Vuk je napisao(la):
Znam i ja da je AMD varijanta brza, ali koliko? Ne bih voleo da za par procenata u brzini (5-10%) utrosim nekoliko dana na prodaju mojih komponenata, potrazi za novim, reinstalacju windows-a, a i da ne pricam da bi mi za amd varijantu i Leadtek PCI-e graficku trebalo jos oko 180 evra za doplatu.
Evo ovako, AMD Athlon64
[email protected] Ghz sa memorijom na 266 Mhz, je brzi od Prescott-a
[email protected] Ghz nekih 10-12% u proseku, u dvadesetak obavljenih testova u realnim uslovima. Socket 939 varijanta je brza jos nekih 7-8% od Socket754. Prednost pomenute AMD64 masine nije samo brzina, nego i kolicina toplote koju emituje CPU, postojanje cool'n'quiet-a, noviji PCI-E standard, 6600GT Extreme je brza karta od ove koju trenutno imas, platforma je za generaciju novija od 865, Athlon ima 64 bitne ekstenzije, pa ce moci da pokrece buduci software, koji hipoteticki nece raditi na Intel platformi ili o prednosti u performansama koji donosi isti. Evo, primera radi, 64-bitni Cinema 4D radi rendering oko 35% brze nego u 32-bitnom modu.
Postavlja se pitanje, ako sad ne prodas stare komponente, pitanje je koliko ces para moci da dobijes kasnije za te iste, a da ne pricam o gorkim iskustvima sa komponentama koje otkazu samo nekoliko meseci po isteku garancije.
S' druge strane gledano, za sada i verovatno u buduce moci ces jos dugo vremena da na toj P4 masini radis sta hoces i to veoma glatko. Prema tome, ti sam proceni, ako zelis da predjes na noviju platformu sa PCI-e chipsetovima, savetujem ti da uzmes u obzir AMD64 platformu. Naravno, ako se bavis samo odredjenim stvarima u kojima Intel za manje para, jos uvek daje nesto vise performansi (video obrada), savetujem ti da ne menjas nista.
U video enkodingu, prescottu na 3.6 moze eventualno da parira Venice na 2.6-2.7 Ghz, naravno u 32-bitnom modu. U 64-bitnom je brzi.
Ceo problem je sto ces morati da dodas 100-150 € za takvu akciju, pa ti vidi da li ti se isplati.