Šta je novo?

koju memoriju?

Vladd je napisao(la):
Ako neces dizati magistralu na 250MHz, sta ima da gledas memorije koje su na difoltu 250 (sa latencijama 8...3), i "idu na 300MHz", ako ce ti bolje raditi PC3200 (i sa CL2,5 ; da ne spominjem CL2) na 220MHz .
Gde si ti majke ti video memoriju da ide na 300Mhz bez da dizes napon preko 3V? A da ne pominjemo da je pc4000 memorija deklarisana da radi na 2.5-4-4-7 i to u najboljem slucaju, neke su cak i cas3.

Joj izvini pogresno sam razumeo tvoj post, izvini...

Crnogorac081 je napisao(la):
znaci ovaj Geil Dual Channel DDR 1GB (512MBx2) PC3200 Geil GE1GB3200BDC Blue za 173.00 eura mi je za sad najbolji izbor ?

Pa to ispada oko 43€ po 256MB, vidi koje su latencije, pa odluci. Za Bartona (zakljucanog) magistrala 200MHz je "daleka".
Meni "izgleda" povoljno, ako je jos na kredit :) .

Vladd je napisao(la):
A sto se tice "situacije" da sada uzmes 1x512, pa posle..., to prijatelju nikada nije "zazivelo". Dok dodje na red drugih 512, moraces da prodas tu tvoju ispod cene da bi uzeo 2x512 "nekog novog" modela, posto, trziste je takvo, da stizu novi modeli svaka cetiri meseca. A trebaju ti dva identicna stika od 512MB. Cak i da nadjes proizvodjaca, velicinu i tip, moze da se dogodi da su cipovi na plocici novi model ili drugi vendor.
Zbog toga je savet izgledao tako.
Hvala na info. Vladd,nisam ovo znao da moraju bit identicna...Ja sam mislio da moraju radit na istoj frekv. i bit istog tipa..nisam znao da bas moraju bit identicni chipovi:)

evo ovo sam nasao na jednom sajtu kad sam latencije:
GEIL VALUE PC3200 DDR400 1GB KIT (512MB X 2) 2.5 8-4-4 2T

Valjaju li ove latencije ? Sta je ovo 2T

Hvala na info. Vladd,nisam ovo znao da moraju bit identicna...Ja sam mislio da moraju radit na istoj frekv. i bit istog tipa..nisam znao da bas moraju bit identicni chipovi:)
Ma to je glupost, otkad moraju da budu isti?
Terao ja samsung DDR400 sa samsung čipovima i HyperX DDR333 sa winbond čipovima bez problema u dual channelu, naravno labavo (zbog samsunga).
Može da se desi da se dva različita modula ne slažu u dual channelu, ali se oni vrlo verovatno ne bi slagali ni u single channelu :D

Poslednja izmena:
evo ovo sam nasao na jednom sajtu kad sam latencije:
GEIL VALUE PC3200 DDR400 1GB KIT (512MB X 2) 2.5 8-4-4 2T

Valjaju li ove latencije ? Sta je ovo 2T

Za value memorije to su ok latencije.Inace 2t ti je DRAM Command Rate.

Ma, ok je to memorija nema sta, ali cini mi se da ima i boljih varijanti, bar uopste, ali kako stiji stvar tamo kod tebe to ti je verovatno najbolji izbor.

pa nema to ovdje ja sam vam napisao sta mi imamo ovdje :) e blago nama...to bi ja narucio... Kod ovih latencija 2.5-8-4-4 2T nesto mi ova osmica bode oci :) kolko ce to kvalitetno da radi ? Jel dobro ovo 2T ?

pa nema to ovdje ja sam vam napisao sta mi imamo ovdje :) e blago nama...to bi ja narucio... Kod ovih latencija 2.5-8-4-4 2T nesto mi ova osmica bode oci :) kolko ce to kvalitetno da radi ? Jel dobro ovo 2T ?

Ta ,,osmica,, ti oznacava RAS active to precharge i na raznim testovima je probavana najbrza vrednost za isti i pokazalo se da je najbolje kada ga drzis na 11(ovo je probano na nf2 plocama) npr. 2-2-2-11,tako da za tu ,,osmicu,,nemoras da brines.Sto se tice Command Rate-a nije neka velika razlika izmedju 2T i 1T tako da je i taj 2T na toj memoriji ok.

Pa, nisam siguran, ali razlika izmedju 1T i 2T bi trebalo da je veca nego sto je predstavljas i to dosta.

edit: To, 11 moze da bude samo na nForce-u i nigde drugde.

Poslednja izmena:
Sto se tice Ras11,i rekao sam da je to podesavanje samo za nf2 ploce.Inace mislim da se varas povodom Command Rate-a posto nije velika razlika izmedju 1t i 2t.Pogledaj uostalom malo testove memorije na netu i videces da razlika uopste nije velika,vec pre bih rekao akademska.

Typhoon.X je napisao(la):
Da, s tim da ce da ga gura u AMD mashinu kojoj LL nije ni najmanje bitan... Trebalo bi da ima da se nadje obican XMS DDR400 za oko 10-15e manje po modulu ( ili 30 za twinx varijantu)

Corsair LL ili Twinx je jedna te ista memorija ;) .

