Šta je novo?

koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Nas je 4 pa ide u proseku 2x dnevno... sta je tu cudno,pogotovo ako imas "sitne dece"?

I na tarabi pise svasta... :)
А тек она кугла илити лопта која замењује прашак.
polako, preksinoć sam postavio temu a ti već sada hoćeš rezultate :)
Па колико дана ти је потребно да смислиш зашто перете три машине дневно и да ли се струјомер врти кад искључиш све потрошаче?

a bre, ala ste navalili :)

evo ovako, mislio sam da mi treba vremena dok dođe majstor (u pregovorima sam :)) pa da na kraju kažem gde šta ne štima i da zaokružim celokupnu sliku a ne da stavljam jedan po jedan info i time zamaram.

zašto peremo tri mašine? pa peremo i trenerke i beli veš (gaće, čarape, peškire) i posteljinu i košulje i pantalone i zavese i svašta nešto ali da peremo-peremo i uvek se nešto nađe za veš mašinu, ***. krećemo se, jurimo svuda, znojimo se, menjamo garderobu, tuširamo se, bojler uključen, sada ćete da kažete da moram da živim noćni život u stanu da bih štedeo električnu energiju tipa da se kupam posle 24h u isto to vreme pa uključujem aparate, da usisavamo po noći, da spremamo ručak po noći, ili da steknemo naviku da se budimo u 3 pa da od tog minuta trošimo jeftinu, ajdeeee :p

ili da oznojen legnem da spavam, da ne menjam garderobu, pa da totalno uštedim :D

ne trolujem.

pokušaću da nabavim račun (iz edb-a) za prošli mesec koji je bio mnogo manji pa ću postaviti ovde zašto sam se zabrinuo da je ovolika cifra.

mislim da nikada nisam imao ovoliki račun (ili kilovata, svejedno) pa zato i otvorih temu...

Да набавиш рачун? Па зар немаш и прошли и све остале? Иначе од јесенас трошиш добро преко 1000kWh месечно, последњи рачун је за 33 дана па је за нијансу (10%) већи, све у свему, реално плаћаш за оно што радиш и како планираш своје време. Пише и да ти је просек у последњих годину дана око 1100kWh што значи да се ништа сада није десило што би требало да те забрине. Одокативно си прошлог месеца потрошио ~1200 па ако је било за 30 дана, онда је ту негде.

Перу и остали али не баш толико, осим ако бебићи праве гомилу, ту (и код Кинеза) је оправдано. Ја скупим по десетак пешкира, толико мајица (белих) плус толико шарених, 7-8 кошуља, ћега колико иде за тих неколико дана и машину укључим можда једном недељно.

На крају теме може да се закључи да не планираш да смањиш потрошњу и не пада ти на памет да користиш тајмере за машине и слично да би смањио рачун, остаје само да плаћаш и даље колико и до сада ... али немој да се жалиш на велики рачун.

Tema nema puno smisla, daj bože da ćeš i dalje imati lepe prihode koji mogu to da plate.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Calex,smiri malo,koji ti je... ne mozes se voditi logikom koliko ti sam peres ili jedna familija,jer sto vise clanova,prljav ves i ostalo exponencialno raste...

Maki,imas na racunu grafikon potrosnje u proteklih godinu dana,na to je mislio Calex...

Imas li invertorsku klimu koju koristis za dogrevanje u periodu kada je hladnjikavo a ne isplati se paliti centralno? Jer ti je potrosnja najveca u tim prelaznim periodima.... ili ima komsija :)
Jer da ti ves masina toliko jede onda bi i u julu imao preko 1k KW (zbog znojenja vise pranja,vise kupanja itd) a tebi tada bila najniza...
Da te krade komsija onda te i u decembru krao,skoro ista kao u aprilu potrosnja... problem je sto je tebi svaki mesec velika potrosnja,ne samo ovaj...

