Šta je novo?

Koliko cesto defregmentirate vase diskove?

O&O Defrag 2x mesecno prosek neki da kazem i to posle samo nekog veceg brisanja.

Nikada ne radim defragmentaciju, osim par puta iz radoznalosti i testiranja, i to nisam radio godinama, sve radi ok, a danasnji diskovi po 500 gb , pa jos nekoliko komada.(treba 3 vecnosti nesto da mi drlja disk i posle pukne i onda nastaje ludilo)
A eksperimenti sa mojim diskovima ne dolaze u obzir!

Poslednja izmena:
Jednom u mesec-dva-tri sa diskeeperom, ali samo C particiuju, D uvek kipi od natrpanosti :D

Pih skoro nikada, doduse uradio sam defragment D-a jer sam postavljao page fajl tu pa reko da ga stavi kako treba, a druga situacija je kad pravim backup sistema... prvo defragmentujem pa onda backup-ujem... Stvarno nema preke potrebe za defragmentacijom na XP-u osim ako ne posedujes neki smrt losh kompjuter...

Uvek pre bekapa neke particije uradim i defragmentaciju doticne sto ce reci svakih 1-2 meseca

jednom u 2 nedelje ili kad nesto dosta brisem, pomeram, kopiram itd, onda odmah nakon toga.

Koristim DiskTrix Ultimate Defrag, NEMA jednostavnijeg i boljeg od tog :) Defrag+consolidate = win

jednom u 2 nedelje ili kad nesto dosta brisem, pomeram, kopiram itd, onda odmah nakon toga.

Koristim DiskTrix Ultimate Defrag, NEMA jednostavnijeg i boljeg od tog :) Defrag+consolidate = win

koji disk?

je li ovaj od 500gb

S vremena na vreme (npr. nakon oslobadjanja gomile prostora sa neke particije) uradim Analyze u Win. Defragmenteru, pa ako kaze da je zrelo za defrag, pustim defrag.

A za C particiju mislim da nisam doziveo u zadnje 2 godine da mi je bila potrebna defragmentacija. Najbolja defragmentacija C particije je reinstalacija :D Ionako sve podatke drzim na drugim particijama/diskovima, bas za slucaj da moram da reinstaliram ili padne sistem, a i zbog brzine.

Otprilike 1-2 puta mesecno sa IObit SmartDefrag..(analiza,defragmentacija i optimizacija)
I primeti se..pogotovo kad defragmentujem C (sistemsku particiju defragmentujem cesce)..

Ljudi, pa ja sam ovde najgori - ja svakoga dana defragmentujem disk, doduse sa windowsovim programom. Kad god izbrisem nesto vece (od 50Mb :) ili snimim pada defrag koji radi 30ak sekundi do par minuta.

pravo da vam kazem nikad nisam uradio defrag... Za ovih 2-3 godine koliko imam komp,
ali zato cesce reinstaliram windows (kad god nemam pametnija posla :)

Kako kad. Obicno 1 mjesecno ili kad instaliram neku igru i to samo C particiju dok D jos nisam nikako zato sto po njoj stalno pisem i brisem tako da se ne isplati.

Evo kako ja radim defrag systemske particije brzo lako i kratko i po meni najbezbolnije po motoriku HDD
Da krenemo od formatiranog HDD kad procitate ovo do kraja bice vam jasno zasto sam od ove tacke krenuo sa obrazlozenjem.

Instaliram ceo win, sa driverima auto pacherima i svim softverom kojim koristim, sve slike doc i ostale licne files drzim na drugoj particiji sa svim mailovima, kada zavrsite ceo install odete u win defrag odradite analizu i videcete da je win vec pomalo lepo razbacan po particiji ako pustite defrag on ce ga uraditi najbolje kolko moze da poslaze mada vec ce dosta toga biti u zelenoj boji koje nemoze da pomeri verovatno files lokalizovani windowsom.
Onda ja radim sledece reboot win u CD stavljam Hirens CD i pokrecem Acronisa i pavim image file cele C: particije tj particije gde mi je instaliran win, po zavrsetku opet restartujem ponovo dizem Hirens ucitavam Acronisa i sada dajem restor opciju on naravno prvo formatira systemsku particiju i vraca ceo system iz image file po zavrsetku dizem win.
Pokrenem defrag i sledeca slika je da vidim samo jedan plavi blok od samog pocetka HDD i posle toga sve je belo, tacnije prazan prostor.

