Šta je novo?

Koju Grafiku Za....?!?!

Jap

Čuven
Učlanjen(a)
13.08.2002
Poena
604
Vozdra narode hardveraski!
Elem, malo sam upgrade-ovao komp (Chaintech AJA2, Duron 1200, 256MB rama) te je na red dosla i grafika.E sad: sljakam u 3D-u( LightWave, Rhino) 2D-u naravno (graf. & web design, priprema...), a vala evo vec se ulazi i u drugu deceniju kako "dete" voli da se i poigra :)
Dakle, sta da se pazari do recimo 90e ?Dali se zbog brenda isplati dati vishe para i u kolikoj meri i sta bi bilo najoptimalnije?Eage-ovi su prilicno povoljni...Kakvi su sa karakteristikama? Sta mislite o ABIT-ovom GF4MX440 (64MB DDR) za 95e?A Radeon???
`Ajte svi koji imate misljenje i iskustva sa novim kartama, pomagajte, jebo se vec neko vreme razvlacim s ovim, a nebih da napravim losh pazar...

moj glas lično ide GainWard-ovom modelu PRO/600 TV 64Mb DDR koji je inače GF4 mx 440 ako te zanima oc, vidi ovaj link
pozdrav

Mislim da je ovaj Gainward pravi izbor po veoma povoljnoj ceni...Odlična slika, solidan O/C, pasivno hlađenje...

Ja sam pre za neku Ti varijantu(mada je dosta skuplja)ali ako oces MX onda i ja glasam za Gainward!

neki ATI 9000, recimo

shagrath je napisao(la):
neki ATI 9000, recimo
grešiš sinak, jesi li ti imao prilike da probaš obe karte lično?? Ako nisi nemoj da pričaš napamet. Pozdrav:wave;

Ajd da se i ja umesam, imam doticnog Gaina i ne bih ga preporucio, jer se pregreva procesor (veliki problem leti), tako da je onaj pasivni hladnjak nedovoljan da ga ohladi. Problem sam resio (u potpunosti) tako sto sam stavio Blue Orb kuler (koga je sada tesko naci). Izbor je dakle na tebi :).

BeastMaster je napisao(la):
grešiš sinak, jesi li ti imao prilike da probaš obe karte lično?? Ako nisi nemoj da pričaš napamet. Pozdrav:wave;

a shta fali Radeon-u 9000???

Radeon 9000 pro, mada on prelazi cenu koju si rekao za nekih 25-30 evra, ali mislim da se vise isplati, konkretno za to za sta tebi treba kartica.
Mozda bi ti bilo interesantno da pogledas ovo poredjenje 9000 i 9000 pro... :
http://www.xbitlabs.com/video/rad9000-64-128/

nešo neznam šta da ti kažem, ovaj primerak koji ja imam jedva da je mlak a radi na 370/620. a što se tiče radeona postoji primetna razlika između 9000 i 9000pro. inače u UT ovaj gainward izvlači 109/45 fps-a u 1024x768 a radeon 9000(o kome je bilo reči)???
slika je kristalno jasna......pozdrav:wave;

ovaj primerak koji ja imam jedva da je mlak a radi na 370/620.

Fuck grafičku, da mi je samo da imam takvu memoriju u sistemu :D mmmm 300 MHz...CAS2 verovatno već od 200 MHz :D . Meni više od toga ne treba...

ja jesam imao obe i zadrzao se na pro varijanti.
Bolji je R9000 od MX-ica

evo je i slika gainwarda ako neko želi da vidi kako izgleda

i ja sam imao istu(istog gainworda,uzo ga od gedze)i karta mi je nista posebno bez obzira na dobar occ.

Znaci treba da savetujem coveku da uzme overklokovani GF2 umesto dx8 kartice?

shagrath je napisao(la):
Znaci treba da savetujem coveku da uzme overklokovani GF2 umesto dx8 kartice?
:p
Salu na stranu, ali kada su igre u pitanju stvarno je tako, GF4MX nije dx8 kompatibilna kartica za razliku od Radeta 9000. Ja licno bih uvek uzeo pre Radeon 9000 nego GF4MX. Da je recimo GF3 u pitanju bila bi druga prica.

