji i hiljadu maraka skuplji) i od tad sam se samo hardwerom poceo *****avati. Hiljadu puta sam ga rastavio i sastavio dok nisam naucio sta je sta, milion puta digao sistem.

Možda se ovde neko nađe da zna odgovor na pitanje.
Elem, pored kontiša sam našo neki "monitor" manji od 14" i nije "crno-beli" nego "crno-zeleni". Pozadi ima priključak za "tastaturu"i za "računar" i još 4 ili 5 nekih drugih. Što je najzanimljivije, piše da je MADE IN YUGOSLAVIA i izgleda da je star koliko i moj ćale. Da li neko zna o čemu je reč???
Hteo bih i da ga popravim jer slova koja se nalaze na ekranu vide se jasno samo u trenutku gašenja na delić sekunde, inače stalno su na sve strane razmazana od leve pa do desne ivice ekrana. Meni se čini da to nije samo monitor ali možda neko od vas "znalaca" zna šta je ovaj item.

Ako ima potencionetre za stelovanje, da pomeris sliku - levo desno i gore dole (ne da razvlacis), izgleda da je kao rastelovan.

Ma jok. Ima samo potenciometar za brightness. Nije slika normalno razmazana. Izgleda više kao šum nego kao razvlač. Izgleda mi kao ekran od potenciometra ali nije. Baš me zanima da saznam šta je to. Pozabaviću se time kad dođem kući.

Poslednja izmena:
Amaterski od srednje škole, ETŠC:Nikola Tesla.
Profesionalno, od 1982 godine (Energoprojekt-Energodata),
serviser, Data entry "Inforex" računara,... 8 godina
serviser, Šalterska oprema, "Bunker Ramo", "Tim 100","Olivetti"... 9 godina
marketing i prodaja hardvera i softvera, 7 godina i još uvek...

Jel se neko ovde bavi necim drugim osim racunara? :)

imas temu o pecanju :d

Od 1996 cini mi se...imao sam 11 godina :d ...moja prvi racunar je bio 486DX4 na 66Mhz...ljuta mashina :smoke:

Ne znam šta valjaju ostali, ali znam šta ja valjam! :d :hump:

Negde ako se nevaram 1987-e sam dobio C64 i naravno odkidao uz njega. Cak sam se tripovao kad sam uzeo mali televizor ekran 37 da ga drzim ispred sebe kao monitor na stolu.
1994-e na red dolazi 286-ica sa 2mb rama i hard od velikih 40mb, naravno crno beli philips monitor dosta dobrog dizajna i za danasnje prilike. 1997-e na red dolazi prvi "ozbiljniji" racunar 486DX4 na 100mhz, i u nastavku noviji racunari.

jos uvek cuvam pojedine komponente koje mi vise na zidu (maticna od 486-ice sa procesorom na njemu).

Ispade 14 godina i to:
C-64 od 1992,
A1200 120MB HD 94-96,
AMD K5 100MHz predkraj 96,
99. do 2003. nisam imao komp (beh, trebalo je vise uciti a manje se zezati:)

Od Amstrada CPC 464 koga sam kupio 1991.

21 godina druzenja sa racunarima ....

Poceo sam davne 1982 godine, naravno kao i vecina ovde sa ZX .........da ne nabrajam sta sam sve preturio preko ruku.

A ja nisam hteo da se bakcem sa nekim gumicama i debeljanima pa sam odmah postao poslovan :S: Commodore +4 neke '86 ili '87 ako se ne varam
A u skoli programirali na Pekom32 super ultra kompjuterima :type:
Neograniceno iskustvo u glupostima

Vrh Dno