Šta je novo?

koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
У овом случају нема ТА пећи па мора да се другачије гледа на проблем. Ипак, пошто је зими већа потрошња, могуће је да ипак има неког догревања.

Овде је просек преко 41kW дневно. Уопште није мало, потребно је да нешто баш добро цуцла да би се толико потрошило. Јеси ли сигуран да немате нешто што много троши а да је често укључено? Под хитно провери како ради када искључиш све што имаш (фрижидер не мораш, сачекај да се сам искључи али он ионако није неки потрошач) а после тога иди на остале провере. Није ти потребан мајстор док све ово не провериш.

najviše su uključeni šporet (imamo boš sa ravnom pločom, evo sinoć smo pravili makovnjaču tako da je i rerna uključena), mašina za sudove (ne peremo sudove ručno osim čaše, džezvu... recimo dva puta na dan da uključimo mašinu za sudove), bojler je uključen non-stop pa se stalno dogreva, veš mašina (siemens neka skupa ali ima energy a+++, bar tri mašine se odrade dnevno zato što se radi pa se peru košulje, pantalone, pa odvojeno, da jedna ne pofarba drugu jer je jedna košulja na crveno-bele kockice, druga je bela, ne razumem se baš u to pranje :p...), ali uglavnom to je to. klima ponekad radi kada pošto su posle 15-og aprila isključili grejanje ali recimo kada je kiša onda uključimo klimu da dogreje prostoriju petnaestak minuta na low ali stavimo maksimalnih 30 stepeni na daljincu pa polako greje, ne isključi se sama već mi isključimo klimu kada osetimo da nam je toplo u prostorijiama. jedino da troši hifi sistem i ipad zato što je to jedina novost od uređaja u odnosu na prošlu godinu :D

najviše su uključeni šporet (imamo boš sa ravnom pločom, evo sinoć smo pravili makovnjaču tako da je i rerna uključena), mašina za sudove (ne peremo sudove ručno osim čaše, džezvu... recimo dva puta na dan da uključimo mašinu za sudove), bojler je uključen non-stop pa se stalno dogreva, veš mašina (siemens neka skupa ali ima energy a+++, bar tri mašine se odrade dnevno zato što se radi pa se peru košulje, pantalone, pa odvojeno, da jedna ne pofarba drugu jer je jedna košulja na crveno-bele kockice, druga je bela, ne razumem se baš u to pranje :p...), ali uglavnom to je to. klima ponekad radi kada pošto su posle 15-og aprila isključili grejanje ali recimo kada je kiša onda uključimo klimu da dogreje prostoriju petnaestak minuta na low ali stavimo maksimalnih 30 stepeni na daljincu pa polako greje, ne isključi se sama već mi isključimo klimu kada osetimo da nam je toplo u prostorijiama. jedino da troši hifi sistem i ipad zato što je to jedina novost od uređaja u odnosu na prošlu godinu :D

Ti "kidas" struju, trosis bas mnogo..racuni su ti prilicno realni :D

očekivao sam odgovor tipa da trebam sa takvom potrošnjom da imam duplo manji račun :d

gledao sam jutros sat oko 6h i video sam da se okreće jeftina, moramo da promenimo navike, da živimo po noći, znači nema spavanja, pranje mašine za veš po noći, za sudove po noći, bojler po noći, peglanje sam zaboravio :p

edit: nisam napisao da mašina za veš kada završi pranje ima zvuk da probudi i nas i komšije tako da ako to ne rešimo nema ništa od noćnog pranja. čuje se tri puta piiiiip, piiiiip, piiiiip, ako ne isključiš posle minut opet se čuje isto pa onda sve ređe (na pet, pa na deset minuta...) ali recimo dok ne probudi ona pišti :)

Poslednja izmena od urednika:
Kod mene u kuci se godinama masina ukljucuje po noci,sad je nekad palimo po danu zbog bebca.
Inace dobijamo oko 5000 racun a imamo 2 kuce u dvoristu i 5 clanova.
4 tv-a,3 racunara,2 bojlera koji non stop rade,2 sporeta i jedna klima.