Gledaj ovako: nas je 4-oro skoro svi odrasli.Takodje centralno,ali keramicki sporet vrlo cesto koriscen,brzo kuvalo za vodu extremno cesto koristimo (ipak je 2kW),neko svetlo uvek gori a nisu stedljive sijalice,2 TV-a i 5 kompova od kojih minimum 3 uvek rade,TV non stop (neka bude da oni menjaju tvoj bojler),prosek 2 masine dnevno a ponekad i vise (i moja zena je manijak cistoce),poseban zamrzivac i onaj veliki kombinovani friz/zamrz. i sad sam pogledao sat,potrosio sam tacno 4900 kW za 13 meseci (nemacki sistem,nema ocitavanja,znam pocetno stanje kada sam se uselio).
Znaci,meni je sa neznatnom manjom potrosnjom od tvoje prosek 380kW mesecno...
Sa TA peci i kaloriferom i Srbiji sam jednom imao max 800kW kad je bilo -20c...

To daje sledece:
ili te komsija te vec godinama krade,
ili vise sledecih faktora:
-invertorska klima starijeg tipa koja zdere struju
-cesto kuvate,stari tip ringle-poznat zderac struje
-grejac bojlera u totalnom kamencu,neko je vec spomenuo (pre 5-6 god sam kod bake izvadio 2 manje kofe kamenca iz bojlera od 80 lit,zamenuo grejac,prepolovila potrosnju struje)
-u kuhinji imas protocni ili "brzi" bojler malog kapaciteta,tek taj sto zna da otkine...
-vise starijih CRT televizora u domacinstvu koji cesto rade (iamo sam neki Panasonic,jeo je "samo" 600W)

I moja ves masina je A++ i pere se sa Persil 35c,itekako opere sve zivo na 40 stepeni,sta god pisalo na tarabi... moram dodati da su ovde ipak kvalitetniji praskovi (zenin komentar).

Tipujem na kradju,jer taman imas toliko "viska" potrosnje koliko trosi jedno manje domacinstvo... jer po trenutnom ti trosis u proseku preko 40kW dnevno sto je nenormalno tj masina bi trebala da ti radi na kuvanju non stop skoro 24 sata (bar na mojoj pise max potrosnja 1,8kW)
ili imas vise navedenih faktora...

Nemoj sa nikim pregovarati,pozovi elektricara,daj mu "crvenu" jer to je kesa za njih da provere, ako ima kradje brzo ce uociti...

Није поређење веће или мање породице него превелика разлика, по отприлике сличној логици би ја требало да укључујем машину дневно или у најгорем случају на два дана а нема шансоне да скупим толико прљавог. Можда и ја грешим што се не пресвлачим 7-8 пута дневно и што се не туширам три пута у току дана.
Оно што ми је поглу у теми је то што има огроман рачун, велику вероватноћу да га је стварно направио и коментар да му не пада на памет да мења начин коришћења уређаја нити навике, а очекује савет. Уз то није ни проверио оно са искључивањем уређаја и провером струјомера, тако би углавном сазнао да ли га неко краде што је ипак мало теже и не верујем много у то.

На крају ћемо да сазнамо да рудари или има неку тешку машину повезану а није поменуо. ;)

cale, skupljam samo isečke što sam platio struju, onaj veći deo bacam.

nemam ni jednu tešku mašinu, ali sumnjam na komšije zato što znam šta se radi u zgradi, a kada bi uletela kriminalistička imala bi šta i da vidi.

ti meni ne bi verovao kada bih ti rekao da ima u zgradi oko 20 stanova gde mesečno plaćaju 0,00 dinara struju i da im je ove godine od strane elektrodistribucije stiglo da plate samo za poslednju godinu a da je ostatak potraživanja zastareo i ne moraju da plate. oko 7 godina su besplatno trošili struju. srbija, sve se može kad se hoće. poslaću ti kasnije na pp da vidiš par primera.

Bojler od 80 litara sa temperaturom vode na 3/4 od maximalne temperature zimi kada je minus izdrzi od jutra do veceri 4 kupanja u razlicitim intervalima gde je poslednje kupanje oko 22h bez ikakvog dogrevanja.

Racun mozes preuzeti od elektrodistribucije sa sajta. Bar ja tako proverim koliki je racun i pre nego sto postar donese. Jest da sam ja elektrovojvodina grupa, pa ima na sajtu, ne znam kakav sajt je za vas rejon.