Koju grafiku za...II

OK. Kontam da Rade 9000 jeste bolja varijanta od nekog ekvivalentnog MX-a.Nego, ajde neko ko je dobre volje i zna nek mi saljne mail gde mogu da pazarim najpovoljnije pouzdanu kartu tog tipa, a da se ne chipim nesto preterano preko budzeta koji sam inace planirao da odvojim za grafiku (90-100e).I na sta bih trebao da obratim paznju prilikom kupovine?
Drugo, dali neko zna KONKRETNE &VIDLJIVE prednosti firmiranijih MX 440 &460 kartica u odnosu na npr EAGLE cija 460 moze da se nadje ispod 70e. Dali nesto sto je 50 % skuplje i vredi toliko vishe?I zasto npr ne EAGLE?( nav`ro na igl ko lud na brashno :)

Covek je rekao da radi u Lightwave-u, prema tome, ATI tu nema sta da trazi. Licno sam danas probao jedan test u Lightwave-u, cist openGL 1.3, par stotina hiljada poligona, nema tekstura, kamera kruzi oko objekata....

ATI Radeon 9000 daje oko 6fps u najzahtevnijem modu, a Radeon 9700Pro oko 8fps... U istom modu u istoj rezoluciji, Abit Ti4200 - neklokovan, daje tacno 56,7fps!!! Video rodjenim ocima i nisam mogao da verujem. cak sam instalirao vise varijanti drajvera - ma nikako, ali nikako ne uzimati ATI za neki ozbiljan OpenGL program!!!

Uostalom, nadam se da ce se javiti i osoba kod koje smo to danas sve probali... :)

Re: Koju grafiku za...II

Jap je napisao(la):
OK. Kontam da Rade 9000 jeste bolja varijanta od nekog ekvivalentnog MX-a.Nego, ajde neko ko je dobre volje i zna nek mi saljne mail gde mogu da pazarim najpovoljnije pouzdanu kartu tog tipa, a da se ne chipim nesto preterano preko budzeta koji sam inace planirao da odvojim za grafiku (90-100e).I na sta bih trebao da obratim paznju prilikom kupovine?
Drugo, dali neko zna KONKRETNE &VIDLJIVE prednosti firmiranijih MX 440 &460 kartica u odnosu na npr EAGLE cija 460 moze da se nadje ispod 70e. Dali nesto sto je 50 % skuplje i vredi toliko vishe?I zasto npr ne EAGLE?( nav`ro na igl ko lud na brashno :)

imas u oglasima R9000pro za 130e(sti si verovatno i pogledao),ako je puno(mada je to dobra cena)
uzmi ne-pro verziju(ja GA-R9000 prodo za 95e) samo obrati paznju na hladjenje,gledaj da bude aktivno.

-------------------------------------------
dobro kontas(ATI,ATI,ATI)

Prestanite bre da spamujete non-stop. 1% vas je probao te karte i preporucuje ih po tome kako mu se svidja test sa neta. Kakve veze ima sto je R9000 dx8.1 ili sto divx lepo izgleda ? Covek je trazio kartu za Lightwave. Kakav crni Ati, on tu moze samo da se pokloni pred nv-om.
Nek covek uzme MX440, gain, pa i Eagle, imaju sjajne slike i neka ne razmislja.

Pa i ja im to kazem... a bas sam juce video u Lightwave-u... Ne da je sporiji ATI, nego je R9700 sporiji 8 (OSAM) puta od Ti4200, koji je 3 puta jevtiniji...

