Šta je novo?

Koju Klimu za Grijanje uzeti BestBuy ?

miki94

Cenjen
Učlanjen(a)
02.05.2014
Poena
170
Zdravo

imam dnevni boravak iznad garaže, koji je do sada grijan sa EloBlockom i podnim grijanjem. Dosta mi to struje vuče u toku mjeseca, pa sam mislio dodati Klimu. Da bar prelazni period OKT-NOV + FEB-MAR grijem sa Klimom, a onda kad zagusti palim i podno....

Sprat je ovih gabarita (ca 30m2):
Screenshot-2025-01-21-092309.png

Izolacija vanjska 10cm stiropor, unutrašnja 2cm stirodur

Ljetos sam (ne razmišljajuči, na preporuku prijatelja/majstora) nabavio Klimu Vivax AEQI 18ka, prvenstveno za HLAĐENJE drugog dijela kuće, i to je OK. Grije isto dobro, mada tu gdje sam ja, temperature rijetko kad silaze ispod -5.... Po Forumu vidim da se ista pljuje, da troši puno itd....

Vidim da se dosta preporučuje AERI model. Da li to i dalje vrijedi? Da li na tu moju kvadraturu mora ici 18ka, ili moze i 12ka? Planiram izdvojiti nekih 600-650€ za sam uređaj....

U sustini neko nepisano pravilo ali kojem se vecina ljudi vodi jeste 100w na 1 kvadrat povrsine. Tj. ako klima ima grejnu moc npr 3800w pri odredjenoj temperaturi ona bi tada trebala da zagreje 38 kvadrata. Naravno kako idu temperature dole, grejna moc opada i to neces bas naci kod svakog klima uredjaja tj njene potpune specifikacije.
U sustini tebi bi za tu kvadraturu i 12-ka odgovarala ali ako vec imas takav budzet mozda bi bilo bolje da ides na 18-ku bas iz gore opisanog razloga gore tj kako idu temperature dole tako se grejna moc smanjuje, a jeste da si napisao da ti je bitno da samo dogrevas. To je sada tako, a mozda se situacija promeni pa ti klima bude ili privremeno ili stalno grejno resenje.
Mozda ce neki reci da je preterano ali moja preporuka u tom cenovnom rangu bi bila TCL TAC-18CHSD TPG31I3AH TPro. Imas je trenutno na Ananasu uz kupon za 68.000, a u Tempo Tehnici je 69.000din. Ja sam tu klimu cekao po toj ceni dva meseca, narucio neku drugu i na kraju posle par dana em je ima svuda, em je svuda ok cena (redovna je oko 86.000din).

hvala na odgovoru. Koji ekvivalent toj 18ki je TCL 12ka ? vidim imaju dosta nebuloznih oznaka

Pa bukvalno ista oznaka, samo umesto 18, zamenis sa 12. Imas i nju trenutno na Ananasu za nesto ispod 51.000din sa kuponom. Sto mislim da je skroz ok kupovina jer joj je cena bila prethodnih meseci konstantno oko 61-64.000din.

U sustini neko nepisano pravilo ali kojem se vecina ljudi vodi jeste 100w na 1 kvadrat povrsine. Tj. ako klima ima grejnu moc npr 3800w pri odredjenoj temperaturi ona bi tada trebala da zagreje 38 kvadrata. Naravno kako idu temperature dole, grejna moc opada i to neces bas naci kod svakog klima uredjaja tj njene potpune specifikacije.
U sustini tebi bi za tu kvadraturu i 12-ka odgovarala ali ako vec imas takav budzet mozda bi bilo bolje da ides na 18-ku bas iz gore opisanog razloga gore tj kako idu temperature dole tako se grejna moc smanjuje, a jeste da si napisao da ti je bitno da samo dogrevas. To je sada tako, a mozda se situacija promeni pa ti klima bude ili privremeno ili stalno grejno resenje.
Mozda ce neki reci da je preterano ali moja preporuka u tom cenovnom rangu bi bila TCL TAC-18CHSD TPG31I3AH TPro. Imas je trenutno na Ananasu uz kupon za 68.000, a u Tempo Tehnici je 69.000din. Ja sam tu klimu cekao po toj ceni dva meseca, narucio neku drugu i na kraju posle par dana em je ima svuda, em je svuda ok cena (redovna je oko 86.000din).
Pa valjda logika nalaže kvalitetniju 12cu, a ne kilavu 18cu.