Bojler od 80 litara sa temperaturom vode na 3/4 od maximalne temperature zimi kada je minus izdrzi od jutra do veceri 4 kupanja u razlicitim intervalima gde je poslednje kupanje oko 22h bez ikakvog dogrevanja.
То се онда не купаш као ја. :D Код мене издржи 20 мин. са једним купањем.. :d

Evo ja sam proverio situaciju sa bojlerom, jer me nervira relativno visok racun sa veoma malim brojem potrosaca. Prvi mesec dana (ne mogu da tvrdim ni da je pun mesec) racun se sa 3000 spustio na 2500. Kad stigne racun za ovaj mesec imacu potvrdu.

Зашто би цена била 10,2 ако је скупа 5,628 у зеленој или 8,44 у плавој?

Zato sto si zaboravio da dodas pdv od 20% koji ti se posle tabele potrosenih kilovata dodaje na ceo iznos, pogledaj racun (8.44*1.2=10.13din).
Iz zelene zone ti izadjes vec u prvoj nedelji u mesecu(od 0kw do 300kw), tako da ti je sve ostalo plava(od 300kw do 1600kw), prakticno se ti opasno priblizavas crvenoj zoni(sve preko 1600kw) gde je struja preko dana 16din+pdv=19.2din

Svi racuni EDB su dostupni na internetu u originalu i mogu se odstampati, samo treba da znas tvoju sifru (ED broj ) koji ti se nalazi kao prva stavka na svakom racunu(kod imena i prezimena).

Meni je bojler na tajmeru koji je podesen na jeftinu struju, bojler nocu ugreje vodu na max i drzi je vrucom tokom celog dana (moze se komotno kupati 20min).
Ovo mi mesecno ustedi oko 500din, jedino je problem sto nije za vise clanova jer ne moze vise od jednog kupanja (ili dva kraca tusiranja).

Sto se tice meraca struje da vam napomenem da ne prikljucujete sve uredjaje na njega odjednom, jer oni imaju oko 4-5kw max snagu koju mogu da izdrze, preko toga crkavaju.
Ja sam tako sprzio 3kom jer sam u isto vreme prikljucivao masinu za ves sa masinom sa susenje.

Poslednja izmena od urednika:
Racun mozes preuzeti od elektrodistribucije sa sajta. Bar ja tako proverim koliki je racun i pre nego sto postar donese. Jest da sam ja elektrovojvodina grupa, pa ima na sajtu, ne znam kakav sajt je za vas rejon.

evo proverio sam sada, hvala na informaciji ;)

sada sam ukapirao o čemu se radi, imamo isto kilovata (opet piše da je veća potrošnja za oko trećinu u odnosu na isti mesec prethodne godine a ništa nisamo dodavali od velikih potrošača) ali na prošlom računu piše da samo potrošili više kilovata u jeftinoj nego u skupoj tarifi. nismo ništa menjali u navikama od prošlog meseca od kada je stigao ovaj račun.

http://postimage.org/index.php?lang=italian

edit:

zaboravih da postavim i iznos:

Ako nemate naviku da koristite nocnu tarifu onda mi je ovoliko velika nocna tarifa jako sumnjiva, ili je uklopni sat koji prebacuje sa dnevne na nocnu razdesen (cesto se desava jer se oni ne proveravaju i po 30god),
ova druga opcija bi za tebe bila jos gora jer ces onda mnogo vise imati u dnevnoj potrosnji pa ce i racun biti bar 50% veci.

Evo upravo gledam prosek vise i nize tarife za moja 4 stana , svuda je nocna tarifa upola manje kw od dnevne tarife (a kod mene se ima obicaj da se pere i kuva nocu zbog jeftine struje).

Ovo kod tebe je jako sumnjivo.

U redu da se pere, skoro svaka masina ima delay start, ali sa kuvanjem nocu si malo zasolio pricu :D

Ako nemate naviku da koristite nocnu tarifu onda mi je ovoliko velika nocna tarifa jako sumnjiva, ili je uklopni sat koji prebacuje sa dnevne na nocnu razdesen (cesto se desava jer se oni ne proveravaju i po 30god),
ova druga opcija bi za tebe bila jos gora jer ces onda mnogo vise imati u dnevnoj potrosnji pa ce i racun biti bar 50% veci.