Optimus Prime je napisao(la):
Sto se tice Ras11,i rekao sam da je to podesavanje samo za nf2 ploce.Inace mislim da se varas povodom Command Rate-a posto nije velika razlika izmedju 1t i 2t.Pogledaj uostalom malo testove memorije na netu i videces da razlika uopste nije velika,vec pre bih rekao akademska.

Command Per Clock Enable” means in the COMMAND and ADDRESS Cycle, the time between current COMMAND/ADDRESS and next COMMAND/ADDRESS is 1 DRAM clock. “Command Per Clock Disable” means in the COMMAND and ADDRESS Cycle, the time between current COMMAND/ADDRESS and next COMMAND/ADDRESS is 2 DRAM clock.

Because the COMMAND and ADDRESS bus loading is much higher than DATA bus, it's more difficult to overclock with double side DRAM because COMMAND and ADDRESS cycle is more difficult to meet the overclocked timing requirement than DATA bus in Double Side DRAM.

When you turn Command Per Clock Disabled, it will be much easier to overclock the DRAM because your DRAM working in 2 DRAM clock COMMAND and ADDRESS cycling. But, you might suffer some performance loss when DRAM is working in RANDOM Access mode because there is a lot of COMMAND and ADDRESS change in RANDOM Access mode

ok...hvala na informacijama...i sad jos nesto za kraj:
Cuo sam nesto o dvostranim memorijama(kao da su brze i tako to..) pa me zanima jesu li ove sto sam naveo jednostrane ili dvostrane (mislim na modele Geil dual chanel 2 x 512 pc3200 , corsair XMS 512mb 500mhz 3-4-4-8 , corsair xms xl 400mhz 512mb 2-2-2-5)

Ove sto si naveo su dvostrane (brze :) ), tesko da ces na tako jakom trzistu naci jednostrani 512MB modul. Pitanje je i dalje, sta ce ti memorija za magistralu 250 (sa setovanjima 8,4,4;2,5 ili3), posto sako realno budes gurao Bartona npr na 190, pri tiim setovanjima nista od "brzine". Onda za tako labava setovanja mozes da uzmes i Samsunga DDR333, labavo ce da ide do 220).
Zato, ako ces biti ogranicen sa fekvencijom, pozabavi se latencijom.
Ta Geil nece da radi previse zategnuto.
Sta god da pisu trgovci na netu (ili sponzoruse), "brze" je manja latencija od vece (ne vezano za cipset), na istoj frekvenciji magistrale.
Tako, da, sa PC 4000 Geilom, mozes da platis vise, a udavis memoriju sa niskom frekvencijom (daleko ispod nominalne), a memorija ne trpi zategnuta setovanja. Kao da vozis Porsea po raskopanoj ulici, nista od brzine, pazi da se ne zaglavi.
Da bude jasnije, lakse ces Corsaira (nominalno za 200MHz, 6,2,2,2) naterati da radi na 250, sa setovanjima 8,3,3,3 nego Geila (nominalno 250Mhz, 8,4,4,2,5) na 200MHz sa setovanjima 6 (ili 8 ili11),2,2;2,5; ili 8,3,3;2,5 sto je losije, naravno, a to i cena pokazuje.
Zato proveri (ili odluci se za) svoju mogucu max frekvenciju magistrale.

Milan je napisao(la):
Corsair LL ili Twinx je jedna te ista memorija ;) .

Pa nije bash ista...tj. TwinX je pakovanje od 2 XMS modula koji su testirani zajedno u DC i ne mora biti obavezno LL (Low Latency iliti 2-3-3-6), nego ih ima i 3-4-4-8 zavisno od brzine...

nisam ja ni mislio s ovom masinom da idem na "trke"... Samo sam pitao onako cisto informativno (jer sam cuo neku pricu tipa dvostrane=brze, jednostrane=sporije) pa me interesovalo jesu li ove brze ili sporije... Znaci zakljucak koji sam uzvukao iz tvoje price Vladd bi bio da se ta "brzina kod brzih" ne osjeti "mnogo" bez kod nekog jaceg overkloka i da vise obratim paznju na latencije... (jel tako?)

Bas tako. Potrefio si ga u potpunosti. Te DDR500+ memorije su pravljene imajuci u vidu iskljucivo Intel platformu, tako da na to treba da zaboravis i da nadjes neku DDR400 LL memoriju. Od tih memorija koje si naveo najbolje ti je da uzmes Corsair DDR400, zato sto ovaj GeIL DDR400 radi na 2-3-3-6.
P.S. DDR500 memoriju (bar sa tim cipovima koji su na tim memorijama) je nemoguce naterati da radi na DDR400 2-2-2-6 ma i da mu das 3.3V dok kod ovih DDR400 memorija postoji naka sansa (mada realno ne bas ohrabljujuca) da ce da radi na skoro DDR500.
@Vladd: on nije ni pominjao DDR500 GeIL memoriju nego Corsair, GeIL mu je DDR400 koliko sam ja video ali nema veze to se odnosi na memoriju bilo kog proizvodjaca.

Vrh Dno