Ja se ne bih usudio kupiti 12k u tolikom prostoru, u tom cenovnom rangu. Mozda Gree Clivia, ali mislim da Ta 18CHSD bi trebala da radi dobar posao

@maxy
Za 600-650e nema nekog ogromnog izbora za kvalitetnu 12-ku sa trenutnim cenama.
Ne bih se slozio da je TPG31I3AH serija kilava.

Zid naspram klime je blizu, a vazduh ni u ludilu neće ići kako je nacrtao crvenim linijama.
Ako hoće da klima efikasnije radi moraće držati fan na višim brzinama, što će zbog blizine zida uticati da se klima često gasi. U prelaznom periodu će tek onda biti cirkus ako klima me može ići ispod 250 W.

Skroz pogresna pozicija za klimu, mozes li da je stavis na ovaj donji zid na skici pa, da duva po duzini prostorije?

Njemo ceo posao moze zavrsiti hisense x pro , ja grejem bez problema 43m2. Trenutno bez izolacije

Mislis da je ta Pro X bolja od Vivax AERI modela?

Ladno imam identicnu konfiguraciju kao pokretac teme i bio sam ubedjen da je najbolje da je stavim na istom mestu kao i on. Gledam skicu i kazem ovo je bre moja dnevna i kuhinja, neko me dr*a :D

Tacno bih se *****ao da nisam uleteo u temu. Znaci bolje je u pravougaonim prostorijama da duva po duzini, a ne da se stavi na sredinu. Ja sam gotovo prelomio da uzmem Pro X.

Skroz pogresna pozicija za klimu, mozes li da je stavis na ovaj donji zid na skici pa, da duva po duzini prostorije?
Pa i nije bas skroz pogresna pozicija za klimu, kao sto kazes. Ako je stavi po duzini kad bude upalio fan 3,4 ima kuhinja da bude toplija nego dnevni, dok se sve ne ujednaci. Takodje ako su dimenzije prostora tacne 3,60m nije bas blizu( cak je nekom to duzina sobe, a ne sirina) kao sto @maxy kaze. U pravu je da vazduh nece ici kako je nacrtao, vec ce se odbijati od zid.

Napravio sam istu gresku pa ispravljao, sad nek stavi kako ko hoce. Iz mog iskustva skroz pogresno.

Pa i nije bas skroz pogresna pozicija za klimu, kao sto kazes. Ako je stavi po duzini kad bude upalio fan 3,4 ima kuhinja da bude toplija nego dnevni, dok se sve ne ujednaci. Takodje ako su dimenzije prostora tacne 3,60m nije bas blizu( cak je nekom to duzina sobe, a ne sirina) kao sto @maxy kaze. U pravu je da vazduh nece ici kako je nacrtao, vec ce se odbijati od zid.
Jeste nekom to dužina sobe, ali 18ca tu neće dobro raditi.

Pretpostavljao sam da ce neko i to spomenuti, ali ja nisam postavio drugu skicu:

krov.png

Klima bi bila na najvišoj tački. Na druge zidove je ne mogu da montiram.

@master97 Radi za sada OK. grije, ne mogu se zaliti. Ugrije hodnik od ca. 10m2, djeciju sobu 14m2 i spavacu od 14m2... Jest da su temperature oko 0. Najniza bila -5
Nemam problem sa daljinskim sto mnogi spominju kod ovog modela... potrošnja kad je upalim povuče oko 1200w, nakon 20ak minuta drži oko 600w. Često vidim da ode u neko stanje mirovanja, (vjerovatno dostigne temperaturu pa ne radi). Tad vuče oko 20W
DEFrost nisam primjerio da je ikako bila

Ako ti ta vrsi posao i zadovoljan si sa njom, zasto je mijenjas?

