Šta je novo?

Kolika je realna brzina prenosa podataka izmedju dve gigabitne mrezne karte ?

dulsrules

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.08.2007
Poena
499
U mojoj kucnoj mrezi imam 3 racunara. Na mom je gigabitna lan karta, na ostala dva 100 mbit. Povezani smo kablom kategorije 5. Prosecna brzina prenosa izmedju racunara je oko 10 MB/s. Zanima me koliko bi se prenos ubrzao ako bi u ova druga dva racunara stavio gigabitne kartice. Hvala na odgovoru.

Može i dosta više, ali zavisi i od toga koje su mrežne karte, preko kog interfejsa se povezuju, koliko su brzi hard diskovi, koliko je brz switch/ruter itd.
PCI magistrala recimo počinje da bude usko grlo za gigabitnu mrežu.
Kada sam testirao Fujitsu NAS više klase sa gigabitnim interfejsom i četiri diska u RAID 5 modu, povezan direktno na gigabitnu mrežnu kartu integrisanu na ploči, imao sam maksimalan transfer od 111 MB/s.

Ti bi u konkretnoj situaciji sigurno dobio 4-5 puta brži transfer nego preko 100Mbit mreže.
Imaj u vidu da ti treba i gigabitni switch.

Poslednja izmena:
Kompjuteri su povezani preko DIR-300 rutera, ako nesto znaci.

22-27 MegaBajta/S npr

Lepa brzina, to je skoro 3 puta brze od ovog na cemu sam sada. Mislim, nije mi sad toliko stalo da moram da imam tako brz protok, i ovako je zadovoljavajuce, ali bi bilo lepo kod buduceg upgrade-a znati sta da ocekujem sto se tice brzine u LAN-u.

Kod mene kroz gigabitni switch u total commanderu prilikom kopiranja velikih fajlova ide brzina od 65-100MB/sec na cat 5 kablu. Diskovi su prilicno brzi u masinama , to je takodje bitno....

Kod mene kroz gigabitni switch u total commanderu prilikom kopiranja velikih fajlova ide brzina od 65-100MB/sec na cat 5 kablu. Diskovi su prilicno brzi u masinama , to je takodje bitno....

od 100 nisam dobacio ali 65-70 je uobičajeno. Kvalitet kabla mnogo znači, u kancelariji tj. u kuhinji kancelarije često povežem dodatni računar i kablom povežem onako seljački preko poda, u početku je bilo sve ok međutim kako se taj kabl (najbolji koji su imali u netiksu) malo izakao to nema sile da ostvarim preko 35, sličan problem sam imao i sa lagranž utičnicom gde je učukan jedan od kompova, na svima je lio recimo 70 te tek nešto preko 20 i samo promenom utičnice sve je proradilo kako treba.

Ne znam Misko zasto je takav protok kod tebe, kod mene su kablovi neki digitex najeftiniji koje sam nasao, imam jedan od 30m , kupljen u I*telu pre nekih 5 godina, jos jedan od 20m(bio je ovaj duzi oko 700 din sa sve krimpovanim krajevima), i par komada po 5-10m, lako izvucem 90-100MB kad kopiram izmedju masina kojima su diskovi do 40% popunjenosti...svi su na win7 ili server ali mislim da to nema veze jer i pod xpom radilo bi kako treba..

Poslednja izmena:
Kompjuteri su povezani preko DIR-300 rutera, ako nesto znaci.
DIR-300 ima samo 100 Mbit LAN.
Treba ti onda ili novi ruter ili gigabitni switch za povezivanje računara, pa onda kabl iz njega u ruter za Internet.

Zahvaljujem najlepse.

Ma TP-Link TL-WR1043ND ruteru i računarima sa Realtek karticama (moj kućni setup) transfer velikih fajlova je do 80MB/s.

Ma TP-Link TL-WR1043ND ruteru i računarima sa Realtek karticama (moj kućni setup) transfer velikih fajlova je do 80MB/s.
kako ovo izvodiš, molim te objasni mi? doduše wireless mi je konekcija po kući ali nisam video ništa brže od 1-1,5 MB/s kao što znaš isti ima i USB port koji je za ono za šta sam ja misli da ga namenim potpuno neupotrebljiv,...

doduše wireless mi je konekcija po kući

Mislim da si sam sebi dao odgovor. WLAN G je uobičajneo oko 1,5MB/s; za N je malko bolje pa tu može i oko celih 10MB/s ako se kopira sa žično vezanog računara na bežično vezanog.

Poslednja izmena:
Bas tako, G ide do 2.5MB po sekundi, nista bez zice ko hoce brzinu i odziv dobar....

Mislim da si sam sebi dao odgovor. WLAN G je uobičajneo oko 1,5MB/s; za N je malko bolje pa tu može i oko celih 10MB/s ako se kopira sa žično vezanog računara na bežično vezanog.
da, nisam naveo, mada sam mislio da se zna da ovaj ruter po default_u ide na N pa tako stoji i kod mene! Probao sam da menjam kanale, standarde (b, g, n ,b+g+n,,....) i dosta toga jos i nista ne pomaže! razmišljam o prelasku na dd-wrt ili gargoyle firmware,...ima li neko tu iskustva? inace u pripremi za kupovinu ovog modela nisam ni u kakvoj opciji imao žičnu kombinaciju,...čak šta više računao sam puno na njegov USB port koji je u stvari neupotrebljiv,..pri ovim brzinama,...

Poslednja izmena:
Izvinjavam se za mali off, ali vidim razne primere brzina pa htedoh da pitam ima li ko ideja sta moze biti problem: tp link 940N, laptop m14x AW ista soba, 2m direktna vidljivost i kopiranje 1 hd filma ne prelazi 4,4MB/s (pada povremeno na 2MB/s). Probavao sam da menjam mod rada na b+g+n, samo n, kanale itd. bez nekog uticaja. Svaka ideja dobrodosla.

I kod mene je tu između 70-80MB/s D-Link Switch, 5e kablovi

Izvinjavam se za mali off, ali vidim razne primere brzina pa htedoh da pitam ima li ko ideja sta moze biti problem: tp link 940N, laptop m14x AW ista soba, 2m direktna vidljivost i kopiranje 1 hd filma ne prelazi 4,4MB/s (pada povremeno na 2MB/s). Probavao sam da menjam mod rada na b+g+n, samo n, kanale itd. bez nekog uticaja. Svaka ideja dobrodosla.

Isti slucaj sa Acer AOD257 netbook-om, kaci se na 65Mbps N, bukvalno stoji pored router-a. Dok recimo dve godine stari Acer notebook se kaci na 130Mbps N i radi sasvim normalno i iz druge sobe.

Ontopic, preko gigabit ethernet-a(direktna veza kablom izmedju racunara i latptopa) sam dobijao transfer oko 60-70MB/s i tu je definitivno hard disk ogranicavajuci faktor.

Nazad
Vrh Dno