Šta je novo?

Hardver Koju grafiku uz 5600x

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Boris Lozac

Uticajan
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
1,505
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x + Arctic Freezer 36 Black
Matična ploča
ASUS Prime B-450 Plus
RAM
32GB (2x16GB DDR4 3200mhz dual channel)
GPU
GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500gb + 870 EVO 1tb
PSU
520W Seasonic MII Evo Bronze
Kućište
NZXT H500
Monitor
Gigabyte GS27F
Miš & tastatura
ROG STRIX Impact II wireless / Keychron V2
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Pixel 6
Radim neko polovicno budzenje masine posle 6 god.

Uzeo 5600x, sad gledam za grafiku sta.. Trenutno imam rx570, gledam neki konkretan upgrade ali nista preterano, da li bi 7600 bila dobar izbor, za narednih par god.. Tako oko tih 300e bih se zadrzao.

Taj model nije bio naročito dobar, nosilo ga je Seasonic ime. Nije ni za bacanje, meni su veći krševi radili sasvim lepo, ali je ipak matora platforma i fale mu neke od zaštita koje imaju moderna napajanja.
Plus, ne znam ni 100% da će imati problema kad 6700XT povuče punom snagom, 520W bi trebalo da je dovoljno ali sve zavisi koliko mu je dobra 12V grana...

Ako nije previše matoro neka tera dok može ali da sam na njegovom mestu počeo bih da skupljam pare za drugo...

Taj model nije bio naročito dobar, nosilo ga je Seasonic ime. Nije ni za bacanje, meni su veći krševi radili sasvim lepo, ali je ipak matora platforma i fale mu neke od zaštita koje imaju moderna napajanja.
Plus, ne znam ni 100% da će imati problema kad 6700XT povuče punom snagom, 520W bi trebalo da je dovoljno ali sve zavisi koliko mu je dobra 12V grana...

Ako nije previše matoro neka tera dok može ali da sam na njegovom mestu počeo bih da skupljam pare za drugo...
single rail ako se dobro secam je kod njega, grafika neka trosi i oko 200W cpu sa ostatkom nece ni 100W bice tu lufta opet
po meni je bolje prvo da uzme neko bolje napajanje i tek kasnije gpu, nema potrebe rizikovati i budziti preko molexa i slicno
ako moze prvo da najde svoj originalni kabl bolje tako ako ne neka proba da najde originalni ako ne onda treca opcija novo napajanje, slazem se nikakvo budzenje ne dolazi u obzir

Ako se dobro secam to napajanje od 520W ima 2x8pin za GPU, gde svaki konektor ima zaseban kabl ka napajanju. Ako drugog kabla nema, a i obzirom na starost platforme, ja bih se ogranicio na nesto sa 1x8pin, tipa 4060/7600, a ponajbolje 6600XT/6650XT.

Kod 6600XT probrati neku koja nije kopala, 4060/7600 su izasle posle mining buma i vecina nije videla rudnik, mada obratiti paznju...

Nije toliko do novca nego neopisiva mrznost da sve raskacinjem 😄 Jako su dobar cable management odradili iz vip-a.. Uzmem 7600 na kraju verovatno, ide 1x 8-pin, uzeo sam pre koji dan još 16gb rama, sad je u dual channel, i bolji cpu kuler..

Kako se ceni Powercolor sada, jel pristojna opcija/brend?

cek... 20 godina si na benchu i ne sredjujes sam sebi komp :D blasphemy :D

Dodjes u te godine da te mrzi...

7600 zavisi od cene. 5% je brza od 6600XT i 1% ot 6650XT, pa vidi u odnosu na cenu...

@illidan Nisam ja taj benchmarkovac 😄 Uzimao skoro sve komponente kod njih, pitao da sklope to sve ako moze, why not 😀 Ćuti tek sad sam sad prvi put stavljao cpu sam, cooler, pastu, ništa to nije nauka neka nego cista mrzovolja i smanjivanje stresa 😄

Inace to napajanje je malo pregazilo vreme, upozorile kolege vec. Grupna regulacija... Stavljanje kartice preko 200W je trazenje problema. Ne zato sto nema snage, nego sto se pravi crossload 5V i 12V i lako moze 5V da ode van specifikacije kad se 12V grana jace optereti...

Ako krene da se restaruje i luduje nakon zamene grafike, lako moze biti do napajanja.

imao sam ja slicno takvo, svi naponi rock stable. pa mi spalilo dve graficke

5 god je staro ovo. Da li zavisi gubitak snage godinama od toga kako je koriscen komp? Gaming jako umeren tih godina..

Nije toliko stvar snage (dok si do 80% od maks opterecenja), koliko regulacije napona.

adapteri nikako, zna se koliko zica ima molex/sata a koliko 6/8pin tako da se ne bi igrao sa tim
"Igrao" sam se dovoljno i nikad niti jedan problem. Lično iskustvo, nisam čuo ili čitao iz sumnjivih izvora.
Novo napajanje je najbolji izvor ali ako ne može i ovo će raditi odlično uz jedan 8pin iz napajanja.
6700XT samo na IT forumima može da povuče 1kW struje.

Mašina iz potpisa. Nikad problem koji bih povezao sa napajanjem (kupljeno polovinom 2017. zajedno sa prvim Rajzenom).

obicno se gleda koliko proizvodjac daje garanciju na napajanje, pa moze sigurno jos godinu dve da ne boli glava. problem je sto su danasnje graficke mnogo skupe da bi se neko igrao sa starim napajanjem. ali ok svako neka radi sa svojim novcem sta zeli. na greskama se uci (najbolje tudjim)

Porucena:

GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD

Na Ananasu sa vaucerom ispala oko 31k.

Hvala svima na odgovorima.

Nazad
Vrh Dno