Šta je novo?

Koliki TV da uzmem?

AtiRage

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2002
Poena
620
Cao svima, interesuju me vasa iskustva sa SD i antenskim kanalima na Full HD televizorima. Planiram da uzmem neki od 37 ili 40 inca, ali posto sam u sobi ogranicen sa prostorom [u smislu ne mogu previse da se udaljim od uredjaja] interesuje me na koliko metara i na kolikom ekranu je prihvatljiva slika iz analognog izvora.

Sto se tice prostora - mogu se udaljiti od zida max 2.5 metra. Tako da uveliko razmatram 32" zbog blizine ekrana..

Na umu sam imao seriju 5 ili 6 od Samsunga.
Interesuju me vasa iskustva sa istim televizorima i nasim tv programom [necu imati mogucnost digitalne kablovske].
Kog proizvodjaca bi ste mi preporucili i koji model koji se dobro snalazi sa SD signalom?

TV kupujem za gledanje HD filmova, dvdripova i igranje. Pretezno za kucni bioskop, ali cu puno gledati i tv program.

Unapred hvala :wave:

ja imam LE46A656A, i sve odradjujem sa 2,5 m. i desktop, i filmovi, sve sve sve...
kapiram da bi bilo ok i sa vece razdaljine..

E daj reci mi, ali onako realno - da li vidis razliku recimo sa te razdaljine izmedju 720p i 1080p materijala?

Pretpostavljam da je razlika izmedju SD i 720p materijala vise nego ocigledna, ali me interesuje ovo za 720p vs. 1080p.

Hvala!

Hvala na iskrenom odgovoru, pomogao si u razresenju moje dileme.

Ja na 50" vidim razliku sa 3 -3,5 metara.

Sigurno se moze videti i na 46tici sa 2,5 metara.

Da je znacajna ? Da vredi pare ? To je sigurno subjektivno, ali je objektivno vidljiva.

Ja bih licno pre kupio veci TV nego FullHD.

A veci + FullHD je naravno pun pogodak 🙂

Poz

A isti materijal si pustio na 720p i 1080p pa gledao sa 3-3.5m?
Isti BD ili MKV, koji je 1080p pa se namesti izlaz iz PC ili BD playera prvo na 720p pa na 1080p.

Ok, pitao sam ovo jer dosta reviewa koje sam citao na netu kazu da ljudi ne psutaju isti kvalitet filmova (bitrate i sl) kada su u razlicitim rezolucijama, te da im 1080p izgleda bolje zbog drugih osobina a ne zbog rezolucije. Licno, meni i na mojoj 720p plazmi FullHD deluje detaljnije ali se plasim da je zbog toga sto je to u stvari neki HD-DVD ili BD, MKV 1080p skoro da nemam.

1080p materijal na 720p/768p display-u ce izgledati bolje zbog supersamplinga kao posledica downscaliranja. Svaka slika, bilo staticna ili pokretna ima veci "fidelity" kada se "spusti" iz vise u nizu, nego kad se prikaze u native rezoluciji panela. Pod uslovom da skaler nije krs.

Poslednja izmena:
1080p materijal na 720p/768p display-u ce izgledati bolje zbog supersamplinga kao posledica downscaliranja. Svaka slika, bilo staticna ili pokretna ima veci "fidelity" kada se "spusti" iz vise u nizu, nego kad se prikaze u native rezoluciji panela. Pod uslovom da skaler nije krs.

Bolje od cega? Ovo nije 100%.

Ako pustis 1280x720 na ekranu koji ima 1366x768 mora se raditi upscaling tj. interpolacija sto svakako ne valja. Na tom istom ekranu, 1920x1080 koji se downscale-uje izgleda bolje. To je ovo sto je napisano i sa time se slazem.

Medjutim, ako je materijal identican broju pixela i ako se to uradi u produkciji (garancija kvaliteta), onda ce to izgledati bolje ego sto to moze da uradi prosecan TV. U najboljem slucaju skaler u TVu to moze uraditi jednako dobro kao studio, bolje ne bi smelo da moze.

Slazem se da ovo drugo nije realno moguce jer su svi TV paneli 1366x768 ili 1024 x768, a materijala u tim rezolucijama tesko da ima, makar ne u znacajnijoj kolicini.
Ipak, nije 100% tacno da je uvek bolje da je materijal vise rezolucije. Najverovatnije da, ali nije pravilo 🙂.

Pozdrav

Pa da, nista nije sigurno naravno, zato i napisah ako skaler nije los. 🙂

Da imamo materijal vise (izvorne, ne upscale) rezolucije od 1080p i da elektronika TV-a moze da ga prihvati i kvalitetno downscale-uje tj. da ima input za njega kao sto npr. 720p televizori imaju 1080p input, to bi izgledalo bolje nego 1080p materijal na tom istom 1080p TV-u.

Poslednja izmena:
Pa da, nista nije sigurno naravno, zato i napisah ako skaler nije los. 🙂

Da imamo materijal vise (izvorne, ne upscale) rezolucije od 1080p i da elektronika TV-a moze da ga prihvati i kvalitetno downscale-uje tj. da ima input za njega kao sto npr. 720p televizori imaju 1080p input, to bi izgledalo bolje nego 1080p materijal na tom istom 1080p TV-u.

Ne preteruj 🙂.
720p ekranu fali ~milion piksela u odnosu na 1080p ekran, tacnije prvi ima ~1mil., a drugi ~2miliona.

Ne moze da bude bolja slika na prvom, pa ne znam kakav materijal da stavis 🙂

Mislim da se nismo razumeli 🙂. Ne kazem da 720p mat. izgleda bolje od 1080p mat. na 1080p TV-u, nego da 1080p mat. na 720p TV-u izgleda bolje od 720p mat na tom istom 720p tv-u. Analogno s tim, neki "hipoteticni" 4kx2k mat. bi na nekom 1080p TV-u pod uslovom da isti moze da primi 2k signal i da skaler nije los, izgledao bolje od 1080p mat. na istom 1080p TV-u. Naravno, nije razlika nebo i zemlja, u oba slucaja, mala je, ali postoji, "resize" ne moze da ucini cudo. Je l' smo se sad razumeli? 🙂

Poslednja izmena:
720p vs 1080p rip

Poredjenje te 2 slike nicemu ne sluzi - imaju razlicitu boju i kontrast - 1080p je "slucajno" nabudzena da lepse izgleda. Bezveze :S:

Kao da je na 1080p uključeno 16-235 > 0-255

Ne znam šta je uključeno, ne izgleda isto 🙂

Ovaj 720p je verovatno onaj nesrećni ... od 4.5GB a ovaj 1080p ... od 13.6 GB tako da nije ni čudo da postoji razlika .... 😛

Poslednja izmena od urednika:
Oba su nesrećna ... prvi od 4.5gb drugi od 8gb. Čak i drugi nesrećni ... 🙂 od 7GB izgleda isto kao onaj od 4.5gb.

Nazad
Vrh Dno