Šta je novo?

Koliki je ntuser.dat (XP) ?

• Začetnik teme Začetnik teme Borko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Borko

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2001
Poena
630
Kod mene je 12 MB na mom nalogu. Na jednoj svezoj instalaciji 2 MB. Koliki je kod vas?

Kod mene je 3.5 MB. Win je instaliran pre mesec dana.
Sta je taj ntuser.dat i koliko drzis win kad je narastao do 12MB?

DeanXP je napisao(la):
Kod mene je 3.5 MB. Win je instaliran pre mesec dana.
Sta je taj ntuser.dat i koliko drzis win kad je narastao do 12MB?

U tom file-u je jedan deo registry-ja. Inače XP (SP1) držim od 2.01.1002. god, svašta od softwarea je prošlo najviše igara i za sada uopšte ne pravi probleme.

Borko je napisao(la):
XP (SP1) držim od 2.01.1002. god,
ma, lazes! tada nije postojala ni struja, a kamoli kompjuteri i Win :twisted: a ne verujem ni da imas preko 1.000 godina 😛

inace, kod mene je taj fajl tezak 5.75MB, a WinXP/SP1 je instaliran pre (otprilike) 5 meseci, a u medjuvremenu je (de)instalirano citavo brdo programa!

ps. kako mogu da vidim kada je tacno instaliran XP? da li je to zabelezeno u nekom log fajlu?

evo vam tacnog objasnjenja.

ntuser.dat je u stvari registry fajl, deo glavnog registrija, koji sadrzi sve setovanja za datog korisnika. znaci ako se u korisnickom folderu nalazi Mirko kao korisnik, Mirkova setovanja se nalaze u tom fajlu.

ako hocete mogu da postavim ovde primer batch fajla koji bekapuje registry tako da se ne bojite gubitka nekog setovanja ili u slucaju pada sistema prilikom overkloka

ZoNi je napisao(la):
...

ma, lazes! tada nije postojala ni struja, a kamoli kompjuteri i Win :twisted: a ne verujem ni da imas preko 1.000 godina 😛

inace, kod mene je taj fajl tezak 5.75MB, a WinXP/SP1 je instaliran pre (otprilike) 5 meseci, a u medjuvremenu je (de)instalirano citavo brdo programa!

ps. kako mogu da vidim kada je tacno instaliran XP? da li je to zabelezeno u nekom log fajlu?

U brzini sam tako napisao. Od 2.02.2002.
Pogledaj datum foldera Service Pack Files.

Miroslav je napisao(la):
evo vam tacnog objasnjenja.

ntuser.dat je u stvari registry fajl, deo glavnog registrija, koji sadrzi sve setovanja za datog korisnika. znaci ako se u korisnickom folderu nalazi Mirko kao korisnik, Mirkova setovanja se nalaze u tom fajlu.

ako hocete mogu da postavim ovde primer batch fajla koji bekapuje registry tako da se ne bojite gubitka nekog setovanja ili u slucaju pada sistema prilikom overkloka

Ne bi bilo lose da nam malo objasnis koji sve fileovi cine registry kod XP-a. I naravno stavi taj batch file. Meni je sumnjiva velicina od 12 Mb na mom nalogu. Na drugom nalogu na mom racunaru je oko 8 Mb. Da li je to OK ?. Da nije tu nesto duplirano. Inace, ljudima nije jasno kadsa ciste registry, opet se posle toga velicina fileova ne menja znacajno. Tako je bilo i na 98x. Postoji li nacin da se smanji i velicina file-a. Neki su preporucivali export, pa uvoz.

ovaj program dole snimite kao backup.reg
on ce bekapovati registry i drzace, ako se ne varam, 5 kopija istog. sta vam je potrebno? skoro nista, ali ipak ima nesto. makecab.exe je fajl koji je ukljucen u win2000/xp instalaciju i u ovom slucaju vam nece trebati. ako imate recimo WinNT, on se nalazi u Microsoft software development Kit-u.
Regback.exe je jos jedan program koji ovaj batch fajl koristi, a nalazi se u WIndows 2000 Resource Kit-u. ako ga nemate, okacicu ga ovde.

Dakle, kopirajte regback.exe u WinNT\\System32 direktorijum. Pokrenite ovaj batch fajl i to je to.
Ako zelite da se oslobodite obaveza startovanja ovog programa, dodajte ga u Task Scheduler, rucno ili sledecom komandom:
at 19.00 /every:m,t,w,th,f,s,su c:\backup.bat

uglavnom, komada bi trebala da je jasna, u 19.00 svaki dan startuj c:\backup.bat (ako ste ga tu snimili)

Ili ga jednostavno stavite u Startup 🙂
[code:1]set backupdir=%windir%\repair\regback
set tempdir=%temp%\regback

if not exist %backupdir% md %backupdir%
if exist %tempdir% rd /s/q %tempdir%
md %tempdir%
regback %tempdir%

:checknumfiles
set num=1
for %%f in (%backupdir%\*.cab) do set /a num+=1
for /f %%i in ('dir %backupdir%\*.cab /a/o-d/b) do set oldest=%%i
move %backupdir%\%oldest% %backupdir%\%oldest%.old
goto checknumfiles

:checkname
set num=1
:loop
if not exist %backupdir%\rb00%num%.cab goto createcab
set /a num+=1
goto loop

:createcab
set name=rb00%num%.cab
echo .set inffilename=%backupdir%\setup.inf > %backupdir%\cabdirect.ddf
echo .set cabinetnametemplate=%name% >> %backupdir%\cabdirect.ddf
echo .set diskdirectorytemplate=%backupdir% >> %backupdir%cabdirect.ddf
echo .set rptfilename=%backupdir%\setup.rpt >> %backupdir%\cabdirect.ddf
echo .set maxdisksize=cdrom >> %backupdir%\cabdirect.ddf
for %%f in (%temp%\regback\*.*) do echo %%f >> %backupdir%\cabdirect.ddf

makecab /f %backupdir%\cabdirect.ddf

del %backupdir%\cabdirect.ddf
del %backupdir%\setup.*
if exist %backupdir%\%oldest%.old del /f/q %backupdir%\*.old
rd /s/q %tempdir%[/code:1]

Borko je napisao(la):
...

Tako je bilo i na 98x. Postoji li nacin da se smanji i velicina file-a. Neki su preporucivali export, pa uvoz.

Da li je ?

Za Win 9x :

Exit to DOS, pa onda jedan C:\scanreg /fix

A pre toga dobro procistiti rucno ili nekim namenskim alatom.

Proveriti velicinu user i system.dat pre i posle akcije.

Nazad
Vrh Dno