Šta je novo?

koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Čitajući ovde po forumu, očekuj da narednih nekoliko meseci imaš 0 KWh potrošnje, a onda ti posle sve lepo saberu i ode ti u crvenu zonu.
Pa nije baš da je većina iskusila takve probleme.

Generalno, problem sa čitačima postoji već godinama i ovi problemi su se dešavali i pre promene brojila

Nama su na paliluli zamenili brojila pocetkom leta bez ikakvih najava, jun mi je bio racun 4500, jul 9100. Evo citam 5x racun i prosto ne mogu da verujem da smo preko 100% struje vise potrosili. Oba meseca su bila jako topla oba meseca je klima radila svaki dan do 00, 01 nocu...

NS još nema računa ni u aplikaciji. Izgleda ovaj mesec ga ni nema
Ja sam ocitavam svoja brojila svakog 1. u mesecu i saljem im na mail i isto nema ni jednog racuna. Aj ako nema dovoljno popisivaca pa i da razumem, ali ja sam sam popisao brojila i poslao pre 25 dana i da nisu u stanju to sa maila da ubace u kalkulaciju to ne razumem.

NS mrka kapa u 2 stana. Kuća na selu stigao račun još 12.

Ovi naprednjaci su degradirali Novi Sad 100god u nazad u svim sferama.

Ja sam ocitavam svoja brojila svakog 1. u mesecu i saljem im na mail i isto nema ni jednog racuna. Aj ako nema dovoljno popisivaca pa i da razumem, ali ja sam sam popisao brojila i poslao pre 25 dana i da nisu u stanju to sa maila da ubace u kalkulaciju to ne razumem.
U kancu drže pune kutije papira od prijavljivanja potrošnje.

Stigli su mi racuni na klik kod Yetel banke, ali je jedan dupliran spram proslog meseca, sto mi je malo preterano, a nemam uvid u racun, jer na EPS-ovom sajtu i aplikaciji i dalje stoje nule, a hocu da uporedim da li je to onaj popis koji sam im ja poslao ili su opet izmislili neku potrosnju kao sto su mi radili godinama.

Ако имаш рч од прошлог месеца, а сам си пријавио стање, можеш лако израчунати, постоји апп.

Ако имаш рч од прошлог месеца, а сам си пријавио стање, можеш лако израчунати, постоји апп.
Molim te da povedeš računa o izražavanju

Skraćenica za račun nije rč, već rn 😀

NS i dalje ništa od računa... A kilometarski redovi kod EDBa, verovatno reklamacije. Zapaliće ih neko.

Neće a trebalo bi sve redom, počevši od eps-a

Znam da postoji aplikacija, ali znam i da popisivac ne ide da popise, vec izmisli neku potrosnju i ja se zalim i odbiju me, sa izgovorom da je EPS poslao upit ODS-u da im dostavi pravo stanje i da nisu dobili odgovor od njih i da ne mogu da prihvate moju zalbu.

40 dana nisam imao podstanare i upisao sam stanje sa brojila poslednji dan kada sam bio u stanu i iskljucio fidovu sklopku, znaci potrosnja je 0kw za 40 dana i meni stigle neki racun od 2500din sa izmisljenom potrosnjom i tu sam se zalio i odbili me. Od tada slikam brojila, pa ako opet vidim neke nebulozne cifre zalicu se, ali ovaj put sa dokazima.
A, ja im posaljem potrosnju na mail svakog 1. u mesecu i oni jedan mesec upisu to moje stanje, pa sledeceg meseca sami popisu 8. umesecu i naravno racuni budu veci, pa sledeceg manji, ali kada imas podstanare treba im objasniti odakle tolika razlika na racunima, pogotovo sad jer je coveku stigao duplo veci racun od proslog meseca i ja ne znam kako je EPS dosao to tog iznosa, a jos cesto nisu u stanu.

Udružite se i presavijte tabak.

Meni stigao račun 700+ dinara, ukupna potrošnja 0 kW iako sam im uredno poslao očitavanje 1. Avgusta. Sutra idem da se žalim.

Tek danas mi poštar doneo račune za struju.
Nova brojila, "očitana" potrošnja 0 kWh iako nema one antene za daljinsko očitavanje niti je iko dolazio da očita stanje.

Sada 2 septembra im šaljem očitano stanje pa da vidimo da li će mi uvažiti to stanje i ubaciti u račun za avgust.
Čisto sumnjam.

Ma oni su digli ruke.

Obratite pažnju, na novim pametnim brojilima, može se videti stanje svakog prvog u mesecu godinu dana u nazad (tj. od ugradnje brojila ako je ugrađeno pre manje od jedne godine).
Za stanje koje prijavljujemo bi trebalo prijaviti to stanje, prvog u mesecu.

Da se očitaju vrednosti zapamćene u ponoć prvog u mesecu, mora se malo kopati kroz meni brojila, sa ona dva (ili jedno) dugmenceta napred.
Nije isto kod svih brojila. Ali ne može se ništa pokvariti.