Sent from my Nexus 5X

...
edit: nisam napisao da mašina za veš kada završi pranje ima zvuk da probudi i nas i komšije tako da ako to ne rešimo nema ništa od noćnog pranja. čuje se tri puta piiiiip, piiiiip, piiiiip, ako ne isključiš posle minut opet se čuje isto pa onda sve ređe (na pet, pa na deset minuta...) ali recimo dok ne probudi ona pišti :)
Pogledaj uputstvo za masinu, verovatno to pistanje po zavrsetku pranja moze da se iskljuci. Ja imam isto neku Siemens i iskljucio sam to pistanje.

Pozdrav

Tvoja potrosnja je enormna ili neka faza ima dodir sa zemljom /vlaga u kupatilu/ ili ti neko krade struju. Nakacio se na tvoje brojilo. Gore si dobio predloge kako to da proveris. U mojoj zgradi je bilo toga prilicno cak su podnosene i prijave jer neki su bili toliko bezobrazni da posle par dana urade istu stvar ponovo prikace se komsiji na jednu fazu. Najednostavnija je provera Iskljuci sve osigurace u spciu /kada je vecina stanara kuci/ i vidi da li brojilo vrti.Licno petoclana porodica 50 samo zimikada dogrevam imam potrosnju preko 1000 KW. Masina zamrzivac 2 frizidera dva kompjutera. Sprema se kao u kafani dva studenta /salje se hrana/

Ua mislim da je sve ispravno jedbostavno pogledaj razliku cene izmedju skuplje i jeftinije struje, tri masine za susenje, pranje i sudove bojler non stop nocu na trojku danju na pola, kuva se na indukciju, pale se sve tri masine skoro svako vece 4 clana i 3500-4500 i oko 550 kilovata struje

Sent from my D2403 using Tapatalk

gledao sam jutros sat oko 6h i video sam da se okreće jeftina, moramo da promenimo navike, da živimo po noći, znači nema spavanja, pranje mašine za veš po noći, za sudove po noći, bojler po noći, peglanje sam zaboravio :p

Tebi onda kreće jeftina struja u 22h i završava u 6h. Ranije je na sajtu EDB-a bila informacija kad u kojim delovima grada počinje i završava jeftina struja.

Na strujomeru imas strelicu ili diodu koja pokazuje koja tarifa je aktivna - tako mozes da proveris u kom vremenu je jeftinija struja. Jel' imas svoj uklopni sat ili si povezan na daljinski sistem prebacivanja?

Pozdrav

Вероватно је даљинско, ваљда то зна. ;)
očekivao sam odgovor tipa da trebam sa takvom potrošnjom da imam duplo manji račun :d
Ја сам ти писао, рачун је реалан за ту потрошњу, али би могао да га преполовиш или још више смањиш ако промениш навике. Машина за веш сигурно има одложено укључивање па је лепо увече спремиш и подесиш да заврши око 6 ујутру. Сигнал можеш да промениш или искључиш па и то не мора да буде проблем, нарочито ако ионако устајете око 6. Можеш и једно краће прање у 22ч па подесиш друго ујутру.

За бојлере не знам како троше ако се догревају или повремено укључују, ја сада само понекад укључим јер нема много потребе да стално има вруће воде.

Или вас је много или је нека фирма ако оперете три машине дневно. ;)

То је што је, јефтина струја је само ноћом па се прилагођавајте или плаћајте оволико, ако је потрошња реална а све више делује да јесте.

Tri mašine dnevno......100% drži kineze na crno :p

Nerazumem baš to,nije valjda da celi program napravi za jenu košulju,majicu i gaće??
Normalno bi bilo natrpat do maximuma....ono 5-6 kila,odvisno od kapaciteta mašine

Čak mi se čini jeftinije ,kako se koja roba isprlja bacit i kupit novo :p

Poslednja izmena:
Ove nove ploče,steklokeramičke su 2x veći potrošači od običnih

Odakle ti ovaj info? Obicne ploce mozda manje/sporije greju, ali siguran sam ne trose manje struje.

