Šta je novo?

Kolika bi bila realna razlika u brzini...

Vuk

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.02.2002
Poena
720
...izmedju ovih konfiguracija:

1. P4 Prescott [email protected]. asus P4P800GD, 2x512 kingmax ddr500@480, MSI 6600 diamond @560/1120

zamenio za:

2. AMD 64 3200+@ xxxx, DFI NF4 DAGF, 2x512MB Kingmax hardcore ddr500, Leadtek 6600GT extreme,

i dali je takav upgrade vredan svog truda oko prodavanja starih delova, kupovine novih, reinstalacije sistema itd.

Ja lično bi napravio zamijenu.

Ova AMD konfa je brza ali ne vredi truda oko prodavanja, osim ako imas u vidu nekoga(neki prijatelj isl) ko ce sve da ti otkupi za normalnu cenu.

Poslednja izmena:
ako mozes prodaj to i predji na AMD

Ajde sada kada ste toliko pametni, recite u procentima koliko je to ovaj AMD brzi od ovog intela? (koliko je to ta realna razlika?)

Znam i ja da je AMD varijanta brza, ali koliko? Ne bih voleo da za par procenata u brzini (5-10%) utrosim nekoliko dana na prodaju mojih komponenata, potrazi za novim, reinstalacju windows-a, a i da ne pricam da bi mi za amd varijantu i Leadtek PCI-e graficku trebalo jos oko 180 evra za doplatu.

Vuce, da sam ja na tvom mestu, apsolutno se ne bi maltretirao oko zamene!
Maltene nikakav dobitak za extra smaranje!!!

Tako sam i mislio, mnogo posla a mali dobici.

Moj savet ti je da ni slucajno ne menjas tog prescott-a za bilo kojeg AMD-a koji su trenutno na trzistu. Ne pricam ovo zato sto ne volim AMD ili tako nesto vec sam imao priliku da uporedim Prescotta na 3.0 800mhz FSB 1mb cache sa Athlon 64 3000+ i definitivno se prescott pokazao kao brzi i pouzdaniji procesor od pomenutog AMD-a bar kada je 32-bitni windows u pitanju a sumnjam da je taj 3200+ vidno brzi od ovog 3000+ (ako jeste onda OK). Imam prescott-a a izvesno vreme sam imao priliku da koristim Athlona 3000+

SrdjanAR je napisao(la):
Moj savet ti je da ni slucajno ne menjas tog prescott-a za bilo kojeg AMD-a koji su trenutno na trzistu. Ne pricam ovo zato sto ne volim AMD ili tako nesto vec sam imao priliku da uporedim Prescotta na 3.0 800mhz FSB 1mb cache sa Athlon 64 3000+ i definitivno se prescott pokazao kao brzi i pouzdaniji procesor od pomenutog AMD-a bar kada je 32-bitni windows u pitanju a sumnjam da je taj 3200+ vidno brzi od ovog 3000+ (ako jeste onda OK). Imam prescott-a a izvesno vreme sam imao priliku da koristim Athlona 3000+

Uh! :trust:

Zadrzi Prescotta.

Vuk je napisao(la):
Znam i ja da je AMD varijanta brza, ali koliko? Ne bih voleo da za par procenata u brzini (5-10%) utrosim nekoliko dana na prodaju mojih komponenata, potrazi za novim, reinstalacju windows-a, a i da ne pricam da bi mi za amd varijantu i Leadtek PCI-e graficku trebalo jos oko 180 evra za doplatu.
Evo ovako, AMD Athlon64 [email protected] Ghz sa memorijom na 266 Mhz, je brzi od Prescott-a [email protected] Ghz nekih 10-12% u proseku, u dvadesetak obavljenih testova u realnim uslovima. Socket 939 varijanta je brza jos nekih 7-8% od Socket754. Prednost pomenute AMD64 masine nije samo brzina, nego i kolicina toplote koju emituje CPU, postojanje cool'n'quiet-a, noviji PCI-E standard, 6600GT Extreme je brza karta od ove koju trenutno imas, platforma je za generaciju novija od 865, Athlon ima 64 bitne ekstenzije, pa ce moci da pokrece buduci software, koji hipoteticki nece raditi na Intel platformi ili o prednosti u performansama koji donosi isti. Evo, primera radi, 64-bitni Cinema 4D radi rendering oko 35% brze nego u 32-bitnom modu.
Postavlja se pitanje, ako sad ne prodas stare komponente, pitanje je koliko ces para moci da dobijes kasnije za te iste, a da ne pricam o gorkim iskustvima sa komponentama koje otkazu samo nekoliko meseci po isteku garancije.
S' druge strane gledano, za sada i verovatno u buduce moci ces jos dugo vremena da na toj P4 masini radis sta hoces i to veoma glatko. Prema tome, ti sam proceni, ako zelis da predjes na noviju platformu sa PCI-e chipsetovima, savetujem ti da uzmes u obzir AMD64 platformu. Naravno, ako se bavis samo odredjenim stvarima u kojima Intel za manje para, jos uvek daje nesto vise performansi (video obrada), savetujem ti da ne menjas nista.
U video enkodingu, prescottu na 3.6 moze eventualno da parira Venice na 2.6-2.7 Ghz, naravno u 32-bitnom modu. U 64-bitnom je brzi.
Ceo problem je sto ces morati da dodas 100-150 € za takvu akciju, pa ti vidi da li ti se isplati.