Max, brate, mnogo ti hvala na informaciji.Mislim, to sto si testirao zvuci prilicno cudno, ali po default-u ljude ne uzimam za lazove dok se ne ispostavi suprotno, te je kanda i ova dilema reshena.Meni definitivno fps prilikom rada u OpenGL-u jeste najbitniji! Inache ,(PRO`BO LICHNO) Ti dvojka sa XP-om na 1600 vozi u LW-u i do nekih 150 000 poligona, a da to ne predstavlja mazohizam(ja sam do skora imao ...ma, pishe na vrhu, da se ne ponavljam), tako da je sve preko toga za mene raketla!
E sad, dali neko ima nesto na temu onoga sto pitah na predhodnom reply-u???

Ups, mali zez.To "pishe na vrhu" je iz mog predhodnog posta, a ovaj je nastao zapravo klikom na pogresan taster; nebitno, uglavnom do skora sam se muchio sa TNT2 pro i K6-II na 400, a sad sam za pocetak na duronchetu na 1200 (& chaintech 7AJA2 - za extra male pare dobijena).Zanimljivo je da, trenutno koristeci uzajmljeni TNT kec(cist, firmiran) dok ne kupim sebi novu grafiku jer sam prodao staru, OpenGL sljaka MNOOGO bolje nego sa predhodnom cnfg-racijom! Sa jos nekim primerima, definitivno sam empirijski ustanovio da se OpenGL DO J>J> oslanja na procesorsku snagu!

byMaX je napisao(la):
Ne da je sporiji ATI, nego je R9700 sporiji 8 (OSAM) puta od Ti4200, koji je 3 puta jevtiniji...

hocemo da prichamo o D3D? :D

Jap, nema problema... ne znam samo sto nema mihe na forumu... probaj da mu posaljes pm, siguran sam da ces dobiti isti odgovor jer sam sedeo pored njega i gledao to... bio sam neprijatno iznenadjen... a taman sam hteo da nahvalim ATI=ja i u profi primenama, ali eto, nije mu se dalo... stvar u Max-u je uglavnom slicna, ali najdrasticnija je u Lightwave-u...

aha, OpenGL u igrama je takodje jaci na ATI-ju nego na TI4600, verovatno sto je ATI uradio dobar OGL 1.1 i 1.2, a 1.3 katastrofalno! Ili je nesto trece u pitanju... Ustvari, nVidiaina implementacija i D3D-a i OpenGL-a je u svim varijantama malo bolja, ali je R300 sa osam pixel pipelinea, naprednim mem. menadzmentom i visibility subsistemom, 4 vertex shadera i ostalim sitnicama, u prednosti bez obzira na nesto slabiju implementaciju drajvera... (slabiju u smislu ispeglanosti drajvera)...

nadam se da je sada odgovor kompletan...

byMaX je napisao(la):
Jap, nema problema... ne znam samo sto nema mihe na forumu... probaj da mu posaljes pm, siguran sam da ces dobiti isti odgovor jer sam sedeo pored njega i gledao to... bio sam neprijatno iznenadjen... a taman sam hteo da nahvalim ATI=ja i u profi primenama, ali eto, nije mu se dalo... stvar u Max-u je uglavnom slicna, ali najdrasticnija je u Lightwave-u...

aha, OpenGL u igrama je takodje jaci na ATI-ju nego na TI4600, verovatno sto je ATI uradio dobar OGL 1.1 i 1.2, a 1.3 katastrofalno! Ili je nesto trece u pitanju... Ustvari, nVidiaina implementacija i D3D-a i OpenGL-a je u svim varijantama malo bolja, ali je R300 sa osam pixel pipelinea, naprednim mem. menadzmentom i visibility subsistemom, 4 vertex shadera i ostalim sitnicama, u prednosti bez obzira na nesto slabiju implementaciju drajvera... (slabiju u smislu ispeglanosti drajvera)...

nadam se da je sada odgovor kompletan...

Jeste kompletan, al covek se ne igra :p Tako da moze ATI da bude brzi u fifi, mafiji, quake-u i sl. koliko god hoce ali u onome sto coveku treba - zaostaje

Nazad
Vrh Dno