Kod mene bojler radi(uključen) non stop,jeftinije je malo dogrejat vodu nego palit gasit

Ovo sam cuo na 10x mesta do sada, i mogu samo da kazem da se kosi sa zakonima fizike. Grejanje bojlera na 4x jeftinijoj struji da kosta isto/vise od dovrevanja na full ceni? klasican mit.

Можда су у питању посебне околности. Рецимо ноћу по јефтиној загрејеш воду и ујутру угасиш. Ако је некоме потребно да увече има пун бојлер, а преко дана се троши или просто охлади, питање је да ли је боље да се целог дана помало догрева оно што се потроши или да се цео дан троши и потроши па онда предвече поново пуни од почетка. Ја преко дана слабо трошим и углавном је и увече врућа вода па ми је бацање пара да цео дан буде укључен.

Kako se zove ovo čudo kod nas?
Jel ima neko preporuku za takav uređaj?

Ja sam kupio odavno, još 2009-te u Lidl-u ovakav

http://src.discounto.de/pics/Angebo...VERCREST-Energiekostenmessger-t-61890_xxl.jpg

Traži ih ovako

energy monitor
energiekosten-messgerät
medidor del consumo energético
misuratore dei costi energetici
Merač utrošene električne energije???

Stavi nekoliko slika u telefon, pa kad se setiš u nekoj radnji pitaj.

Dobra stvar je što ima mogućnost da zabeleži potrošnju u poslednjih 24h, idealno za potrošače koji ne rade konstantno, tipa mašine za veš, frižideri, zamrzivači. A i ova "novija" tehnika, TV, DTV, Smart TV, iznenadiće vas potrošnja.

Uredjaj se zove merac potrosnje struje, ima ga u svakoj radnji elektronike.

Ako se masina za ves koristi 3 puta dnevno onda je to razlog velike potrosnje.
Masina ima grejac plus motor bubnja ti je oko 2kw potrosnja puta 2h po pranju pa puta 3 pranja iznosi 12kw dnevno puta 30 dana jednako 360kw puta 10.2 din/kw(posto trosis preko dana) = 3700din/mesecno.
Ako se dosad nisi zapitao koliko trosis struje sa ves masinom, onda ni druge aparate ne stedis tipa bojler(na max) ili frizider (na min) ili pet obicnih sijalica od 100w na jednom lusteru ili ti sijaju sve sobe i hodnici dokle god si budan i slicno.

Poslednja izmena od urednika:
Pa ja imam tacno pola tvoje potrosnje, sa pola tvojih navika. Pazi, sudomasina ti trosi oko 1.1kwh, ves masina malo vise ili slicno. Sporet da ne pominjem (3kwh rerna itd...). Gde je ostalo. Realna ti je potrosnja. Plus, jeftina struja ti nije do 8 ujutru, vec do 6 leti do 7 zimi ili obrnuto. Stavljaj te masine na timere, ja tako radim, i ide mi 2/3 skupe, 1/3 jeftine.
Isto tako kukao moj drugar da mu glamox radijatori trose struju mnogo, racun stigao 50k itd itd... Donesem ja merac, ukljucim u glamoxa od 2kw, on potrosi manje od 1kwh na sat. Onda dosla na red tesica, koju ponekad ukljuce na po par sati... E ona konstantno udarala u 3,5kwh! Na zalost, i dalje nije verovao svojim ocima.
Kupi jedan merac, zakaci na masinu jednu, nek opere. Zapisi. Na drugu... I tako redom. Bojlere ne mozes da meris, i bolje nemoj. Trose kao mutavi. Lagano 3kwh ode na jedno prosecno kupanje sa ovim temperaturama vode. Kada sve saberes, videces da je realno. Ja sudo masinu ukljucim jedno 25x mesecno, masinu za ves 20, rernu 15x, klime po potrebi... I izadjem na 550kwh lagano.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Evo i meni sad stigao racun za struju 11k din, zimi kad se grejem, isto na struju, mi stizao oko 9k din, dal da upalim grejanje da mi se smanji racun :p