Poslednja izmena:
SrdjanAR je napisao(la):
i definitivno se prescott pokazao kao brzi i pouzdaniji procesor od pomenutog AMD-a bar kada je 32-bitni windows u pitanju a sumnjam da je taj 3200+ vidno brzi od ovog 3000+ (ako jeste onda OK). Imam prescott-a a izvesno vreme sam imao priliku da koristim Athlona 3000+
Dobro, ajde sad kada tako tvrdis, obrazlozi zasto je Preshot bolji ? U kojim to stvarima, za kakvu primenu itd....
Mislim da je vec milion puta i na forumu o tome pricano i gomila testova pokazuje ko je gde bolji. Intel P4 je stvarno ok izbor ako se koristi za video obradu, za ulozene pare se dobija najvise.
-AMD64 ne zaostaje puno u tom segmentu, ali za iste video enkoding performanse mora da se izdvoji vise love.
-Zato je AMD brzi u svim igrama, bolje radi sa arhiviranim fajlovima, ima brzu interkomunikaciju, zivahnije saradjuje sa operativnim sistemom, bolje radi sa starijim softverom, a i sa novijim, narocito onim koji je neoptimizovan, manje se greje i jednom recju efikasniji je i bolji CPU. A sad nam reci gde si ti to merio brzinu, a da nije SiSoft Sandra?
-Sto se pouzdanosti tice, pa i jedan i drugi su otprilike jednako pouzdani, s' tom razlikom sto Intel Preshot ume pre da "ubije" napajanje ili plocu zbog svoje povece potrosnje i grejanja, pa je bitno da su ploca i napajanje za P4 izuzetno robosne konstrukcije. To ne znaci da AMD masine trpe Kung-Fu napajanja, ali generalno gledano, svaka masina bice nepouzdana, bilo da je u njoj intel ili amd ako je "sklepana" od losih komponenata, sa losom memorijom, losim napajanjem, "fleksibilnim" kucistem, plocom nepoznatog proizvodjaca iz najnize cenovne kategorije.

Ako te svrbe pare, menjaj, licno bih ostao na Prescottu ( kao sto i jesam). E sad, ako ipak zelis 64bitne windowse, opet neces imati drastican pomak, osim glavobolje za drivere, za 64bitne aplikacije.

Stvarno neznam zasto se ljutis zbog mog komentara? Sto se tice samog izbora procesora to je na njemu da odluci dali da zadrzi intela ili da uzme tog amd-a. Sto se brzine i pouzdanosti tice nikada se ne oslanjam na neke glupe testove i poene u 3dmark-u i sl. za to je potrebno iskustvo i dugotrajan ozbiljan rad na jednoj i na drugoj masini. Vec sam napisao da sam imao priliku da uporedim ta dva procesora i da se PO MENI intel pokazao kao pouzdaniji izbor. Ne slazem se sa tvojom konstatacijom za ubijanje napajanja i ploce jer imam neko bezvezno napajanje i asus plocu i nemam nikakvih problema sa intelom sto se softvera tice nisam imao ama bas nikakve probleme sa starim a pogotovo ne sa novim softverom sve je radilo kako treba cak je tomb raider chronicles koja mislim da spada u starije igre ucitavao brze intel. A sto se tice zivahnijeg rada neznam sta podrazumevas pod tim jer mi je intel podizao windows xp sp1 daleko brze nego amd cak mozda i duplo brze. A kada su novije igre u pitanju misljenja sam da tu procesor nije neki presudan faktor ako imas losu graficku i malo ram-a ni cpu na 5ghz te ne bi zakrpio a slazem se da je tu amd za nijansu bolji zbog 3d-now tehnologije koju intel ne podrzava. Stvarno neznam dali postoji neko ko je imao problema sa zagrevanjem intelovih procesora jer ja nisam, koristim obican box kuler koji sam dobio uz procesor. Nemoj ovo da shvatis kao neko prepiranje vec cisto kao razmenu iskustva nemam ni najmanjeg razloga da nekog ubedjujem da je intel ili amd bolji jer su oba procesora veoma kvalitetna i zbog toga mislim da je bolje da saceka jos malo da i intel i amd izadju sa boljom ponudom 64-bitnih procesora.

Care,predložio bi ti da skupiš još iskustva,ili da se bar informiraš o nekim stvarima prije nego što se upustiš u ovakve diskusije.
Bez uvrede,ali ovo što si napisao su žešće gluposti,a iskusan čovjek to nikada neće reći,i vjeruj mi da ovdje ima dovoljno iskusni ljudi.

Ne želim ulaziti uopće u diskusiju,jer je tema AMD vs Intel je ovdje prežvakana milijun puta,i to do najsitnijih detalja.

Nazad
Vrh Dno