Evo upravo gledam prosek vise i nize tarife za moja 4 stana , svuda je nocna tarifa upola manje kw od dnevne tarife (a kod mene se ima obicaj da se pere i kuva nocu zbog jeftine struje).

Siniša ti li si :d

u pravu si. meni isto daluje da nešto nije u redu, pogledaj još jedan račun pre toga koliko je niža tarifa a nemamo običaj da po noći ostavljamo da se greje bojler, radi mašina, imamo centralno i slično, jedino što dok je jeftina do osam ujutru (od 6-8) radi sve, od jutarnje kafe, doručka (znači šporet :p), mašina za veš, bojler, mašina za sudove, sve redom uključujemo u tih nekih dva, dva i po sata od buđenja (pa nastavljamo i nakon toga ali do osam je već bojler skroz napunjen, mašine za veš i sudove oprane...), ali se po skupoj nastavlja i otkuvavanje mašina za veš i pravi se ručak i večera i pegla se veš itd.

edit: jutros sam gledao i do 8h je radila niža tarifa, upisao sam i višu i nižu pa ćemo svaki dan u isto vreme da merimo da vidimo da li ima odstupanja ili svaki dan imamo po 40 kilovata u proseku.

U redu da se pere, skoro svaka masina ima delay start, ali sa kuvanjem nocu si malo zasolio pricu :D

U pitanju su podstanari, kojima je svaki dinar bitan, pogotovo sto su iz juzne Srbije (citaj stedljiviji).
Ne biste verovali ali posto se grejemo na inverter klime(koje su same po sebi jako stedjlive), da ih nekad i ne ukljucuju ostavljajuci i ispod 15c u sobama kada spavaju.

Pre par godina sam se preselio u jednu staru kucu koja nije imala izolaciju, grejanje na gas, visoki plafoni, trosna stolarija, i kada sam prvi grejni mesec (decembar) dobio racun za grejanje od 15.000din za nepunih 70m2.
Iz inata sam odjavio gas i tu zimsku sezonu proveo u sobici od 2m x 2m sa ukucanim stiroporom 10cm iznutra i grejao sam se na kompjuter(200w sa monitorom) i dve sijalice od po 100w.
Na kraju sezone sam ustedeo za jednu inverter klimu.
Tako da nas ima svakakvih.

Sto se tice kuvanja takodje su moji roditelji uvek kuvali pasulj,sarmu i slicna jela (koja ce se jesti tokom nedelje) u jeftinoj tarifi (ostala navika od 90tih valjda).

Ja takodje volim da pecem picu (neretko je jedem pola meseca-bukvalno), a za nju moram da drzim rernu na max 3h da usija (za pravu picu je potrebna temperatura od minimum 400c stepeni). Pa racunaj 2kw x 3h x 15 dana = 90kw po 10 din = 900din za dnevnu tarifu, ili za nocnu 90 x 2.5 = 225din
Razlika od 700din, malo li je.

Sto , da nisi Pirocanac (za one koji nisu razumeli sta je pisac hteo da kaze u vezi stedljivijih iz juzne Srbije).

Nisam Pirocanac, ali te stereotipe olako pises i deluje onako kafanski/pijacarski

Nije stereotip nego cinjenica za ove ljude koji kod mene zive, samim tim sto su podstanari plus sto su im primanja mala znaci da im je budzet jako tanak pa stede svuda,
poredjenje sam napravio jer za 2000din vise bi imali 20c u celom stanu umesto da se smrzavaju na 15c, sto mislim da ni njima nije velika stavka za komfor, ali ajde mozda im stvarno ta usteda znaci.

Izvinjavam se svim Pirocancima na forumu zbog poredjenja (mada postoje vicevi o njima).