Elem sad cu da kupim merac pa da pocnem da merim

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

Ja dobio 1300din za struju. Najvise mi potrosio filter za jezerce, radi ko dragstor od 0-24H

Овде нико никада не погледа детаље рачуна него се само буни за цену?? Ако ти је рачун велики, прочитај тему, провери рачун тј колико умеш да се прилагодиш јефтиној струји, погледај шта имаш од потрошача и како користиш ... и углавном испадне да си потрошио баш то што ти наплаћују.
Masina ima grejac plus motor bubnja ti je oko 2kw potrosnja puta 2h po pranju pa puta 3 pranja iznosi 12kw dnevno puta 30 dana jednako 360kw puta 10.2 din/kw(posto trosis preko dana) = 3700din/mesecno.
Зашто би цена била 10,2 ако је скупа 5,628 у зеленој или 8,44 у плавој?

Машине за веш ипак нису толики потрошачи, код мене јесте око 2kW када се пере на 95 али све остало је 1 или мање. Па не пере ваљда стално нешто на 95, осим ако Кинези не троше много постељину и пешкире. ;) А не знам шта друго може да напуни три машине дневно, или Кинези или обданиште.

Struja je dzabe u srboji

Zasto mora na 95 da se pere. Lepo se reklamiraju ovi deterdzenti cold enzime, sto peru vec na 35
Ja sve perem na 40 stepeni

polako, preksinoć sam postavio temu a ti već sada hoćeš rezultate :)

Овде нико никада не погледа детаље рачуна него се само буни за цену?? Ако ти је рачун велики, прочитај тему, провери рачун тј колико умеш да се прилагодиш јефтиној струји, погледај шта имаш од потрошача и како користиш ... и углавном испадне да си потрошио баш то што ти наплаћују. Зашто би цена била 10,2 ако је скупа 5,628 у зеленој или 8,44 у плавој?

Машине за веш ипак нису толики потрошачи, код мене јесте око 2kW када се пере на 95 али све остало је 1 или мање. Па не пере ваљда стално нешто на 95, осим ако Кинези не троше много постељину и пешкире. ;) А не знам шта друго може да напуни три машине дневно, или Кинези или обданиште.
10.2 je zbog toga sto je to prosecna cena kwh u ovom slucaju. ***, kada se racuna koliko placas kwh, uzmi krajnju sumu i podeli sa brojem kwh, dobices realnost. Znam da se tvrdi da je kod nas najjeftinija struja na svetu, ali nije. Jer akciza i pdv nam idu iz dzepa, samim tim placas toliko 1kwh. Ja kada sam kopao na industrijskoj struji, racunao sam 1kwh na 10 us centa. Bio je usd tada dosta slabiji, oko 85 dinara. Kopalo se 24/7, tako da je odnos bio 1:3. Kada mi na kraju stigne racun, to izadje oko 10 us centa... A ne 3 ili 4 koliko oni tvrde. Posto eps tvrdi da maxigraf nema veze sa cenom struje, znaci to u stvari i ne placam. Pa gde je reaktivna, pdv, akciza... I opa, ode na x3 od onoga sto pise.
Tako je i ovde: po racunu covek placa 10 dinara 1kwh. Kao sto ja placam oko 9...

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

polako, preksinoć sam postavio temu a ti već sada hoćeš rezultate :)

Mene, vise od toga da li te neko krade, interesuje sta vas 4-5 ukucana svakog dana pere u tri pustanja ves masine?
Meni vec deluje ko da nas trollujes...

Nazad
Vrh Dno