Na sada najčešćim Meter&Control brojlima, to je u delu menija "Billing"
OBIS kod (onaj broj što piše levo na displeju) jeste 1.5.8.1.x za višu tarifu i 1.5.8.2.x za nižu tarifu, pri čemu to X na kraju odgovara zapamćenom merenju, unazad.
1.5.8.1.1 je viša tarifa prvog u tekućem mesecu
1.5.8.1.2 je viša tarifa prvog u prethodnom mesecu
1.5.8.1.3 je viša tarifa prvog u mesecu pre...
Dakle ne potrošena struja po mesecima, već stanje brojila na te datume.

Kada se uđe u registar, piše i kog datuma je zapamćeno merenje pa se ne može pogrešiti.

OBIS kodovi su standardni, i isti su na svim brojilima.
1.5.8.1 je trenutno stanje brojila, viša tarifa.
1.5.8.2 je trenutno stanje, niža tarifa.

Jednog dana, u nikada do sada u istoriji zabeleženoj svetloj budućnosti, daljinsko očitavanje bi trebalo da čita vrednosti iz Billing registra, tj. merenja zapamćena prvog u mesecu.
Da znaju da koriste sistem, kada daljinski pristup proradi, mogli bi aVtomaCki da koriguju i isprave sve račune.

Obratite pažnju, na novim pametnim brojilima, može se videti stanje svakog prvog u mesecu godinu dana u nazad (tj. od ugradnje brojila ako je ugrađeno pre manje od jedne godine).

Da se očitaju vrednosti zapamćene u ponoć prvog u mesecu, mora se malo kopati kroz meni brojila, sa ona dva (ili jedno) dugmenceta napred.

OBIS kod (onaj broj što piše levo na displeju) jeste 1.5.8.1.x za višu tarifu i 1.5.8.2.x za nižu tarifu, pri čemu to X na kraju odgovara zapamćenom merenju, unazad.

Kada se uđe u registar, piše i kog datuma je zapamćeno merenje pa se ne može pogrešiti.

Jednog dana, u nikada do sada u istoriji zabeleženoj svetloj budućnosti, daljinsko očitavanje bi trebalo da čita vrednosti iz Billing registra, tj. merenja zapamćena prvog u mesecu.
Da znaju da koriste sistem, kada daljinski pristup proradi, mogli bi aVtomaCki da koriguju i isprave sve račune.
Hvala za ovo

Nije moguće kod svakog, već kod određenih modela, a i tu samo ako nema bug, npr ona zelena sa žutim dugmićima su vrlo bagovita, praktično samo EWG su ok.

Nama postavljali nova brojila pre dve nedelje, izazvali pozar u ulazu... Izgleda da su samo brojila postala pametna... Videcemo kakve cemo racune dobiti

Nije moguće kod svakog, već kod određenih modela, a i tu samo ako nema bug, npr ona zelena sa žutim dugmićima su vrlo bagovita, praktično samo EWG su ok.

Sva "pametna" brojila po IEC62056 moraju imati billing registar.
E sada, nisu sva digitalna brojila i "pametna" brojila.
Mislim, digitalno/pametno je žargon, nije zvaničan naziv.
Ali sva predviđena za daljinsko očitavanje moraju imati taj registar, jer se za obračun potrošnje zapravo on očitava.

E sad', kad razmislim, jeste da može da ga nema...
Operater setuje brojilo prilikom baždarenja, i može se setovati šta sve da se vidi ili ne vidi na displeju.
Billing može biti skriven iz menija. Ali to nema smisla jer se tada ne može (tako lako) proveriti ispravnost daljinskog očitavanja.

Kod mene u zgradi su zamenili sva brojila, i billing registar je vidljiv kod svih

Racun za jul u odnosu na isti mesec prošle god manji za 23% ili ti 123kw izbacivanjem elektricnog bojlera od 80l i tiki bojlera. Mogu da mislim koliko ce tek biti manji u zimskom periodu kad se isti nije gasio preko dana...

Их, одкад сам ја " избацио" бојлер.

Januar, februar opereš rule toplom vodom odma se upali radi pola sata ko slon da se kupao. Doslo mi kroz prozor da ga izbacim.
Hvala milom bogu pa sam ga konačno isključio, izbacio nisam jer ko zna šta kod nas moze da se desi...septembra ce biti najmanja potrosnja bez klime i susilice mada mislim da on/off klima vise troši, 1.4kw po satu pa puta x sati koliko radi...

Odakle sad takva matematika?

Ово шта они раде је брука и срамота. Ова држава је дотакла дно. Они не очитају струју у јуну и онда очитају у јулу и стигне ми рачун, пази сада.... 31 000 динара, иако ми је реална потрошња око 7000 месечно. Мени сат био покварен и рачунао само скупу стују, они то обралунали 5:1 иако је на сваком ранијем рачуну тај однос 1:1 скоро... Притом рачунали ми и да сам пробио црвену зону јер су све писали као један месц.... Значи људи страхота!!!!

1724783467786.png

Pazi sad svuda skoro u Evropi što više trošiš struju to ti je manja cena po kilovatu, što je i logično, samo kod nas je obrnuta matematika.
A to što te guraju u crvenu tarifu to rade namerno jer toliko im para treba pa cepaj po nama ovcama dok može da plaćamo i ćutimo, kada ne budemo mogli onda će da nas popisuju dok nam sve ne uzmu.

Nazad
Vrh Dno