Znaci planiras da grijes 30 kvadrata. Ja bih ti preporucio da uzmes jacu 12-ticu, samo sto kod tebe predstavlja problem je garaza, koja itetkako vuce odozdo, osim ako plafon od nje nije izolovan. Drugi "problem" je taj, da ako uzmes 18-ticu zagusices je radi kosina i zida ispred nje.

Znaci planiras da grijes 30 kvadrata. Ja bih ti preporucio da uzmes jacu 12-ticu, samo sto kod tebe predstavlja problem je garaza, koja itetkako vuce odozdo, osim ako plafon od nje nije izolovan. Drugi "problem" je taj, da ako uzmes 18-ticu zagusices je radi kosina i zida ispred nje.
Ako je iole izolovano jedna krstena 12 ce biti vise nego dovoljna, a ako nije onda niko ne moze da kaze sa sigurnoscu i saznace tek kada bude probao.

Znaci vanjska izolacija 10cm, unutrašnji zidovi obloženi sa 2-3cm stirodurom.

Plafon garaže će biti obložen sa 5cm stiroporom.

Mozda neka Midea Extrime da se uzme u racnunicu takodje. Ja ih imam par u okruzenju kao primarno grejanje i sluze lepo.

Ima li neka bolja od 18ke AERi+ ali da je tu negdje +-50€ ?

EDIT:
12ka AERI modulira vec od 160W, dok ista 18ka radi na minimum 780W?? Jel to tacno?

Poslednja izmena:
Ima li neka bolja od 18ke AERi+ ali da je tu negdje +-50€ ?

EDIT:
12ka AERI modulira vec od 160W, dok ista 18ka radi na minimum 780W?? Jel to tacno?
Jeste, tacno je. Vivax 18 uzas po pitanju modulacije i rada u odnosu na 12 ticu. Preporucujem ti Vox 18, ali samo IJL model, sa grejacem spoljne jedinice, mnogo bolje radi od Vivax 18. Imas i Tcl isto bolja opcija od Vivax a.

Odlicna je i gree clivia 18 po iskustvima ali je skuplja… mozda nije losa hisense hi comfort 18 (scop od 4.6) ona moze da se nadje za oko 70k

Nije izgleda samo kod Vivaxa tako. Kod dosta njih je veliki skok sa 12ke na 18ku kod potrošnje.

Ja svoju AEQI pratim 5-6 dana. Moji utisci:
-namjestenu temperaturu prati u 1stepen. daljinac na ca. 3m od nje uperen u nju ostavim, a pored njega dig.termometar…

-vuce od 550-750W. Nekada digne oko 900W. Max sto sam imao je oko 1100.

-standby 18-20w (ili kako se to vec zove kad dostigne zadanu temperaturu)

-defrost nisam imao, mada tempereratura nije isla ispod -5 preko dana. Po noci ne znam sta se desavalo.

-preko dana drzim 22-23 stepena. Ugodno grije. Preko noci spustim na 19
=potrosnja oko 5kw na 24h = ca.300w sro me pozitivno iznenadilo za ovoliku klimu.

-sto me nervira je dosta bucna vanjska jedinica pri startu, onda se smiri
-unutrašnja pucketa prilikom promjene temperature (plastika se širi)

Nesto ne kontam taj pojam modulacije. Ja sam mislio ako u podacima pise 780w da ispod toga ne ide… ali meni spusta i na 550, a vidjao sam i da od 20-60w puse toplo???

U izolovanih 30m2 18ica nema sta da trazi. Ne znam bas da li bi AERI bila dovoljna ali Hisense bi tu odlicno legao, prati kad bude na ananas-u a5000 kod za popust i dostupno po normalnoj ceni.

Koji HiSense tacno? I koja je mana ako se stavi Klima za broj veca? 18ka umjesto 12ke?

Mana je ista kao za predimenzionisan kotao - veca potrosnja, nekulturniji, manje optimalan rad (i za hladjenje ili radi optimalno ali duva prejako ili duva normalno a trosi vise, a tek grejanje).

Ili ova za 55.000, mislim da su obe varijante bolje od AERI (ja nju ne bih u vise od 20-25m2 mada koriste ljudi)

Nazad
Vrh Dno