Šta je novo?

Koju linux verziju za server?

Romeo Crennel

Slavan
Učlanjen(a)
18.02.2009
Poena
360
Pozdrav,
Ljudi planiram da kupim nov racunar koji ce mi biti server(tipa neki i5 intel) na kome treba da se vrti MySql baza i to je to a ne daju mi se pare za neki windows a dosta ljudi mi je reklo da je linux mnogo bolji po mnogo cemu od windowsa pa mi treba vasa pomoc koju verziju da instaliram tj koja je najstabilnija i najbolje ce raditi,na nju je biti nakaceno par racunara sa windows platforme.
Hvala u svakom slucaju.

Za ovako nesto bilo koja LTS distribucija (5 ili vise godina podrske) ce ti zavrsiti posao. Uzmi onu kod koje se najvise osecas kod kuce:

Primeri:
- CentOS
- Ubuntu Server LTS
- Debian
...

Sta ne treba uzeti:
Ubutnu (non_LTS)
Fedora
OpenSUSE
...

Ove ditribucije imaju dosta kracu podrsku u odnosu na gore pomenute.

Poslednja izmena:
Neki momak mi je spominjao centos i kaze da je vrhunski i sve radi sto i radi windows sto se tice mysql-a,probacu njega da skinem i instaliram,hvala puno

Centos naravno, odlicna podrska za sve sto ti treba a pride je i besplatan. Od placenih RHEL i SLES.

CentOS ti je slobodni, rekompajlirani Red Hat Enterprize Linux, popularna i dobro dokumentovana biznis distribucija, uvek solidan izbor za server.

+ za Ubuntu LTS - ima svežiji softver ali smatram da je neke stvari teže konfigurisati u odnosu na CentOS ili SuSE.

Koju distribuciju?

Onu koju najbolje umeš da namestiš. Ako nisi baš vičan, onda onu koju ume da namesti neko koga možeš da pitaš za savet. ;)

Ako nemaš nikoga, i ne znaš sam, onda baci novčić, pa šta ispadne Ubuntu ili CentOS. A onda lagano čitanje i učenje.

Instalirao sam CentOS,bilo je malo *******cije oko podesvanja mysql-a ali sam namestio sve,sve radi kao sat,ostalo je jos nekako da podesim vpn i resen muke servera,hvala na savetu ljudi.

Sta je *******o kod podesavanja i instaliranja MySQL-a? *******o je fino podesavanje i pracenje *****skih upita koji pisu nekompetentni ljudi i uticaj djubreta na performanse a samo, inicijalno, podizanje je setnja kroz park. Cetiri komande i to je to.

Slackware.

Nadam se da si dobro podesio MySQL, po "defaultu" je vrlo skroman sa resursima...
Ima tu ipak nekog posla, naravno ako ti baza nije lokalni adresar...

Skroman je ako ne radi nista pametno, medjutim ta skromnost moze da postane problem ako se koristi za pametne stvari i ako postoji dosta zahteva.

Pitanje. Koja distribucija se najlakše podesi za sledeće stvari:
Fajl server sa pravima pristupa
Fajervol koji može da ograniči i zabrani pristup internetu određenim klijentima, naravno klijenti bi pristupali netu preko servera.
Pretpostavljam da svaka distribucija to može, ali me zanima u kojoj to mogu najlakše da uradim, jer nemam nikakvog iskustvau podešavanju Linuxa kao servera..

Fajervol koji može da ograniči i zabrani pristup internetu određenim klijentima, naravno klijenti bi pristupali netu preko servera.
Pretpostavljam da svaka distribucija to može, ali me zanima u kojoj to mogu najlakše da uradim, jer nemam nikakvog iskustvau podešavanju Linuxa kao servera..

Zentyal. Baziran je na Ubuntu-u 12.04.

Kad si mu ponudio tako nešto jesi li video i cenu. Pored toga kav već nema znjanja kako da se osloni na nešto što se malo koristi (čitaj malo informacija, mala zajednica itd)

Kad si mu ponudio tako nešto jesi li video i cenu. Pored toga kav već nema znjanja kako da se osloni na nešto što se malo koristi (čitaj malo informacija, mala zajednica itd)

Ja sam video "cenu" a ti? Zentyal je besplatan. Plaća se podrška, cloud backup i još neke usluge, naravno ako hoćeš i ako ti trebaju. Zentyal može da se instalira i na postojeći Ubuntu sistem. Samo se ubaci Zentyal repozitorijum i povuku paketi. Konfiguracija se vrši preko web interfejsa. Ne mora da zna rad u konzoli. Ne mora da poznaje iptables. Ne mora da poznaje Sambu. Skoro pa ništa ne mora da zna o Linux-u. Treba mu samo najosnovnije znanje iz mreža koje on već ima. Dokumentacija za Zentyal postoji na sajtu. Može da se pročita za dan-dva, pogotovo ako preskoči ono što ga ne zanima. Čak i bez dokumentacije, web interfejs je dovoljno intuitivan da može da se savlada bez problema.

Od verzije 3.0, Zentyal koristi Sambu 4 tako da može da se koristi i za Active Directory i potpuno zameni Windows server.

Poslednja izmena:
Možeš slobodno staviti i desktop Linux distribuciju sa kojom si komforan i umeš da je podesiš, nema tu razlike u mogućnostima kao kod Windows-a. Kao početnik ćeš se mnogo lakše snaći sa recimo Ubuntuovim prostim GUI-jem za šerovanje fajlova nego da Sambu podešavaš ručno editujući smb.conf. Ako ti je samo stalo da to radi i da te niko neće ocenjivati kako si to odradio, to ti je najbolje rešenje. A ako baš hoćeš serverski Linux distro, preporuke su ti iste kao u prvom slučaju.

Biće da je verzija o kojoj ti govoriš ipak malo više očereupana što i pokazuje razlika u ceni:

http://www.zentyal.com/pricing-editions/

Kao što Preacher reče, nema nikakvih ograničenja a definitivno nema ograničenja tipa maksimalnog broj korisnika i sl. Sam Zentyal je open-source pa možeš da njime da radi šta god hoćeš. Ne mogu da te ograniče. Komercijalna edicija je namerno žustro izreklamirana da bi ljudi pomislili da je community edicija manje upotrebljiva. Oni koji su probali, uverili su se u suprotno ;). Zentyal sam imao instaliran na jednom gateway-u sve do nedavno dok nije crkao. Znači ne pričam u prazno.

Komercijalna edicija na primer nudi redovan update dansguardian pravila za filtriranje saobraćaja. U community ediciji pravila nabavljaš/definišeš sam.

Ako nema ograničenja koje navodite onda nije problem cena:d

Vrh Dno