Sledeci put kad zelite da defrag system ovaj proces ce da traje ne duze od deset minuta. Probao sam skoro sve ove defrag programe koje vi spominjete ali nijedan nije bolji od Acronisa koji uopse ni nije namenje za to vec za kloniranje HDD i systema.
Ovako dobijate uvek svez i odlican system, defragmentisan HDD, produzavate mu vek jer ga mnogo manje patite nego klasicnom defragmentacijom.

Ako ste gamer jedino sto trebate da iz My Doc pokupite sve save-ove od odredjene igre
:banana:

Ovo stalno "prelepljivanje" sistemske particije je totalno besmisleno za nekog ko intezivno koristi komp i čiji sistem doživljava konstantne izmene. A nisam siguran ni koliko igrači imaju korist od toga.
Precenjen je značaj defragmentacije i uopšte održavanja sistema - ljudi, koristite kompjuter i ne opterećujte se sa održavanjem.

Diskeeper 10 mi to radi automacki jednom u nedalju dana... Defragmentishem samo C particiju ( Win Xp - 100 GB ) i E particiju ( Vista x64 - 160 GB )... Particije sa dokumentima, muzikom, slikama, filmovima nedefragmentishem poshto nema svrhe a i trajalo bi chitavu vechnost.... Kad defragmentishem ovako chesto onda ceo proces traje nekih 10-15 min...

Ja radim obicno posle nekog veceg ciscenja,pa onda Disk Cleanup gde ocistim stare komprimovane fajlove koji jezivo usporavaju masinu i tada odradim defragmentaciju.

Ja radim obicno posle nekog veceg ciscenja,pa onda Disk Cleanup gde ocistim stare komprimovane fajlove koji jezivo usporavaju masinu i tada odradim defragmentaciju.

Svaka ti čast, pao si iz Engleskog ! :d
Otvori ponovo Disk Cleanup i selektuj opciju Compress Old Files i nađi nekog da ti prevede objašnjenje.

Pozajmim od drugara hard, prebacim sve sa druge particije na isti i uradim format particije. Kasnije vratim podatke.
Sto se tice C particije na svakih mesec dana pustim Rasco-ov Perfect Disk, i odradim defrag.
Zavisi od toga koliko sam programa instalirao i deinstalirao.

Svaka ti čast, pao si iz Engleskog ! :d
Otvori ponovo Disk Cleanup i selektuj opciju Compress Old Files i nađi nekog da ti prevede objašnjenje.

Ja sam naveo bukvalni pervod opcije a ne dodatno objasnjenje sta ta opcija zapravo znaci (u redu ,trebao sam i to da navedem na engleskom a ne pola pola), tako da ne vidim razlog za ovakvu reakciju.

Poslednja izmena:
Compress Old Files kompresuje (ne briše) stare fajlove (one fajlove za koje OS "vidi" da nisu u čestoj upotrebi ili nisu skoro upotrebljeni - gledano po datumu upotrebe), dakle praviš mesta na hdd-u kompresovanjem fajlova, ali oni ostaju na hdd-u. Ovakve kompresovane fajlove vidiš u Windows Explorer-u u plavoj boji. Nezgodno je što ta opcija (mada neznatno) usporava izvršenje ovakvih fajlova (koji mogu da budu i .exe ali bilo koje druge arhive ) - mada to sa današnjim računarima i nije neki problem.
Uostalom - ljudi često pogrešno tumače ovu opciju jer ona stoji u Disk Cleanup-u, ali nije u pitanju "čiščenje" fajlova već "sažimanje".

Compress Old Files = Kompresovanje "starih" fajlova, a ne brisanje kompresovanih starih fajlova.

U pravu si, pogresno sam protumacio ovu opciju ( prosto neverovatno ali istinito, nikada nisam citao uputstvo sta ona zapravo znaci).
Hvala ti na ispravci.

Diskeeper-om 2-3 puta nedeljno systemske particije, dok ostale sa multimedijom redje, mozda 2x mesecno.

Poslednja izmena:
Moje diskove ne defragmentujem nikad, ali kada treba da smirim nekog kolegu onda to radim Nortonom 2003 i radi dobro stvar. Nikad mi do sad nije zakazao.

Nazad
Vrh Dno