Sto se tice pice, imam kuci pravu pica pec koja tera temperature do 450c stepeni i znam veoma dobro sta sam napisao (sigurno sam ih preko 1000 napravio - iz hobija(citaj opsednutost ovim jelom) ne kao profesija).
Pice se u toj peci peku na 400c max 50 sekundi i dobijaju se ogromni res plikovi kao u pravoj piceriji i plus sto je res pecena odole (bez obzira koliko ima kecapa i koliko je on tecan).
Ovakva pica se ne moze napraviti u klasicnoj rerni koja ide do max 250c.

Samo da podrzim Devila sto se tice pice. Istina je da se ona pece na tako velikim temperaturama. Bar u Italiji i Zenevi gde sam ja jeo

10.000 dinara do 15.000 dinara , zavisi sta se od potrosaca koristi ili ne. 8.000 ako bas nemam nista tog meseca.

Jel struja u BG-u jeftinija? To sam citao u novinama nesto oko toga.

Poslednja izmena:
Kad vec pricamo o razlikama u regionima, gledajuci ovaj racun covek ima 32.000 din prenetog duga i nisu mu iskljucili struju,
ovde kod nas u NS ne dozvoljavaju vise od 4000din duga.

Meni su 5-og u mesecu dosli da iskljuce na 4100din prenetog duga (samo 100din preko), sreca pa sam uplatio dan ranije (ali se nije videlo na izvodu jer posta kasni 1 dan sa prenosima).

Zbog cega su takve razlike u arsinima ako je ista firma?

ovde u beogradu valjda isključuju preko 20k ali dva puta su mi isključili u deset godina. caka je u tome da kada pošalju opomenu ja platim koliko treba a da ne prelazi 20k i tako se vrtim u krug. inače uvek prvo šalju opomenu pa tek onda isključe. ponovni priključak je nešto oko 750 din.

Можда је склопљен неки уговор да се отплаћује? Имам у згради неке који су пре десетак година имали милионски дуг и онда повремено склопе уговор, плате један или два пута мало више па онда опет брљају ... тешко да ће икада да отплате.
Па неко мора да пази на сваку кинту, ево ја сам баш претходне ноћи кувао купус а пошто ми јефтина почиње ~0:15, онда израчунај колико је то трајало. ;) Па легао у 2:30 и устао у 5:30.
edit: jutros sam gledao i do 8h je radila niža tarifa, upisao sam i višu i nižu pa ćemo svaki dan u isto vreme da merimo da vidimo da li ima odstupanja ili svaki dan imamo po 40 kilovata u proseku.
Ако си коначно решио да нађеш где не ваља, онда погледај повремено како се и у току дана мења па ако приметиш чудну потрошњу а ништа не ради, онда може да буде крив и неко са стране. Ајд јави сутра како си мерио. ;)
Можда је проблем са скорашњом променом рачунања времена али ако кажеш да сада има јефтине до 8, онда није проблем у томе.
Izvinjavam se svim Pirocancima na forumu zbog poredjenja (mada postoje vicevi o njima).
Јок, извини се нама осталим јужњацима који нисмо циције а тако си све нас описао. ;) То што ја штедим није због тога него због чињенице да је овде много мање пара него горе код вас и онда мора да се прилагоди и трошење. Не бих имао ништа против да као некада и немам појма када је јефтина (мада су моји то одувек пазили) или да трошим 1300kWh месечно и то плаћам. ;)

Јок, извини се нама осталим јужњацима који нисмо циције а тако си све нас описао. ;)

Izvinjavam se svima jos jednom, naravno da nisam mislio tako, ali sam pogresno srocio (u zanosu pisanja).

Sto se tice iskljucivanja , ranije su slali opomene tipa racun stigne 15-og, opomena za taj isti racun stigne 25-tog (znaci samo 10 dana posle :smackbum: ),
Sada su prestali da salju opomene, ali zato vec 5-tog u mesecu (znaci 20dana od dolaska racuna) iskljucuju za dug od proslog meseca (znaci jos nije stigao ni novi racun nego odmah salju specijalce-bar moj slucaj).

Не знам како је овде, струју плаћам редовно, не пропуштам ни оних 5% или колико је већ за редовно плаћање. Можда и зато што опасно штедим и пазим па су ми и рачуни мали.

Nazad
Vrh Dno