Šta je novo?

Hardver Koju intel platformu?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
1,205
Sin hoce upgrade sa 4590 na nesto novije i obecah da cu pomoci.
Znaci treba mu cpu, ram i ploca, uglavnom za igre ali nista high end jer nece iskoristiti, po njegovim recima.
Pratio sam do i9 serije, pojma nemam kakve su novije.
Budzet ~500€, kaze dovoljno mu 16gb rama, sta je najpametnije uzeti, koji seriju/platformu?
Unapred zahvalan

Da li mu je ostala neka stara grafika?

Jeste, 1060 od 6gb ali i to ce biti zamenjeno sa nekom 3060 u skoroje vreme

- GIGABYTE B560M AORUS ELITE (rev. 1.0) kod Mađara za oko 105€, verovatno može i manje. Ima ovde jedan dečko sa foruma što donosi. Za te pare mislim da je o.k. Nisam je imao - samo po specifikacijama

Ne :) sve se uzima u Nemackoj.
Mozda glupo pitanje: nije bolje uzeti 9900k, koji je sada 280€?
Ili novije generacije nude vise benefita?
PS: sada vidim da je 11600k 250€... Sa plocom i ramom 450€.. taman

Poslednja izmena:
Ne :) sve se uzima u Nemackoj.
Mozda glupo pitanje: nije bolje uzeti 9900k, koji je sada 280€?
Ili novije generacije nude vise benefita?
PS: sada vidim da je 11600k 250€... Sa plocom i ramom 450€.. taman
Nije lose uzeti 11600K, naravno ! uklapa ti se u tih 500e, ali ako ti je primarno gaming, ne donosi mnogo vise FPS
mozda je bolje da tu razliku u novcu, ulozis u bolju graf, 3600Ti recimo?
evo ti jedan random primer sa youtube-a, potrazi i sam, imas ih mnogo

Ako se igra na 1440p/4K, 10400F + 3060Ti/3070...razlike između 10400F i jačih procesora (sa RAM-om na 3200+ MHz) su zanemarljive ili il praktično nema na tim rezolucijama. Još kad se uzme u obzir razlike u cenama samih procesora (10400F je 150-160€), ploča i kulera...
Čak i na 1080p razlika u performansama ne opravdava razlike u ceni...
Ako je nekom baš bezveze da koristi 10400F a ima para za drugo...11600K je sweetspot. 10700(K) isto nije loš izbor, otprilike su tu negde i ima 2 jezgra više. Ali, opet, mislim da nema potrebe...

Plus, za nekih nedelju dana izlazi Alder Lake, mislim da vredi sačekati.

Hvala momci. Nije frka, ne zuri se, sacekacemo do izlaska nove serije pa cemo videti...
Sto se cpu i gpu tice, nema nekog striktnog budzeta i sl, sin je prizeman i nece da trosi pare na stvari koje nece iskoristiti.
Ovo za 11600k je bilo neko moje misljenje, koje ne donosi nikakve benefite u gejmingu izgleda.
Cekamo do daljnjeg.
Hvala jos jednom

Kod nove serije me jedino brine cena ddr5 rama, osim ako ne izbace ploče sa ddr4 u startu, onda će se verovatno sve uklopiti u 500€, jer ne verujem da će neoverklokerske ploče biti mnogo skuplje od sadašnjih koje su u rangu 100-150€, i5 ne bi trebao da ide preko 250€, pa još stotka plafon za 16gb ddr4 i to je to.

Nije striktno 500€, zato sam stavio ~ znak ispred. U sustini nema ogranicenja, to je neka njegova psiholoska granica a ni ne bi iskoristio svakako jacu masinu. Najzahtevnije sto je odigrao u zadnjih par god je bio Cyberpunk 2077.
Takodje moze i na odlozeno ili mu ja uzmem sve pa meni otplacuje itd...
No svakako cekamo cene jer em praznici em izlazak... Makar ce pasti cene starijim platformama.

Ne samo da ce biti ploca sa DDR4, nego ce biti ploca i bez PCI-E 5.0 ( sa samo PCI-E 4.0). Doduse verovatno zanemarljivo jeftinijih za Z seriju i narednih nekoliko meseci, pa neisplativo od neke osnovne MSI DDR4 + PCI-E 5.0 ~200 eur

Btw, 2x8GB Crucial DDR5-ce je samo duplo skuplje od DDR4 sto nije toliko strasno (ali opet neisplativo dok ne bude 12400F i B660)

P.S. Takodje problem kod DDR5-ce je ako se ispune sva 4-slota, pada solidna maksimalna brzina, i jos vise je bitno da li je single rank ili dual rank u odnosu na DDR4, elem copy pasta sa anandtech-a:

If the motherboard has two memory slots total, then the maximum support is DDR5-4800 in any configuration.
If the motherboard has four memory slots total, then the maximum support is DDR5-4400 when two slots are filled with any memory.
If all four memory slots are filled, single rank memory will support up to DDR5-4000.
If all four memory slots are filled, dual-rank memory will support up to DDR5-3600.

DRAMADL.png

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno